Bera-(ra) anlatıyor:
Zırh giymiş bir adam gelerek:
__Ya Resulullah(sav) Savaşıp öylemi müslüman olayım? dedi
Resulullah(sav) müslüman ol sonra savaşa katıl dedi...Adam müslüman oldu savaşa katıldı ve şehid edildi...
Resulullah(sav) onun hakkında :
_Az amel işledi fakat çok kazandı ! buyurdu (buhari, cihad, 13)
Bir defasında da fahri kainat efendimiz(sav) birisine müslüman ol buyurdu...adam kendimi isteksiz buluyorum dedi...
Efendimiz
_isteksiz olsanda islami gir buyurdu...(ibn_i hanbel 109)
Resulullah(sav) in bu davranışı insanların herşeyden önce bir an evvel Allah'a(cc) teslim olmalarının luzumunu ortaya koymaktadır...
Kainatın efendisi (sav) kendisine gelen elçileri herşeyden önce islama davet ederdi..Kayser Herakliyüs'ün elçisi Tenuhi şöyle anlatıyor...
Allah(cc) Resulunun(sav) yanına kadar varıp önüne oturdum..Mektubu kendisine sundum...alıp yanına koydu ve bana
_Sen kimlerdensin ? diye sordu
_Ben tenuhlardanım dedim...
_sen hanif olan islam'a, baban da İbrahimin dinine girsen olmaz mı? buyurdu
_Ben kavmim adına gelen elçiyim ve onların dini üzereyim..Onların yanıuna dönünceye kadar dinimi deiştiremem! dedi
Bunun üzerine Efendimiz tebessüm buyururdu ve "Sen her istedigini hidayete erdiremezsin! Lakin Allah diledigini hidayete erdirir..O hidayete erecekleri en iyi bilendir" (el-kasas 28/56) ayeti kerimesini okudu...(ibn_i hanbel 442,75)
Efendimizin(sav) bu hassasiyeti, ashabı tarafından da en iyi şekilde özümsenmiş ve tatbik edilmiştir...Resul_i ekrem (sav)efendimiz Mukavkıs'a Hatıb bin Ebu BEltaa'yı elçi olarak göndermişti..Mukavkıs ona Allah Resulu' ne getirmesi için bazı hediyelerle birlikte Mariye ile kardeşi Sirin'i de verdi..Hatıb (ra) yolda bu iki kardeşe islami anlattı ve onları müslüman olmaya teşvik etti...Onlarda iman ettiler (ibn_i Sad 212) böylece hakikatle buluşmak için Medineye kadar gelmeyi dahi bekleyememiş oldular..
Sevgili Peygamberimizin yapmış oldugu savaşların tamamı da istisnasız islami teblig için olmuştur...Bu sebeple de her çarpışmadan önce karşı taraf son bir kez daha islama davet edilmişitir..Buna ragmen Hayber kuşatması esnasından bir fitneci. yahudileri savaşa kışkırtmak için yalan yanlış şeyler söylemişti...
REsulullah (sav)
_yahudilere bir şeytan gelmiş de "Muhammed ancak mallarınızı ele geçirmek için sizinle çarpışıyor" demiş..Onlara "La ilahe illallah deyiniz bununla mallarınızı ve kanlarınızı koruyunuz..ahiretteki hesabınız ile Allah'a(cc) aittir diye sesleniniz" buyurdu...
Yahudilere seslenildi...Onlar ise:Musa'nın aramızdaki kitabı Tevrata yemin olsun ki biz ne istedign şeyi yaparız ne de dinimizi bırakırız! diye karşılık verdi...(Vakıdı, 653)
bu hadiseden anlaşılacagı gibi Resul_i Ekrem (sav) mesajının iyi anlaşılması için ve herhangi bir yanlış anlaşılmaya fırsat verilmemesi için azami gayret sarfetmiştir...
Allah Resulu(sav) kendisine inan vahiyleri eksiksiz olarak insanlara ulaştırma hususunda hassasiyet göstermiştir...Aişe validemiz :
_eger Allah Resulu(sav) kendisine inen vahiylerden birşey gizleseydi şu ayeti gizlerdi, diyerek Ahzab suresindeki Efendimizin Hz Zeyneple evlenmesini konu alan ve itab ihtiva eden otuz yedinci ayeti zikretti(Tirmizi tefsir, 33/9)
Yine Aişe (ra) şöyle demiştir...
_kim Resulullah(sav) Allah kitabından bir şeyi gizledigi zannına kapılırsa Allah'a en büyük iftirayı atmış olur...Cünkü Allah Teala şöyle şöyle buyurmuştur..
"Ey Resul ! Rabbinden sana inen vahiyleri teblig et..Eger bunu yapmazsan Rabbinin elçiligini yerine getirmiş olmazsın! Allah seni insanlardan koruyacaktır...Dogrusu Allah kafirler topluluguna rehberlik etmez...(el-maide 5/67) (Müslim, iman, 287)...
Mevlana hz peygamberlerin tebliğdeki hassasiyetlerini, ne güzel ifade etmiştir...
"Farz edelim ki siz taş kesilmişsiniz, kulaklarınız da gönüllerinizde kilitlenmiş..Sözümüzü kabul edip etmemenizle bizim bir işimiz yok...bizim işimiz Hakk'a teslim olmak..O'nun buyruguna uyarak tebliğde bulunmaktır..Bize bu kullugu, size Hakk'tan hakikatten haber vermeyi O emretti..Söylediklerimiz O'nun emridir...Kendimizden, kendiligimizden değildir...Bizim hayatımız Allah'ın emirlerini yerine getirmek içindir..Eğer " çöle ekin ek " buyursa tereddüüt etmeden ekeriz...
Yaptıgımız tebligin, haber verdigimiz hakikatlerin ücretini Allahtan bekleriz...biz Hak kapısında yorulanlardan, usananlardan değiliz ki yolun uzaklıgı yüzünden her yerde durup kalalım..Gönlü mahzun olan, usanıp bıkan o kişidir ki sevgilisinin ayrılık hapsine düşmüştür...Halbuki bizim sevgilimiz diledigimiz Canan bizimle beraberdir" (Mesnevi, beyt: 2922-2935)
Fazla söze ne hacet
Hayırlı cumaLar oLsun inşallah
![[Resim: urjn1.jpg]](http://t1311.hizliresim.com/1h/p/urjn1.jpg)