You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Sahihu Tahricu’l Hadis

Sahihu Tahricu’l Hadis

Forumcu
Sahihu Tahricu’l Hadis
حَدَّثَنَا ابْنُ إِدْرِيسَ، عَنِ الْأَعْمَشِ، عَنْ أَبِي سُفْيَانَ، عَنْ جَابِرٍ، قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ " إِنَّ فِي اللَّيْلِ لَسَاعَةً لَا يُوَافِقُهَا عَبْدٌ مُسْلِمٌ يَسْأَلُ اللَّهَ فِيهَا خَيْرًا، إِلَّا آتَاهُ إِيَّاهُ، وَذَلِكَ فِي كُلِّ لَيْلَةٍ "

1- İbn İdris = el-Ameş = Ebu Sufyan = Cabir [radıyallahu anh] Rasulullah [sallallahu aleyhi ve sellem]’den dedi ki: Gecede öyle bir saat vardır ki, Müslüman bir kul o saate denk getirip Allah’tan [dünya ve ahiret hakkında] bir iyilik isterse mutlaka Allah onu kendisine verir. Bu her gece için geçerlidir.

Abdullah ibn İdris b.Yezid künyesi Ebu Muhammed’dir Küfede ikamet etmiştir. 8,ci tabakadandır. Nesai [sika sebt] Ebu Hatim [hüccet sika] Hafız Zehebi [şeyhülislam imam hafız] İbn Hacer [sika sebt abid] demiştir. [Zehebi Nubela [s.43] Mizzi Tahzibu’l-Kemal [3159] Takrib [3207] Süleyman b.Mehran el-Ameş Künyesi Ebu Muhammed’dir Küfe Vasıt Mekke’de ikamet etmiştir. 5,ci takadandır. İcli [Küfe’nin muhaddisi sika sebt] Ali b.el-Medini [alim hafız] Zehebi [imam şeyhülislam] İbn Hacer [sika hafız] lakin o tedlis yapar demiştir. Zehebi Nubela [s.277] Mizzi Tahzibu’l-Kemal [2570] İbn Hacer Takrib [2615] Ebu Sufyan Talha b.Nafia el-Kureşi Künyesi Ebu Sufyandır. Vasıt Mekke’de ikamet etmiştir. 4,cü tabakadandır. Ahmed b.Hanbel [Leyse bi Bes] Ebu Zura [sika] İbn Hacer [saduk] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [2983] İbn Hacer Takrib [380] Zehebi Nubela [s.293]

[Sahih] Ahmed b.Hanbel Müsned [14066-14452] Müslim Sahih [1265] İbn Hibban Sahih [2626] Ebu Avane Mustahrec [1740-1741] Ebu Yala Müsned [1891-2252] Abdullah b.Mübarek Müsned [62] Taberani el-Mucemu’s-Sağır [850] Beğavi Şerhu’s-Sünne [938: dedi ki: Sahih] İbn Asakir Tarihu Dımeşk [57536] Zehebi Nubela [519-768] Abdullah b.Mübarek ez-Zühd [1201] Makdisi Terğib [23] Elbani Sahihu’l-Camiu [2130: dedi ki: Sahih]
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
RE: Sahihu Tahricu’l Hadis
حَدَّثَنَا أَسْوَدُ بْنُ عَامِرٍ، قَالَ: حَدَّثَنَا حَمَّادُ بْنُ سَلَمَةَ، عَنْ عَمْرِو بْنِ دِينَارٍ، عَنْ نَافِعِ بْنِ جُبَيْرٍ، عَنِ أَبِيهِ، عَنِ النَّبِيِّ قَالَ: " يَنْزِلُ اللَّهُ فِي كُلِّ لَيْلَةٍ إِلَى السَّمَاءِ الدُّنْيَا، فَيَقُولُ: هَلْ مِنْ سَائِلٍ فَأُعْطِيَهُ؟ هَلْ مِنْ مُسْتَغْفِرٍ فَأَغْفِرَ لَهُ؟ حَتَّى يَطْلُعَ الْفَجْرُ

2- Esved b.Amir = Hammad b.Seleme = Amr b.Dinar = Nafia b.Cubeyr = Cubeyr b.Mutim [radıyallahu anh] Nebi [sallallahu aleyhi ve sellem] dedi ki: Allah her gece dünya semasına iner ve: İsteyen yokmu istediğini vereyim. Bağışlanma dileyen yokmu Bağışlayayım buyurur. Bu durum fecir çıkıncaya kadar bu şekilde devam eder.

Esved b.Amir Künyesi Ebu Abdurrahmandır 9,cu tabakadandır. Yahya b.Main [La bese bih] Ali b.el-Medeni [sika] Ebu Hatim er-Razi [Saduk salih] Zehebi [imam hafız saduk] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [503] Zehebi Nubela [s.113] Hammad b.Seleme Künyesi Ebu Seleme’dir 8,ci tabakadandır. Basrada ikamet etmiştir. Ahmed b.Hanbel [ıspatu’n-nas] Yahya b.Main [sika] İbn Hacer [sika abid] Zehebi [imam şeyhülislam] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [1483] İbn Hacer Takrib [1499] Zehebi Nubela [s.445] Amr b.Dinar 4,cü tabakadandır. Künyesi Ebu Muhammed’dir. Mekke’de ikamet etmiştir. Ebu Hatım er-Razı [sika] Ebu Zura er-Razi [sika] Sufyan b.Uyeyne [sika] Nesai [sika sebt] Zehebi [imam] İbn Hacer [sika sebt] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [4360] Zehebi Nubela [s.301] İbn Hacer Takrib [5024] Nafi b.Cubeyr 3,cü tabakadandır. Hicaz Medine’de ikamet etmiştir. İbn Hibban onu sikat adlı eserinde zikretmiştir. İcli [sika] Ebu Zura [sika] Zehebi [imam fakih hucce] İbn Hacer [sika fadl] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [6359] Zehebi Nubela [542] İbn Hacer Takrib [7072]

[Sahih] Ahmed b.Hanbel Müsned [16395] Darimi Sünen [1455-16397] Nesai es-Sünenu’l-Kübra [9883] Bezzar Müsned [2936] Ebu Yala Müsned [7352] Ruyani Müsned [1462] Taberani el-Mucemu’l-Kebir [1545] İbn Ebi Asım es-Sünne [406] Abdullah b.Ahmed es-Sünne [1083] İbn Huzeyme et-Tevhid [174] el-Acurri eş-Şeria [731] Darakutni Nuzul [3] İbn Mende et-Tevhid [823] Lalekai es-Sünne [601] Elbani Tahricu Kitabu’s-Sünne Ebu Hureyre’den [498: dedi ki: İsnadı Sahih] Sahihu’l-Camiu [8167: dedi kiSaskinahih]
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
حَدَّثَنَا عَلِيُّ بْنُ بَحْرٍ، حَدَّثَنَا عِيسَى بْنُ يُونُسَ، حَدَّثَنَا زَكَرِيَّا، عَنْ أَبِي إِسْحَاقَ، عَنْ عَاصِمِ بْنِ ضَمْرَةَ، عَنْ عَلِيٍّ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ، قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ: " يَا أَهْلَ الْقُرْآنِ، أَوْتِرُوا، فَإِنَّ اللَّهَ وِتْرٌ يُحِبُّ الْوَتْرَ "

3- Ali b.Bahr = İsa b.Yunus = Zekeriyya = Ebu İshak = Asım b.Damra = Ali [radıyallahu anh]’dan Rasulullah [sallallahu aleyhi ve sellem] dedi ki: Ey Kur’an ahalisi! Vitir namazını kılınız. Muhakkak ki Allah vitir’dir ve vitri sever.

Ali b.Bahr Künyesi Ebu’l-Hasandır 10,cu tabakadandır. Bağdad’ta ikamet etmiştir. Yahya b.Main [sika] Ebu Hatim [sika] İcli [sika] Darakutni [sika] Hakim [sika memun] Zehebi [imam hafız mutkin] İbn Hacer [sika fadl] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [4027] Zehebi Nubela [s.12] İbn Hacer Takrib [s.893] İsa b.Yunus Ebu Amr Ebu Muhammed’dir. 8,ci tabakadandır. Şam Küfe’de ikamet etmiştir. Yahya b.Main [sika] Ali b.El-Medeni [sika memun] Ahmed b.Hanbel [sika] Ebu Hatim [sika] Nesai [sika] İcli [sika sebt] Ebu Zura er-Razi [hafız] Zehebi [imam hafız hüccet] İbn Hacer [sika] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [4673] Zehebi Nubela [s.489] İbn Hacer Takrib [s.952] Zekeriyya İbn Ebi Zinad Künyesi Ebu Yahya’dır 6,cı tabakadandır. Küfe’de ikamet etmiştir. Yahya b.Main [sika salih] Ahmed b.Hanbel [sika] İcli [sika] Nesai [sika] Zehebi [hafız alim hüccet] İbn Hacer [sika tedlis yapar] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [1992] Zehebi Nubela [s.338] İbn Hacer Takrib [2202] Ebu İshak 3,cü tabakadandır. Küfe’de ikamet etmiştir. Ali b.el-Medeni [alim hafız] Yahya b.Main [sika] Ahmed b.Hanbel [sika] İcli [sika] Ebu Hatim [sika] Zehebi [hafız Küfe’nin şeyhi] İbn Hacer [sika meksur abid ahir dönemde ihtilata uğramıştır.] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [4400] Zehebi Nubela [s.393] İbn Hacer Takrib [5605] Asım b.Damra 3,cü tabakadandır. Küfe’de ikamet etmiştir. Ali b.el-Medeni [sika] İcli [sika] Nesai [leyse bi bes] İbn Hacer [saduk] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [3012] İbn Hacer Takrib [3059]

[Sahih] Ahmed b.Hanbel Müsned [855] Tirmizi Sünen [415] Ebu Davud Sünen [1209] Nesai Sünen [1665] İbn Mace Sünen [1159] İbn Huzeyme Sahih [1004] Hakim el-Müstedrek [1054] Beyhaki es-Sünenu’l-Kübra [4093-4094] İbn Cad Müsned [1664-2222] Bezzar Müsned [527] Ebu Yala Müsned [579] Mervezi Salatu’l-Vitr [1] Beğavi Şerhu’s-Sünne [965] Hatib Tarihu Bağdat [4048] Şeyh Elbani Sahihu İbn Mace [967: dedi ki: Sahih]
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
أَخْبَرَنَا مُحَمَّدُ بْنُ إِسْحَاقَ بْنِ خُزَيْمَةَ، قَالَ: حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ يَحْيَى الأَزْدِيُّ، قَالَ: حَدَّثَنَا عَبْدُ الْوَهَّابِ بْنُ عَطَاءٍ، قَالَ: حَدَّثَنَا سَعِيدٌ، عَنْ قَتَادَةَ، عَنْ مُسْلِمِ بْنِ يَسَارٍ، عَنْ حُمْرَانَ بْنِ أَبَانَ، عَنْ عُثْمَانَ بْنِ عَفَّانَ، عَنْ عُمَرَ بْنِ الْخَطَّابِ، قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ: " إِنِّي لأَعْلَمُ كَلِمَةً لا يَقُولُهَا عَبْدٌ حَقًّا مِنْ قَلْبِهِ فَيَمُوتُ عَلَى ذَلِكَ إِلا حَرَّمَهُ الِلَّهِ عَلَى النَّارِ: لا إِلَهَ إِلا اللَّهُ "

4- Muhammed b.İshak b.Huzeyme = Muhammed b.Yahya el-Ezdi = Abdulvehhab b.Atai = Said = Katade = Müslim b.Yesar = Humran b.Eban = Usman b.Affan = Ömer b. el-Hattab [radıyallahu anh]’dan Rasulullah [sallallahu aleyhi ve sellem] şöyle buyurmaktadır: Doğrusu ben öyle bir söz bilmekteyim ki bir kul o sözü kalbiyle hak olarak söyleyipte bulunduğu hal üzere ölürse Allah ona muhakkak cehennem eteşini haram kılar. O söz La ilahe illallah’tır.

