Cuma ve bayram namazlarını yazmamışsın.
cuma namazı, mümin erkeklere farz olan bir ibadettir ve cuma günü öğlen saatinde camide kılınır, tek olrak kılınmaz. diğer namazlar tek de kılınır camide de kılınır, evde kalabalık da kılınır, ama cuma namazı için en az 40 kişi lazımdır. son zamanlarda "kadınların da cumaya iştirak edeceği" şeklinde bazı görüşler varsa da alimler buna ittifak etmediğinden böyle bir fetva verilmemiştir.
Türkiye'deki müslüman erkeklerin %60'ı cuma erkeğidir. :D Cuma erkeği şöyle: 5 vakit günlük farz olan namazı kılmazlar, yerine göre farz yerine göre vacip sayılan cuma'nın o da sadece 2 rekat farzı kılıp giderler. Vay uyanıklar. yerine göre dediğim durum şu: "eğer bir bölgede 40 tane üzerine namaz farz olan mümin yoksa, buradakilere cuma farz olmaz, normal öğlen namazı ister ayrı ister cemaatle kılınır. ancak 40 kişi olursa bunlara farz olur.
Şimdi bizim uyanıklar ne yapıyor. adam bir hafta hiç kılmıyor, sonra cumaya geliyor. cuma namazı esasen 10 rekattır. ilk 4 sünnet , 2 rekat farz ve 4 rekat son sünnet. uyanıklar ne yapıyor?. biraz baştan geç geliyor, sünneti kaçırıyor. aslında hutbe de farzdır ama, onlar ona uymuyor. sonra tek yaptıkları hoca namaza geçtiği zaman ellerini kulağına getirip "uydum imama Allahuekber" demek. cemaatle namaz kılınırken cemaatin kuran okuması farz değildir, zaten imama uyarsın, sadece yaptığı hareketi yaparsın. ta 2 rekat bitip de selam verince bedavadan cumayı ifa etmiş ve büyük sevap alıyor bu uyanıklar.
cumanın şöyle bir özelliği var:
Cuma Namazı, Kitap Sünnet ve İcmâ ile sabit olmuştur, inkârı küfürdür, terki büyük günah sayılmıştır. Üç cuma namazını üst üste mazeretsiz terkeden Müslüman, münafıklar defterine yazılır.
böyle bir durum var. mesela normal diğer namazlarda böyle bir şey yoktur. kılmazsan borç yazılır ama ileride telafisi mümkündür. diyelim ki öğlen namazını kılıp arkasından son kılmadığın öğlen namazına niyet edip dünkünü de kılabilirsin. ama cuma geçtimi geçer, yanar gider. o yüzden telafisi olmadığı için kaçırmamak gerekir.
bu tipler haricinde "bayram namazı müslümanları var". bunlar ise %10-%20'lik bir kesimdir. genelde siyasi kimlikleriyle alakası olmadığı halde "komunist" diye tanımladığımız tiplerdir. sadece bayram namazını kılarlar. zaten bayram namazı da cemaat kılınır. o yüzden kuran bile okumalarına gerek yoktur. bayram namazı saatinde yani "ramazan ayının sonunda ve kurban bayramı ilk gününün sabahında" sabahın köründe camiye gelip bekler "niyet ettim baryam namazına uydum imama Allahuekber diyip baş parmaklarını kulağına deydirip tekbir almış olur ellerini bağlar. sonra hoca ne yaparsa aynısını yapar. iş bitti. bu kadar. senede 2 sefer namaz. iyi iş valla. sorulursa "ben müslümanım" der. böylelerinin müslüman olduğu durumu tartışmalı bile olsa kendisini "ben müslümanım" diyen kişiye aksini söylemek mümkün değildir ve resulullahın içtihadı da bu yöndedir. (adamın kalbini söküp içine mi bakıyorsunuz da değildir diyorsunuz, müslüman olduğunu söyleyen kişiyi müslüman kabul edeceksiniz) demiştir resulullah. bu yüzden, bizler mecburiyetten dolayı "bayram namazı uyanıklarını" da müslüman kabul ediyoruz. bunlar da yetişkin erkeklere vacip olan namazdır. yani vacip aslında frz'la yakın manadadır ama o kadar kati değildir. sünnet dediklerimiz resulullahın yaptığı ancak kati emir olarak belirtilmemiş ibadetlerrdir.
uyanıklar sünnete uymaz, farza uymaz, gider vacibi kılar. ondan sonra gelsin cennet. ne ala memleket.
an itibariyle hesap giriş bilgileri değiştirilmiş olup bir daha kullanılmayacaktır.