You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Ateşten Gömlek
World of Warcraft
World of Warcraft (çoğunlukla WoW şeklinde kısaltılır), Blizzard Entertainment firması tarafından geliştirilen bir devasa çevrim içi rol yapma oyunudur (MMORPG-Massively Multiplayer Online Role Playing Game). Warcraft serisinin devamı olarak nitelendirilebilecek olan World of Warcraft'ın hikayesi de kendisinden önceki Warcraft oyunlarının hikaye, olay ve kahramanları çevresinde gelişmektedir. Aynı şekilde orijinal World of Warcraft önceki Warcraft oyunlarının ana dünyası olan Azeroth'ta geçmektedir. Ancak daha sonra çıkartılan The Burning Crusade genişleme paketi ile Azeroth yanında Warcraft hikayesine göre Orc ve Draeneilerin anavatanı olarak nitelenen Outland'de oyun dünyasına katılmıştır.

Şu anda 10 ırk oynanabilir durumdadır. Bunlar Dwarf'lar, Gnome'lar, Human'lar, Night Elf'ler, Draenei'ler(TBC), Tauren'ler, Troll'ler, Orc'lar, Undead'ler, Blood Elf'ler(TBC)'dir. Bu ırklar Faction olarak adlandırılan iki tarafa ayrılmıştır. Bu taraflar Alliance ve Horde'dur. Yukarıda sayılan ırklardan Human, Dwarf, Gnome, Night Elf ve Draeneiler Alliance tarafını oluşturken karşısında Undead, Orc, Troll, Tauren ve Blood Elf'lerin oluşturduğu Horde bulunmaktadır. Bir karakter oluşturuken oyuncu sayılan ırklardan birisini seçmekle o ırkın içerisinde bulunuğu tarafa dahil olur. Burada herhangi bir değişiklik ve seçim söz konusu değildir. Oyunun yapısı bu iki taraf arasındaki çatışmaya dayalıdır.
Dünya
Orijinal WoW Azeroth olarak adlandırılan göreceli olarak oldukça büyük bir dünyada geçmektedir. Bu dünya Kalimdor ve Eastern Kingdoms adı verilen iki büyük kıtadan oluşmaktadır.

Kalimdor: Oyundaki orijinal ırklardan Orcların, Taurenlerin, Trollerin, Night Elflerin ayrıca The Burning Crusade ek paketi ile oyuna dahil edilen Draeneilerin başlangıç noktaları ve başkentleri bu kıtadadır. Bunlar Orgrimmar (Orc, Troll), Thunder Bluff (Tauren), Darnassus (Nightelf), Exodar (Draenei)'dır. Dolayısıyla bu sayılan ırklardan bir karakterle oynayan oyuncular ilk gelişim süreçlerini bu kıtada geçirmektedirler. Orijinal Kalimdor kıtası 17 bölgeden oluşurken The Burning Crusade ek paketiyle kıtanın kuzeybatısında bir ada üzerinde 2 bölge daha eklenmiş ve 19 bölgeye çıkmıştır.

Eastern Kingdoms: Orijinal oyundaki ırklar olan Human, Dwarf, Gnome, Undead ve The Burning Crusade ile eklenen Blood Elf'lerin başlangıç noktaları ve başkentleri bu kıtadadır. Bunlar da Undercity (Undead), Silvermoon City(Blood Elf), Stormwind (Human), Ironforge (Dwarf, Gnome)'dur. Aynı şekilde bu ırkları seçen oyuncularda gelişimlerinin ilk aşamalarını çoğunlukla bu bölgede tamamlamaktadırlar. Orijinal kıta 21 bölgeden oluşurken The Burning Crusade ile eklenen Blood Elf'lere ait yeni 2 bölge eklenmiş ve böylece bu kıtadaki bölge sayısı da 23'e çıkmıştır.

The Burning Crusade genişleme paketi ile oyunun ana dünyası olan Azeroth dışında orc'lar ve draenei'lerin anavatanı olarak görülen Outland adında yeni bir dünya eklenmiştir. Başka bir boyutta yer alan bu dünya azeroth gibi geniş kapsamlı bir dünya olarak değil, daha çok başka parçalanmış bir dünyadan arta kalan boşlukta asılı kalmış kara parçaları olarak betimlenmiştir. Outland dünyası 7 bölgeden oluşmaktadır. Azeroth ile Outland dünyaları arasındaki geçiş Azeroth tarafında Eastern Kingdoms'da Blasted Lands bölgesinde, Outland tarafında ise Hellfire Peninsula bölgesinde yer alan bir geçit ile sağlanmaktadır. Outland dünyasındaki içerik zaten belli bir seviyeye ulaşmış oyunculara yönelik olduğundan Outland'de herhangi bir ırkın başlangıç bölgesi veya ana şehri yer almamaktadır. Ancak Outland'de Terokkar Forest bölgesinde yer alan ve oldukça büyük olan Shattrath şehri tüm ırklar açısından ortak bir şehirdir. Ayrıca bu şehir Outland'in en büyük şehridir.

