You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Abdestle ilgili Soru ..

Abdestle ilgili Soru ..

Uzman
RE: Abdestle ilgili Soru ..
Pek anlayamadim.iste dinin mezheplere ayrilmasi hususunda burda oldugu gibi celiskiler olmakta.hanifi mezhebine gore sunnet cumhur ulema mezheplerin geneli bildigim kadariyla ve buna gore de mekruh.yani soylemek istediim din islam kitao kitap kuran hak ise Allah peki neden boyle bölünmelerle kafamiz karismakta.
ruhumun bedenimden sıyrıldıgı gün bedenim toprakla birleşecek.
sen yardım eyle Allah 'ım
Bunu ilk beğenen sen ol.
Üye
kafanın karışmasına gerek aslında hanifin alimlerinin en az biligilisinin ben tırnagı olamam 100 fırın ekmek yemem lazım sonuçta alim ilme sahip insanlar ama cumhur ulema bu konuda ittifak etmişlerdir şahsen bende ufak bir araştıma yaptım kalbim bu yönde meyil etti ders aldıgım hocalarda bu konuda bilgilendirdiler kalbim mutmain bu konuda
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 03-01-2015, Saat:01:27 AM, Düzenleyen: hanzala.
General
Arkadaşlar şimdi bu konuda bi iki yere baktım

bu boynu mesh hadisi ni rivayet eden Leys isimli kişi hakkında şüpheler olduğu için zayıf demişler hadisi

ama Müslim gibi titiz bir hadis alimi bu Leys adlı zattan hadis rivayet etmiştir

kaldı ki cehenneme gidecek olanların "bukağı" denen şey takılıp cehenneme sürekleneceğini de düşünürsek

bu boynu mesh olayının en azından bu bukağı ile cehenneme sürüklenmeden kurtulma adına yapılabilecek olduğunu düşünebiliriz

tabii ki haddim değil ama deliller de sıkıntı olduğuna göre bence bir sünneti yada müstehabı kaçırmak bidat yapmaktan yada mehruh işlemekten daha fenadır.

ayrıca leys isimli kişinin işi gücü bırakıp da boynu mesh etmek sünnettir diye bir yalan ortaya atacağını da düşünmüyorum

eğer art niyetli biryse müslümanlar boynunu mesh etse ne fayda grecek etmese ne fayda görecek

sözüne güvenilir bir insan olarak görmüyorlarsa bu Leys denen adamı ,yani mesela münafık ise niye böyle ufak defek şeylerle uğraşsın

müslümanla arasında fitne fesat çıkaracak onca şey varken?

Sonuç olarak hadis zayıf da olsa boyun mesh edilmelidir diye düşünüyorum.

ben ahirettebonu niye mesh ettin diye sorduklarında bir rivayet ulaştı dersem birçıkar tarafım bulunur ama

Müslim gibi titiz bir zatın bile hadis rivayet ettiği bir kişiden gelen rivayeti zayıf diyip kabul etmeyenler sünnet veya müstehabın sevabını kaçırmış olduklarında ellerinde yeterli bir delil olmayacaktır.
AKLI YETEN GÖRDÜGÜNE İNANIR
YÜREGİ YETEN GÖRMEDİGİNE

Bunu ilk beğenen sen ol.
Üye
güzel bir yoldan gitmişsin zafer açıkcası cumhuru ulema da bu yolu düşünmüş olabilirler ama nedense mekruh demişlerdir tabiki sonuçta hanifi alimlerinin bir kısmıda adet ve sünnet demiştir o görüşe görede boyun mesh edilebilir benim şahsım cumhuru ulemanın görüşünü almaktır bir yerde şüphe varsa şüpheli şeylerden kaçınmak hadisi aklıma gelir
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Muratcan gbı benımde mezhepler araya grınce hepsı brden kafam karısıyor .. Ama hanzalanın soyledıklerı ılgımı cektı dogrusu .. Zaferde guzel deyınmıs .. Bu konuda sende zafere hak wermıssın Hanzala , bundan sonra mesh etcek mısın merak ettım de .. gülücük
Ya Söylersem Kim Anlar ?
Söylemezsem Bağlar Gamlardan Ağlar Sad

Bunu ilk beğenen sen ol.
Üye
Ben mi hayır etmicem çünkü cumhur-u ulema alimlerin çoğunluğu mekruh görmüştür onun için ben cumhuru ulemanın görüşünü alıcam enseyi mesh etmicem
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Öncelikle soru güzel.Hayra vesile olur inşaAllahgülücük

Boynu meshetme meselesi sadece Hanefi Mezhebi'ne aittir.Belki Bazı Şafi'ler bazı Hanbeli'ler bu mesih müstehaptır demiş olabilir.Ben burada Mezheplerdeki fetvayı yazıyorum.

