You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Allah'a "Tanrı" denir mi?

Allah'a "Tanrı" denir mi?

Cezalı Üye
RE: Allah'a "Tanrı" denir mi?
Tanrı kelimesi Allah'ı işaret edecek şekilde kullanılır. Ondan bahsetmedim.

Kardeşim tefekkür edeceksen otur adam gibi tefekkür et paylaştığın mealin arapçasında İLÂH diye geçer tanrı değil
yazmışsın bunlar sağlıklı açıklamalar değil :D
Bunu ilk beğenen sen ol.
Kıdemli Üye
Sizin ben yapacağınız tefekkürün taa içine karışıp beraber tefekkür edelim gülücük

Kardeşim tanrı yaratıcı,tapınılacak,ibadet edilecek varlık demektir.

Buraya kadar anladın herhalde

Oysa sadece Allah var yani nasıl anlatayımki

Allah'ı yaratan bir tanrı yok,tanrı demek haşa Allah'tan başka yaratıcı varmışta o Allah'ı yaratmış demekte olur.Bu yüzden;

Allah tanrının belasını versin

Allah'ı ismiyle çağır,en güzel isimler O'nundur.İster Allah de ister Rahman ne dersen de en güzel İSİMLER O'nun.İsim diyorum bak isim

O Allah,ben Allah'ım diyor zaten yani başka ilah yok O yaratılmadı adı da tanrı değil sadece O var ve ismi Allah.Gene tanrı cins isim Allah ise özel isim.

Sen var hata etmek tanrıya isim deyip sadece yaratıcı olarak düşünmek,Tanrı yaratıcı demek Allah var fakat yaratılmış olmamak...ben var anlatamamak :-) çok ince konu çünkü

Ya tanrı,ya tanrı diye bir zikir buzdolabı gibi soğuk kardeş...

"Eğer siz bilmiyorsanız, zikir ehlinden sorun." (Nahl;43)
Aşk bir şem'-i ilâhîdir benim pervânesi
Şevk bir zencîrdir gönlüm anın dîvânesi
-Şeyh Galip-
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 27-12-2015, Saat:04:11 PM, Düzenleyen: Kelebeketkisi.
Cezalı Üye
Uçan vesvese bak uzun uzun hikaye anlatıp insanlara yanlış bilgi verme evet tanrı diye zikir çekilmez ancak tanrı onu işaret eder. Yani Allahtan başka ilah yoktur. Allah kendisine ilah demiş oldu. Fakat Allah ilahı değil, ilah Allah'ı işaret etti. Tanrı kelimesi, Allah'ı işaret ettiğine göre dolayısıyla bir diğer anlamı Tanrı yoktur Allah vardır demek. Çünkü tanrı kendini her şeyle beraber yok edip esas varlığı açıkladı. Bu konu hakında Rabbani, Gazzali hatta Ahmed Hulisi görüşlerini dahi okuyabilirsiniz. yine de Ahmed Hulisinin her görüşüne katılmıyorum. Daha ilah ile tanrının aynı manaya geldiğini bilmeyip böyle uzun uzun tartışmalara giriyorsunuz. Tamam eyvallah vesvesesini alan gelsin asıl cevap gelene kadar uzasın fakat cevap verildiği halde neden aynı konuları güncelleyip bilmediğiniz konuları uzatıp duruyorsunuz site yönetimi bu konu gibi konular hakkında esas cevab verilene kadar bekleyip verildikten sonra kilitleyebilir vesvese foruma döndü içindekiler de sayenizde yanlış bilgiler içeriyor.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
Elmalılı (sadeleştirilmiş): Ve hiçbir zaman melekleri ve peygamberleri tanrılar edinmenizi de emredemez. O halde siz, müslüman olduktan sonra, size inkarcı olmanızı emredebilir mi?
Ali İmran 80

Elmalılı (sadeleştirilmiş - 2): Ve O size: «Melekleri ve peygamberleri tanrılar edinin.» diye de emretmez. Siz müslüman olduktan sonra, size hiç inkârı emreder mi?
Ali İmran 80

Şunun meali, bunun tefsiri gibi konulara dalmaya gerek yok. Bir kişi sana Tanrı kelamını kullandığı zaman sen... Allah 'ı hatırlamıyor, Allah olarak algılamıyor isen problemin müsebbibi zatı alinizdir kardeşim.

Nasıl bakarsan öyle görürsün..

Testicinin şaşı bir çırağı varmış. Bir müşteri yaptıkları bir testiyi görmek isteyince, çırağına seslenmiş.

.Oğlum raftaki testiyi al da gel.
Çocuk testiyi getirmek için içeri girdiğinde bakıyor ki rafta iki adet testi var. Hemen ustasına gelip,
.Usta hangisini getireyim diye soruyor.
Ustası oğlum birisini kır, diğerini getir diyor. Çocuk testinin birisini kırdığında diğeri de yok oluyor.. Yani testinin aslını kırıyor.

Bütün problem, bakışlarımızdaki noksanlıklardan kaynaklanmakta. Bizler de bakışımızı düzelttiğimiz zaman sorun kalmayacaktır.

Tanrı denildiği zaman, Allah 'tan başka ilah akla gelmez, gelemez. Şarkılarda kullanıan Tanrı kelamını dinlerken eğer ki zeus,afrodit,apollo,ares,lat,menat,uzza bunlar aklına geliyorsa.. Kendine bakmalısın, başkasına değil.

Bunu ilk beğenen sen ol.
Cezalı Üye
Allah'ın Àlim ismine karşılık öğretici diye zikredelim o zaman öyle bir şey yok

Allahü teâlânın isimleri, tevkîfîdir, yani dinin sahibinin bildirmesine bağlıdır. İslamiyet’in söylediği ismi söylemeli. İslamiyet’in bildirmediği isim, ne kadar iyi, güzel olsa da söylenemez. Rabbani
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.