You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Şu kabrin (sallallahu aleyhi ve sellem) dışında herkesin sözü alınır mı!?

هل أنا حقاً أنا ؟
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم 
اتَّبِعُواْ مَا أُنزِلَ إِلَيْكُم مِّن رَّبِّكُمْ وَلاَ تَتَّبِعُواْ مِن دُونِهِ أَوْلِيَاء قَلِيلاً مَّا تَذَكَّرُونَ
" Rabbinizden size indirilene uyun. Onu bırakıp başka dostlara uymayın. Ne kadar da az öğüt alıyorsunuz!" (A'raf suresi 3.ayet)

İmam Malik rahimehullah ile meşhur olan şöyle bir söz vardır:
İmam Malik, Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)’in kabrini göstererek: ““Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)’in dışında herkesin görüşü alınır yahut terkedilir." demiştir. (İbni Abd’il Berr, Cami’ul Beyan’il İlm ve Fadlihi, 1/91: el-İhkam fi Usul’il Ahkam, 1/45)

İmam Ahmed rahimehullaha da (Ebu Davud, Mesail İmam Ahmed, 276) nispet edilen bu ifadenin kitap ve sünnette yeri yoktur.

Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellemin dışında başka bir kimsenin sözü nasıl alınır!?

Doğrusu şöyle olmalıydı:
"RASULULLAH SALLALLAHU ALEYHİ VE SELLEM’İN SÖZÜ ALINIR VE GERİ KALANIN HEPSİ TERK EDİLİR! "

Rebîa, Zührî'ye diyor ki: " Ben insanlara kendi reyimi haber veriyorum. Dilerlerse alırlar, dilerlerse kaldırıp duvara çarparlar."

İbn Hazm (Rahimehullah) dedi ki:
"İşiten kimsenin duvara çarpılması hususunda muhayyer bırakıldığı tüm hususları derhal duvara çarpmak icap eder. Onlarla dinde fetva vermemek ve onları kullanarak Allahu Teâlâ'dan haberler vermemek gerekir"

Ebu Muhammed ez zahiri
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yönetici
RE: Şu kabrin (sallallahu aleyhi ve sellem) dışında herkesin sözü alınır mı!?
Alıntı:“Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)’in dışında herkesin görüşü alınır yahut terkedilir."

Ben bunu okuduğum zaman şöyle anlıyorum.

İmam Malik'in bir müçtehit olduğunu, güvenilir bir fakih olduğunu biliyorum.
Buna göre şöyle demek istemiştir.

Bütün insanların görüşü alınabilir yada terk edilebilir, yalnız Rasulullah aleyhisselatu vesselamın görüşlerine karşı böyle bir seçim hakkımız yoktur.

İmam Malik'i tanıyanlar "Rasulullah aleyhisselatu vesselamın görüşlerine her zaman itibar edilir." demesini beklemezler. O zaten bir müçtehittir. Kuran ve Sünnete sımsıkı sarılmış bir imamdır.

Nasıl olur da İmamın Rasulullah aleyhisselatu vesselamın sözlerine itibar etmeyin dediğine hümedilmiş bunu da anlayabilmiş değilim.

Alimlerimize itibar etmeyenler bari en azından İslam'ın bir gereği olan hüsnü zannı elden bırakmadan onların sözlerine yaklaşımda bulunsalar, daha doğru olacaktır.
Diğerleri iyi vatandaş, İslam iyi insan yetiştirmeyi amaçlar.

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.
هل أنا حقاً أنا ؟
Ben de sizin anladığınız şekilde anladım. Nitekim başka bir şekilde anlamak doğru şekilde anlamamak olur. Benim itirazım İmam Mâlik ya da İmam Ahmed’in "Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin sözü alınır sair insanların sözü ise alınabilir yada alınmayabilir." Cümlesinin ikinci kısmınadır.
Ala kulli hal bu imamların (Allah onlardan razı olsun) peygamberin sözünün alınması ya da diğer bir ifadeyle bağlayıcı olmasını söylemeleri açısından aynı şeyi söylemekte ve aynı şekilde inanmaktayız; fakat cümlenin diğer yarısına/ya da ikinci yargıya gelince yani diğer insanların sözünün alınıp alınmaması konusunda muhayyer bir tutum izlemenin doğru olmadığını düşünüyorum. Zira kitap ve sünnet perspektifinden bakıldığında Nebî sallallahu aleyhi ve sellem’in dışındaki bütün insanların sözünün terk edilmesi gerekir. Allah subhanehu ve Teâlâ 'nın buyurduğu şekliyle bize indirilene - kitap ve sünnet' e - uyup ondan başka dostlara uymamak gerekmektedir. Bu bağlamda bu sözün ikinci kısmının sağlıklı olmadığına inanmaktayız.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yönetici
Ben de şöyle inanıyorum eğer Kuran ve sünnette yoksa gider güvenilir bir alime konuyu sorarım.
Mesela aynen senin yaptığın gibi yani Ebu Muhammed ez Zahiri' ye sorarım
Yada imam Malik'e yada İmam Ahmed'e.

İmam malik'in mezkur sözü sadece İslami yönden ele alınmamalı.
Gündelik hayat için de geçerli bir konu.

Örneğin hasta olunca Kuran ve sünnetten yardım almamız mümkün değilse, doktora gidiyoruz.
Doktorun yazdığı reçeteyi ister kullanır ister kullanmayız.
ama eğer kuran ve sünnette hastalığımıza bir şifa söz konusu ise onu almak yada almamak seçim hakkına sahip değiliz.
Diğerleri iyi vatandaş, İslam iyi insan yetiştirmeyi amaçlar.

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.
هل أنا حقاً أنا ؟
"Kuran ve sünnette yoksa" diye başlayan bir inanç yanlış bir önerme üzerine kurulmuş inançtır. Zira Allah subhanehu ve Teala dinini tamamladığını ve eksik bırakmadığını haber vermiştir.
Elbetteki âlime sorulur bunda bir beis yoktur. Fakat dikkat edilmesi gereken konu âlim kitap ve sünnet ile cevap vermişse bu kabul edilir. Eğer kendi reyi ile yanıt verirse bu terk edilir.

Bu arada Ebu Muhammed ez zahiri benim adım, makale yada herhangi bir İslami çalışma yaptığımda bu lakabı kullanıyorum.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.