You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

هل أنا حقاً أنا ؟
Şarkıdaki Nüans
bir topluluk Hz. Ömer'e gelerek ''ey müminlerin emiri! bize namaz kıldıran bir imamız var (ara sıra) teganni de bulunuyor (şarkı söylüyor)'der. -...- Hz. Ömer de, ''haydi ona gidiyoruz'' der, ''şayet onu buraya getirtirsek hakkında tecessüste bulunduğumuzu zannedebilir.'' Hz. Ömer, ashabtan bir grupla birlikte adamın yanına varır. adam da o anda mescittedir. Hz. Ömer'i görünce ayağa kalkar ve ona doğru yönelerek ''ey müminlerin emiri ihtiyacın nedir, senin buraya hangi sebep getirdi'' diye sorar ve ''eğer bizim sana ihtiyacımız varsa, bizim sana gelmemiz daha doğru olurdu. yok eğer senin bize ihtiyacımız varsa , Allah Rasulunun halifesi tazime daha layıktır'' Hz. Ömer:'' Allah hayrını versin'' der; ''hakkında beni üzen bir şey duydum'' adam ''ey müminlerin emiri nedir o?''
Hz. Ömer ''ibadetine kötü alışkanlıklar ve laubalilik mi karıştırıyorsun?'' der. adam ''hayır! söylediklerim bir takım nasihatlerdir. onlarla kendime öğütte bulunuyorum'' der.
Hz. Ömer ''söyle bakalım eğer onlar güzelse bende seninle beraber söylerim, yok eğer çirkin ise seni bundan men ederim'' adam bunun üzerine şu beyitleri okur:
Alıntı:''bir kalp ki her dara onu kınasam
hicran boyunca benim yorgunluğumu ister
ben onu gafletten başka bir halde göremiyorum
her deminde beni gerçekten yormuştur
ey kötü arkadaş nedir bu aşk?
ömür sona erdi oyunla
gençliğim gitti varamadan yoluma
artık ölümden başka bir şey mi beklerim
arzu ve isteklerimi daralttı ihtiyarlık
vah ki vah nefsim, ben onu göremiyorum güzellik içerisinde hayır ve edeb içerisinde bulamıyorum
nefsim sen olmadın, heva da olmadı!
mevlayı gözetir, ondan korkar ve sakınır''

Hz. Ömer son beyti tekrarlar:
Alıntı:''nefsim sen olmadın, heva da olmadı!
mevlayı gözetir ve ondan sakınır''

ve daha sonra şunu söyler: ''Öyleyse şarkıyı söyleyen söylesin''

(İmam Şatıbi el-i'tisam (1/369)
Bunu ilk beğenen sen ol.
هل أنا حقاً أنا ؟
RE: Şarkıdaki Nüans
Kim bu rivayetten hükümler ve incelikler çıkarabilir? Biraz beyin jimnastiği yapalım.

1-
Alıntı:''Son cümleden ve haberin siyakından''
a- şarkının belli şartlarda mübah olduğu.

2-
Alıntı:''bir topluluk Hz. Ömer'e gelerek ''ey müminlerin emiri! bize namaz kıldıran bir imamız var (ara sıra) teganni de bulunuyor (şarkı söylüyor)'der. ''
buradan:
b-kesin olarak emin olunmayan meseleler de hemen yargılamanın doğru olmadığı.
c- emin olunmayan bir mesele olunduğu zaman adaleti ve ilmi hak olan bir kimseye durumu arz etmenin gerekli oluşunu.

3-
Alıntı:Hz. Ömer de, ''haydi ona gidiyoruz'' der, ''şayet onu buraya getirtirsek hakkında tecessüste bulunduğumuzu zannedebilir.''
buradan:
d- bir kimseyi töhmet altında bırakmamanın gerekliliğini.
e-büyük ve ilim sahibi olmanın tevazuya engel olmadığını.

4-
Alıntı:''Hz. Ömer'i görünce ayağa kalkar ve ona doğru yönelerek''

f- büyük bir kimse için ayağa kalkma da bir mahsur olmadığını.

....

Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.