Her nefis ölümü tadacaktır. Sonunda bize döndürüleceksiniz. Ankebut-57
Bu dünya hayatı sadece bir eğlence ve oyundan ibarettir. Asıl hayat ahiret yurdundaki hayattır. Keşke bilseler! Ankebut-64
Yalnız Kur'an diyenler...!!!!
Yalnız Kur'an diyenler...!!!!
Bu ayetin bana ne anlattığını size iletmek için öncelikle etki altında kalmamak için hiçbir tefsire bakmadan doğrudan kendi anlayışımı ileteceğim..demeniz bende sizin yazdıklarınızın etkisinde kalmamaık için tefsirlere bakacağım ben size değil onlara güveniyorum vesselam..
şimdi anladınız umarım...
Kısaca konunun başlığına dönersek:
YALNIZ KUR'AN DİYENLER... Diyordu konu başlığı..
Şüphesiz ki her müslüman YALNIZ KUR'AN DEMELİDİR.
İSLAM KUR'ANDIR.
Peygamber Kur'anı etrafındaki putperestlere TEBLİĞ ETMEK ve onları inandırabilmek,ikna edebilmek için ayetleri onlar anlatmak ve açıklamakla görevlidir.
Peygamber kur'an dışına çikmaz, kur'an dışı hüküm ve kurallar getirmez,kur'an dışı haram ve günahlar ileri sürmez ve böyle yapmamıştır.
Peygamberimiz adına uydurulan kur'an dışı hükümler,kurallar ve haramlar doğru değildir....
SELAM....
Oldukça uzun eleştirel görüşleriniz için teşekkür ediyorum.
Yazınızın ilk paragrafından başlayalım:
Alıntı:kardeşim aldığınız müsbet ilimlerin sizin bakış açınıza hiç bir etkisi olamaz, ben sizin ayetleri değerlendirmeddeki hastalığınızın en büyük nedeninin milliyetçilikten kaynaklandığını düşünüyorum, iki lafınızdan biri araplaşma, arapların uydurduğu şunlar, arapların yaptığı ne biliyim ne olumsuzluklar...siz kuranın bütünleştirici ayetlerini hiç konuşmuyorsunuz.. ikinci bir neden ise müsbet ilimler ve akıl mantık meselesi, müsper ilim dediğiniz şeyler deneme yanılma yoluyla edinilmiş bir takım tecrübelerdir, insanların idrakine sığacak şekilde bazı olayları sebeb-sonuç ilişkisine dayandırmıştır ama bu herşey bu çerçevede gelişecek manasına değildlir, kuranda bir çok yerde bir şeyin olmasını istedi mi ona ol der ve olur ayeti bunun en güzel delilidir, yok orada da başka bir şeyi kastediyordu diyorsanız bana fiziğe göre hz. isanın doğumunu açıklayın ? siz şurada hata yapıyorsunuz, vahiyle deneyi birbirine karıştırıyorsunuz, vahiy kesin bilgidir ama müspet ilimler kesin değildir, vahiy 1500 yıldır insanlarına rasında yaşar ve onların hayatını tanzim ama bilim insanı bi oraya bi buraya savurup durur.. her zaman dener ve yanılırlar, allahla boy ölçüşmeye kalkışırlar.... inanmıyorsanız bilmin gelişimiyle vahyin adem aleyhisselama gelişinden bugüne kadar olan aşamaları bi karşılatırın! vahiy de ne değişmiş bilimde ne değişmiş..
DEMİŞSİNİZ....Yazınıza cümle cümle değineceğim:
Alıntı:kardeşim aldığınız müsbet ilimlerin sizin bakış açınıza hiç bir etkisi olamaz,
Kardeş ÇOK BÜYÜK etkisi vardır.
Klasik dini eğitim alanlar, eski alimler için mesela:
Abdülmuttalp bin muzdarip (atıyorum) HAZRETLERİ BUYURMUŞLAR Kİ
der ve o kişinin dediklerini kesin,tartışılmaz hükümler olarak görür...
Müsbet ilim eğitimli olanlar için, KİM OLURSA OLSUN, HİÇ KİMSE DİNİ
EMİR VEYA GÖRÜŞ BUYURAMAZ... Buyurmak sadece ALLAHA MAHSUSTUR..Eski veya yeni tüm din adamları kendi kişisel görüşlerini
açıklamışlardır,hepsi sorgulamır, beğenilir veya beğenilmez.
alıntı:
ben sizin ayetleri değerlendirmeddeki hastalığınızın en büyük nedeninin milliyetçilikten kaynaklandığını düşünüyorum, iki lafınızdan biri araplaşma, arapların uydurduğu şunlar, arapların yaptığı ne biliyim ne olumsuzlukla
Sizin milliyetçilikten ne anladığınızı bilmiyorum, ancak ben milletimi,
halkımı,soyumu ,Türküm diyenleri severim..Irklar arasında üstünlük olmadığını bilirim.Üstünlük farklı, sevmek farklıdır diye düşünürüm.
İki lafımdan birinin araplaşma olduğu,arap hayranlığı ve özentisi olduğu doğrudur...Araplaşma ,özellikle uyduruk Hilafetin Osmanlıya geçişi ile hız kazanmış, kendi öz dilimiz bile dışlanmış,arap özentisi ile araplaşma ile
dilimize binlerle arapça kelime sokularak OSMANLICA gibi SUNİ bir dil
yaratılmıştır.Tabii biliyorsunuzdur,bu suni osmanlıcayı sadece İstanbul
konuşmuş,ancak ANADOLU bu dili anlamamış ve konuşmamış,kendi ÖZ DİLİNDEN taviz vermemiştir.
alıntı:
siz şurada hata yapıyorsunuz, vahiyle deneyi birbirine karıştırıyorsunuz, vahiy kesin bilgidir ama müspet ilimler kesin değildir, vahiy 1500 yıldır insanlarına rasında yaşar ve onların hayatını tanzim ama bilim insanı bi oraya bi buraya savurup durur.. her zaman dener ve yanılırlar, allahla boy ölçüşmeye kalkışırlar.... inanmıyorsanız bilmin gelişimiyle vahyin adem aleyhisselama gelişinden bugüne kadar olan aşamaları bi karşılatırın! vahiy de ne değişmiş bilimde ne değişmiş
Kardeş,yukarıdaki satırlarınızdan sizin MÜSBET İLİM nedir konusunda
yanlış bilgilere sahip olduğunuzu görüyorum Bu nedenle affınıza sığınarak size MÜSBETİLİM nedir konusunda kısa bazı ön bilgiler vermeye çalışacağım.
Allah kainatı,evreni,dünyayı belli sistem ve kurallaral işler durumda yarattı.
Allah dünyayı,dünyadaki tüm oluşumları,tabiatı,tabiat olaylarını belli kurallarla işler durumda yarattı.
Allah tabiatı,havayı suyu,bitkileri,insanları YARATILIŞ MUCİZESİ ile belli
kurallar ve kanunlar çevçevesinde yarattı.
Müsbet ilimler işte bu yaratılış kanunlarından kendilerine müsaade edilen
kısımların anlamaya,keşfetmeye çalışan bilim dallarıdır.
Müsbet ilimler kesin değildir,her zaman dener ve yanılılar diyorsunuz,
ÇOK YANLIŞSINIZ kardeşim,MÜSBET İLİMLER Allahın koyduğu kanunları keşfetmeye çalışır..Allahın koyduğu kurallar değişir mi..??
Dünyanın yuvarlak olduğu,güneş etrafında döndüğü kesin değil mi ?
iki kere ikinin dört ettiği kesin değil mi..???
Eski insanlar dünyayı düz zannediyorlardı, çok sonraları dünyanın yuvarlak olduğu bilgisine ulaşmaları bilginin kesin olmadığını değiştiğini mi gösterir..???
