You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Subhane rabbiyel alâ

Subhane rabbiyel alâ

Acemi Üye
Subhane rabbiyel alâ
Selamın aleyküm Arkadaşlar, namazda bazen '' alâ'' kelimesini' 'ale' ' olarak telaffuz ediyorum. Namazıma zarar verir mi?
Selam ve sevgiyle...
Not:Bu tarz konuları öğrenebileceğim bir kaynak tavsiye edebilecek olan var mı?
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 25-06-2020, Saat:05:59 PM, Düzenleyen: Muhammed Changg.
Yönetici
Cvp: Subhane rabbiyel alâ
Namazda secdeye/rükuya gitmek farz, secde/rukuda tesbihleri söylemek farz değil. Doğal olarak eksik veya yanlış söylediğiniz zaman farzı terk etmiş olmuyorsunuz bu da namazınıza mani değil. Yalnız bile bile yanlış okumanız caiz olmaz.
Sabret,    Şükret,    Seyret...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 26-06-2020, Saat:10:17 PM, Düzenleyen: afitap.
Yönetici
Bu da namazda ki sünnet olan kısımları yaparken şaşırarak eksik veya yanlış yapmakla alakalı.

Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Videoları izledim, sorduğum sorunun maalesef cevabı bu videolarda yer almıyor. Ancak yine de teşekkürler inşallah Arapça bilen birine bu soruları soracağım.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 29-06-2020, Saat:04:22 PM, Düzenleyen: Muhammed Changg.
Forumcu
arapçası B1 düzeyinde biri olarak bunun bağımlı (koşullu) olabileceğine ihtimal veriyorum.

ve zaten normal telaffuz verdiğiniz şekilde görünmüyor.
doğru yazdıysam sanırım tam olarak şöyle demelisiniz : سبحان ربّي الاعْلى
ama buradaki اعْلى da elif ile ayın cezm durumunda ,dolayısıyla türkçesini yazamıyorum. ve bu ifade "en yüksek/en üstün" gibi bir anlama gelmektedir. tam secde ifadesinin anlamı ise

"En yüksek/ en üstün olan rabbi noksan sıfatlardan tenzih ederim"

ve şunu da söylemem mümkün eğer اعْلى ifadesini yanlışlıkla على gibi telaffuz ederseniz o zaman bu şu tarz bir ifade olacaktır.
"üzerinde olan rabbimi noksan sıfatlardan tenzih ederim"
sonuç olarak على ve اعْل ikisi tamamen farklı kelimelerdir.
koşullu olarak eğer bedenen (fiziksel ) bir probleminiz varsa örneğin dilinizde problem var ve bu sesi çıkaramıyorsanız o zaman belki sorun olmaz. (ama niyet olarak "en üstün" anlamındaki اعْلى niyet edilmiş olması ve buna işaret edilmiş olması benim kanaatimce zorunludur.
ancak siz bilerek ve isteyerek yanlış olan على ifadesini kullanıyorsanız , o zaman benim kanaatimce namaz bozulur. ayrıca ihmal edemezsiniz yine kanaatimce.

(bir rica: @kalemşör , üstteki ifadeyi/mesajı teyit eder misiniz bu yazıyı gördü iseniz, bu konuda aslında biçok şey söylenebilir. ama üsttekilerle sınırlı tuttum. yani arapçanız şuan benden daha iyidir diye düşündüm. bir de MSA arapçası ile harekesiz yazmaya çalıştım)
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 29-06-2020, Saat:05:18 PM, Düzenleyen: blue.
Yönetici
Yazdığınız şekil doğru evet.
Başında ki “ا" hazf edersek mananın değişeceğide doğru.
Arkadaş Türkçe yazdığı için sanki başındaki hemze hazf edilmiş gibi oldu, aslında soru sondaki “ل" ile alakalı diye anladım.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.