You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

şükreden bir kul olmayayım mı?

♥ Sagop´AşK`oLera ♥
Sevgili Peygamberimiz böyle buyuruyordu
Neden?
Geceleyin kalkıp ayakları çatlayıncaya veya baldırı şişinceye kadar namaz kılmıştı yine Uzun sûrelerden okumuş ve kıyamda fazla kalmıştı da Âişe (radıyallahu anhâ) annemiz iki cihanın efendisi ve sevgili eşine şöyle sormuştu:
“Yâ Resûlallah! Senin geçmiş ve gelecek bütün hataların bağışlandığı halde niye böyle kendini yoruyorsun?”
Aldığı cevap:
"Allah'a şükreden bir kul olmayayım mı?" olmuştu (Buhârî, Tefsîrû sûre (48), 2)
Şimdi biz de soralım ve cevap arayalım:
Biz şükreden bir kul muyuz?
Bir çiftçiye sorun: “Bu yıl mahsül nasıl?”
“Allah’a şükür” diyorsa, bu şükür, kavli/dilin şükrüdür
Tekrar sorun:”Öşrünü verdin mi?”
“Evet, mahsülümün onda birini verilmesi gereken yerlere hemen verdim” diyorsa, bu şükür, ameli şükürdür
“Öşür ne demek?” diye soruyorsa, bu kişinin şükrü dilde kalmış gönle inememiş demektir
Sorun arkadaşınıza:”Bugün nasılsın?”
“Allah’a şükür” diyor ama namaz kılıp oruç tutmuyorsa sağlık nimetinin karşılığını verememiş demektir
Sorun kardeşinize: “Maddi durumun nasıl?”
“Allah’a şükür” diyor ama zekâtını vermiyorsa ve hacca gitmemişse sahibi olduğu malın sahibine şükredememiş demektir
Bir Müsüman kardeşinde gördüğün kusuru örtmedin ise gözün şükrünü, duydun bir kötülüğü gizlemedin ise kulağın şükrünü yerien getirememişsin demektir
İmam-ı Kuşeyrî Hazretleri risalesinde bakın neler yazmış:
“Derler ki: Şâkir (şükreden) ihsana şükredene denir, şekûr (çok şükreden) ise verilmiyene de şükreden, demektir”
“Şâkir faydası dokunana şükreder, şekûr (reddedildiği zaman) verilmeyene de şükredendir, denilmiştir”
“Şâkir ihsana şükreder, şekûr belâya da şükreder, denilmiştir”
“Şâkir bol bol ihsan edildiği zaman şükreder, şekûr ihsan gecikince de şükreder, denilmiştir”
“Naklederler ki: Peygamberlerden (as) bir Nebi, içinden bol su fışkıran küçük bir taş gördü ve buna hayret etti Allah tarafından konuşturulan taş ona: Allah Taâlâ´nın «Bir ateş, (bir Cehennem) ki yakacağı insanlarla taşlardır» (Tahrim, 66/6) kavlini işittiğimden beri korkudan ağlıyorum, dedi Peygamber: Allahım! Bu taşı Cehennemden kurtar, diye dua etti Allah Taâlâ´dan: Onu Cehennemde yanmaktan kurtardım, diye vahiy geldi Peygamber yoluna devam etti Dönüşte taştan eskisi gibi su fışkırdığını görünce şaştı Allah Taâlâ taşı konuşturdu Peygamber, Allah seni affettiği halde hâlâ ağlıyorsun diye sordu Taş bu şükürden ileri gelen bir ağlama idi Bu şükür ve neşeden doğan bir ağlama diye cevap verdi”
Allah dostlarından Ahmet bin Ebü’l Havarî Hazretleri şükür edenlerin hâli sorulduğunda; rivâyet ettiği şu hadîs-i şerîfle cevap verdi: "Her hâllerinde Allahü Teâlâya şükredenler ilk önce Cennet'e girecek ve en evvel haşr olacak kâfiledirler"
Bu kafileye katılabilmek için yapılması gerekenler;
1- Kendimiz dahil her şeyin sahibinin Allah(cc) olduğunu unutmamak gerekir Biriktirdiklerimizi bırakıp gideceğimizi unutmamak
2- Sahip olduğumuz nimetlerin üzerinde fakirlerin de hakkı olduğunu bilmek gerekir
3- Sadece göz nimetinin bile şükrünü eda edemeyecek kadar aciz olduğumuzun farkında olmak
4- Bedenimizin emanet olduğunu bilmek onları Allah’a isyanda kullanmamak
Bunlar yapılmaz ise;
1- Şeytanın ağına düşersin
2- Allah’tan uzaklaşırsın
3- Dünya oyuncağı seni meşgul eder
4- Sahip olduğun nimetlerin hayrını göremezsin
5- Ahiret nimetlerinden mahrum kalırsın Tabi ki sonuçta cehennem kafilesine katılırsın

Şimdi Peygamber Efendimizin sorusunu kendimiz için soralım:
"Allah'a şükreden bir kul olmayalım mı?"

ALLAHIM RUHUMU DARATMA KALBIMI KARARTMA BENI SENDEN BASKASINA YALVARTMA AMIN

[Resim: sigpic2959_12.gif]
Bunu ilk beğenen sen ol.
♥ Sagop´AşK`oLera ♥
RE: şükreden bir kul olmayayım mı?
Allah hepimizden razi olsun

Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
olalım inşallah...

sadece ufak gibi gözüken ama önemli bi hatırlatma yapmak istiyorum genel olarak...yazılarımızı koyarken yazının içinde Muhammed adı gectigi halde salavat (sav) yazılmıyorsa dahi kendimiz eklemeye çalışalım...Salavatsız yazmayalım...

saolasın erva
[Resim: urjn1.jpg]

Gaflet içinde gördüm, nice canlı cesedi ;
Câhillerden beterdi, âlimlerin hasedi..
Bunu ilk beğenen sen ol.
♥ Sagop´AşK`oLera ♥
uyarin icin tsk ederim bir dahakine insallah

Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
Rica ederim...uyarı değil tavsiyeydi zaten daha önce başka konulara da yazdım gözüme takıldıkca

tşkler anlayışın için
[Resim: urjn1.jpg]

Gaflet içinde gördüm, nice canlı cesedi ;
Câhillerden beterdi, âlimlerin hasedi..
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.