You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Selefiyecilik Nedir?

Selefiyecilik Nedir?

Çalıkuşu
RE: Selefiyecilik Nedir?
Evet cok buyuk bi alimdir fakat itikad konusunda yanliari olmamis midir?
"Her şey kaderle takdir edilmiştir, kısmetine razı ol ki rahat edesin...”
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Kardeşlerim,Selefiyye konusunda internetten ve bazı yayınevlerinin bastığı kitaplarla çok şiddetli bir karalama kampanyası var.Öyleki buradaki maddelerden pekçoğu yanlış ben bizzat selefiyim ve o yüzden biliyorum.Bu maddelerde doğru ve yanlışlar karışık şekilde verilmiş.Teker teker inceleyelim.

cevaplar;
1.maddeSaskinelefiler yalnız Kuran'a sarılalım demezler Peygamber Hz Muhammed'in sünnetini takip ederler.Hadis ilmine çok önem verirler.Hatta bazı insanlar bu sebeple selefilere ehli hadis diyorlar.O derece yani.Hal böyle iken sadece Kuran'a sarılma iddiası saçmadır.Kuran'ın pratikte bazı yönlerini açıklayan ve uygulamaya geçirilmesini sağlayan çok önemli bir ilimdir hadis ilmi.
2.maddeSaskinelefiyeciler 4 mezhebe de ve 2 itikad mezhebine de asla karşı değiller.4 mezhep imamı başımızın tacıdır.Onlar büyük alimlerdir.Onları biz asla kötü görmedik.Sadece Kuranı ve sünneti dikkate almadan körü körüne bağlanmayı,ilimsizce taklitçiliği ve taassubu reddettik.Tarikata gelince;eğer Kuran'a ve sünnete uygun olan bir tarikatsa ve şirk,bidat,hurafe gibi İslama aykırı şeyler yapılmıyorsa tevhid ehli tarikatlara karşı değiliz.Tasavvuf büyükleri için de aynısı geçerlidir.Bu saydığım İslama aykırı şeyleri yapmıyorlarsa sapık yada müşrik diye asla söylemeyiz.
3.madde:Evet ilk müslümanları örnek aldığımız doğrudur.Çünkü İslamı en iyi yaşayanlar sahabeler değil midir?üstelik onları örnek alırken Kuran'ı ve sünneti delil alarak örnek alırız.Kuran'a ve sünnete uymayan hiçbir şeyi kabul etmeyiz.
4.madde:İmam İbn Teymiyye asla cehennem sonsuz değil demedi sadece bu konuyla ilgili görüşleri kitabında sıraladı ve teker teker saydı cehennemin sonsuz olmadığı görüşü hatalı ve yanlış bir görüştür.O bütün görüşleri sıralarken(hatalı olanlar ve doğru görüş) sonsuz olmadığı görüşünü de kitabında eklemiştir.Ama bu görüşte değil tabiki.Hatalı görüşlerle doğru görüşü karışık sıraladığı için bu görüşte kitabında geçmiştir.Hepsi bu kadar.
5.madde:bu madde hakkında bir fikrim yok ilk kez duyuyorum.Fakat ben öyle bir ifade hiç kullanmadım.
6.madde:Allah arş'a istiva etmiştir.Bu konu hakkında Kuran ve sahih hadislerden delil mevcuttur.Ayrıca bildiğim kadarıyla imam ebu hanife de bu görüştedir.
7.madde:meleklere rüzgar ve tabiat kuvvetleri dediğimiz iddiası tamamen iftiradır.Saçmalıktır.Gerçekten hayretler içindeyim.
8.madde:mevlid gerçektende bidattır çünkü Kuran'da ve sünnette böyle bir ibadet şekli yoktur.Üstelik mevlid denilen şiir, Kuran'ın bile önüne geçirilerek para ile okutulmaktadır.Böyle birşey caiz değildir.Fakat mevlid okuyan ve okutanlara peygambere tapıyor deyip tekfir etmeyiz.Bu çok ağır bir ithamdır.Sadece hata yaptı ve bidat işledi deriz.
9.madde:Biz selefi müslümanlar kadere inanırız.Bunun aksini iddia edenler bize iftira atıyorlar.
10.madde:Kuran'ı işimize geldiği gibi değil doğru bir şekilde anlamaya çalışırız.Sonuçta insan olduğumuz için hata yapabilme durumu tabiki olabilir.Böyle bir durumda ise Allah'a sığınıyoruz.Selefi olmayanlara müşrik veya kafir gibi şeyler asla söylemeyiz.4 fıkıh mezhebi ve 2 itikad mezhebinin takipçileri de müslüman ve ehli sünnettir.Ve kardeşlerimizdir.Onları haksız yere tekfir eden kişiler selefi değil haricilerdir.Biz onlardan uzağız.Bir müslümanı sırf mezhebi farklı diye veya başka bir sebeple haksız yere tekfir eden kişinin bu yaptığı kendisine döner ve kendisi kafir olur.

