You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

''Selamun Aleykum''/Selam üzerine...

هل أنا حقاً أنا ؟
Herneyse, sevmiyorlar işte, itibar etmiyorlar Allah'ın selamına. Fakat Allah'ın selamına karşı duyarsız olan bu kimselere "Allah'ın laneti üzerinize olsun" desen, gözleri büyüyecek, bakışları değişecektir bu şaşkınların!.
Peki neden?

Lanet ifadesine kızan bu kimseler, selam ifadesine neden sevinmiyorlar ki!
Musa dayı ile çayları içerken yanımıza İbrahim abi geldi ve selam vererek oturdu. Tabi ki aldık selamını. Ancak aradan birkaç saniye geçtikten sonra irkildiğimi hissettim Yakup. Çünkü bende de hiçbir değişiklik olmamıştı. Benim de gözlerim gülmemiş ve ben de pek sevinmemiştim selama. Demek ki kendi dışımdakileri yargılarken aynı gaflet bende de vardı. Ben de selam sevincini yaşamamıştım. Oysa hadis i şerife göre bir müslümanın selam ile sevinmesi ve selam veren müslümanı sevmesi gerekiyordu.
O halde neden sevinmemiştim?

Sevinmem gerekirken neden sevinmemiştim?
Bunu anlayabilmek için önce "Neden sevinecektim?" sorusunu sordum kendime.,
Neden sevinecektim?
Cevap aşikardı, bana Allah'ın selamı verildiği için.. Bu cevap yankılanmaya başladı bende.
Allah'ın selamı verildiği için..Bende yankılanan bu cevabı ve selamın mahiyetini düşündükçe kendime gelmeye başladım. Cevap bende netleştikçe "Neden sevinecektim?" sorusunu soran Salih'ten utanmaya başladım,utanmaya başladım kendimden!.
Bana verilen selam,Allah'ın selamıydı. Mü'minlerin afiyetini, selametini ve emniyetini dileyen Rabbimiz, bu yüce nimeti mü'minlere lutfetmiş ve buna talip olmalarını, bunu istemelerini ve bunu temenni etmelerini buyurmuştu. Çünkü Rahman ve Rahim olan Rabbimiz, selamın içerdiği nimeti mü'minlere vermeyi dilemişti. Muhtaç olduğumuz bu nimete talip olmamızı ve bunu birbirimize temenni etmemizi buyuran Rabbimizin,bu buyruğundaki hikmet neydi?
Bizler buna talip olacağız ve bunu temenni edeceğiz de, Rabbimiz vermeyecek mi?
Şanı yüce Rabbimiz vermeyeceği bir şeyi mi istememizi buyuruyor?
Elbetteki değil..
Alemlerin Rabbi olan Allah (c.c.) selamın içerdiği nimetleri mü'minlere lutfetmeyi dilemiş ve kendi selamını verme yetkisini mü'minlere vermiştir.
Allah'ın selamını verme yetkisi!.
Bu yetkiye sen sahipsin, bu yetkiye ben sahibim, bu yetkiye bütün mü'minler sahip Yakup.
Biliyorsun Cebrail (a.s.) 'a da veriliyordu bu yetki ve Cebrail (a.s.) bu yetki ve Allah'ın izni ile Allah'ın kullarına Allah'ın selamını getiriyordu.
Peki Yakup, müminin verdiği Allah'ın selamı ile Cebrail (a.s.)'ın verdiği Allah'ın selamı arasında ne fark var kardeşim? Biliyor ve iman ediyoruz ki Allah'ın selamı, aradaki elçinin vasfına göre değer kazanabilecek bir şey değildir. Allah'ın selamı bizatihi yüce bir değerdir.
O halde düşünelim Yakup!..
Cebrail (a.s.) bize gelse ve Allah'ın dilemesiyle bize "Allah'ın selamı ve rahmeti üzerinize olsun" dese, bu selam karşısında ne hissederiz?
Seviniriz,çok seviniriz değil mi?
Peki bir mü'minin verdiği selama da böyle sevinmemiz gerekmez mi?
Her iki selamın da içeriği aynı değil mi?
Her iki selam da, Allah'ın selamı değil mi?
Selamı getiren her iki elçi de buna yetkili değil mi?

Kadere iman eden ve karşılaştıkları her hayrı Allah'tan bilen mü'minlerin, her iki selamın da hayır olduğunu idrak etmeleri, bu hayrı Allah'tan bilmeleri, karşılaştıkları bu hayır ile sevinmeleri ve bu hayra vesile olanları sevmeleri gerekmez mi?
Gerekmez mi kardeşim? Ve gelelim günümüze, ve bakalım her gün yüzlerce kez selamlaşanlara!..
Her gün selamlaşmalarına rağmen ne verdiklerini ve ne aldıklarının bilincinde olmayan ve dolayısıyla aldık zannetmelerine rağmen almadıkları selamdan ve selamın içerdiği nimetlerden uzak kalan şu insanlara bakalım. Ki bunların çoğu kendilerini İslam'a ve müslümanlığa nisbet edenlerdir. Daha selam bilincine varmayan ve selam sevincini yaşamayan bu müslümanlar, büyük özlemler ve büyük hesaplar peşindedir!.

Mehmed Alagaş-ŞAFAK MEKTUPLARI_İLK BASKI 1990

[Resim: 581300_502651913107013_1653423654_n.jpg]
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 01-03-2013, Saat:10:40 PM, Düzenleyen: kalemşör.
General
RE: ''Selamun Aleykum''/Selam üzerine...
selam hem bir eman, hem de bir dualaşma değil midir? selam vermeden diyaloga başlamamanın gerekliliğini hatırlıyorum sanki, vacib midir müstehab mıdır bilmem de yapılması gereken bir şey.
Irkçılık ideolojik bir düşünce değil, aksine psikolojik bir hastalıktır.(Şehid İnşaAllah Malcolm x-Malik El Şahbaz)

Sizi rahatsız etmeye geldim!
Bunu ilk beğenen sen ol.
.
Evet özellikle iş ortamında bazen Allah'ın selamını veririm girdiğim mekana ancak aldığım cevap şu olur genelde: "Merhaba" gülücük böyle bir karşılık aldığımda ise dalasım geliyor..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
Göz sayesinde görüyor olsaydın gece uyurken rüya göremezdin.
Demek ki görmüyorsun, sana gösteriliyor.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
çok güzel bir mektup Allah sizdenden Mehmet Alagaş'tandan razı olsun..

artık insanlar kişiye göre muamele yapıyor,sevdği biri ise selamını alıyor sevmediği ise görüldüğü üzere almıyor.

neticede herşey insanların tercihine göre

burda bu hadisi şerifi idrak ediyoruz " Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? " zümer suresi /39

Rabbim! Sen bize bilmediklerimizi öğret ve bildiklerimizlede ihlasla amel etmeyi nasip eyle ! Allahumme Amin..
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
bir şey daha ekleyelim selam hakkında, kesin olarak "selamun aleykum" telaffuzu ile gerçekleşmesi şart değildir. tek bir "selam!" hitabı bile bu selam işini görecektir, kaldı ki selamun aleykum un anlamı "size/sana selam olsun" dur.
Irkçılık ideolojik bir düşünce değil, aksine psikolojik bir hastalıktır.(Şehid İnşaAllah Malcolm x-Malik El Şahbaz)

Sizi rahatsız etmeye geldim!
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.