Şöyle forumu bir açayım dedim bu pazar, 4 aktif kullanıcı online olmuş bugün. Ne ala forum. Hatırlanacağı üzere, bu forumun emekleme çağlarında daha sık buralarda oluyordum. Burada, yazılı olmayan kurallar uygulanıyordu, aradan yıllar, yıllar geçmiş ama hiç bir şey değişmemiş. İnsan üzülüyor gerçekten.
Burada yazılarımın sürekli silindiği bir dönem oldu, hatta, sadece selam içeren mesajlarım silindi, sadece ve sadece rep puanı olarak eksi verdim diye o rep puanları bile silindi. Bunları zamanın yöneticisi Yusuf Bey iyi hatırlar. Ben o dönemde başka forumlara, sözlüklere üye oldum, ve neredeyse hiç bir yazım, silinmedi. Peki böyle bir anlayış başka forumlarda ya da başka sitelerde var mıdır? Şöyle bir genel olarak bakalım nasıl bir farklılık var diye.
Ben şimdi başka iki foruma daha üyeyim. İsim vermeyeceğim, sıkıntı olmasın. Birisi dini konuların tartışıldığı ve ateistlere ait bir forum; diğeri de Türkiye'nin en büyük forumu. Bu forumların her ikisinde de yazılarım düzenli olarak ve silinmeden yayınlanıyor. Peki nedir bu işin kuralları? Müsadenizle gözden geçirelim.
Normal bir sitede disiplin uygulaması şöyledir:
1- Argo, hakaret ve küfür yasaktır: Argoda uyarı alırsınız, hakarette ya mesajınız silinir, ya mesajınız silinirken uyarı alırsınız, ya da kısa süre banlanırsınız. Küfür durumunda süresiz banlanırsınız.
2- Yasal zorunluluklar nedeniyle: Terörü övmek, cinsel içerikli konular, Atatürk'e karşı suçlar gibi TİB yasasıyla bağlayıcı olan hükümler.
Bu iki durum dışında ne yazılara, ne de yazarlara müdahale edilmez.
Buradaki uygulamaya bakalım:
"Yönetim gibi düşünmüyorsan kötü adamsın, yönetimin çizgisine uygun hareket etmezsen uzaklaşsan daha iyi olur". Burada anlayış budur. İster kabullenin, ister kabullenmeyin, bundan 5-6 yıl önce de böyleydi, yine böyle. İsimler değişiyor ama anlayış maalesef ki değişmiyor.
Allah biliyor, burada eski yöneticilerden İlahi Aşk dışında en fazla sevdiğim kişi sükuttur. Şimdi bana verilen replere bakılırsa rep üzerinde uyarı verdiği görülecektir. "abartma istersen". Bu bir uyarıdır, ve bir şeyin abartılması nedeniyle verilmiştir. Bakın uyarı gerekçesi olarak abartmak. Diğer bir uyarı daha aldım, o da sohbet konusunda Taha Yusuf'la bir konuyu neden orada yazıştığım. Bakın böyle bir uyarı türü diğer hiç bir sitede yoktur, böyle bir müdahale şekli de yoktur. Adı üstünde buralar forumdur, forumlarda insanlar fikirlerini söylerler. Fikir özgürlüğü en temel haktır zaten. Burası adeta bir forum değil de, ne olduğunu anlamadığımız başka bir şey.
Şimdi bu anlayış olunca ne oluyor? 5-6 yıl önce online kişi sayısı 20'yi geçmiyordu; yine geçmiyor. Hatta bakıyorum, 10 kişi filan yazışan var. Bu forumun asıl tabanı ihl mezunlarına yönelik. Bu ülkede 1 milyondan fazla ihl mezunu var. Sitenin online yazar sayısı 10'ken, bu 1 milyon mezunun neresini temsil ediyor? 1 milyon içinden 10 kişi, hiç bir şeyini temsil etmiyor. Zaten böyle bir ortamda kimse durmaz, duramaz.
Bakın arada bir yazılarımı yayınladığım ve bir kaç ayda bir uğradığım ateistlerin sitesinde online sayısı 50'nin altına düşmüyor. Diğer site olan ve sürekli uğradığım Türkiye'nin en büyük forumunda online sayısı 2.000 civarında geziyor. En kıytırık siteler onlarca online üyeyle faal.
Size enteresan bir örnek daha vereyim: Oynadığım oyundaki kuralları yazmam için, admini olduğum klandaki oyuncuların önerisi üzerine, uzantısı free (beleş) olan bir forum açtım. Klanın oyuncu sayısı 40, forumun üye sayısı 50. (gelip gidenler kayıt sildirmemiş). Ve sadece oyunu tartışmak için açtığım forumu her gün 20'den fazla kişi ziyaret ediyor. En kıytırık ortamlar öyle yani.
Ben gerçekten burası için üzülüyorum, iyi bir niyetle yola çıkıldı, iyi bir amaç hedefleniyor, fakat nedense bir türlü olması gerekenler olamıyor. Buradaki anlayış yöneticilerin isimlerinden kaynaklanmıyor. Birisi gidiyor öteki geliyor, anlayış aynı. O da gidip başkası gelse, yine değişmeyecek. Kendisi gibi düşünmeyenlere karşı tahammülsüzlük.
Bakın buradaki bölüm başlığında bile bir tahammülsüzlük var.İstek ve Şikayetleriniz bölümü. Önerileriniz bölümü değil yani. Yönetim bizden öneri istemiyor, çünkü yönetim zaten her şeyi çok iyi biliyor. Ve bu yüzden de bir arpa boyu yol alınmış değil.
Lütfen olumlu açılardan yaklaşarak, iyi niyetle yazıldığını göz önüne alarak okuyun. Yorumu da böyle yapın. Kimse size saldırmıyor, tam aksine buradaki her şeyin daha iyi olmasını istiyoruz. Siz istemiyor musunuz?