You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Teheccüt Namazı Nasıl ve Ne Zaman Kılınır ?

General
Teheccut namazı ne zaman we nasıl kılınır ? Ayrıntılı bı sekılde anlatım yapabılır mısınız ?
Ya Söylersem Kim Anlar ?
Söylemezsem Bağlar Gamlardan Ağlar Sad

Bunu ilk beğenen sen ol.
General
RE: Teheccüt Namazı Nasıl ve Ne Zaman Kılınır ?
Ben sizin soruları görmemişim her haldegülücük

Teheccüd namazı çok teşvik edilen bir namazdır.Gece bir miktar uyuduktan sonra kılınması şarttır.

Ayrıntılı anlatmaya gerek yok.Bildiğimiz iki rekat namaz gibidir.İkişer rekatlar halinde kılmak faziletlidir.Bu görüş Hanefi Mezhebinden Ebu Yusuf ve İmam Muhammed'in görüşüdür.İmameyn'e göre gece kılınan nafileleri ikişer rekatlar halinde kılmak,gündüz nafilelerini ise dörder rekatlar halinde kılmak daha faziletlidir demiştir.İmamı Azam ise tüm nafileleri dörder rekat halinde kılmak faziletlidir demiştir.

Şafi Mezhebine göre tüm nafileleri ikişer rekat halinde kılmak faziletlidir.

Ben mesela yatsının ilk sünnetini bazen 2+2 şeklinde kılarım.Bu hem cumhurun görüşüdür hem de İmameyn'in görüşüdür.
Dolayısıyla siz iki rekatta bir selam vererek kılın.Gece uyumak şart demiştim.Ama bu hükmün bir istisnası var,daha doğrusu kuralı var.

Diyelim ki biz bir nafile namaza alıştık,her gün düzenli olarak kılıyoruz.Mesela bu kuşluk namazı olsun.Siz bu namazı her gün kılıyor olun.Ama bir gün çok önemli işiniz çıktı ve o gün kuşluk namazı kılamadınız.Eve gelince öğle vakti girmiş olsa bile o nafile olan namazı kaza edebilirsiniz.

Bu örneği şu sebeple verdim:Kişi eğer her gün düzenli olarak teheccüd namazına kalkıyor olsun.Bu kişi bir sebepten ötürü bir gece bir türlü uyuyamadı.Uyuyup kalkmadan teheccüd namazı olmaz diye bu kişiye denilemez.Bu kişi o günkü teheccüd namazını uyumadan kılabilir.

Mesela sizin küçük çocuğunuz var.Düzenli olarak teheccüd namazı kılmıyorsunuz.Çocuk sizi bir türlü uyutmadı,ben de gideyim teheccüd kılayım diyemezsiniz.

Niyet ettim Allah rızası için teheccüd namazına diyerek niyet edilir.
Camide bile sünneti ihya edemeyen bir toplumdan siz ne bekliyorsunuz bilmem; ama benim hiçbir beklentim yok!
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Yanı bır sure uyuyup uyandıktan sonra 2 rekat kılıyoruz .. Pekı sabah namazı ıcın kalktık dıyelım we sabah ezanı okunmadı okunmadan Teheccud namazını kılabılır mıyım ? Kılamaz mıyım ?
Ya Söylersem Kim Anlar ?
Söylemezsem Bağlar Gamlardan Ağlar Sad

Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Evet,teheccüd namazı uyunup uyandıktan sonra kılınır.İki rekattan fazla da kılınabilir.Ama cumhurun görüşünü ve Hanefi Mezhebi'nin görüşlerini bir arada düşünürsek iki rekat teheccüd namazından sonra,geriye kalan zamanda kaza namazı kılmak daha uygun olacaktır.

Benim tatbikim de bu şekildedir.Yani iki rekat teheccüd,geriye kalan zamanlarda kaza namazı.
Camide bile sünneti ihya edemeyen bir toplumdan siz ne bekliyorsunuz bilmem; ama benim hiçbir beklentim yok!
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.