Hanefi Fıkıh kitaplarına bakacak olursak,boynu meshetmenin bazı kitaplarda müstehap,bazı yerlerde edep yazdığınızı görürüz.Sünnet derecesinde olduğunu söyleyen varsa da ben bilmiyorum.

Şafi ilmihallerinden Halil Gönenç Hoca'nın ilmihaline bakacak olursak orada,boynu meshetmek mekruhtur diye yazar.Bu görüş İmam Nevevi'ye atfedilir.Zaten neredeyse bu konuya değinen bütün Şafi kitaplarında İmam Nevevi'ye atıfta bulunulur.

Bu mezkur kitap bir ilmihal kitabı ve Türkiye'deki Müslümanlara yazılmış olması hasebiyle,müellif abdestin sünnetlerinde boynu meshetmeyi yazmamakla yetinmemiş boynu meshetmek bidattır da yazmıştır.

Çünkü Türkiye'de yetişen/büyüyen bir Müslüman ekseriyet Hanefi Mezhebin'den olduğu için bir Şafi bilmeden Hanefi'ye uymuş olabilir.Eğer bu bidattır denilmeseydi,çevresinde boynunu meshedenleri göre göre o da öyle öğrenir,ilmihal okusa dahi dikkatsiz okur ve bu ayrıntıyı kaçırabilirdi.

Ama mesela;orta seviye fıkıh kitabı kabul ettiğim 4 ciltlik Büyük Şafi Fıkhı,abdestin sünnetlerinde bunu saymamış ve bu bidattır vs.da dememiştir.Müellif bu kitabı okuyan zaten bir temel ilmihal kitabını okumuş olur düşüncesiyle bunu yapmış olması muhtemeldir.

Üst seviye Şafi Fıkıh kitabı kabul ettiğim Muğnil Muhtac'da ise yine İmam Nevevi'ye atıfta bulunulmuş ve bu bidattır denilmiştir.Bu kitap ayrıntılı olduğundan ve hacmi fazla olmasından ötürü bu tarz bir ayrıntıya değinilmiştir.

Ben bunu şu sebeple yazdım:Kitaplarda genelde uygulanan prensip şudur:İlmihallerde halkın yanılacağı şeyler,mesela bir Türkiyedeki Şafi'nin bu konuda yanılması muhtemeldir ve müellif bu sebeple bu ayrıntıyı verir.Ama orta seviye kitaplarda vermese de olur.Üst seviye de zaten ayrıntı fazladır,dolayısıyla bu bilgiye değinir.

Her kitapta bu olacak diye bir şey yok.Ama benim gözlemlediğim durum bu şekilde.

Konu dağıldı biraz ama neysegülücük

El-Umm'da ise ne bidattır ne de sünnettir yazmaktadır.Yani İmam Şafi'nin bu konuda bildiğimiz görüşü yok.

İlgili hadislere gelelim:

Zafer hadislerden birisini kısmen yazmış.Hadis mana olarak şöyle:

Abdest alıp,boynunu mesheden kimse kıyamet gününde boyuna geçirelecek olan cehennem halkasından kurtulur.

Bu hadise İbni Teymiyye,İbni Hacer vs. da zayıf demiştir.

Ayrıca bu hadise Hanefi fıkıhçı ve hadişçi olan Zebedi de zayıf demiştir.Yani bu konuda zayıf hadisle amel etmeyi sakıncalı görmemiş olsa gerek ki, boynu meshetmek müstehaptır demiştir.Sünnet dememesinin sebebi olarak da,boynu meshetme işini peygamberimizin devamlı yapmadığını delil göstermiştir.