Muhammed b.İshak b.Huzeyme Künyesi Ebu Bekir’dir Nisabur’da ikamet etmiştir. 13,cü tabakadandır. Hicri [223/311] yılları arasında yaşamış 88 yaşında vefat etmiştir. Zehebi [şeyhülislam hafız hüccet fakıh imam] demiştir. Zehebi Nubela [s.366] Muhammed b.Yahya el-Ezdi Künyesi Ebu Abdullah’tır. 11,ci tabakadandır. İbn Hibban onu sikat adlı eserinde zikretmiştir. Darakutni [sika] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [5689] Abdulvehhab b.Atai Künyesi Ebu Nasr’dır Bağdat’ta ikamet etmiştir 8,ci tabakadandır. Yahya b.Main [sika la bese bih] Buhari [leyse bi kaviy] Ebu Bekir el-Mervezi [sika] Darakutni [sika] demiştir. [Mizzi Tahzibu’l-Kemal [3605] Zehebi Nubela [s.452] Said b.Ebi Arafe İbn Ebi Arafe diye bilinir 6,cı tabakadandır. Basra Vasıt Küfe’de ikamet etmiştir. Yahya b.Main [sika ispatun nas] Ebu Zura [sika] Nesai [sika] Zehebi [imam hafız alim] İbn Hacer [sika hafız] Mizzi Tahzibu’l-Kemal [2327] İbn Hacer Takrib [203] Zehebi Nubela [s.413] Katade 4.cü tabakadandır. Vasıt Basra’da ikamet etmiştir. İbn Hacer [sika sebt] demiştir. Tedlis yapmak ile meşhurdur. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [4848] Zehebi Nubela [s.269] Müslim b.Yesar Basra Mekke’de ikamet etmiştir. 4,cü tabakadandır. Künyesi Ebu Abdullah’tır. Ahmed b.Hanbel [sika] İcli [sika] Zehebi [fakıh zahid] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [5949] Zehebi Nubela [s.511] Humran b.Eban Medine Basra’da ikamet etmiştir 2,ci tabakadandır. Tabiin’dendir Medine ehlinin muhaddislerindendir. Mizzi Tahzıbu’l-Kemal [1496] Zehebi Nubela [s.183]

[Sahih] İbn Hibban Sahih [206] Hakim el-Müstedrek [223: Sahih] Busuri İthafu’l-Hayrat [5638: Sahih] İbn Huzeyme et-Tevhid [476] Selim Esed İbn Hibban Mevarid [1: Sahih]
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
حَدَّثَنَا حُسَيْنُ بْنُ مُحَمَّدٍ، حَدَّثَنَا جَرِيرٌ يَعْنِي ابْنَ حَازِمٍ، عَنْ كُلْثُومِ بْنِ جَبْرٍ، عَنْ سَعِيدِ بْنِ جُبَيْرٍ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ، عَنِ النَّبِيِّ قَالَ: " أَخَذَ اللَّهُ الْمِيثَاقَ مِنْ ظَهْرِ آدَمَ بِنَعْمَانَ يَعْنِي: عَرَفَةَ، فَأَخْرَجَ مِنْ صُلْبِهِ كُلَّ ذُرِّيَّةٍ ذَرَأَهَا، فَنَثَرَهُمْ بَيْنَ يَدَيْهِ كَالذَّرِّ، ثُمَّ كَلَّمَهُمْ قِبَلًا، قَالَ: أَلَسْتُ بِرَبِّكُمْ قَالُوا بَلَى شَهِدْنَا أَنْ تَقُولُوا يَوْمَ الْقِيَامَةِ إِنَّا كُنَّا عَنْ هَذَا غَافِلِينَ أَوْ تَقُولُوا إِنَّمَا أَشْرَكَ آبَاؤُنَا مِنْ قَبْلُ وَكُنَّا ذُرِّيَّةً مِنْ بَعْدِهِمْ أَفَتُهْلِكُنَا بِمَا فَعَلَ الْمُبْطِلُونَ "

5- Huseyin b.Muhammed = Cerir ibn Hazm = Gülsüm b.Cerir = Said b.Cubeyr = İbn Abbas [radıyallahu anh]’dan Nebi [sallallahu aleyhi ve sellem] dedi ki: Allah Na’man’da Adem’in soyundan bir söz aldı. O zaman Adem’in sulbünden tüm soyunu çıkarmış ve toz halinde Adem’in önüne saçmıştı.Sonra bizzat onlarla konuşmaya başladı. Ben sizin Rabbiniz değilmiyim diye sorunca onlar. Evet Rabbimizsin buna şahitlik ederiz dediler. O sizi böylece şahit tuttu ki kıyamet gününde bizim bundan haberimiz yoktu demeyesiniz. Yada daha önce babalarımız Allah’a ortak koştu biz de onlardan sonra gelen bir nesildik. Batıl işleyenlerin yüzünden bizi helak edecekmisin demeyesiniz.

