Her nefis ölümü tadacaktır. Sonunda bize döndürüleceksiniz. Ankebut-57
Bu dünya hayatı sadece bir eğlence ve oyundan ibarettir. Asıl hayat ahiret yurdundaki hayattır. Keşke bilseler! Ankebut-64
Selamun Aleyküm demek
Selamun Aleyküm demek
"hatam varsa bu cevabımda hakkınızı helal ediniz ,Allah affetsin."
Sözünüze istinaden bir, iki ufak ikazda bulunmak isterim. Elbette baştan hakkımı da helal ederek, siz de helal ediniz.
1- Öncelikle ilk başta ben bunun genel İslami kabul olduğunu ve akaid kitaplarında böyle yazdığını söylemiştim. Ben kendi görüşüm olmadığını ve altta da konu ile ilgili hısmı içeren küçük bir alıntı eklemiştim. Ama siz kendi görüşünüzü belirtmişsiniz.
2- Yürüttüğünüz mantıkda gözden kaçırdığınız bazı hususları da uyarmak isterim.
Öncelikle konumuzda her ikisi de başlı başına sevap olan, biri sünnet; diğeri farz olan iki eylemi tartışıyoruz. Yani selam vermek ve selam almak. Oysa sizin örnekte belirttiğiniz sadaka almak diye bir sünnet ben bilmiyorum. Başlıbaşına dilenmek için sevap verildiği diye bir hüküm de bilmiyorum. Tam tersine dediğiniz gibi "veren el alan elden üstündür" denilmiş, açıktan açığa isteyicilik, dilencilik dinimizde kınanmıştır.
Bakara 2/273- Sadakalarınızı, kendilerini Allah yoluna adamış olan fakirlere veriniz. Onlar yeryüzünde gezip dolaşmaya güç yetiremezler. Utangaç olduklarından dolayı, bilmeyenler, onları zengin sanırlar. Oysa sen onları yüzlerinden tanırsın. Yüzsüzlük yapıp kimseden birşey de isteyemezler. Ne türden bir iyilik yaparsanız, şüphe yok ki, Allah onu bilir.
Ancak zekat veya sadaka almak ve "aldım kabul ettim, Allah da kabul etsin" demek hem nezaketen iyi olur ve muhtemelen de sevap olur. Ama veren kişiyi sevaba zorladım filan gibi bir şey değildir. Zira zekat ve muhtaçlara sadaka vermek zaten hali vakti müsait olana farzdır.
Benzer mantık ile "ama şurası da muhakak , biri size bu sözü yöneltmiş siz de karşılık vermemişsiniz. o zaman bu şaşılacak bir iş olsa gerek." savınız da tutarsız kalmaktadır. Karşı taraf selamı almama ihtimali var diye kimseye selam vermeyelim mi?
Ayrıca İslami akaid bunun da cevabını vermiştir: Eğer bir kimseye veya bir topluluğa selam verirseniz ve karşılık alamazsanız, Allah'ın selamını yerde(ortalıkta) bırakmaz, kendi selamınızı kendiniz alırsınız.
Bütün bu meseleler zamanında tartışılmış, cevapları verilmiş ve kitaplara yazılmıştır. Bize düşen burada nakildir. Onu yapmaya çalışıyoruz.
Alllah'a emanet
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi