You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Yargıtay Bildirisinin üzerine...

Şirin’den hükümete sert cevap

Yargı ile hükümeti karşı karşıya getiren Yargıtay Başkanlar Kurulu bildirisinin yankıları sürüyor. Yargıtay Başkanvekili Osman Şirin, dün Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Cemil Çiçek’in bildiriyle ilgili kendilerine yönelttiği sert eleştiriye tepki verdi. Şirin, “Biz ayaküstü verilen cevaplara, ayaküstü karşılık vermeyiz” dedi.
Yargı ile hükümeti karşı karşıya getiren Yargıtay Başkanlar Kurulu bildirisinin yankıları sürüyor. Yargıtay Başkanvekili Osman Şirin, dün Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Cemil Çiçek’in bildiriyle ilgili kendilerine yönelttiği sert eleştiriye tepki verdi. Şirin, “Biz ayaküstü verilen cevaplara, ayaküstü karşılık vermeyiz” dedi. Yargıtay Başkanvekili Osman Şirin, gazetecilerin sorularını cevapladı. Hükümet adına dün Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Cemil Çiçek’in yaptığı açıklamanın hatırlatılması üzerine Şirin, “Toplum önce bir değerlendirsin. Sağlıklı bir şekilde değerlendirme yapılsın. Gerektiğinde yapılır. Biz yargıçlarız, bildirilere ayaküstü cevap vermiyoruz. Ayaküstü verilen cevaplara, ayaküstü karşılık vermeyiz” şeklinde konuştu. * İHA
"rosegul giderayak işlerim var bitirilecek,
giderayak.
ceylanı kurtardım avcının elinden
ama daha baygın yatar ayılamadı.
kopardım portakalı dalından
ama kabuğu soyulamadı.
oldum yıldızlarla haşır neşir
ama sayısı bir tamam sayılamadı.
SEVDALARA DOYULAMADI...rosegul
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 23-05-2008, Saat:10:00 PM, Düzenleyen: Nizam-ül Mülk.
Cvp: Şirin’den hükümete sert cevap
Yargı siyasi parti gibi davranamaz

ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, “Yargının bu konularda taraf olmaması gerekir. Yargı mensupları, siyasi parti ve milletvekili gibi davranmamalı” dedi. Uras, Yargıtay Başkanlar Kurulu bildirisinin ardından hükümet ile yargı arasında tartışma yaşandığını ifade ederek, yargının bağımsız olması gerektiğini söyledi. Yargının bağımsızlığı kadar tarafsızlığının da önemli olduğunu vurgulayan Uras, yargının bu konularda taraf olmaması ve uluslararası sözleşmelere uyması gerektiğini söyledi. Uras, “Yargı reformu belki bu açıdan gerekli. Yargı, siyasi parti gibi davranmamalı, yargı mensupları milletvekili gibi davranmamalı. Bakıyoruz, iktidar muhalefet ilişkisine; biri diyor ‘dam üstünde saksağan’, muhalefet diyor ‘vur beline kazmayı’. Bu, laubaliliği kaldıracak bir mesele değil. Yargının bağımsızlığı çok önemli” dedi. *Cihan
giderayak.
ama kabuğu soyulamadı.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Cvp: Şirin’den hükümete sert cevap
Sezer: Siyaset bildirinin neresinde?

Yargıtay Başkanlar Kurulu bildirisini değerlendiren DSP Genel Başkanı Sezer, “Kusura bakmasın Hükümet, siyaset o bildirinin neresinde bilmiyorum. Orada siyasete değil, hukukun üstünlüğüne vurgu vardı” dedi.
DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, AK Parti hükümetinin ve anlayışının sicilinin bozuk olduğunu iddia ederek, ''Hükümet, derhal istifa etmelidir'' dedi. Sezer, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Yargıtay Başkanlar Kurulunun açıklamasına ve uyarılarına dikkat edilmesini istedi. Hükümetin, Yargıtay Başkanlar Kurulu açıklamasını ''siyasi'' olarak değerlendirmesini nasıl karşıladığının sorulması üzerine de Sezer, şöyle konuştu: ''Kusura bakmasın Hükümet, siyaset o bildirinin neresinde bilmiyorum. Yargıtayın açıklamasını yorumlamak bana düşmez ama orada siyasete değil, hukukun üstünlüğüne vurgu vardı. Demokrasiye vurgu vardı ve erkler ayrılığının sağlıklı işletilmesine vurgu vardı. Siyaset bunun neresinde? 'Biz konuşalım, biz saldıralım, gerekirse yargı mensuplarının araçlarını dinleyelim, baskı altına alalım. Aman hiç kimse konuşmasın karşımızda...' Bu bir diktatörlük anlayışıdır.'' * AA
giderayak.
ama kabuğu soyulamadı.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Cvp: Yargıtay Bildirisinin üzerine...
Şimşek: Ülke yararına değil