Diğer hadiste ise: X ravi babasından,o da babasından naklediyor.Peygamberimiz boynunu meshetmiş.Aslında o hadisten farklı anlamlarda çıkar.Çünkü hatırladığım kadarıyla kulak ile ense arasından boynu önüne kadar meshetti felan yazıyordu.Bu hadisi ben pek anlamamıştım zaten.Bakmak lazımgülücük

Zafer, yazdığım ikinci hadisin ravilerinde Leys diye birisi var diye hatırlıyorum.Ayrıca Leys değil babası veya dedesi zayıftır.Çünkü kendisi tanınmıyor,sahabe olup olmadığı ihtilaflı.Birinci hadiste de mi Leys var acaba.Hadisin tam senedini bilmiyorum ben.

Ayrıca bu yazdığım iki hadis hangi kitapta geçiyor vs.onları da bilmiyorum.

Yaprak'ın sorusunun cevabına geldi sıragülücük

Boynu meshetmeyle ilgili olan hiçbir hadiste peygamberimiz boynunu iki parmağıyla ya da üç parmağıyla meshetti diye geçmez.Mesela kulakların içini şahadet,dışını baş parmağıyla meshettiği hadislerde geçer.

Bu sebepten dolayı,bildiğim kadarıyla Hanefi Mezhebi'nin kitaplarında boyun iki ya da üç parmakla meshedilir diye bir şey yazmıyor.Yazıyorsa da bu ictihadi bir meseledir ve yorumdur.

"bence bir sünneti yada müstehabı kaçırmak bidat yapmaktan yada mehruh işlemekten daha fenadır."

Bu yukarıdaki söz,fıkıh kaideleri açısından yanlıştır.Öncelik bidat ve mekruhlardan uzaklaşmaktır.Daha sonra sünnet,müstehap vs.gelir.

Mesela kişi dışarıda abdeste sıkışıkken ezan okunuyor olsa,bu kişi sıkışık abdestle cemaatle namaz mı kılmalı,yoksa eve gidince abdest tazeleyip münferid olarak mı kılmalı?Eve gidince kılmalı.Çünkü cemaatle namaz kılmak sünnettir.Sıkışık abdestle namaz kılmak mekruhtur.Bu iki durum -yani sünnet ve mekruh- karşılaştığında mekruhtan kaçınılır.

Zaten bence diye cümleyi kurmuşsunuz;ama meselenin doğrusu bu şekilde.
Camide bile sünneti ihya edemeyen bir toplumdan siz ne bekliyorsunuz bilmem; ama benim hiçbir beklentim yok!
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
Bu konu her ne kadar imam şafii de mekruh gözüksede, imam Hanefi'nin görüşünü hikmete daha uygun bulduğum için tercih ederim..Boyna mesh etmenin hikmetini araştıranlar şöyle bir sonuca ulaşmış..serçe parmak ile kulak içini, baş parmak ile de kulak arkasına suyu ulaştırdıktan sonra kalan son üç parmağın arka taafınıda boyna ve neredeyse kulak arkası diye tabir edebileceğim bir yere suyu ulaştırıyoruz..bu bölgeye bakıldığında beyinciğin o bölgede olduğu görülür, beyincik bölgesinin sıhhati için günde bir kaç defa ılık suyla o bölgenin ıslatılması gerektiği hakkında bilgi okumuştum...ılık suya özellikle dikkat çekmişler, bunun sağlanması içinde serçe ve baş parmakla diğer işlemler gerçekleşirken aradan geçen azda olsa zaman sonucu son üç parmağın üzerinde kalan suyun ılıklaşması ile beyinciği ılık suyla ıslatma hadisesi gerçekleşiyromuş.. bende inandım ve mesh-e devam ediyorum..

[Resim: avatar_1657.gif]

Bırak ey biçare feryadı belâdan kıl tevekkül
Zira feryat belâ ender hatâ ender belâdır bil
Eğer belâ vereni buldunsa, safâ ender atâ ender belâdır bil
Eğer bulmazsan bütün dünya cefâ ender fenâ ender belâdır bil
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 03-01-2015, Saat:10:31 AM, Düzenleyen: Gül-i Cennet.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.