Şehirler
Oyunda gerek Azeroth'ta gerek Outland'de her bölgede irili ufaklı bir çok şehir bulunmaktadır. Bu şehirlerden 8 tanesi ırkların başkentleridir. Bu şehirler büyüklükleri ve sunduğu imkanlar açısından diğer şehirlerden bariz bir şekilde ayrılmaktadırlar. The Burning Crusade genişleme pakediyle bu sayı 9'a çıkmış bulunmaktadır. Gnome (Alliance) ve Troll (Horde) ırk olmasına karşın şehirleri bulunmamaktadır. Bunlar Ironforge (Dwarf ve Gnome'ların kenti), Stormwind (Human'ların), Darnassus (Night Elf'lerin), Exodar(Draenei), Thunder Bluff (Tauren'lerin), Orgrimmar (Orc'ların ve Troll'lerin) ve Undercity'dir (Undead'lerin),Silvermoon(Blood Elf)Fakat Terrokar'da yeralan Shattrath şehri iki tarafa da açık olup herhangi bir ırkın başlangıç bölgesinde değildir. 8 şehirde ırkların başlangıç bölgelerinde yer almaktadır. Bunlar sırayla Dun Morogh, Elwynn Forest, Teldrassil,Azuremyst Isle, Mulgore, Durotar, Tirisfal Glades ve Eversong Woods'dur. Ayrıca oyunda Shattrath City adında bir bağımsız şehir bulunmaktadır.
Uyarılar
Bu oyun birçok Online Oyun gibi bağımlılık yapabilir. Eğer oyunu oynayan kişi günde 12 saatten fazlasını bir bilgisayar oyunu karşısında geçiriyorsa ve oyunu oynamak uğruna gerçek hayattaki olağan işlerine yetişemiyorsa (Beslenme, Tuvalet ihtiyacı, Sosyal ihtiyaçlar) bağımlı olma yolunda hızla ilerliyor demektir!

Instance'lar ve Raid'ler
Oyunda girebileceğimiz birkaç instance (zindan) bulunmaktadır. Bu zindanlar level'ına ve gereken kişi sayısına göre ayrılır. İnstance'ların listesi aşağıdaki gibidir:

