You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Selefilik akımına kapıldım

Selefilik akımına kapıldım

Profesör
RE: Selefilik akımına kapıldım
her zaman zahiri manasına bakılmaz. örneğin kur'anda "enâ, yed " gibi bir takım kelimelerde vardır ne yapalım şimdi zahire bakıp haşa Allah'a ortak birde el kol mu atfedelim..sonra birde "Dünya öküzle balığın üstündedir." hadisi ilede dünyayı bir öküzün taşıdığına mı inanalım..

[Resim: avatar_1657.gif]

Bırak ey biçare feryadı belâdan kıl tevekkül
Zira feryat belâ ender hatâ ender belâdır bil
Eğer belâ vereni buldunsa, safâ ender atâ ender belâdır bil
Eğer bulmazsan bütün dünya cefâ ender fenâ ender belâdır bil
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
Güli cennet peygambere bir söz affederken onu araştır ondan sonra yaz bu benden sana tavsiye nebi aleyhisselâm "Kim adıma yalan uydurur..." diye tehdit ediyor. Dünya balığın sırtın da felan böyle bir hadis yok ne sahihaynde ne sünenlerde böyle bir şey yok. Bu Risalei nurda geçen uydurma bir hadis. Peygamberimi bu saçma sapan sözden tenzih ederim. Yed Ayetine gelince bu Allahın sıfatları ile ilgili bir konu biz Allahın yedi vardır deriz iman ederiz hakkın da konuşmayız İmam malikin dediği gibi
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
bu konuda size onlarca örnek verebilirim..