Hazineden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Yargıtay’ın bildirisiyle ilgili olarak “Türkiye’de yüksek cari açık varken, siyasi istikrarı etkileyen açıklamaların ülke yararına olmadığı açıktır” dedi.
Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Yargıtay'ın bildirisiyle ilgili olarak "Türkiye'de yüksek cari açık varken, siyasi istikrarı etkileyen açıklamaların ülke yararına olmadığı açıktır" dedi. Bakan Şimşek, siyasi ve ekonomik menfaatlerin korunmasının herkesin menfaatine olduğunu belirtirken, Merkez Bankası Başkanı ve Hazine Müsteşarının istifasına ilişkin iddiaları dedikodu olarak nitelendirdi. Devlet Bakanı Şimşek, "Mahalli İdarelerin Mahalli Yönetimi" başlıklı foruma katıldı. Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı ve belediye başkanlarının katıldığı forumu iş adamları ve hazine bürokratları büyük ilgiyle izledi. Hazine Müsteşarlığı'ndaki forumda söz alan Şimşek, ekonomik göstergelerden bahsetti. Mehmet Şimşek, AK Parti'nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana makro ekonomik göstergelerin olumlu yönde seyrettiğini ifade etti. Dünyadaki gıda şoklarına rağmen enflasyon oranlarının düşük seviyelerde bulunduğuna işaret eden Bakan Şimşek, "Türkiye, dünyada yüksek enflasyonlar sıralamasında 59'uncu sırada yer alıyor, 90'lı yıllar da ilk 4'lerde bulunuyordu" diye konuştu. Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı, gelinen noktanın kendilerini memnun ettiğini belirtirken, istikrara dayalı ekonomik siyaseti sürdüreceklerini kaydetti.
giderayak.
ama kabuğu soyulamadı.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yargı ve siyaset

Herhalde Yargıtay kurumunun yayımladığı en sert bildirilerden biridir bu. Erkler arası savaş mı diye tedirgin oldum ama yine de "çok şükür" dedim; çünkü hiç olmazsa cüppeleriyle gösteri yürüyüşü yapmıyorlar bari.
Yargıtay Başkanlar Kurulu çok sert bir bildiri yayımladı. O kadar sert ki, AKP’nin kapatılması için davada sadece eleştirilerin saygılı bir dille yapılmasını istemekle kalmıyor, iddianameyi savunuyor!
Herhalde Yargıtay kurumunun yayımladığı en sert bildirilerden biridir bu.
Erkler arası savaş mı diye tedirgin oldum ama yine de "çok şükür" dedim; çünkü hiç olmazsa cüppeleriyle gösteri yürüyüşü yapmıyorlar bari.
Bizim yargı geleneğimizde yargıçların cüppeleriyle yürüyüş yapması vardır. Doğal hâkim ilkesine aykırı ihtilal mahkemeleri vardır. 27 Mayıs darbesini eleştirmeyi suç sayan kararlar vardır. Yassıada idamlarını alkışlayanlar vardır. Genelkurmay brifingleri vardır. Geçmişe yürüyen ceza uygulamaları vardır. Geçmişe yürüyen kanun iptalleri vardır!..
1970’ler boyunca merhum Ecevit sebepsiz yere "Yargı organları, geniş ölçüde, devrimci, ilerici unsurların elindedir" diye yazmamıştı! (Atatürk ve Devrimcilik, sf. 106) Demokrasilerde böyle bir "yargı oligarşisi" yoktur.
Bu konular özel hukuk formasyonuyla çözülemez; kamu hukuku ve siyaset bilimi alanlarında uzmanlık gerektirir. Çatışma diliyle değil, akademik ve evrensel hukuk diliyle tartışılmalıdır. Hükümet de yargı da konuları politize etmekten sakınmalıdır.
Silahlar karşılıklı gömülmeli, sükûnetin ardından, diyalog geliştirilmelidir.
(TAHA AKYOL / MİLLİYET)
giderayak.
ama kabuğu soyulamadı.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Sorun topal demokrasi!
Yargıtay Başkanlar Kurulu da bir bildiri yayınladı.. Dikkatle okudum.. AKP için verilmiş ek iddianame gibi.. Gibisi bile fazla.. Resmen ek iddianame..
AKP için şöyle deniliyor: "Dilediği her şeyi yapabilme yetkisini halktan aldığı gibi şaşırtıcı bir inançla..."
Dün hareketli bir gündü.. Yargıtay’dan gelen bildirinin kodlarını çözmeye çalışırken Avrupa Parlamentosu Türkiye raporunu kabul etti.. Raporda da benzer bir talep var..
"Hükümet reformları sürdürürken demokratik ve laik bir Türkiye’de çoğulculuk ve farklılıklara saygı göstermeli."
(MEHMET TEZKAN / VATAN)
giderayak.
ama kabuğu soyulamadı.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 23-05-2008, Saat:10:14 PM, Düzenleyen: Nizam-ül Mülk.
İşler zıvanadan çıkıyor