* Level 13 - Level 18 Ragefire Chasm (kısaltma : RFC) / Orgrimmar
* Level 18 - Level 22 Deadmines (kısaltma : DM, son boss nedeniyle genelde VC ismiylede anılabilir) / Westfall
* Level 18 - Level 22 Wailing Caverns (kısaltma : WC) / the Barrens
* Level 22 - Level 30 The Stormwind Stockades (kısaltma : Stocks, Stockade) / Stormwind
* Level 22 - Level 30 Shadowfang Keep (kısaltma : SFK) / Silverpine Forest
* Level 24 - Level 32 Blackfathom Deep (kısaltma : BFD) / Ashenvale
* Level 30 - Level 38 Gnomeregan (kısaltma : Gnomer) / Dun Morogh, Horde için Booty Bay'den ulaşılıyor
* Level 30 - Level 38 Razorfen Kraul (kısaltma : RFK) / the Barrens
* Level 37 - Level 46 Razorfen Downs (kısaltma : RFD) / the Barrens
* Level 37 - Level 46 The Scarlet Monastery (kısaltma : SM) / Tirisfal Glades
* Level 39 - Level 47 Uldaman (kısaltma : ULD) / Badlands
* Level 44 - Level 54 Zul'Farrak (kısaltma : ZF) / Tanaris
* Level 46 - Level 55 Maraudon (kısaltma : Mara) / Desolace
* Level 54 - Level 60 Blackrock Depths (kısaltma : BRD) / searring george
* level 55 - Level 60 Temple of Atal Hakkar veya Sunken Temple (kısaltma : ST) / swamp of sarrows
* Level 57 - Level 60 Stratholme (kısaltma : Strat) / Eastern Plaguelands
* Level 58 - Level 60 Dire Maul (kısaltma : DM, Deadmines'la karışmaması için DiM'de denir) / Feralas
* Level 58 - Level 60 Lower Blackrock Spire (kısaltma : LBRS) / Burning Steppes
* Level 58 - Level 60 Scholomance (kısaltma : Scholo) / Western Plaguelands
* Level 60 - Level 62 Hellfire Citadel-Hellfire Ramparts(kısaltma : Ramparts) / Hellfire Peninsula
* Level 62 - Level 64 Hellfire Citadel-Blood Furnace(kısaltma : BF) / Hellfire Peninsula
* Level 62 - Level 64 Coilfang Reservoir-The Underbog-The Slave Pens (kısaltma : UB, SP) / Zangarmarsh
* Level 64 - Level 70 Auchindoun-Auchenai Crypts/Mana Tombs (kısaltma : Crypts, MT) / Terokkar Forest
* Level 64 - Level 70 Tempest Keep-Botanica/Mechanaar (kısaltma : Bot, Mech) / Netherstorm
* Level 68 - Level 70 Coilfang Reservoir-The Steam Vaults (kısaltma : SV) / Zangarmarsh
* Level 64 - Level 70 Caverns of Time-Escape from Durnholde Keep/The Black Morass (kısaltma : Durnholde, BM) / Tanaris
* Level 68 - Level 70 Hellfire Citadel-The Shattered Halls (kısaltma : SH) / Hellfire Peninsula
* Level 68 - Level 70 Auchindoun-Shadow Labyrinth (kısaltma : SL) / Terokkar Forest

5'ten fazla oyuncu isteyenler ise "raid" olarak adlandırılır. Raid'ler :

* 10 kişilik - Upper Blackrock Spire (kısaltma : UBRS) / Burning Steppes
* 20 kişilik - Zul'Gurub (kısaltma : ZG) / Stranglethorn Vale
* 20 kişilik - Ruins of Ahn'Qiraj (kısaltma : AQ20) / Silithus
* 20 kişilik - Molten Core (kısaltma : MC) / Burning Steppes
* 40 kişilik - Lair of Onyxia (kısaltma : Onyxia) / Dustwallow Marsh
* 40 kişilik - Blackwing Lair (kısaltma : BWL) / Burning Steppes
* 40 kişilik - Temple of Ahn'Qiraj (kısaltma : AQ40) / Silithus
* 40 kişilik - Necropolis Naxxramas (kısaltma : Naxx) / Eastern Plaguelands
* 10 kişilik - Karazhan (kısaltma : Kara) / Deadwind Pass(70 lvl)
* 25 Kişilik - Gruul's Lair (kısaltma : Gruul)/ Blade's Edge Mountains(70 lvl)
* 25 kişilik - Serpentshrine Cavern (kısaltma : SSC) / Zangarmarsh (70 lvl)
* 25 Kişilik - Tempest Keep The Eye (kısaltma : TK) / Netherstorm(70 lvl)
* 25 Kişilik - Battle for Mount Hyjal (kısaltma : MH) / Caverns of time(70 lvl)
* 25 Kişilik - The Black Temple (kısaltma: BT) / Shadowmoon Valley(70 lvl)
* 10 Kişilik - Zul'Aman (kısaltma: ZA) / Ghostland (70 lvl)

World of Warcraft'ta dört adet savaş alanı ve arenalar bulunmaktadır. Bunlar;

* Warsong Gulch(wsg), oyun tipi: Capture the Flag (Bayrağı yakala), Level 10-70
* Arathi Basin(ab), oyun tipi: collecting resources ( malzeme toplama ), Level 20-70
* Alterac Valley(av), oyuntipi: Kill The General ( generali öldür ), Level 51-70
* Eye of the Storm(eos), oyuntipi: Collecting resources (malzeme toplama), 61-70

