You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Forumcu
sorular
Kafama takılan sorular yardımcı olursanız sevinirim:

1- kolanyada bulunan alkolden dolayi kullanmakta sakinca var midir? Alkol necis midir?
2- ayet okurken aklıma takıldı: abdest ayetinde önce yüz yıkanır diyor sonra eller dirseklere kadar yikayin diyor fakat biz önce elleri yikiyoruz bunda sakinca var midir?
3- faiz yiyenler şeytanın çarptıgı kimseler gibi kalkarlar ayetindeki carpma maddi midir manevimi?
Bunu ilk beğenen sen ol.
Ruhumuz Yeter...
RE: sorular
bugune kadar kolonyanin caiz olmadigini duymadim her evde var oyle olsa bilinirdi

bildigin yontem dogru once eller yikanir

son sorunun cevabi da manendir
&& Ağlamak istiyorsanız sakın yapmayın. Çünkü bir yerlerde sadece sizin bir gülüşünüz için, Yaşayan birileri mutlaka vardır !!! &&
Bunu ilk beğenen sen ol.
-İKRA-
1-Necis olan alkol; etil alkoldür.
Hakiki kolonyalarda etil alkol kullanılır. Etil alkol iyi bir çözücü olduğu için ilaç ve kozmetik sanayiinde de sıklıkla kullanılır.
Burada asıl düşünülmesi gereken, zaruretler yasakları mübah kılar prensibince,
kolonya,haricen gerekli bir durumda kullanılacaksa (örn.,enjeksiyondan önce derinin silinmesi), haram olmaz,
ama zannımca misafirlere ikram olarak kullanılması zaruret olmadığı için sakıncalıdır.Yalnız ele dökülen kolonyadaki alkol, bir müddet sonra uçar,deride kalmaz, onun için doğrudan haram dememek lazım.Belki koklamamak iyidir.

2-Abdest alma sırasında,
zaten yüz yıkandıktan sonra ellerin dirseklere kadar olan bölümü yıkanıyor.
Sadece eller,avuçlar önce yıkanıyor normal olarak,çünkü kirlilik avuçlarda fazladır, önce onun giderilmesi gerekir.Bir de zaten avuca su değmezse yüzümüze suyu nasıl götüreceğiz?

3-Şeytan ateşten, biz topraktan yaratılmışız.
Yani madddi yaratılışımız farklı, öyle olunca madden bir çarpmamı beklersin, manevi bir çarpma mı?
Allahümme salli alâ seyyidina Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammed
Bunu ilk beğenen sen ol.
-İKRA-
Elleri yıkamak dinen değil demek yanlış olur.
Önce bileklere kadar elleri yıkamak tertip olarak sünnettir.

Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuş: "Sizden birisi uykusundan uyandığı zaman, kat'iyyen elini yıkamadıkça su kabına daldırmasın. Çünkü o, eli nerede gecelemiştir bilemez"
(Buhârî, Vudû', 26; Müslim, Tahâre, 87-88; Ebu Davud, Tahare, 49)
Allahümme salli alâ seyyidina Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammed
Bunu ilk beğenen sen ol.
Üye
1.soruda haram olduğunu bende düşünmüyorum(ama kesin olarak haramdır yada değildir diye hüküm de koyamam sadece yorumumu dile getirmek isterim açık bir ayet/hadis bulamadığım için)

Alkol'ün yasak oluşunun sebebi,içildiği zaman insana sarhoşluk vermesi ve hem manen hemde fizyolojik olarak zarar vermesidir.Vücuda sürüldüğünde bir zararı olduğunu zannetmiyorum.Ama yine de abdest abdest almadan önce ve de namaz kılmadan önce eller sabunla iyice yıkansa daha iyi olur diye düşünüyorum...

2.sorununu cevaplamışlar

3. soruda manen olduğunu düşünüyorum.Şeytanın insanlara fiziksel bir zarar verebileceğini zannetmiyorum(bu büyü vs. işleri ile uğraşan yada satanistlik vb. gibi yoldan çıkanlar hariç).
Gittiğin yol doğru bir yere gitmiyorsa,yaptığın sadece ayaklarına eziyettir..!
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
Cevaplar için teşekkür ederim. En son aktarilan hadisde uykudan uyaninca diyor. O zaman normal durumlarda elleri yikamak abdestten degil dogrumu anladim?
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.