[/quote]
2966 - Hz. Aişe (radıyallahu anhâ) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) her gece vitir kılardı. Gecenin evvelinde de kıldı, ortasında da kıldı; sonunda da kıldı (ölümü sırasında) gecenin sonunda kıldı."
Buharí, Vitr 2, Müslim, Müsafirîn 137, (745); Nesâî, Kıyamu'l-Leyl 30, (3, 230); Tirmizî, Salât 334, (456), Sevâbu'l-Kur'an 23, (2925) ; Ebu Dâvud, Salât 343, (1435,1437).
Bunla ilgilide bir sürü hadis olduğu yazıyor .
Hanefide vacip, diğerlerinde sünnet .
Deve eti yemek abdesti bozar hadiside var onu zaten biliyorsundur , mezheblerde evet , hayır diyenler var .
Ey Esma! Şüphesiz kadın erginlik çagına ulaşınca, onun şu ve şu yerlerinden başkasının görünmesi uygun değildir." Hz. Peygamber bunu söylerken yüzüne ve avuçlarına işaret etmişti." (Ebu Davûd, Libâs, 31). "Allah Teâlâ ergin kadının namazını başörtüsüz kabul etmez" (İbn Mâce, Tahâre, 132; Tirmizî, Salât, 160; Ahmed b. Hanbel, IV, 151, 218, 259).
kaç kitap onaylamış bu hadisi ; 4 mezhebi araştırırsan , hadisi olduğu gibi kabul edenlere kadar , yüzü dahi hatta eller vs. hepsi örtülecek diyene kadar farklı versiyonlarını görürsün .
“Zina yapan evlilerin taşlanarak öldürülmesini emreden ayet, Ayşe`nin döşeğinin altındaki sahifede yazılı bulunuyordu. Peygamber ölünce Ayşe onun defin işlemleriyle meşgul iken, evin açık kapısından içeri giren bir keçi o sahifeyi yedi ve böylece taşlama cezası Kuran`dan çıktı; ama hükmü devam ediyor” (İbni Mace 36/1944; Hanbel 3/61; 5/131, 132, 183; 6/269). ... kafirler bozamadı kuranı yani bir hayvanmı geldi Allah ın kuranını bozdu ?
Dahada yazarım bu tür hadislere farklı hüküm verenleri fakat sen senedinin köşesinde azcık açıklık var vs. dersin biliyorum , yahu madem açıklık var niye alıyonuz o kitaba onları müslümanları bunalıma sokuyorsunuz , o zaman 100 de 100 sahih hadis diye bir kitap yapsalarmış bir tane tek olan , müslümanlarda onları alsaymış , alimlerin en büyük hatası bence bu , en ufak bir şüphe olan hadisi kitabına almamalıydılar , bak bir sürü farklı farklı haramlar helaller oluyor , fakat tek kaynak olsa hepsi doğru olan tek bir hadis kitabına amenna diyebilir herkes , madem mezhebler farklı hüküm veriyor ne diye o hadisleri dayatıyorsunuz insanlara , yerinizde olsam tüm alimlerin kabul ettiği ortak hadis külliyatı oluştururum , birinden biri kabul etmiyorsa çünkü bitmiştir o hadis milletin gözünde , bu işin sonu yok çünkü , hadislerin özgür düşünce kaynağı olduğunu alimlerin hükümlerindende anlıyoruz .
namazın kılınmasından , abdestin alınışına kadar , çoğu hükümler mezheblerde farklı , sadece kuranda yazan ayetler dışında tabi bunu belirteyim , kurandaki ayetleri olduğu gibi almışlar fakat hadislere gelince hepsi farklı almış , aynı konuda iki hadis varken birbirine zıt birisi diğerini alıyor diğeride öbür diğerini .
Ebu hanife ne demiş bak ; eğer bir kimse , peygamberin her söyledğine inanıyorum ancak , nebi haksız konuşmaz ve kurana muhalefet etmez , derse bu onu tasdik ettğini ve kurana muhalefet etmeyeceğini gösterir ,
nebiden kurana aykırı olarak hadis rivayet eden kimseyi red , peygamberi red ve onu yalanlama değildir , bu ancak peygamberden batıl rivayette bulunanı reddir ;
hanefiler ; Allah ın kitabında olmayan her şart batıldır ve Allah ın kitabı en hak olandır , hadisini delil sayarak , köpeğin ağzının deydiğğ kapı 7 defa yıkmayla ilgili hadisi kurana aykırı gördükleri için kabul etmemişlerdir , veli izin vermedikçe nikah caiz olmaz , sarık üzerine mesih , fatiha okumanın farz olması gibi bunları kural saymamışlardır , bunun gibi say say bitmez araştırman lazım bunları .
............... Ebu hanife bile peygamberi aslen red etmedikten sonra hadis kurana aykırı deyip red eden kimseyi kafirlikle itham edip dinden , çıkmayla suçlamamıştır . Çünkü hadisi red peygamberi red değildir , hadisi red onu rivayet edeni red etmektir , ayrıca ben hadisleri komple red edin diye bişey söylemedim , tevratta bile şu an doğrular olabildiği gibi , heleki hadislerde elbette peygamberin doğru sözleride olması gayet normal hatta ben daha güzel araştırılması için özgür düşünce altında , eski alimleride elbette araştırarak , kuran merkezli bir müslüman birliğini savunuyorum , yoksa hadislerle bir üst yapı oluşturmak zor bunu iddia edende yanlıştadır çünkü bir tek mezheb ve bir tek hadis kitabı olması imkansız görünüyor , her mezheb mensubu biz başa geçmek istiyoruz dicektir , bende kuran anayasası altında , diğer şeylerde , inanışlarda özgürlük sağlayarak bir birlikten yanayım , yoksa bu kavganın sonu yok .