Huseyin b.Muhammed Künyesi Ebu Ahmed Ebu Ali’dir 9,cu tabakadandır. Bağdat Merv’de ikamet etmiştir. İbn Hibban onu sikat adlı eserinde zikretmiştir. Nesai [Leyse bi Bes] Muhammed b.Sad [sika] İbn Hacer [sika] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [1333] İbn Hacer Takrib [1345] Cerir ibn Hazm 7,ci tabakadandır. Mısır Basra’da ikamet etmiştir. Ebu Hatim er-Razi [saduk salih la bese bih] Nesai [Leyse bih bes] İcli [sika] Yahya b.Main [sika] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [913] İbn Hacer Tahzibu’l-Tehzib [111] Gülsüm b.Cerir Künyesi Ebu Muhammed’dir Basra’da ikamet etmiştir. 4,cü tabakadandır. İbn Hibban onu sikat adlı eserinde zikretmiştir. Yahya b.Main [sika] Ahmed b.Hanbel [sika] Nesai [Leyse bi Kaviy] İbn Hacer [saduk] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [4985] İbn Hacer Takrib [5653] Said b.Cubeyr Künyesi Ebu Abdullah Ebu Muhammed’dir. 3,cü tabakadandır. Küfe Mekke’de ikamet etmiştir. Hafız Zehebi [imam hafız] İbn Hacer [sika sebt fakih] demiştir. Zehebi Nubela [s.322] İbn Hacer Takrib [2278]

[Sahih] Ahmed b.Hanbel Müsned [2357] Hakim el-Müstedrek [73-3928: Sahih] Nesai es-Sünenu’l-Kübra [10677] İbn Ebi Asım es-Sünne [159] İbn Mende Er-Reddu ale’l-Cehmiyye [33] Beyhaki el-Esma ve’s-Sıfat [444-726] Taberi Tarih [158] Heysemi Mecmau’z-Zevaid [7’28: Ricali sahih] Ahmed Şakir İmam Ahmed Müsned [4/151: Sahih] Elbani Tahricu Mişkat [117: İsnadı Sahih] Mukbil Sahihu’l-Dalalun Nubuvve [380: Müslim şartı üzere sahih]
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
حَدَّثَنَا حَجَّاجٌ، حَدَّثَنِي شُعْبَةُ، عَنْ أَبِي عِمْرَانَ الْجَوْنِيِّ، عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ، عَنِ النَّبِيِّ قَالَ: " يُقَالُ لِلرَّجُلِ مِنْ أَهْلِ النَّارِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ: أَرَأَيْتَ لَوْ كَانَ لَكَ مَا عَلَى الْأَرْضِ مِنْ شَيْءٍ، أَكُنْتَ مُفْتَدِيًا بِهِ؟، قَالَ: فَيَقُولُ: نَعَمْ، قَالَ: فَيَقُولُ: قَدْ أَرَدْتُ مِنْكَ أَهْوَنَ مِنْ ذَلِكَ، قَدْ أَخَذْتُ عَلَيْكَ فِي ظَهْرِ آدَمَ أَنْ لَا تُشْرِكَ بِي شَيْئًا، فَأَبَيْتَ إِلَّا أَنْ تُشْرِكَ بِي "

6- Haccac = Şube = Ebu İmran el-Cevni der ki: Enes b.Malik [radıyallahu anh]’ten işittiğime göre Rasulullah [sallallahu aleyhi ve sellem] şöyle buyurmuştur: Kıyamet gününde cehennemlik olan kişiye: Şayet dünya üzerinde olan her şey senin olsaydı buradan kurtulmak için onları feda edermiydin diye sorulunca: Evet ederdim karşılığını verir. Ancak Allah: Oysa bundan daha az olan bir şeyi senden istemiştim. Henüz Adem’in sülbünde iken bana hiçbir şeyi ortak koşmama sözü almıştım ama sen dinlemeyip bana ortak koştun buyurur.

Haccac Künyesi Ebu Muhammed’dir 9,cu tabakadandır. Bağdat ve Tirmiz’de ikamet etmiştir. Ali b.el-Medini [sika] Nesai [sika] Muhammed b.Sad [inşaallah sika] Zehebi [imam hafız] İbn Hacer [sika sebt] demiştir. [Mizzi Tahzıbu’l-Kemal [1127] Zehebi Nubela [s.448] İbn Hacer Takrib [1144] Şube b. el-Haccac Künyesi Ebu Bistam’dır. Basra ve Vasıt’ta ikamet etmiştir. 7,ci tabakadandır. İcli [sika] Zehebi [imam hucce hafız şeyhülislam hadiste müminlerin emiri] İbn Hacer [sika hafız hadiste müminlerin emiri] demiştir. Mizzi Tahzıbu’l-Kemal [2739] Zehebi Nubela [s.203] Zehebi Tezkiretu’l-Huffaz [1/193] İbn Hacer Takrib [351] Ebu İmran el-Cevni Künyesi Ebu İmran’dır. Basra’da ikamet etmiştir. 4,cü tabakadandır. İbn Hibban onu sikat adlı eserinde zikretmiştir. Yahya b.Main [sika] Ebu Hatim [salih] Nesai [leyse bih bes] Zehebi [imam] İbn Hacer [sika] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [3521] Zehebi Nubela [s.255] İbn Hacer Takrib [8277]

[Sahih] Ahmed b.Hanbel Müsned [12061] Ebu Nuaym Hilye [2630] Beyhaki el-Kader [46] Beyhaki el-Esma ve’s-Sıfat [476] Elbani Sahıhu’l-Camiu [8123: Sahih]
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
حَدَّثَنَا هَيْثَمٌ وَسَمِعْتُهُ أَنَا مِنْهُ، قَالَ: حَدَّثَنَا أَبُو الرَّبِيعِ، عَنْ يُونُسَ، عَنْ أَبِي إِدْرِيسَ، عَنْ أَبِي الدَّرْدَاءِ، عَنِ النَّبِيِّ قَالَ: " خَلَقَ اللَّهُ آدَمَ حِينَ خَلَقَهُ، فَضَرَبَ كَتِفَهُ الْيُمْنَى، فَأَخْرَجَ ذُرِّيَّةً بَيْضَاءَ، كَأَنَّهُمْ الذَّرُّ، وَضَرَبَ كَتِفَهُ الْيُسْرَى، فَأَخْرَجَ ذُرِّيَّةً سَوْدَاءَ كَأَنَّهُمْ الْحُمَمُ، فَقَالَ لِلَّذِي فِي يَمِينِهِ: إِلَى الْجَنَّةِ وَلَا أُبَالِي، وَقَالَ لِلَّذِي فِي كَفِّهِ الْيُسْرَى: إِلَى النَّارِ وَلَا أُبَالِي "

7- Heysem = Ebu el-Rabiyi = Yunus = Ebu İdris = Ebu’d-Derda [radıyallahu anh]’nın bildirdiğine göre Nebi [sallallahu aleyhi ve sellem] şöyle buyurmuştur: Allah Adem’i yarattıktan sonra sağ omzuna vurup un gibi beyaz olan bir zürriyet çıkardı. Sonra sol omzuna vurup kül gibi siyah olan bir zürriyet çıkardı. Sonra da sağ avucunda bulunanlara: Bunların yaptıklarına aldırmadan cennete koyacağım buyurdu. Sol avucunda bulunanlara da: Şunların da yaptıklarına aldırmadan cehenneme koyacağım buyurdu.

Heysem Künyesi Ebu Ahmed Ebu Yahya’dır. 9,cu tabakadandır. Bağdat Horasan Merv’de ikamet etmiştir. İbn Hibban onu sikat adlı eserinde zikretmiştir. Yahya b.Main [sika] Nesai [leyse bih bes] Ahmed b.Hanbel [sika] Ebu Hatim [saduk] Zehebi [hafız] İbn Hacer [saduk] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [6645] Ebu Yala Tabakat [1/194] Zehebi Nubela [s.478] İbn Hacer Takrib [326] Ebu el-Rabiyi Dımeşk ve Şam’da ikamet etmiştir. 8,ci tabakadandır. Ebu Zura er-Razi [sika] Yahya b.Main [la şey] Ahmed b.Hanbel [La arifu] Ebu Hatim [leyse bih bes] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [2548] Yunus Dımeşk Şam’da ikamet etmiştir. 3,cü tabakadandır. İbn Hibban onu sikat adlı eserinde zikretmiştir. Muhammed b.Sad tabakat [sika] İcli [sika] Ebu Davud [sika] Darakutni [sika] İbn Hacer [sika abid] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [7185] Zehebi Nubela [s.230] İbn Hacer Takrib [7916] Ebu İdris Şam’da ikamet etmiştir. 2,ci tabakadandır. Nesai [sika] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [3068] Zehebi Nubela [s.273]

