ha dersen ki ingilizci suudlar isyanlar etmiştir,muhammed bin abdulvahhab ın ismini kullanıp ona bir şey diyemem ancak muhammed bin abdulvahhab(r.a) ile ümmete kuyu kazan kafirlerin bir bağı yoktur.
Her nefis ölümü tadacaktır. Sonunda bize döndürüleceksiniz. Ankebut-57
Bu dünya hayatı sadece bir eğlence ve oyundan ibarettir. Asıl hayat ahiret yurdundaki hayattır. Keşke bilseler! Ankebut-64
bidatler
bidatler
ha dersen ki ingilizci suudlar isyanlar etmiştir,muhammed bin abdulvahhab ın ismini kullanıp ona bir şey diyemem ancak muhammed bin abdulvahhab(r.a) ile ümmete kuyu kazan kafirlerin bir bağı yoktur.
vehhabılık mezhebını kım kurmustur?
vehhabılık ehlı sunnete uygun mudur?
günümüzde bidata karşı duran,selefin yolundan az ya da çok nasiplenen herkese vahhabi deniyor.selefilik desek daha doğru olacak ki;-selefilikteki bakış açısı zaten ehli sünnetin bakış açısıdır.4 mezhep taassubu yoktur,hangi müçtehid olursa olsun o müçtehidin sözü-hükmü rasulullah(sav) ın getirdiği söz-hükümlere ters ise müçtehidin hükmü terkedilir.ve bu yöntem 4 mezhep imamından olsun,diğer alimlerden olsun benimsenmiş ve önerilmiştir.selefiliğin selefi olmayan diğer müslüman çevreden ayrıldığı meselelerden biri budur.bu görüşü bazı sapıkların(ki bunlar cidden sapık oluyor,hadisleri önemsemeyip mealciliğe dadananlar örnek olabilir) sözleriyle birleştirip "mezhepsizlik dinsizliğe götürür" gibi bir görüşe yelteniyorlar.
İmam Malik ise mezhebi taassubu yerme babında aynen şöyle diyor:
'Nebi(s.a.v)den sonra ve onun dışında istisnasız herkesin sözü alınır da terk edilir de.
(İbni Abdu'I-Ber(2/91-eI-Cami)
İmam Şafii hadis âlimleri tarafından benim görüşüme aykırı bir hadis rivayet edilirse ben o görüşten sağlığımda da ölümümden sonra da rucu ederim demiştir. (Fulani (S:104- İkazu'l-Himem)
İmam Ahmed ise sünnete bağlılık ve taklidi yerme hususunda imamların en serti ve ileri gelenlerinden idi. Bunu misallendirmek için İmam Ahmed ile İmam Ebu Davud arasında geçen konuşmayı burada nakletmek istiyorum. Ebu Davud Ahmed'e sorarak: Evzaî'ye Malikten daha fazla mı ittiba ediliyor?' Bunun üzerine İmam Ahmed: 'Beni taklit etme! Maliki, Şafii'yi, Evzaî'yi ve Şafii'yi de taklit etme. Sen de onların aldığı kaynaktan al' demişti. (Fulani (S:l 13-İkazu'l-Hİmem)
Ebu Hanife'nin: 'Ey Yakub!(Ebu Yusuf) benden her duyduğunu yazma. Çünkü ben bu gün bir görüşü benimseyip, yarın onu terk edebilirim; yarın bir görüş benimseyip, öbür gün ise onu terk edebilirim. Demesi buna güzel bir örnektir.
İmam Tahavi'nin: 'Ancak taassup ehli veya kafası çalışmayan kimseler taklitçilik yapar' demesinin sebebi budur. (İbni Abidin (1/32-Resmu'l-Mufti)
-ve selefilikteki diğer bir ayrım ise,sahabenin,tabiunun,etbaut tabiun un,4 mezhep imamının da yaptığı gibi kurandaki müteşabih ayetleri tevil etmeden,nasıllığını düşünmeden zahiriyle kabul etmektir.yani "Kuranda yazıyorsa 'Allah'ın eli' diye,bu tevil edilemez.Nasıllığı düşünülmez,Allahın eli yarattıklarınınki gibi değildir ancak Allahın söylediği haktır bu sebeple kabul edilir"
tabi bunlar temeldeki farklılıklar,ki farklılık desek de bunlar yine ehli sünnet metodlarıdır.günümüzde kendini selefiliğe nisbet eden onca farklı farklı,birbirini tekfir eden gruplara rastlayabilirsin.ben en orta yoldan gitmeye çalışıyorum,ki Allah bizi doğru yolda sabit kılsın.komple ümmeti tekfir edip yalnız kendi cemaatini müslüman bileni de var,suud kralını tağut görecekken emirül müminin gören var,mücahidleri tekfir eden var,var da var.fakat bu ayrımlar selefilik yolunun kötü olduğuna delil olacak değildir elbette.Allah yolunda mücadele eden,hakkı anlatan,o yolda savaşan nice alimlerimiz vardır(Allah onları korusun).
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi