You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Forumcu
yaş sınırı
selamun aleykum ve rahmetullahi ve berakatuhu

benim gibi çocukluğundan beri sinemaya ilgi duyan bir kimsenin, zamanla çizgi roman ve atari oyunları ile tanışması sırasında yaşadığı toplam travmanın ne anlama geldiğini anlatmak için pegi veya esrb veya reyting sunırlamalarının ne anlama geldiğinin öğrenilmesi gerekir diye düşünüyorum.

yabancı bir filmin içerisindeki öğeler bakımından dikkat çekici unsurlar taşımasında birinci derecede hitap ettiği kültürü etkileyen kilise manzaraları yanında ikinci derece de kabul ettirilmek istenen gizli amacın ya da propagandanın gerçek amacı belli bir yaş dilimi altında bilinemeyen bir hal almaktadır.

esasen incilin veya tevratın cehennem kıssları anlatılırken bunların etki mekanizmalarının incil veya tevrat(papaz bir türlü şeytanı çıkaramaz) kullanılarak yok edilememesi dini propaganda yolu olarak islamı anlatmaktadır.

kendisini tekrar eden bir savaşla şeytanı boyun eğdirmeye çalışan düşünce ya çok geç kalır(istismar edilerek anlatım adamın öldürülüşüne şahit olursunuz) ya da devam filmine konu olan adaleti kendi anlattığı değerler tarafından bir türlü sağlayamaz(ben öldükten sonraki adaletten bana ne) ve başka bir kurtarıcıya ihtiyaç duyar.

içeriğindeki şiddetin gerekçesi olan şeylerin doğuştan gelen hatalar olması ve soyağacının tamamen lanetlenmesi teması taşıyan dram korku gerilim veya farklı tarz içeren bu filmlerde kitle olarak reklamı yapılan şeylerin oyun sektörünü de içine aldığı düşünülürse belli bir amacı belli belirsiz şekilde yayma gayesi çok sinsice ilerler.

sadece hristiyanlık propagandası amacı değil kültürü yozlaştırma amcıyla karışık çaresizlik fikri belleklere kazınır.bir türlü bitmeyen düşmanlar ve bir sır kullanılınca geçilen leveller benim sorunumu aile üstü kurumlar çözer şeklinde anlaşılmaktadır. din hususu vardır ancak limit dine doğruyken oyuncunun fiili sorunun kendince çözüleceği bir kahramı oluşturma gayretine döner.

filmin arkasındaki sponsor firmaların mevcut film karelerine sığması ise asli amacı reklam olan bu filmlerde neyin satılmaya çalışıldığı hususunu müphem kılar.

mükemmel bir ev ve eşyaların hepsi bir markanın sponsor firma tarafından bilinç altına kazınması hadisesine döner.

reklam amacı dışında ise mevcut filmdeki reyting sınırlamasının ne olduğu anlaşılmaz. çocuğun kullanılmadığı sahne çocuk dışında çekilirken aslında filmin geneline hakim olan hava aile ilişkilerindeki kopukluğun reklamı yapılan şeyin satılamaması endişesiyle nazara verildiğini gösterir.

ünlü bir a firması bir şeyi satacaktır ve bunun için aile gerekir. ailenin değeri bu kadardır. bir türlü anlaşamayan o aile reklamın amacına ulaştığı ana kadar bir araya gelemez.

korku filmindeki asli amaç din öğesi iken dram filmlerinde bir restoran veya düğün evi veya bir okul önünde mutlu sona ulaşılır.

bütün bunlar neye rağmen diye sorulduğunda ise ortaya çıkan gerçek içler acısıdır. kullanılan bu argümanlar aileyi zedeleme pahasına reklam amacına feda edilir.zira bir aileyi bu şekilde ayakta tutamazsınız.

korku gerilim veya aksiyon içeriği mevcut oyunlarda ise bu oyunların yapımcılarının toplam dünyevi anlayışları ön plana çıkar. özgün fikirler tarafından değil yapımcı stüdyolar tarafından desteklenir ve film-oyun ikilisinin buluşturulması sağlanır.

bu nedenle esrb veya başka sınır koyan denetlemelerden kaçan şey, bu reklamın bilinçaltına yapılacak tesirinin sadece verilen meta ile değil onun yan ürünleri tarafından çokta delindiği bir alanda bu neviden satışların yapıldığını kabul etmemiz gerekmektedir.

sansür veya sınır koyma esasen tamamen anlamsılaştığından bu sınırların anlamı da ortadan kalkar.

internetin denetimi ise başlı başına sorun teşkil eder. bu nedenle devletin genel ahlak ve adaba yönelik yayını tekelinde tutan düzenlemeye acilen ihtiyacı vardır ve bu hususda yasal servelar üzerinden kültür eğitim paylaşımı yapılmalı ayrıca filmlerin telif hakkı düşünülerek internetin bu amaca özgülenmemesi gerektiğinin altı çizilmelidir.

ALLAH teala bizlerden razı olsun.

Degerli hado77 Kullanicisi Jul 2010 Tarihinden Beri İslami Forum, İslam, İslamiyet
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.