You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

'' Sonunda öğrendim ki: En sağlam ve kalıcı yöntem Kur'an yöntemidir.''

'' Sonunda öğrendim ki: En sağlam ve kalıcı yöntem Kur'an yöntemidir.''

هل أنا حقاً أنا ؟
RE: '' Sonunda öğrendim ki: En sağlam ve kalıcı yöntem Kur'an yöntemidir.''
istiva kelimesi sadece ''oturma'' manasına gelmez. bu yüzden oturdu demek doğru olmaz, batıldır. ''istiva'' kelimesini olduğu gibi kabul ederek şanına yakışır şekilde ''istiva etti'' demek gerekir.
Bunu ilk beğenen sen ol.
هل أنا حقاً أنا ؟
Peygamberin açıklaması insan aklının sınırlarında olan meselelerdir. Allah subhanehu ve tealanın fiillerinin keyfiyetini biz idrak edemeyiz.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Üye
araplar istivayı nasıl anlıyor kelime olarak bu önemli , oturdu diyorsa oturdu işte , oturmak istese oturamazmı peki ? mesela deseki ben oturacam , oturamassın sen Allah mısın diceksin gülücük hani herşeyi yapabilirdi ?
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 25-11-2013, Saat:09:50 PM, Düzenleyen: erfan.
هل أنا حقاً أنا ؟
kelimenin anlamını bile bilmiyorsun, kendini neden bu kadar zorluyorsun. ifadelerin hep zan üzere. ''araplar nasıl anlıyor bu önemli'' ''manası oturmak ise'' hep zan üzere hareket ediyorsun. haklı çıkma gibi bir düşünceye sahip olma hakka tabii ol, o zaman hakikate tanık olursun.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Üye
bütün imamları araştır , çoğu o kelimeye oturmak diyor , işine gelince imam dersin gelmeyince mamam dersin gülücük Allah a kısıtlama koymak ne haddine ? oturacam diyen Allah a dur sen Allah sın oturmamı diceksin ? yarattıklarına benzemez şekilde otururda .
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 25-11-2013, Saat:09:59 PM, Düzenleyen: erfan.
هل أنا حقاً أنا ؟
imamların ne dediği değil. arap dilinin lugavi açıklamasının ne dediği önemli. tenkitlerden sürekli kaçıyor soruyu değiştiriyorsun. hani senin akidene göre kuranda her şey var, ya(!). istivanın muğlak olmayan mutlak tanımını da kurandan bul getirsene merak ettik şimdi! gülücük
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 25-11-2013, Saat:10:03 PM, Düzenleyen: kalemşör.
Üye
kardeşim arapçada o kelimenin anlamı ne , oturmak değilmi ? bende önce öyle düşünüyordum yıllarca öyle düşündüm , yahu Allah otururmu diye düşündüm , yahu dedim üfleyen allah , atan allah , yönelen allah , gören allah , duyan allah , çeviren allah , keyfi oturmak istiyorsa neden oturmasınki ? hııı yarattıklarından hiç bir şeye benzemez türü ayetlerle değerlendirmek lazım tabiki , yarattıkllarından hiç birisine benzemez şekilde istiva etti , şanına yakışır olarak istiva etti , iman ediyorum . senle mecaz tartışması yapmıştık bir ara , mecaz var diyordum sen yok diyordun , ben mecaza inanmıyorum artık , çünkü kuranı mecaza çevirirsek elde kuran kalmaz , hırsızın elini kes ayetini , ellerinizi üzerinizden çeksinler , olarla irtibat kurmayın diye mecaza çevirirse ne dicez ? arapçada yerleşik kelimeler varsa farklı anlama gelen isbat edilirse ona lafım olmaz , binlerce yıldır o kelime deyim gibi bişeyse , atasözü gibi bişeyse o kelimeye bişey demem , fakat kuranda mecaz yok , var demem artık . istiva farklı manaya geliyorsa anlat delillerini ?
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 25-11-2013, Saat:10:39 PM, Düzenleyen: erfan.
Üye
Sonra buhar/duman halindeki göğe yöneldi de ona ve yerküreye şöyle seslendi: "İsteyerek veya istemeyerek gelin!" Onlar şöyle dediler: "İsteyerek geldik!"

burda da isteva var ... ayrıyeten göğün iradesi var demekki , eğer gelmem deseydi Allah göğü zorlayacak gibi bir izlenim var sanki , gelirim dedi ve isteyerek gelmiş oldu , isteyerek yada istemeyerek gel , zorunlu olarak gelmi diyor , yoksa gelmessen ben seni getirmesini bilirimmi diyor ! Allah bilir doğrusunu tabi . ateistlerde evren kendiliğinden oldu diyor , ateistler evrene bir irade veriyor aslında . bu ayettede göğün bir iradesi olduğu ve Allah ın göğe teklif ettiği belli olabiliyor , isteyerek yada istemeyerek gel dediği yani , en doğrusunu Allah bilir .
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 25-11-2013, Saat:11:59 PM, Düzenleyen: erfan.
هل أنا حقاً أنا ؟
bazı görüşlerinden döndüğüne sevindim demek ki samimisin. madem samimisin o zaman sana biraz güzel bilgiler vereyim. bütün her şeyin yaratıcısı olan Allah subhanehu ve teala dillerinde yaratıcısıdır. ''biz ademe bütün isimleri öğrettik'' bu da bu konudaki delildir. yani dil insanların oluşturduğu bir şey değil bilakis tevkifi yani vahiydir. dil vahiy olduğu için insanların sonradan kullandığı kelimelerle dini anlayamayız. arapça da kelimenin ilk konuluş şekline hakiki lafız denir. bu kullanım bizzat Allah'ın bize öğretmiş olduğudur. fakat bu ilk konuluştan sonra konulan kelimeler sonradan konulmuş lafızlardır. işte buna mecaz deniyor. istiva kelimesinin ala harfi ceri ile geldiği ilk lafız bu konuda arap lugatında ihtilaf yoktur ( ki bunu ilk koyan Allahdır) ''üzerinde olmak'' manasına gelir. yani Allah arşın üzerindedir. yani onun üzerine oturdu demek değildir, (oturdu olsaydı bunu kabul etmekten çekinmezdim) -üzerinde- olmanın manasını da gördüklerimize göre kıyas etmeyecez. her mahallin bir hakikati vardır. dağın eteği nasıl ki bayanın eteğinden farklı ise yine insanın kolu ile kapının kolu nasıl ki birbirinden farklı ise ve bunlardan her birisi kendi mahalline göre nasıl ki (mecaz değil de) hakikat ise Allah'ın arşın üzerinde olması da hakikattir. ama az önce düştüğümüz hataya düşmeden şanına yakışır şekilde üzerinde olduğuna iman ediyoruz, der ve geçeriz.

Allah sana selamet versin!
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.