You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Şeytan ve cin düşman mı?

Şeytan ve cin düşman mı?

Forumcu
RE: Şeytan ve cin düşman mı?
Şeytan açıkça düşmandır. Bunu birçok ayetten anlamak mümkün. (Yazınızı tam okumadım hepsini) En son yazdığınız ayet nedeni ile ise, Cinlerden bir kısmı düşman da olabilir dost da.
Yani onlardan da Allah'a abd olmuş üstelik müslüman olanları olduğu anlaşılıyor.
Bildiğim kadarı ile Sadece Cin türü şeytanların var olması hepsinin düşman olduğunu göstermez. İnsanlardan da şeytanlar vardır. (Örnek : deccal) Ayrıca şeytana hizmet eden (örneğin nemrut gibi) örnekler var.

Bu arada şeytan ve cinler aynı sınıftada değil galiba yani yaradılış olarak. Kehf suresinde sanırım ilgili ayette (Taha suresi veya başka suredede geçiyor olabilir)

كان شيطان من الجن

gibi bir ibare var. Yani henüz net bilmiyorum ne denmek istediğini ama belki fiilin seçim şekline bakılsa başka şekilde bir anlatım sözkonusu olduğundan hareketle bilinenin dışında bir bilgiye ulaşılabilir belki. Çünkü كان olmak anlamına da gelmektedir. Mesela burdan şu anlam da çıkabiliyor.

"Şeytan Cinlerden oldu"
ama mesela Elmalılı hamdi yazır benim elimdeki mealinde "şeytan Cinlerdendi" diye çevirmiş. bana kalsa 2 si de anlamsal olarak hatalı değil ama seçim ictihaden bize kalsa...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 04-10-2025, Saat:07:27 PM, Düzenleyen: blue.
Forumcu
Şeytan ve cinin taktikleri kişiye göre değişir. Kimine dost olurlar,kimine düşman. Fakat müslümanlar için cin şeytanı ve şeytan düşmandır. Herkese farklı bir metod uyguluyorlar, kendine uydurabildiği ile iyi geçiniyorlar,kendine uyduramadıkları ile kötü geçiniyorlar.
Dünya ahiretin tarlasıdır.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Cin Suresi 11. ayette şöyle buyrulur:
“Bizim içimizde salih olanlar da var, olmayanlar da; biz çeşitli yollar tutmuştuk.” (Cin 72:11)
Bu ayet, cinlerin farklı gruplarda olduğunu gösterir. Dolayısıyla iyi cinler, şeytanın yolunu izleyen kötü cinlerle düşmandır.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 19-11-2025, Saat:04:53 PM, Düzenleyen: islami_ekonomi.
Forumcu
Cinlerin müslüman olanları insan hayatına müdahale etmezler. Cinlerin kafiri insanlar ile uğraşır,yani insanoğlu kafir cinler ile muhataptır. Bunlarda,Allah'ı,peygamberi,niçin kendinin var olduğunu,başkasının niçin var olduğunu bilemiyebiliyorlar. Bu nedenle dikkatli olunmalı ve şeytanın emri altındaki bu cinlerin düşman olduğunu bilmek gerekir. Bazı cin musallatına uğrayanlar intihar etmeyi tercih edebiliyorlar. Genelde insanlara kötüleme,aşağılama,küçük duruma düşürme gibi yollara gidebiliyorlar. Dikkat edilmesi gereken varlıklardır bu nedenle.

Birde intihar ederek rahmetten ümit kesmek gibi düşünceleri olanlara şu mesajı vermek gerekir. Allah'ta her gün insanlardan kötü sözler işitiyor,her gün haram ve günah işlediklerini görüyor. Allah haram işleyen insanı kıskanır ama her gün dünya üzerinde milyonlarca insan haram işliyor. Tanrı bile böyleyken, insan nasıl dertsiz olur. Bunada bu yönden bakmak gerekir. Dertsiz baş dünyada yoktur.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 07-10-2025, Saat:08:08 PM, Düzenleyen: Forumdaüyeolan. (Sebep: Yazım hatası düzeltildi.)
Forumcu
Allah'a hiç bir şey güç gelmez. Bir önce ki makalemde anlattığım şey yani var olan hiç bir varlık hep iyi şeyleri görmüyor ve hep iyi şeyleri duymuyor. Mesala Allah,kötülük yapanları gördüğünde hiç kızmıyor mudur sizce? Allah'ın kıskanması bizimki gibi değildir,kızgınlığıda bizimki gibi değildir.Fakat oda kıskanır haram ve günahlara ve kızar ama kızgınlığı ve kıskançlığı insanlarda olduğu gibi değildir. Allah'a güç gelmeyeceği hiçbirşeyin o fakat doğru.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler sağolun. Islâm ilmi çok geniş bir ilimdir. Bir oda kitapla dolsa yine öğrenmekle bitmez bu ilim. Biz çok mühim olanları bilsek yeter bana göre.Resûlullah'ın rivayet ettiği 600.000'den fazla hadis var. Duam şu:"Bilmediklerimiz ve bilmeden yaptıklarımız için Allah affetsin.Amin."
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.