"Çocukları ihtiyarlatan o gün " ( Müzzemmil:17) :Yani Kıyamet günü...,
"yüzünüzü mescid-i Haram'a çevirin " ( Bakara: 149) : Sadece yüz değil, tüm vücut,
"Nefes almaya başlayan sabaha" ( Tekvir: 18 ) Yani ufuktan güneşin doğuşu sırasında yaydığı ışık
"Onlara elim bir azap müjdele " ( İnşikak: 24 ) :Aslında müjde burada zıt anlamı ile kullanılmıştır...
Bazen kesin olacağı bildirilen hükümler "mazi" - geçmiş zaman- sıgası yerine istikbal - gelecek sıgası ile kullanılır: " Sura üflendi."
( Yasin: 51 ), "İki eli kurudu da" ( Tebbet: 1) .
" Şehre sor " ( Yusuf: 82 ): şehir halkına sor
" Dünya hayatı , tıpkı gökten indirdiğimiz bir suya benzer " ( Kehf: 45 ) :Yani dünya hayatı süratle geçer.
" O , katımızda bulunan ana kitaptır " ( Zuhruf: 4 ) : Yani asıl kitaptır.
" Onlara şefkat kanatlarını ger" ( Hicr: 88 ) : yani merhamet göster.
" Ölü iken kendisini dirilttiğimiz " ( En'am: 122 ) : Yani delalette iken hidayet verdiğimiz...
" Topluca Allah'ın ipine yapışın " ( Ali İmran:103 ) : Allah'ı güven , teslimiyet, Kur'an'a uymak...
" Onlar sağırdırlar, dilsizdirler, kördürler "(Bakara:18):Günümüzün deyimi ile üç maymunu oynayanlar.Bilerek Hak'kı inkar edenler.
" Beyaz iplik, siyah iplikten ayırt edilene dek ..." ( Bakara:187 ) :yani gündüzün beyazlığı, Tan vakti ...
" Onlar sizin elbiseleriniz, sizde onların elbiseleridir " : Yani Kadın erkek arasındaki ilişki, yakınlık...
" Elini boynuna bağlama (cimrilik yapma) ve hepsini açıp saçma (israf etme)": ( İsra:29 )
" Allah'ın iki elide açıktır " (Maide: 64) : Allah cömerttir ( Aynı anlamda hadis : "Allah'ın sağ eli doludur." ( Buhari: 9/150) )
HADISLERDE MECAZ
" Rabbimizin Cehenneme iki nefes almasına izin vermesi :Biri soğuk, diğeri sıcak : yani Cehennemde sıcak ve soğuk azap olarak vardır...Ve Sıcak-soğuğa kinaye...Günümüzde çok sıcak havalar için bile cehennem sıcağı denmez mi...!?
" Cennet annelerin ayağı altındadır " : Annenin değeri vurgulanır
" Humma - sıtma- hastalığı , cehennem ateşindendir" : Cehennemden gelmiş kadar korkunc ve korunulması gerekendir
" Nil, ceyhan,fırat ... Cennet nehirlerindendir." : Yani Verimli, bereketlidir...Cennetin olumlu imajı onlara da atfedilmiştir
" Kim ağaç keserse , Allah'ta onun başını Cehennemden aşağı sarkıtır ." Sakındırmak için teşbih...
"İsrail oğulları olmasaydı , et bozulmazdı ." Eskiden yaptıklarına kinaye.Etlerinin zekatını vermeyip, kenara yığıp kokuşmalarına izin vermeleri kast edilir.
" Güneş batınca Allah'a secde eder" Yani Güneşin Allah'ın kendine verdiği kurallara uyması, görevini ifa etmesi...
"İşler ehline verilmediği zaman kıyameti bekle " : Maksat ümmetin kıyameti, helakı...
" Hz. Resul'un göğsünün yarılması" : Manevi kirlerden temizlenmesi ... Manevi ameliyat .
" Bana en çabuk kavuşacak olanınız kolu en uzun olanınızdır " : eli uzun olan, yani cömert olan...
" cennet - cehennemlikler yerini alınca ölüm getirilir aralarına ve sonra kesilir...artık ölüm yok denir ..." : yani ebedi kalınacak cennet ve cehennemde...
" Cennet kılıcların gölgesi altındadır" Şehitliğin önemi...Yoksa kocaman bir kılıc ve altında cennet kast edilmemiştir.
"“Hacerü’l-esved Allah’ın sağ elidir, kim isterse O’nunla musafaha yapsın.” (es-San’anî, 5:39) hadisinde mecaz vardır ve Hacerü’l-esved’in Allah’a yakınlaşma yollarından birisi olduğunu ifade eder (Razî, 440-441)
Hz. Âişe vâlidemiz anlatıyor. Bir gün Allâh Rasûlü Sallallâhu Aleyhi ve Sellem odama gelmişti.Yere düşmüş bir ekmek parçası görünce onu aldı ve “Ey Âişe, nîmetin kıymetini bil. Çünkü şu ekmek bir toplumdan nefret edip kaçtı mı bir daha ona dönmez” buyurdu. (İbn Mace, Etime 52, no: 3353)
Ateist bu hadisi okuyunca : "İşte buldum bakın, Muhammed ekmeği canlı zannediyor" diye hemen ithamda bulunurdu eminim ki...! Halbuki o dönemde yazmak yerine konuşma geleneği hakim idi topluma. Bu da sanat, edebiyat dolayısı ile teşbih-benzetme konuşma diline de yansımıştır. Hz Muhammed'in (sav) o toplum içinden biri olarak konuşma diline bu metodun yansımasından doğal bir şey olamaz. Gerisi sadece detay veya önyargıdır...!
Kaynaklar :Difaun ani's-sunne : Pr. M. Ebu Şehbe.Keyfe neteamel maassunneh : Pr. Y.el- Kardavî.Tevilu muhteliful - hadis :Muhammed bin muslim b. Kuteybe.El itkan fi ulumil Kuran: Celaleddin Es-suyuti

Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
Allah’ın ‘eli’ tabiri: "yed"
Kuran’da Allah’ın elinden, iki elinden bahseden birçok ayet vardır. ‘Görmediler mi ellerimizin (eydina) yaptıklarından kendilerine nice hayvanlar yarattık da kendileri onlara malik olmaktadırlar. (36/71)Kuran’ın muhtevası ve bütünlüğü gereği Allah’ın elleriyle fiiller yaptığını söylememiz mümkün değildir. Zira Allah ‘bir şeye ‘ol’ der, o da hemen oluverir.’ (Yasin suresi 82. ayet)Burada ‘ellerin yaptıklarından’ maksat ‘Allah’ın kudretiyle yaptıklarıdır’.Zira ‘el’ kuvvet anlamında da mecazen bütün dillerde kullanılmaktadır. ‘Ülke padişahın elindedir’ misalini hatırlayalım.“El”in mecazi anlamda Allah’a atfen kullanıldığı bir başka ayet ise şöyledir:“Sana biat edenler gerçekte Allah’a biat etmektedirler. Allah’ın eli (yedullah) onların ellerinin üzerindedir...” (48/10) Ayetteki “el” tabirini hakiki/zahiri manada alıp Allah’ın elinin somut biçimde müminlerin elleri üzerinde olduğu düşünülemez. Bu ifade ile Allah’ın rahmeti ve kudreti ile müminlere destek ve yardımcı olduğu ifade edilmek istenmektedir. Yine Kuran bütünlüğüne başvurduğumuzda ‘EL’İN SÖYLEDİĞİMİZ ANLAMDA İNSANLAR İÇİN DE KULLANILDIĞINI tespit etmekteyiz:‘Bir mehir kestiğiniz takdirde, henüz dokunmadan onları boşamışsanız, kestiğinizin yarısını verin. Ancak kadınlar vazgeçer yahut nikah bağı ELİNDE (biyedihi) bulunan erkek vazgeçerse başka.’ (2/237) Ortada somut bir nikah bağı varda kişi onu MADDİ ELİYLE TUTUYOR DEĞİLDİR.

Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 25-07-2015, Saat:10:36 PM, Düzenleyen: Gül-i Cennet.
Kıdemli Üye
selamün aleyküm kardeşler foruma biraz önce kaydoldum ben 19 yaşında nefsiyle mücadele eden bir gencim

Ve Aleyküm Selam. Hoşgeldin kardeşim.

vakti zamanında öyle çok namaz kılmazdık başımızdan kötü şeyler geçince SubhanAllahu Teala bize kendimize çeki düzen verme fırsatı nasip etti silkelendik toparlandık kurana sarıldık Elhamdulillah

en kaliteli müslüman olmaya çalıştım o zamandan beri, amel edemesemde herşeyden haberdar olmak istedim çok okudum daha da okuyacağım inşeAllah

CEVAP
Maşallah, çok güzel yapıyorsunuz. Yeter ki nakilsiz ve delilsiz konuşmayın.

kaliteli müslüman olalım derken ifrata mı kaçtık biraz bunu yeni yeni düşünmeye başlıyorum hatta bırakın düşünmeyi psikolojik problemlerim baş gösterdi kalbim mutmain olmuyor

selefi hocaların sohbetlerini dinledim vakti zamanında Ebu Ubeyde, Ebu Hanzala ve daha pek çoğunu, İbni Teymiyye okudum durdum hep adı geçiyordu çünkü sohbetlerde

ailem öyle çok dindar değiller ama ben arkadaşlarımı hep görüşüme yakın olanlardan seçiyorum SubhanAllah

Selefi yanlısı sohbetler dinleye dinleye, okuya okuya, forumları var tc tarafından kapandı dün orda takıla takıla kalbime o fikirlerin hepsi yerleşti ama dediğim gibi kalbim mutmain olmuyor gene de

çünkü tc devletini kafir olarak görmemiz söyledi , oy kullanan mürteddir demokrasi dinine girip şirke bulaşmıştır wAllahu Alem'e ortak koşmuştur, tc devletine imam olanın arkasında namaz kılamayız çünkü laiklik şirkine yemin edip göreve başlamışlardır, asker polis TAĞUT düzeni müdafaa ettikleri için kafirdir, ölen şehit değildir cahiliye ölümü üzerine ölmüştür arkasından bırakın üzülmeyi sevinmek gerekir, cihad boynumuzun borcudur cihad yapmayan mahkame i kübrada derin sorgulara çekilecektir bunun en aşağı mertebesi ise yukarıda saydığım insanı kafir eden şirkerden el etek çekmek, tevhid akidesine bağlanmak ve bunu tebliğ etmektir

bunların hepsine gönül verdiğim söylenemez zaten aileme kafir demiş olurum o zaman çünkü ailem bunların çoğunu yapıyor, ama artık bilmiyorum yavaş yavaş herkese kafir hatta kendime bunları kabullenemediğim için kafir gözüyle baktım ve psikolojim bozuldu yazarken bile kalbim çarpıyor terliyprum

ama bunları söylerlerken o kadar delillere başvuruyorlarki wallahi sizde bende okumaya yoruluruz bitap düşeriz muhalif olmak mümkün değil gibi çünkü alim sözüdür çoğu, hadistir bunun için kestirip atamıyorum