Türkiye’nin Suriye ile İsrail arasında barış görüşmelerinde arabulucu olduğunun ilan edilmesinden kısa süre sonra Yargıtay’ın zehir zemberek bildirisi geldi.
Uluslararası haber ajansları, son zamanlarda Türkiye üzerine verdikleri en olumlu haberi verdiken kısa süre sonra, yeniden kriz haberlerine döndüler. Dünya çapındaki bu siyaset başarısının tadını dahi çıkaramıyor Türkiye. Dışarıya barş hamisi görüntüsü veren Ankara’da sistem yargı-hükümet kavgasıyla felç olmak üzere.
İşler zıvanadan çıkma eğilimine girdi. Yargıtay Başkanlar Kurulu, Anayasa Mahkemesi’nde kapatma davası ile karşı karşıya olan Adalet Kalkınma Partisi hükümetinin yargıyı tamamen kontrolüne alma girişiminde olduğunu söyledi Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının etkilenmesi girişiminden söz etti… Bütün taraflar, Mahkeme kararlarının arzuları hilafına çıkması durumunda peşinen değersizleştirmek için zemin hazırlıyor.
Oysa bu son derece tehlikeli bir eğilim. Çünkü yıpranmakta olan, Anayasa Mahkemesi’dir. Mahkeme, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün henüz hükümetin (Mali müşavirlik uygulaması dışında) herhangi bir icraatına yönelik ‘denetleme-dengeleme’ mekanizması işletmediğine bakacak olursak, Türk sisteminde kalan yegane denetleme-dengeleme mekanizmasıdır. Mahkemeyi ve onun 11 üyesini yıpratmak, alacağı kararları peşinen değersizleştirmeye çalışmak, ne kimseye, ne demokrasiye, ne yargıya, ne de ülkeye bir yarar sağlar.
(MURAT YETKİN / RADİKAL)
giderayak.
ama kabuğu soyulamadı.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Savaş tırmanıyor

Yargıtay Başkanlar Kurulu’nun dünkü açıklamasını, bugünkü koşullar içinde okuduğumuzda aldığımız mesaj şu: "AKP kapatılmalıdır."
Böyle bir cümle bildirinin içinde geçmiyor, ama bildirinin içeriğindeki bütün sorunlar hükümet ile ilgili ve muhatap doğrudan doğruya AKP hükümeti. Başkanlar Kurulu "yargı erkine yönelik ve hukuk devleti olma ilkesiyle bağdaşmayan sistemli saldırılar"dan söz ediyor. Bu saldırılardan kasıt kuşkusuz AKP yanlısı yayın organlarında bol bol işlenen yargı eleştirileridir.
Bildiride yeni anayasa yapma girişiminin tepkiler dolayısıyla duraksadığı, buna karşılık türbanla ilgili maddelerin "engellenemeyen bir hızla" değiştiği belirtiliyor. Bunu yapan AKP ve yedeğindeki MHP’dir.
Ancak AKP kapatma davası ertesinde yaşanan polemiklerin ardından Yargıtay Başkanlar Kurulu bildirisi çok açık bir tavır niteliği taşımaktadır…
Sonuçta yüksek yargı ile hükümet, kuvvetler ayrılığının "oturduğu" bir ülkede görülmesi mümkün olmayan şekilde karşı karşıya geldi…
(OKAY GÖNENSİN / VATAN)
giderayak.
ama kabuğu soyulamadı.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Çivisi çıkmış

Kanun kural dinleyen yok.
Herkes konuşuyor, herkes yazıyor…
Leyhte veya aleyhte.
Hiç farketmez.
Kimi öfke saçıyor, kimi korku salıyor. Temenni midir tahmin midir, yoksa telkin midir tavsiye midir bilinmez, mahkeme sonucu hakkında alternatifler sıralanıyor.
Ne ayıp şey.
Bir taraf, ekonomik gerekçelerden tutun AB ilişkilerine kadar bir dizi sakınca sayarken, öbür taraf ortaçağ karanlığından tutun rejim tehlikesine kadar bir dizi malzeme sunuyor. Mahkeme üyeleri sanki bunları bilmiyor.
Aman yarabbi.
Sanki sokağın ortasında Halk Mahkemesi kurulmuş, gelen geçenden ihsas-ı rey isteniyor.
Memlekette her şeyin çivisi oynarsa, işte böyle olur.
Zehir Hafiye birisi çıkar, hurafelerle konuşup Genel Kurmay Başkanı’na bile bir çizik atar. Ne kolay şey.
Siz bu durumda sigara yasağı’ndan umutlu musunuz sahi? Kanun işleyecek mi dersiniz? Önce bakın bakalım, uçakta telefonunuz açık mı kapalı mı?
(Not: Bu yazı, Yargıtay’ın açıklamasından önce yazılmıştır.)
(RAUF TAMER / POSTA)
giderayak.
ama kabuğu soyulamadı.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.