[Sahih] Ahmed b.Hanbel Müsned [26830] Bezzar Müsned [66: İsnadı hasen] Abdullah b.Ahmed es-Sünne [957] Firyabi el-Kader [28] İbn Batta İbane [742] İbn Asakir Tarihu Dımeşk [56220] Heysemi Mecmau’z-Zevaid [7/188: Ricali sahih ricalidir] İbnu’l-Arabi el-Avasım [6/237: ricali sika] Elbani Sahiha [49: İsnadı sahih] Mukbil Sahihu’l-Müsned [1052: Hasen]
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ جَعْفَرٍ، حَدَّثَنَا شُعْبَةُ، عَنْ عَبْدِ الْمَلِكِ بْنِ عُمَيْرٍ، عَنْ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ أَبِي لَيْلَى، عَنْ مُعَاذِ بْنِ جَبَلٍ، قَالَ: كُنْتُ رَدِيفَ رَسُولِ اللَّهِ فَقَالَ: " أَتَدْرِي مَا حَقُّ اللَّهِ عَلَى الْعِبَادِ؟ "، قُلْتُ: اللَّهُ وَرَسُولُهُ أَعْلَمُ، قَالَ: " أَنْ يَعْبُدُوهُ وَلَا يُشْرِكُوا بِهِ شَيْئًا "، قَالَ: " وَهَلْ تَدْرِي مَا حَقُّهُمْ عَلَيْهِ إِذَا فَعَلُوا ذَلِكَ؟ "، قَالَ: قُلْتُ: اللَّهُ وَرَسُولُهُ أَعْلَمُ، قَالَ: " أَنْ لَا يُعَذِّبَهُمْ "

8- Muhammed b.Cafer = Şube = Abdilmelik b.Umeyr = Abdirrahman b. Ebi Leyla = Muaz b.Cebel [radıyallahu anh] Rasulullah [sallallahu aleyhi ve sellem]’in bineğinin terkisine binmiştim bana: Allah’ın kulları üzerindeki hakkı nedir biliyormusun diye sordu. Ben: Allah ve Rasulü daha iyi bilir deyince Rasulullah [sallallahu aleyhi ve sellem] Kulların O’na ibadet etmesi ve hiçbir şeyi O’na ortak koşmamasıdır buyurdu ve: Bunu yapmaları halinde kulların Allah üzerinde ki hakkı nedir biliyormusun diye sordu ben: Allah ve Rasülü daha iyi bilir deyince Rasulullah [sallallahu aleyhi ve sellem] Hakları onları cezalandırmamasıdır buyurdu.

Muhammed b.Cafer Künyesi Ebu Abdullah Ebu Bekir’dir. Basra’da ikamet etmiştir. 9,cu tabakadandır. İbn Hacer [sika] Zehebi Nubela [s.99] Mizzi Tahzibu’l-Kemal [5120] İbn Hacer Takrib [5787] Şube [sika] İbn Hacer Takrib [351] Abdilmelik b.Umeyr Küfe’de ikamet etmiştir. 4,cü tabakadandır. Ahmed b.Hanbel [cidden zayıf] Nesai [leyse bih bes] Ebu Hatim [salihu’l-hadis] İcli [salihu’l-hadis] Mizzi Tahzibu’l-Kemal [3546] Zehebi Nubela [s.439] Abdirrahman b.Ebi Leyla Künyesi Ebu İsa’dır. 2,ci tabakadandır. Küfe ve Medine’de ikamet etmiştir. Yahya b.Main [sika] İcli [sika] Zehebi [imam hafız fakih] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [3943] Zehebi Nubela [s.263]

[Sahih] Ahmed b.Hanbel Müsned [21442] İbn Teymiyye Mecmau’l-Feteva [1/23: Sahih] Elbani Sahihu’t-Tirmizi [2643: Sahih]
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
حَدَّثَنَا يَحْيَى بنُ سَعِيدٍ، عَنْ شُعْبةَ، عَنْ مَنْصُورٍ، عَنْ عَبدِ اللَّهِ بنِ يَسَارٍ، عَنْ حُذَيْفَةَ عن النَّبيَّ قَالَ: " لَا تَقُولُوا: مَا شَاءَ اللَّهُ وَشَاءَ فُلَانٌ، قُولُوا: مَا شَاءَ اللَّهُ، ثُمَّ شَاءَ فُلَانٌ "

9- Yahya b.Said = Şube = Mansur = Abdillah b.Yesar = Huzeyfe [radıyallahu anh]’nin bildirdiğine göre Rasulullah [sallallahu aleyhi ve sellem] şöyle buyurmuştur: Allah’ın istediği ve filanın istediği olur demeyin Bunun yerine: Önce Allah’ın istediği sonra da filanın istediği olur deyin.

