You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Adil olmayan yönetimler ve Müslümanların pozisyonları

هل أنا حقاً أنا ؟
Hadis okumalarım sırasında gördüğüm başlıkla ilintili rivayetleri nakledeceğim, tahkiklerini de fırsat buldukça eklerim. İnşAllah.

*Zalim ve çıkarcı idareciler Hakkında*

2102. Huzeyfe der ki: Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem’in şöyle buyurduğunu işittim: "Kıyamet günü âdil ve zalim idareciler getirilecek ve cehennem köprüsü üzerinde duracaklar. Allah Teâlâ onlara şöyle hitap edecektir: Benim asıl istediğim sizlersiniz; *hüküm verirken zalim davranan, rüşvet alan ve hasımlardan (taraflardan) kayıran herkes mesafesi yetmiş yıl olan cehennem uçurumuna yuvarlansın."*

Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem ) şöyle buyurmuştur: *"Devlet âmir ve memurlarına verilen hediyeler tümden haramdır."* Yine Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: "Herhangi bir kişi bir kişiyi on kişi üzerine âmir kılar da, *o kişiler içerisinde tayin ettiği kişiden (liyakat bakımından) daha üstün olan birisi bulunursa Allah Teâlâ'yı ve Resulünü aldatmış olur.* Cezayı gerektiğinden çok uygulayan kimse huzura getirilip kendisine şöyle denilecektir: Kulum! Niçin sana emrettiğimden fazla ceza uyguladın? O da: Öfkelendim diyecek, Bunun üzerine şöyle denilecek: *Senin öfken benim öfkemden daha mı güçlü idi?* Daha sonra Allah Teâlâ'nın koyduğu cezayı yeteri kadar uygulamayan kimse çağrılıp kendisine şöyle denilecektir: Kulum! Niçin cezayı tam uygulamadın? O da: Suçluya acıdım diyecek Bunun üzerine kendisine Allah Teâlâ şöyle diyecekSaskinenin rahmetin, benim rahmetinden daha mı güçlü idi? Daha sonra emredilip İkisi de cehenneme atılacaktır." (Ebû Yâ'lâ)
Bûsîrî, hakkında herhangi bir değerlendirmede bulunmadan aktarmıştır. (Mecma 2/38)

2084. İbn Abbâs, Rasûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem )'in şöyle buyurduğunu nakleder:"Mazlum olarak öldürülen bir adamın yanında durma; zira lanet, onun bu halini gören ancak onu müdaafa etmeyen kimselere iner. Aynı şekilde mazlum olarak dövülen birinin yanında durma; zira lanet onun bu halini seyredip savunmayanlara iner. "

Allah'ın indirdiği hükümleri ve Peygamberin prensiplerini terk eden yöneticiye itaat yoktur.
Amr b. Züneyb, Enes b. Mâlik'in kendisine şunu naklettiğini anlatıyor: Muâz: "Ya Rasûlullah! Senin sünnetini/prensiplerini uygulamayan idareciler/yöneticiler başımızda olursa onlara karşı nasıl davranmalıyız?" diye sordu. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem de şöyle buyurdu: *"Allah'a itaat etmeyene boyun eğmek yoktur."*

Bu hadisi el-Kenz'de (3/201) olduğu gibi İmam Ahmed tahrîc etmiştir.

Adaletin olmadığı sistemler de YÖNETİCİ /POLİS /VERGİ MEMURU VE MALİYECİ olmanın kınanması

Ebû Saîd ve Ebû Hureyre, Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem)'in şöyle buyurduğunu nakletmişlerdir: "Öyle bir zaman gelecek ki, başınıza sefih idareciler gelecek; onlar kötü insanları iş başına getirip iyi insanları geride tutacaklar. Namazı vakitlerinin dışına çekecekler. Kim bu zamanı idrak ederse sakın yönetici, yahut polis, yahut vergi memuru veyahut muhasebeci/ maliyeci olmasın."
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yönetici
RE: Adil olmayan yönetimler ve Müslümanların pozisyonları
Güzel bir konu olmuş. Hadislerin kaynaklarını belirtirsen hemen altlarına ben eklerim, daha iyi olur.
2. si; bir konuda hadis araştırması ve yorumu yaparken konu hakkındaki tüm hadislerin ve ayetlerin ele alınıp değerlendirilmesi gerekir. Çünkü malumundur ki birbirinin aksini söyleyen hadisler var. Mesela zamana, olaya, şahsa göre değişen hadisler.
3. Son hadis bana çok çarpıcı geldi. Tarihte Hz Yusuf Peygamberin durumu ve "Hılful Fudul" cemiyyeti gibi durumlar söz konusu olduğuna göre burada da yine bazı nüanslar olmalı, diye düşünüyorum.
Diğerleri iyi vatandaş, İslam iyi insan yetiştirmeyi amaçlar.

