You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Kıdemli Üye
Uyku adabı
Sual: Uyku adabı nelerdir?

CEVAP
Günümüzün ortalama üçte biri uykuyla geçiyor. Bu uykuyu gafletle geçirmemeliyiz. Bunun için de rastgele yatağa yatmamalıyız! Müminin her hareketinin şuurlu olması gerekmektedir. Bunun için belirli bir saatimizin olması lazımdır. Ayrıca yatacağımız saat, sabah namazına rahatça kalkabileceğimiz bir saat olmalıdır.

1- Yatağa abdestli girilmelidir! Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Abdestli yatanın ruhu Arş'a yükselir ve gördüğü rüyalar doğru olur. Abdestsiz yatanın ruhu yükselmez, gördüğü rüyalar, karışık olur, doğru çıkmaz.) [İ. Gazali]

(Abdestli yatan, gece ibadet eden ve gündüz oruç tutan kimse gibi sevap kazanır.) [Hakim]

2- Misvaklanıp sağ yanın üzerine kıbleye doğru yatmak sünnettir. Uyku, ibadetleri sağlam bir şekilde yapmaya niyetle yapılırsa ibadet olur. Her halimiz ibadettir. Uykumuzun da ibadet olması gerekir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Alimlerin uykusu ibadettir.) [İ. Gazali]

3- Borçları ve önemli işleri olan kimse, bir vasiyet yazmalıdır. Çünkü yarına nasıl çıkacağı asla belli değildir. Kim bilir belki de ölecektir. Bunun için vasiyetsiz bir gün bile geçirmemek gerekir. Kabirde ölüler kendini ziyaret eder. Ama o konuşamaz. Onlar da, (Bu miskin vasiyetsiz ölmüş) derler. Vasiyet olarak kul borçlarını, kaza namaz ve oruçlarını yazmalıdır. Ölümünden sonra ne yapılmasını istiyorsa onu da bildirmelidir. Bu şekilde vasiyetlerini de yenilemelidir.

4- Günahlara tevbe edip bundan sonra iyi işler yapmaya niyet ederek yatmalıdır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Hiç kimseye zulüm ve kin hissi duymayan yatanın günahları affolur.) [İ. Ebiddünya]

5- Yatarken gece ibadet etmeye kalkmaya niyet etmelidir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Gece ibadet etmek niyetiyle yatan, fakat uyku galebe çalıp sabaha kadar uyanamayan, niyeti sebebiyle ibadet etmiş gibi sevaba kavuşur. Uykusu da kendisine Allahü tealanın ihsan ettiği bir sadaka olur.) [İbni Mace]

6- Yeterince uykusu gelmeden uyumamalıdır! Kıymetli yaşamını uykuyla heba etmemelidir.

7- Yatarken Ayet-el-kürsi, üç İhlas ve bir Fatiha, iki Kuleuzüyü okumalıdır! Salevat-ı şerife getirmelidir. Amenerresulüyü yatsıdan sonra okumayı kendisine bir adet edinmelidir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Gece Bekara suresinin son iki ayetini okuyana, bu iki ayet, her şey için kafidir.) [Müslim]

8- Uykunun bir nevi ölüm, uyanmanın da dirilmek olduğunu düşünmek gerekir. Hazret-i Lokman oğluna, (Oğlum, ölümden şüphen varsa, uyuma! Uyumak mecburiyetinde kaldığın gibi, ölmeye de mahkumsun. Eğer dirilmekten şüphe ediyorsan, uykudan uyanma! Uykudan uyandığın gibi öldükten sonra da dirileceksin) buyurmuştur.

9- Yatarken yarınki hayırlı işleri yapmaya niyet etmelidir. İstirahat etmelidir. Böyle niyet edilirse uyku ibadet olur. Gece uyanınca dua edilmelidir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Uykudan uyanınca, "Allahümmağfirli" derse, duası kabul olur.) [İ. Ebiddünya]

10- Her gün yatarken seher vaktinde, yani sabah namazının vakti girmeden uyanmaya çalışılmalıdır. Bunun aksi rızka da zarar verir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Sabah uykusu, rızka manidir.) [Beyheki]

İbni Abbas hazretleri sabah oğlunu uyurken görünce buyurdu ki:
(Oğlum, rızıkların dağıtıldığı saatte uyunur mu? Bu saatte uyumak tembellik alametidir, unutkanlığa sebep olur.) [Şir'a]
Elhamdülillah, Müslümanım.
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
RE: Uyku adabı
(Abdestli yatan, gece ibadet eden ve gündüz oruç tutan kimse gibi sevap kazanır.) [Hakim]

Bu hadisi birisiyle konuşmuştuk. Şimdi de görünce Müstedrek'ten tahkik edeyim dedim. Abdest ve oruç bölümüne baktım hızlıca; ama göremedim. Acaba Hakim'in başka eserinde mi yazıyor bu?
Camide bile sünneti ihya edemeyen bir toplumdan siz ne bekliyorsunuz bilmem; ama benim hiçbir beklentim yok!
Bunu ilk beğenen sen ol.
Uzman
RE: Uyku adabı
abdestli yatmak dua edilerek uyumak sag tarafın üzerine yatmak ne güzel şeyler...

Allah razı olsun
ruhumun bedenimden sıyrıldıgı gün bedenim toprakla birleşecek.
sen yardım eyle Allah 'ım
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.