You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Acemi Üye
Vasat Ümmet
Bisiklete binmeyi geç yaşta öğrendim. Uzaktan baktığımda koca koca insanların o incecik lastikler üzerinde dengede durabilmesi beni şaşırtırdı. Binmeye çalışırken çok denedim, ya sağa ya sola meyledip düşmek çok kolaydı. Düzgünce yol almak ancak bir denge halinde mümkün oluyor. Hayatta da bu böyle . İstikamet için denge gerekiyor.

İslâm ümmeti, vasat bir ümmettir. (Bakara Sûresi, 2/143 )

Yaşamın dengesini yakalamak bisiklete binmekten çok daha zor , gözetilecek unsurlar çok fazla , ama imkansız da değil , zira “O” bizlere taşıyamayacağımız yük vermemiştir.

“Yiyiniz, içiniz, sadaka veriniz ve giyininiz. Ancak kibirlenmeyin ve israf etmeyin. Şüphesiz Allah (c.c.) nimetinin eserini (görüntüsünü) kulunun üzerinde görmek ister.” (Buhari, Libas 1; İbnu Mace, Libas 23 )

Denge fikri yukarıdaki hadisi düşünürken aklıma düştü . Müslüman nimeti nasıl taşımalı nasıl göstermeli derken, lüks hayatlar içindeki Müslüman kardeşlerimi düşündüm. Nimeti gösterelim derken vasatı ( orta yolu ) mu terk ettiler ?

Belki lüksün ne olduğu konusunda, belki ihtiyacın limiti konusunda farklı düşünüyoruz . Bunu netleştirmek için dönüp Kur’an ve hadislere bakmamız herhalde en iyisi . Kur’anı yaşayan , ahlakı Kur’an olan Peygamberimizin nasıl giyindiğine, evini ne şekilde inşa ettiğine, ev eşyasının ne olduğuna bakmamız en güzeli olur . Zira Usve-i Hasene, en güzel örnek O ‘dur. Peygamberimizin ( s.a.v) ve Raşid Halifelerimizin ( r.a.) hayatlarında bugünkü lüks anlayışının zerresini bulamıyoruz. Ezvacı Tahirat’tan bir örnek olarak Hz. Aişe validemizin ( r.a.) kendisine gelen pahalı hediye kumaşları , değeri fakirlere dağıtılmak üzere elden çıkardığını , elbiselerine kat kat yamalar yaptığını okuyoruz. Peki Hz. Aişe validemiz Allah’ın nimetini üzerinde göstermiyor muydu ? Haşa en güzel şekilde gösteriyordu. Misal ilim nimetini çok güzel taşıyor ve insanlar ile paylaşıyordu.

Bize rehberlik etmesi beklenen yıldızlara , Ashab-ı Güzinin hayatlarına ne kadar benziyor hayatlarımız ? Hz. Ömerin lükse merakı var mıydı ? Hz. Ebu Bekir servetini nasıl tüketmişti ? evla olan almak mıdır vermek mi ? ne çok ne çok soru var akla gelen. Ya cevaplar kardeşlerim ? ya cevaplar …..

Sonra, yemin olsun ki, o gün (size verilen) her nimetten sorulacaksınız. ( Tekasür suresi 8. ayet )
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.