Bu forum daha ılımlı gibi, ifrata mı düştük anlamam için başkalarının görüşlerini öğrenmem gerek çünkü onlara göre o seviyeden biraz aşağısı kafirliktir onun için korkuyorum kafir olmaktan geceleri soğuk soğuk terliyorum ne kabullenebiliyorum ne inkar edebiliyorum kalbim daralıyor kardeşler samimi olun bana lütfen dediklerimde yalan yoktur zor durumdayım aylardır, takip ediyorum konuyu hemen cevap yazarım lütfen

CEVAP
Selefiler, Vehhabilerdir. Vehhabliğin kuruluşu hakkında uzun bir yazı yazardım. Onlardan bazıları Ehl-i sünnete uygun, bazıları değildir. O iş uzun iş. Sakın Selefiliğe girme. İşin içinden çıkamazsın. Çünkü hepsi TC'yi de, kısacası her kendilerinden olmayanları tekfir ediyorlar. Bu konu hakkında bir makale yazacağım. Bekleyin gülücük
Elhamdülillah, Müslümanım.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
Konuya yorum yapanlar o kadar ilimsiz ki ben bir şey yazmak istemiyorum. Daha Allahın sıfatlarını eşari maturidi itikadı ile anlayanlar mı dersin tekfircilerle selefilerin karıştıranlar mı dersin Allah mübarek bir ismi olan vahhab ismini istihza amacıyla vahhabi diye kullanarak el fazıküfre girenler mi dersin! Boşa konuşmaktan sa susmak daha iyi
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 25-07-2015, Saat:11:09 PM, Düzenleyen: eşşafii.
Profesör
sana göre herkes cahil cühela bir sen bilgili ve alim. öyle alimsin ki ilim fen epey ileri düzeylerde seyrediyrosun öyle ki sana göre dünya düz ve dönmüyor bile...

Bunu ilk beğenen sen ol.
Kıdemli Üye
eşşafii, kendine gel!

Dediklerimin hiçbirini kendim atmıyorum. Hepsi bir İslam aliminin kitabından alıntılanmış.

Bana kafir diyen, vatanıma kafir diyen, bizi tekfir eden, İslam alimlerini kötüleyen itikadi bir mezhebe ben neden hak diyeyim ki?

Allah'a mekan arz ettiren, hz. Adem'e peygamber demeyen, kabir ziyaretine küfür diyen, Ehl-i kıbleye kafir diyen, İki büyük imama hakaret eden, zamanın en büyük alimlerinden biri olan İmam-ı Rabbani ye hakaret eden, kibirli bir mezhebe ben neden hak diyeyim ki?

Az aklımızı kullanacağız, internetten din öğrenilmez. Din o kadar kolay değil işte. Önümüze gelene inanmayacağız, az araştıracağız.
Elhamdülillah, Müslümanım.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yönetici
Hüccet kardeşim, Bu ayetlerin oy vermek ile ne ilgisi var ki? Ayetleri yüzeysel okumak yerine tefsirine bakmak lazım.

Biz oyumuzu Allah'ın indirdiği ile hükmedilmesin, bu yönetim şekli güzeldir diye vermiyoruz ki. Çok basit ve mantıklı düşünmeye çalışıyorum.

Bundan çok kısa zaman öncesine kadar haliçten gelen pis koku nedeni ile durulmuyordu ama biri geldi temizledi. Ben şimdi neden işini yapana oy veriyorum gitsin Allah'ın hükmü ile hükmetmesin diye mi? Haşa bir devletin vatandaşlarına karşı yapması gereken görevleri yerine getirsin diye getirebilecek olana veriyorum. Başka bir örnek Eminönünden sultangaziye bir buçuk iki saatte gidiliyordu şimdi öyle mi yarım saatte gidiliyor. Neden iş yapana oy vermeyeyim?

Politik yazılar yazmak istemiyorum ama daha farklı düşünürsek seçimleri çok kötü olan kazanmasın yerine az kötü olan kazansın diye oy vermenin nesi kötü.

Maide 44. ayeti dilinden düşürmeyenlere şöyle bir dönüp kendilerine ve ailelerine baksınlar. Kendilerine ve ailelerine Allah'ın indirdiği dışında hiç bir davranışda bulunmuyorlar mı?
Diğerleri iyi vatandaş, İslam iyi insan yetiştirmeyi amaçlar.

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.