* Arenalar(Nagrand, Blade's Edge, Ruins of Lordaeron)

yunda dokuz sınıf bulunmaktadır. Bunlar;
sınıflar
* Druid (Doğa Savaçısı), Yetenek (Talent) ağaçları: Balance, Feral, Restoration
* Hunter (Avcı), Yetenek ağaçları: Beast Mastery, Marksmanship, Survival
* Mage (Sihirbaz), Yetenek ağaçları: Arcane, Fire, Frost
* Paladin (Şovalye), Yetenek ağaçları: Holy, Protection, Retribution
* Priest (Rahip), Yetenek ağaçları: Discipline, Holy, Shadow
* Rogue (Suikastçı), Yetenek ağaçları: Assasination, Combat, Subtlety
* Shaman (Şaman), Yetenek ağaçları: Elemental, Enhancement, Restoration
* Warlock (Kara Büyücü), Yetenek ağaçları: Affliction, Destruction, Demonology
* Warrior (Savaşçı), Yetenek ağaçları: Arms, Fury, Protection

Meslekler

Oyunda 13 adet meslek bulunmaktadır.Bunlar birincil (10 adet) ve ikincil (3 adet) olmak üzere ikiye ayrılır.Birincil mesleklerden 2 adet ikincil mesleklerin ise hepsi seçilebilir.

Birincil Meslekler

* Alchemy (Simyacılık)
* Blacksmithing (Demircilik)
* Enchanting (Büyücülük)
* Engineering (Mühendislik)
* Herbalism (Bitkicilik)
* Jewelcrafting (Mücevhercilik)
* Leatherworking (Deri Dikme)
* Mining (Madencilik)
* Skinning (Deri Yüzme)
* Tailoring (Terzilik)

İkincil Meslekler
* Cooking (Aşçılık)
* First Aid (İlk Yardım)
* Fishing (Balıkçılık)
Item'lar

Oyundaki item'lar, yani nesneler, değer ve bulunabilirliklerine göre yediye ayrılmaktadır. Herbiri bir renkle kodlanmıştır.

* Poor(Trash) - Düşük Kaliteli Item.
* Common (Beyaz) - Sıradan Item.
* Uncommon - Yaygın Olmayan Item.
* Rare - Nadir Bulunan Item.
* Epic - Destansı Item.
* Legendary - Efsanevi Item.
* Artifact - GM Itemleri.

Mount'lar

Oyundaki her ırkın kendine özgü mount'ları, yani binekleri vardır. Bunlar;


* ALLIANCE;

1. Dwarf; Ram
2. Night Elf; Nightsaber
3. Draenei; Elek
4. Human; Horse
5. Gnome; Mechano Strider

* HORDE;

1. Tauren; Kodo
2. Bloodelf; Hawkstrider
3. Orc; wolf
4. Troll; Raptor
5. Undead; skeletal horse

Bunun yanında Warlock ve Paladin'lerin kendine özgü binekleri vardır. Bu bineklere 40 level'a ulasıldıgında açılacak olan görev zincirleri ile ulaşılabilinir. Irk ve sınıflara özgü bineklerin yanında pvp reward'ları ile alabileceginiz pvp binekleride vardır bu binekleri almak icin 70 level olmanız ve 3 bg (warsong gulch, alterac valley, arathi basin)'den 30 battle token almanız gerekir. diger bir binek cesidide raidlerden aldınız bineklerdır bunlar için 70 olmanız ve o binegin drop'una sahip boss'u öldürmeniz gereklidir.

Büyük Türk Guildleri

* Last Ottomans (A) Darkspear (EU)
* Oyungezer (H) Shattered Halls (EU)
* CARTEL (A) Burning Legion (EU)
* İnvadoria (A) Burning Legion (EU)
* Keyser Soze (A) Boulderfist (EU)
* Bunu Yazan Tosun (H) Burning Legion (EU)
* RESERVED (H) Boulderfist (EU)
* Revolution (H) Grim batol (EU)
* Destination (H) Twisting Nether (EU)
* Hajnal (H) Grim batol (EU)
* Last ottomans (H) Darksarrow (EU)
* Olympos (H) Spine breaker (EU)
* Denovo (H) Karazhan (EU)
* Wrath of Khan (H) Nagrand (EU)
* The Freedom Front (A) Defias Brotherhood (EU)
* Ottoman (A) Kul Tiras (EU)

Aylık Ücret

Eğer World of Warcraft oynamak istiyorsanız oyunun CD parasının yanında her ay belirli bir ücret ödemelisiniz.Bu ücret avrupa serverlarında 12.99€dur.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Kıdemli Üye
RE: World of Warcraft
Bu sene başlayacaktım efektler pek hoşuma gitmedi açıkçası LoL e başladım bende gülücük
You can not out run me I m VAYNE!



Ben müslümanım ,
İslam mükemmel , ama ben değilim.
Eğer ben hata yaparsam beni suçla.
Dinimi değil.


Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.