"O ki, hanginizin daha güzel davranacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratmıştır." Bu, bana "biz okula gidiyoruz, sınava ne gerek var" demen gibi. 10 yıl sonra sınavları yapanlara itiraz edeceksin. CCI, CBIC, ICS Neden öğretmen bizi sınava tabi tutuyor? Neden herkesin sınavı geçmesini istemiyor? Eğer öğretmen herkesi geçirirse, herkes tıp fakültesine gidecektir. Sonra herkes doktor olacak ve insanları öldürmeye başlayacaktır. Yani sen medikal sınavları için diyorsun ki:"Neden tıp fakültesi öğretmenleri bizi sınav yapıyor?" Sınavlardaki amaç, sınıfta bırakmak değil, yeterli kıvama gelip gelmediğini anlamaktır. Buna benzer olarak yüce Allah, insanları yarattı ve bize özgür irade verdi. Allah'ın yarattığı tüm canlılarda özgür irade olmasa da insanlarda ve cinlerde özgür irade vardır. Meleklerin, iradesi yoktur. Allah ne emrederse onlar %100 O'nun emrine uyarlar. Ama insan, yaratılış olarak melekten daha üstündür. Allah özgür irade verdikten sonra Allah'ın emirlerine itaat edersen meleklerden üstün konuma gelirsin. Eğer Allah'ın emirlerine uymazsan meleklerden daha aşağı konuma düşersin. Yani, Allah bize "özgür irade" vermiştir. Ve, biz vu dünyaya gelmeden önce Allah sordu: Kim insan olmayı ister? Eğer insan olmazsan bulunduğun seviyede kalırsın. Dağlar müslümandır, ağaçlar müslümandır, hayvanlar müslümandır, melekler müslümandır. Müslüman demek Allah'ın iradesini kabul eden demektir. Tüm hayvanlar müslümandır. Tüm yıldızlar müslümandır. Tüm bitkiler müslümandır. Tüm melekler müslümandır. Ama insanın yegane bir yaratılışı vardır. Allah'ın yarattığı en güzel mahluktur. Allah sordu: Kim insan olmak ister? Allah Kuran'da, sorumluluğu insanın aldığını bildirmektedir: Yani, ya aynı seviyede kalırsın veya insan olup yükselebilirsin. Hepimiz yüksek mertebeye erişeceğimizi zannettik, ama şimdi kaçımız bu mertebedeyiz? Yani, bize özgür irade verildi. Ve, şimdi bir sınavdayız. Eğer yüce Allah, herkesi geçirirse derim ki yüce Allah haksızlık yapıyor. Eğer yüce Allah herkesi cennete koyarsa ben çok iyi biriydim, hırsızlık yapmazdım, dürüst biriydim. Bu adam hırsız beş para etmez biriydi, sonra birlikte cennetteyiz. Bu adamı neden cennete koydun diye yüce Allah'a sitem ederdim. Yüce Allah, Kuran'da Nisa suresi 40. Ayette şöyle buyurur:"Hiç şüphesiz Allah zerre kadar haksızlık etmez." Yüce Allah, merhametlidir. Bize fırsat veriyor, bizi affediyor. Ama o, aynı zamanda adaletlidir. Buna dayalı olarak diyoruz ki, bu hayat ölümden sonrası için bir imtihandır. Biz Allah'ın yarattığı yegane varlıklarız. Bunun hakkında Kuran'da Zariyat suresi 6. Ayette şöyle buyurulmuştur:"Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım." O'na ibadet etmekle, O'nün emirlerine uymuş oluruz. Eğer o'na uyarsan sınavı geçmiş olursun. Diğer yandan Kuran'da o isteseydi tüm insanlar müslüman olurdu buyruluyor. Bu, onun için çok kolay. Ama biz daha iyi ve yegane varlıklarız. Özgür irademizle O'nun emirlerine uyarsak Allah'ın katında üstün konumda oluruz.
Konu:Neden imtihan oluyoruz?
Yukarıda Diyor ki: Allah bize sordu hanginiz insan olmak istersiniz diye, böyle bir soruyu nereden çıkardığını merak ediyorum. Eğer kalu belâdaki anlaşmayı söylüyorsa orada bir söz almış. Hanginiz insan olcak sen gel, sen gel, sen dünyada solucan olacaksın haşa. Ben mi yanlış anladım. Diğer söylediklerine katılıyorum. Eğer cennette kalalım neden bu dünyaya geldim diyorsan, bardağın boş tarafına bakıyorsundur. Allah, sana nefs vermiş. Meleklerden üstün olmanı dilemiş. Öteki türlü nefsi olsa dünyada kan dökecek bir insanın cennette ne isi olurdu. Ama Zakir Naik bize sordu kim insan olmak ister diye demesini anlamadım neye dayanarak bu görüşü kabul etti?