bu konuyu verilen maddelere cevap vererek açıklamaya çalıştım.Konuyu açan kardeşimizin kötü niyetle açtığını düşünmüyorum.Sadece önyargılarınızı bir kenara bırakın lütfen.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 20-08-2013, Saat:03:35 PM, Düzenleyen: Ebu Musab.
Forumun Uykucu Ninesi
zaten bende öğrenme amaçlı açtım konuyu.
ilk kez duydum.siz ben selefiyim diyince neden böyle deme gereği duyduğunuzu
ve bunun ne olduğunu öğrenmek adına okudum ve paylaştım.konuyu bizzat senden öğrenmek daha iyi oldu.
Sağolasın kardeşim.
güncelliyorum şimdi senin yazdıklarını kopyalıyorumgülücük
[Resim: sems-i-tebrizi-sozleri-ii.jpg]

"Kalk, silkelen, kendine gel. Umutsuzluğa sarılma.
Umutsuzluk şeytandan, ümit etmek ise Allah'tandır."
Bunu ilk beğenen sen ol.
هل أنا حقاً أنا ؟
selefiliğin tasavvufileştirilmeye, tasavvufun selefileştirilmeye, yani selefi bir tasavvufa, zahiriliğinde fıkhileştirilmeye fıkhında zahirileştirilmeye yani fıkıh hadis dengesine ihtiyaç var... bunu yapacak olan bizleriz... çünkün ümmetin çalkantıdan kurtulmaya grift kelami kaynaklardan temizlenmeye, manen arınmaya ve sahabeye dönmeye ihtiyacı var..
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
eksik kaldığımız ve aşırı gittiğimiz çokça nokta var, bu yolda bizim ortaya koyacağımız ya da geçmişte alimlerin ortaya koymuş olduğu perspektifler kelami veya fıkhi mezhepleri oluşturmuş. fakat bizler bunların yüzde 100 sahihliğine kanaat getirebilecek değiliz, Kuran dışındaki her kitapta hata olabileceğine inanıyoruz. din etrafında çöreklenip malesef dini saptırmaya ve alanından çıkartmaya uğraşmış insanlar asırlardır olmuş ve Allaha şükürler olsun ki bu insanlarla mücadele eden alimler de çağlar boyu var olmuştur. en sahih menheci oluşturabilecek ilim ya da tecrübe gücünde olmayabiliriz fakat bu yol üzere vereceğimiz mücadele Allah katında değerli olacaktır, insanları mezheplerimize değil Allahın dinine davet etmemizin farz olduğunu da es geçmeyelim. bunları da hızlıca selefi bir dönem yaşamış biri olarak söyleyeyim dedim gülücük
Irkçılık ideolojik bir düşünce değil, aksine psikolojik bir hastalıktır.(Şehid İnşaAllah Malcolm x-Malik El Şahbaz)

Sizi rahatsız etmeye geldim!
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.