Hele müsbet ilimler için Allahla boy ölçüşmeye kalkarlar gibi inanılmaz,
YANLIŞ, belki de bin yıl öncesinin dünyanın öküzün boynuzunda duran düz tepsi gibi olduğu fikri ile aynı katogoride ki bu fikri size kim söyledi,
kim anlattı bilemiyorum... Bu konuda benim sitemizde GÖREN GÖZ MÜDÜR.? ve KÖK HÜCRE NEDİR.? başlıklı iki yazım var, eğer bi zahmet bu yazıları okursanız ,Yüce Yaratan ve müsbet ilimler ilişkisi konusunda biraz fikriniz olur diye düşünürüm...
Sözün özü MÜSBET İLİMLER Allahın kainat,dünya ve tüm yaşam için koyduğu kanunları keşfetmeye çalışır..Bu kadar basit yani..
Yazı epey uzun oldu okuyanları sıkmamak açısından yazınızı kalan bölümlerine ait görüşlerimi sonraki sayfaya bırakalım...
selam kardeşim..
sizin görüşünüzün kuran dışı olup olmadığını nasıl bileceğiz şahsi görüşüleriniz bunlar..siz ben kurandan bunu anlıyorun diyorsunun bende şunu anlıyorun diyeceğim ee çık işin içinden.kuran-ı kerim düşünün okuyun demiş.kendi bildiğinize okuyun anlayın mı demiş...
[/quote]
Önce şüphesiz ki tüm yazdıklarım, şahsi görüşlerimdir.
Tüm ALİM lerin yazdıkları da onların şahsi görüşleridir......!!
Ben böyle anlıyorum,sen başka türlü anlıyorsun eee çık işin içinden demişsiniz...İçinden çıkılacak bi iş yok kardeşim...
Aynen dediğiniz gibi, ben okuyacağım aklımın yettiği kardar alıyacağım,
sizde okuyacak nasıl anlıyorsanız öyle hareket edeceksiniz..
Kur'AN BÖYLE SÖYLÜYOR...
KARDEŞ,
AZİZ KİTABIMIZ KUR'AN KİMLER İÇİN GELDİ....????
Sana geldiş,bana geldi, tüm insanlığı,tüm isanlara geldi.....
KUR'AN NE DİYOR..????
OKU..!! .AKLINI KULLAN...!!! DÜŞÜN....!!!
Kardeş KUR'AN KAÇ AYETİNDE KAÇ DEFA ,DÜŞÜNÜN, DÜŞÜNMEZ MİSİNİZ... DİYOR.. Ben saymadım.. 20...30...40 defa mı...????
sevgili kardeşim:
siz hala düşünmeyecek misiniz...???
Siz hala aklınızı kullanmayacak mısınız....???????
SELAM KARDEŞİM...
sizin görüşünüzün kuran dışı olup olmadığını nasıl bileceğiz şahsi görüşüleriniz bunlar..siz ben kurandan bunu anlıyorun diyorsunun bende şunu anlıyorun diyeceğim ee çık işin içinden.kuran-ı kerim düşünün okuyun demiş.kendi bildiğinize okuyun anlayın mı demiş...
[/quote]
Önce şüphesiz ki tüm yazdıklarım, şahsi görüşlerimdir.
Tüm ALİM lerin yazdıkları da onların şahsi görüşleridir......!!
Ben böyle anlıyorum,sen başka türlü anlıyorsun eee çık işin içinden demişsiniz...İçinden çıkılacak bi iş yok kardeşim...
Aynen dediğiniz gibi, ben okuyacağım aklımın yettiği kardar alıyacağım,
sizde okuyacak nasıl anlıyorsanız öyle hareket edeceksiniz..
Kur'AN BÖYLE SÖYLÜYOR...
KARDEŞ,
AZİZ KİTABIMIZ KUR'AN KİMLER İÇİN GELDİ....????
Sana geldiş,bana geldi, tüm insanlığı,tüm isanlara geldi.....
KUR'AN NE DİYOR..????
OKU..!! .AKLINI KULLAN...!!! DÜŞÜN....!!!