Yahya b.Said Künyesi Ebu Said’dir 9,cu tabakadandır. Basra’da ikamet etmiştir. İcli [sika] Muhammed b.Sad [sika] Ebu Hatim [sika hafız] Nesai [sika] Zehebi [imam hadiste emirul mümin] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [6334] Zehebi Nubela [s.176] Şube [sika] İbn Hacer Takrib [351] Mansur Küfe’de ikamet etmiştir. 5,ci tabakadandır. Ali b.el-Medini [sika] Ebu Hatim [sika] İcli [sika] Zehebi [hafız] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [6201] Zehebi Nubela [s.402] Abdillah b.Yesar Küfe’de ikamet etmiştir. 3,cü tabakadandır. İbn Hibban onu sikat adlı eserinde zikretmiştir. Nesai [sika] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [3668]

[Sahih] Ahmed b.Hanbel Müsned [22657] Ebu Davud Sünen [4330] Nesai es-Sünenu’l-Kübra [10326] Beyhaki es-Sünenu’l-Kübra [5362] Beyhaki el-Esma ve’s-Sıfat [298] Abdullah b.Mübarek Müsned [181] İbn Ebi Şeybe Musannef [26109] Elbani Sahihu Ebu Davud [4980: Sahih] Elbani Sahihu’l-Camiu [7406: Sahih]
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
حَدَّثَنَا هُشَيْمٌ، أَنْبَأَنَا أَجْلَحُ، عَنْ يَزِيدَ بْنِ الْأَصَمِّ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ، أَنَّ رَجُلًا قَالَ لِلنَّبِيِّ: مَا شَاءَ اللَّهُ وَشِئْتَ، فَقَالَ لَهُ النَّبِيُّ: " أَجَعَلْتَنِي وَاللَّهَ عَدْلًا؟ بَلْ مَا شَاءَ اللَّهُ وَحْدَهُ

10- Huşeym = Eclah = Yezid b.el-Asam = İbn Abbas [radıyallahu anh] bildiriyor: Adamın biri Resulullah [sallallahu aleyhi ve sellem]’e Allah’ın ve senin istediğin olur deyince Allah Rasulu [sallallahu aleyhi ve sellem] şu karşılığı verdi: Beni Allah’a denk mi tuttun sadece Allah’ın istediği olur de.

Huşeym Künyesi Ebu Muaviye’dir. Basra ve Vasit’ta ikamet etmiştir. 7,ci tabakadandır. İcli [sika tedlis yapar] Ebu Hatim [sika] Zehebi [imam şeyhülislam bağdatın muhaddisi tedlis yapmakla meşhur] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [6595] Zehebi Nubela [s.288] Eclah Küfe’de ikamet etmiştir. 6,cı tabakadandır. Yahya b.Main [sika leyse bi bes salih] İcli [sika] Ebu Hatim [leyse bi kaviy] Nesai [daif leyse bi zake] İbn Hacer [saduk şia] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [282] İbn Hacer Takrib [s.96] Yezid b.el-Asam Rakka ve Küfe’de ikamet etmiştir. 3,cü tabakadandır. Tabiin’dendir.İbn Hibban onu sikat adlı eserinde zikretmiştir. İbn Sad [sika] Nesai [sika] İcli [sika] Ebu Zura er-Razi [sika] Ahmed b.Hanbel [sika] Ebu Davud [sika] Zehebi [imam hafız] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [6961] Zehebi Nubela [s.518] İthafu’l-Hayrat [4351]

[Sahih] Ahmed b.Hanbel Müsned [1769] Nesai es-Sünenu’l-Kübra [10329] Beyhaki es-Sünenu’l-Kübra [5364] Abdullah b.Mübarek Müsned [182] İbn Ebi Şeybe Musannef [26110] Taberani el-Mucemu’l-Kebir [12836] Hatib Tarihu Bağdat [2644] İbn Asakir Tarihu Dımeşk [43165] Elbani Sahiha [1/266-193: isnadı hasen] Ahmed Şakir Müsned [3/253-3/296-4/193: isnadı sahih]
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.