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.
هل أنا حقاً أنا ؟
Cabir b. Abdillah radıyallahu anhuma’dan: Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem Ka’b b. Ucra radıyallahu anh’e dedi ki:

“Ey Ka’b b. Ucra! Ben seni sefihlerin idareciliğinden Allah’a sığındırırım.”
Ka’b radiyallahu anh:

“Sefihlerin idareciliği nedir?” dedi. Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ki:

“Benden sonra gelecek bazı idarecilerdir. Benim hidayetime uymazlar ve sünnetlerime tabi olmazlar. Onların yalanlarını tasdik eden ve zulümlerinde onlara yardım eden benden değildir, ben de ondan değilim. O havzıma gelemez. Kim onların yalanlarını tasdiklemez ve onlara zulümlerinde yardım etmezse onlar bendendir, ben de onlardanım. Onlar havzıma geleceklerdir. Ey Ka’b b. Ucra! Haramdan beslenmiş bir beden cennete asla gitmeyecektir, cehennem ona daha layıktır. Ey Ka’b b. Ucra! İnsanlar sabah çıktıklarında canını ya kendilerini azat edecek olana ya da cezalandıracak olana satarlar.”

Muslim'in şartına göre sahih. El-Hattabi el-Uzlet (224) Bezzar (Keşfu’l-Estar 1609) İbn Hibban (5/11, 10/372) Hâkim (1/152, 3/546, 4/141, 469) Ahmed (3/321, 399) Taberani (19/142, 145, 146, 156, 161) Haris b. Ebi Usame Musned (618) Ma’mer b. Raşid Cami (1330) Begavi Şerhu’s-Sunne (2029) Begavi Mu’cem (2833) Abd b. Humeyd (1138) Tahavi Şerhu Muşkili’l-Asar (1345) el-Esbehani et-Tergib (2106) Ebû Nuaym Hilyetu'l-Evliyâ (8/247)
Bunu ilk beğenen sen ol.
هل أنا حقاً أنا ؟
Ebu Hureyre radiyallahu anh’den: Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Ahir zamanda zalim yöneticiler, günahkâr bakanlar, hain hâkimler, yalancı fakihler olacak. İçinizden kim onlara yetişirse o zamanda onların vergi memuru olmasın, milletvekili olmasın ve güvenlik gücü olmasın.”
Taberânî Evsat (4/277) Taberânî Sagir (564) Hatib Tarih (12/63)
İsnadı sahihtir
.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Cezalı Üye
"Kafama Göre Hadis Okumalarım"

diyecektin heralde.

Peygamber zamanında polis mi vardı ki öyle uyarlamışsın hadisi.

Bak çok bilmiş kalemşör;

muaviye zamanında senin deyiminle o muaviye şeriat devletinde polis olup hasan, hüseyini, ali yi,ehli beyti biçmeyi caiz görecektin yani?müslüman, müslümanı öldürünce ne olur git arastır.Bu da ayrı mesele. Sıffın, cemal vakası,kerbela 'yı vs. arastır. Sahabe dediğin insanlar birbirini öldürmüş.

Ve o gelecek zamanı oturup günümüzde arama, o zaman peygamberin vefatıyla hemen gelmiş zaten.

Şeriat deyip duruyorsun ama bir bak geçmişte şeriat devletinde memur olanlara, yönetici olanlara sanki onlar çok müslümanca yaşamış. Onların emrindeki askerler sırf şeriat devleti erleri,yöneticileri,sahabe diye sana göre çiçek balı değil mi?

Okuduğun hadisleri idrakten uzaksın.Avukat olup hakkın yanında olduktan sora niye avukat olmasın kişi.Sanki eskiden kadıların hepsi çok hakkın yanında olmuş.

Yok oy veren kafir olur, yok dünya yuvarlak diyen ayeti inkar etmiş olur falan filan bunlar tam sapık,tozutmuş,psikolojisi bozuk,fizik,kimya,geometri vs. bilmeyen kişilerin zihniyeti.

Hadisleri anladığını sanmıyorum.Düz mantık seninki.Çürük bir düşünce biçimi.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Cezalı Üye
ne o?

baktın yazdıklarıma ve cevap vereyim dedin ama ne desen elinde patlayacaktı. onun için, yine herzaman ki gibi kıvırmaya baslamıssın.bundan sora bari biraz düşünde öyle yaz.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yönetici
@Cosmos, medeni bir şekilde hakaret etmeden ve şahsa değil konuya odaklı mesaj yazmaya davet ediyorum.
Bir daha tekrara etmesin lütfen.
Bir uyarı daha aldınız.

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yönetici
@Cosmos'un da dediği gibi bazı hadislere yorum eklenmiş. "polis ve milletvekili" gibi.
Hadisler olduğu gibi yazılmalı ve eğer bir yorum ekleniyorsa bu açık bir şekilde belirtilmelidir.
Aksi halde sahte hadis yazanlardan ne farkımız kalır?
Günümüzde hadisler konusu çok hassas bir durumda.
Mutlaka kaynağı belirtilmelidir.
Eskiden altına sadece "Hadis-i Şerif" yazmak belki yeterli oluyordu fakat bugün bu doğru değil. Belki de eskiden de yazılmalıydı bugün geçmişin sıkıntısını yaşıyoruz.

Hazreti Yusuf ve Hılful Fudul örneğini vermemdeki amacım; en azından bazı istisnaların olduğunu söylemekti. Zaten şimdi sen de öyle söyledin.
Yani İslami olmayan bir sistemde istisnasız devlet işinde çalışmak yanlış bir davranış değildir, istisnalar vardır.

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.