حَدَّثَنِي أَبُو الطَّاهِرِ، وَحَرْمَلَةُ بْنُ يَحْيَى، قَالاَ حَدَّثَنَا ابْنُ وَهْبٍ، أَخْبَرَنِي يُونُسُ، عَنِ ابْنِ شِهَابٍ، قَالَ أَخْبَرَنِي عُبَيْدُ اللَّهِ بْنُ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عُتْبَةَ، أَنَّهُ سَمِعَ عَبْدَ اللَّهِ بْنَ عَبَّاسٍ، يَقُولُ قَالَ عُمَرُ بْنُ الْخَطَّابِ وَهُوَ جَالِسٌ عَلَى مِنْبَرِ رَسُولِ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم إِنَّ اللَّهَ قَدْ بَعَثَ مُحَمَّدًا صلى الله عليه وسلم بِالْحَقِّ وَأَنْزَلَ عَلَيْهِ الْكِتَابَ فَكَانَ مِمَّا أُنْزِلَ عَلَيْهِ آيَةُ الرَّجْمِ قَرَأْنَاهَا وَوَعَيْنَاهَا وَعَقَلْنَاهَا فَرَجَمَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم وَرَجَمْنَا بَعْدَهُ فَأَخْشَى إِنْ طَالَ بِالنَّاسِ زَمَانٌ أَنْ يَقُولَ قَائِلٌ مَا نَجِدُ الرَّجْمَ فِي كِتَابِ اللَّهِ فَيَضِلُّوا بِتَرْكِ فَرِيضَةٍ أَنْزَلَهَا اللَّهُ وَإِنَّ الرَّجْمَ فِي كِتَابِ اللَّهِ حَقٌّ عَلَى مَنْ زَنَى إِذَا أَحْصَنَ مِنَ الرِّجَالِ وَالنِّسَاءِ إِذَا قَامَتِ الْبَيِّنَةُ أَوْ كَانَ الْحَبَلُ أَوْ الاِعْتِرَافُ .
4- Zina Halinde Evlinin Recm Edilmesi Babı
Bana Ebu't Tahir ve Harmele b. Yahya tahdis edip, dedi ki: Bize İbn Vehb tahdis etti, bana Yunus İbn Şihab'dan şöyle dediğini haber verdi: Bana Ubeydullah b. Abdullah b. Utbe'nin haber verdiğine göre o Abdullah b. Abbas'ı şöyle derken dinlemiştir: Ömer b. el-Hattab, Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'ın minberi üzerinde oturuyorken dedi ki: Şüphesiz Allah, Muhammed'i hak ile gönderdi, onun üzerine kitabı indirdi. Üzerine indirilenler arasında recm ayeti de vardı. Biz onu hem okuduk hem belledik hem akledip kavradık. Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'ın kendisi recm ettiği gibi ondan sonra bizde recm ettik. Bu sebeple insanların üzerinden uzun bir zaman geçtikten sonra bir kısmını: Biz Allah'ın kitabında rrecm diye birşey bulmuyoruz diyeceğinden ve bunun neticesinde Allah'ın indirmiş olduğu bir farizayı terk etmeleri sebebi ile sapıtacaklarından korkuyorum. Şüphesiz recm, beyynenin ortaya konulması haline yahut da hamilelik yada itirafın bulunması halinde erkek ve kadın muhsan olup, zina eden her birisi üzerine Allah'ın kitabında bir haktır." (Müslim: 4394. Buhari: 6829. Ebu Davud: 4418. Tirmizi: 1432. İbn Mace: 2553)
Lafızlar Nevevi (rh.a)'nin Müslim şerhine aittir.