Kardeş KUR'AN KAÇ AYETİNDE KAÇ DEFA ,DÜŞÜNÜN, DÜŞÜNMEZ MİSİNİZ... DİYOR.. Ben saymadım.. 20...30...40 defa mı...????
sevgili kardeşim:
siz hala düşünmeyecek misiniz...???
Siz hala aklınızı kullanmayacak mısınız....???????
SELAM KARDEŞİM...
[/quote]
sen AKIL KULLANMAYI kendi fikirlerinle YETİNEREK görüyorsun.biz akılsızmıyız tefsir fıkıh hadis gibi sağlam kaynaklara bakarak fikir yürütüyoruz..hangisi sağlam olan yoldur.ben bunu anladım bu budur YOOK ÖYLE..dinimiz AKLINIZI KULLANIYOR DİYOR AMA BÖYLE KULLANIN DEMİYOR SEYİTHAN....normal bir hikaye kitabı gibi hislerinle anlam çıkarma.ayetin özüne bak sünnete bak sahabeye tefsire bak çünkü onlar birebir kuranı kerimle yaşadırlar gördüler muhafaza ettiler.şimdi sen çıkmıssın bize aklınızı kullanın diyorsun ben kaynaklara bakıyorum öğreniyorum AKLIMI KULLANIYORUM sen kendi görüşlerini söylüyorsun AKLIMI KULALANIYORUM diyorsun durum burdur fark budur.
sen AKIL KULLANMAYI kendi fikirlerinle YETİNEREK görüyorsun.biz akılsızmıyız tefsir fıkıh hadis gibi sağlam kaynaklara bakarak fikir yürütüyoruz..hangisi sağlam olan yoldur.ben bunu anladım bu budur YOOK ÖYLE..dinimiz AKLINIZI KULLANIYOR DİYOR AMA BÖYLE KULLANIN DEMİYOR SEYİTHAN....normal bir hikaye kitabı gibi hislerinle anlam çıkarma.ayetin özüne bak sünnete bak sahabeye tefsire bak çünkü onlar birebir kuranı kerimle yaşadırlar gördüler muhafaza ettiler.şimdi sen çıkmıssın bize aklınızı kullanın diyorsun ben kaynaklara bakıyorum öğreniyorum AKLIMI KULLANIYORUM sen kendi görüşlerini söylüyorsun AKLIMI KULALANIYORUM diyorsun durum burdur fark budur.
[/quote]
Kardeş,
Galiba aynı şeyleri söylüyoruz da arada bir nüans farkı var. O DA ŞU:
Kur'anı ANLAMAK istioryz DEĞİL Mİ ??
Ne yapacağız..???
Önce Kur'anı okuyacağız, anladığımız kadar anlayacağız....
Sonra Kur'anı okumuş anlamış ve de anladıklarını yazmış din adamlarının yazılarını okuyacağız. Bu okuduğumuz şeyler kur'anı daha iyi anlamamıza YARDIMCI OLACAK.
Kur'andan anladıklarını yazmış olan din adamlarının görüşlerini BEN ,yardımcı açıklayıcı görüşler olarak göz önüne alırım.Ancak bu görüşleri hiçbir zaman MUTLAK DOĞRU kabul etmem. İçlerinde doğru bulduklarım olur, doğru bulmadıklarım olur.
SEN ise eski din adamlarını görüşlerini MUTLAKJ DOĞRU VE TARTIŞILMAZ OLARAK kabul ediyorsun. Nüans farkı bu...
Sana bir örnek vereyim, Daha önce zikretmiştim. Ben ailecek hanefiyim.
İMAM-I AZAM tüm din adamları arasında HAYRAN OLDUĞUM bir din adamıdır. Zannedersem biliyorsum, İMAM-I AZAMI tanıtan 7 dizilik bir yazıyı sitemize ben getirdim.
Buna rağmen İMAM-I AZAM kabuklu deniz hayvanlarını yemek haramdır
dediği söylenir, söylemiş te olsa, bu haramı yerinde görmem ve uygulamam.....
mesele bu....
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi