You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Sahihu Tahricu’l Hadis

Sahihu Tahricu’l Hadis

Forumcu
RE: Sahihu Tahricu’l Hadis
حَدَّثَنَا أَبُو سَعِيدٍ، حَدَّثَنَا إِسْرَائِيلُ، حَدَّثَنَا سَعِيدُ بْنُ مَسْرُوقٍ، عَنْ سَعْدِ بْنِ عُبَيْدَةَ، عَنِ ابْنِ عُمَرَ، عَنْ عُمَرَ، أَنَّهُ قَالَ: لَا وَأَبِي، فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ: " مَهْ، إِنَّهُ مَنْ حَلَفَ بِشَيْءٍ دُونَ اللَّهِ، فَقَدْ أَشْرَكَ "

11- Ebu Said = İsrail = Said b.Mesruk = Said b.Ubeyde = İbn Ömer bildiriyor Ömer [radıyallahu anh]: Babama yemin olsun ki deyince Resulullah [sallallahu aleyhi ve sellem] Yavaş ol Allah’tan başkası adına yemin eden kişi şirk koşmuş olur buyurdu.

Ebu Said Künyesi Ebu Said’dir. Mekke ve Basra’da ikamet etmiştir. 8,ci tabakadandır. Ahmed b.Hanbel [sika] Yahya b.Main [sika] İbn Hacer [saduk] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [3871] İbn Hacer Takrib [487] İsrail Bağdat ve Küfe’de ikamet etmiştir. 7,ci tabakadandır. Yahya b.Main [sika] İcli [sika] Ebu Hatim er-Razi [sika saduk] Nesai [leyse bih bes] Ali b. el-Medini [daif] Zehebi [imam hafız hüccet] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [402] Zehebi Nubela [s.356] Said b.Mesruk Künyesi Ebu Sufyan’dır. Küfe’de ikamet etmiştir. 6,cı tabakadandır. Yahya b.Main [sika] Ebu Hatim [sika] İcli [sika] Nesai [sika] İbn Hacer [sika] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [2355] İbn Hacer Takrib [2393] Said b.Ubeyde Künyesi Ebu Hamza’dır. Küfe’de ikame etmiştir. 3,cü tabakadandır. Yanya b.Main [sika] İbn Hacer [sika] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [2220] İbn Hacer Takrib [2249]

[Sahih] Ahmed b.Hanbel Müsned [319] Ahmed Şakir Müsned [1/166: isnadı sahih] Elbani İrva [191]
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
حَدَّثَنَا وَكِيعٌ، حَدَّثَنَا الْمَسْعُودِيُّ، عَنْ عَمْرِو بْنِ مُرَّةَ، عَنْ أَبِي عُبَيْدَةَ، عَنْ أَبِي مُوسَى، قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ: " إِنَّ اللَّهَ لَا يَنَامُ، وَلَا يَنْبَغِي لَهُ أَنْ يَنَامَ، يَخْفِضُ الْقِسْطَ وَيَرْفَعُهُ، حِجَابُهُ النَّارُ، لَوْ كَشَفَهَا لَأَحْرَقَتْ سُبُحَاتُ وَجْهِهِ كُلَّ شَيْءٍ أَدْرَكَهُ بَصَرُهُ "، ثُمَّ قَرَأَ أَبُو عُبَيْدَةَ: نُودِيَ أَنْ بُورِكَ مَنْ فِي النَّارِ وَمَنْ حَوْلَهَا وَسُبْحَانَ اللَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ

12- Veki = el-Mesudi = Amr b.Murre = Ebu Ubeyde = Ebu Musa el-Eşari [radıyallahu anh] der ki: Resulullah [sallallahu aleyhi ve sellem] şöyle buyurdu: Allah uyumaz uyumak da ona yaraşmaz. Mizan elindedir. Ve dilediği şekilde onu hafif veya ağır kılar. Önündeki perde de ateştendir ki bu perdeyi kaldıracak olsa gördüğü her şeyi yüzünün nuruyla yakardı. Sonrasında ravi Ebu Ubeyde: Oraya geldiğinde şöyle seslenildi: Ateşin bulunduğu yerdeki ve çevresindekiler mübarek kılınmıştır Alemlerin Rabbi olan Allah eksikliklerden münezzehtir. [Neml/8] süresini okudu.

Veki Künyesi Ebu Sufyan’dır. Küfe’de ikamet etmiştir. İbn Hacer [sika hafız abid] demiştir. İbn Hacer Takrib [7414] el-Mesudi Bağdat Mekke ve Küfe’de ikamet etmiştir. 7,ci tabakadandır. Nesai [leyse bih bes] Yahya b.Main [sika] Ali b.el-Medini [sika] Ahmed b.Hanbel [sika] Nesai [leyse bih bes] İbn Hacer [saduk] Mizzi Tahzibu’l-Kemal [3872] Zehebi Nubela [s.94] İbn Hacer Takrib [3919] Amr b.Murre Küfe’de ikamet etmiştir. 5,ci tabakadandır. Yahya b.Main [sika] Ebu Hatim [sika saduk] Zehebi [imam hafız] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [4448] Zehebi Nubela [s.197] Ebu Ubeyde Küfe’de ikamet etmiştir. 8,ci tabakadandır. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [3051]

[Sahih] Ahmed b.Hanbel Müsned [19149] İbn Huzeyme Tevhid [1/49] Busuri İthafu’l-Hayrat [7/390: Senedi Sahih] Taberani el-Mucemu’l-Evsat [2/142] İbn Hibban Sahih [266] Elbani Sahihu İbn Mace [163: Sahih]
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
حَدَّثَنَا عَلِيُّ بْنُ عَبْدِ اللَّهِ، حَدَّثَنَا عَبْدُ الرَّزَّاقِ، أَخْبَرَنَا مَعْمَرٌ، عَنْ هَمَّامٍ، حَدَّثَنَا أَبُو هُرَيْرَةَ، عَنِ النَّبِيِّ قَالَ: " إِنَّ يَمِينَ اللَّهِ مَلْأَى لَا يَغِيضُهَا نَفَقَةٌ سَحَّاءُ اللَّيْلَ وَالنَّهَارَ، أَرَأَيْتُمْ مَا أَنْفَقَ مُنْذُ خَلَقَ السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضَ؟، فَإِنَّهُ لَمْ يَنْقُصْ مَا فِي يَمِينِهِ وَعَرْشُهُ عَلَى الْمَاءِ وَبِيَدِهِ الْأُخْرَى الْفَيْضُ، أَوِ الْقَبْضُ يَرْفَعُ وَيَخْفِضُ

13- Ali b.Abdillah = Abdurrezzak = Mamer b.Raşid = Hemmam b.Münebbih = Ebu Hureyre [radıyallahu anh]’nin bildirdiğine göre Resulullah [sallallahu aleyhi ve sellem] şöyle buyurmuştur: Allah’ın sağ eli doludur ve yaptığı ihsanlar onu eksiltmez. Allah gece de gündüz de cömerttir. Gökleri ve yeri yarattığından beri yaptığı ihsanları görüyormusunuz. Bütün bu ihsanlar sağ elindekilerden bir şey eksiltmiş değildir. Allah’ın arş’ı su üzerindedir. Diğer eliyle de rızkı daraltıp sıkar. Allah dilediğinin rızkını çok dilediğinin rızkını da az kılar.

Ali b.Abdillah meşhur ismi Ali b.el-Medini’dir. Künyesi Ebu’l-Hasan’dır. Basra ve Medine’de ikamet etmiştir. 10,cu tabakadandır. Zehebi [şeyh imam hüccet hadiste miminlerin emiridir] demiştir. Zehebi Nubela [s.42] Mizzi Tahzibu’l-Kemal [4096] Abdurrezzak Künyesi Ebu Bekir’dir. 9,cu tabakadandır. İbn Hacer [sika hafız] demiştir. İbn Hacer Takrib [4064] Mamer b.Raşid Künyesi Ebu Urve’dir. 7,ci tabakadandır. Yemen Basra’da ikamet etmiştir. İbn Hibban onu sikat adlı eserinde zikretmiştir. Yahya b.Main [sika] İcli [sika] İbn Hacer [sika sebt fadl] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [6104] İbn Hacer Takrib [6809] Hemmam b.Münebbih Medine Yemen ve Sana’da ikamet etmiştir. 4,cü tabakadandır. İbn Hibban onu sikat adlı eserinde zikretmiştir. Yahya b.Main [sika] İbn Hacer [sika] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [6600] İbn Hacer Takrib [2/721]

[Sahih] Sahih Buhari [6893] Ahmed b.Hanbel Müsned [10280-794] İbn Huzeyme Tevhid [84] Darakutni es-Sıfat [12] İbn Mende et-Tevhid [472] Lalekai es-Sünne [555] İbn Hibban Sahih [725] Zehebi el-Uluv [98] Elbani Sahihu’l-Camıu [2277Saskinahih]
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
حَدَّثَنَا عَبْدُ اللَّهِ بْنُ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ بَهْرَامَ الدَّارِمِيُّ، حَدَّثَنَا مَرْوَانُ يَعْنِي ابْنَ مُحَمَّدٍ الدِّمَشْقِيَّ، حَدَّثَنَا سَعِيدُ بْنُ عَبْدِ الْعَزِيزِ، عَنْ رَبِيعَةَ بْنِ يَزِيدَ، عَنْ أَبِي إِدْرِيسَ الْخَوْلَانِيِّ، عَنْ أَبِي ذَرٍّ، عَنِ النَّبِيِّ فِيمَا رَوَى، عَنِ اللَّهِ تَبَارَكَ وَتَعَالَى، أَنَّهُ قَالَ:
" يَا عِبَادِي: إِنِّي حَرَّمْتُ الظُّلْمَ عَلَى نَفْسِي وَجَعَلْتُهُ بَيْنَكُمْ مُحَرَّمًا، فَلَا تَظَالَمُوا، يَا عِبَادِي: كُلُّكُمْ ضَالٌّ إِلَّا مَنْ هَدَيْتُهُ، فَاسْتَهْدُونِي أَهْدِكُمْ، يَا عِبَادِي: كُلُّكُمْ جَائِعٌ إِلَّا مَنْ أَطْعَمْتُهُ، فَاسْتَطْعِمُونِي أُطْعِمْكُمْ، يَا عِبَادِي: كُلُّكُمْ عَارٍ إِلَّا مَنْ كَسَوْتُهُ، فَاسْتَكْسُونِي أَكْسُكُمْ، يَا عِبَادِي: إِنَّكُمْ تُخْطِئُونَ بِاللَّيْلِ وَالنَّهَارِ وَأَنَا أَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعًا، فَاسْتَغْفِرُونِي أَغْفِرْ لَكُمْ، يَا عِبَادِي: إِنَّكُمْ لَنْ تَبْلُغُوا ضَرِّي، فَتَضُرُّونِي وَلَنْ تَبْلُغُوا نَفْعِي، فَتَنْفَعُونِي، يَا عِبَادِي: لَوْ أَنَّ أَوَّلَكُمْ وَآخِرَكُمْ، وَإِنْسَكُمْ وَجِنَّكُمْ، كَانُوا عَلَى أَتْقَى قَلْبِ رَجُلٍ وَاحِدٍ مِنْكُمْ، مَا زَادَ ذَلِكَ فِي مُلْكِي شَيْئًا، يَا عِبَادِي: لَوْ أَنَّ أَوَّلَكُمْ وَآخِرَكُمْ، وَإِنْسَكُمْ وَجِنَّكُمْ، كَانُوا عَلَى أَفْجَرِ قَلْبِ رَجُلٍ وَاحِدٍ، مَا نَقَصَ ذَلِكَ مِنْ مُلْكِي شَيْئًا، يَا عِبَادِي: لَوْ أَنَّ أَوَّلَكُمْ وَآخِرَكُمْ، وَإِنْسَكُمْ وَجِنَّكُمْ، قَامُوا فِي صَعِيدٍ وَاحِدٍ، فَسَأَلُونِي
فَأَعْطَيْتُ كُلَّ إِنْسَانٍ مَسْأَلَتَهُ مَا نَقَصَ ذَلِكَ مِمَّا عِنْدِي، إِلَّا كَمَا يَنْقُصُ الْمِخْيَطُ إِذَا أُدْخِلَ الْبَحْرَ، يَا عِبَادِي: إِنَّمَا هِيَ أَعْمَالُكُمْ أُحْصِيهَا لَكُمْ، ثُمَّ أُوَفِّيكُمْ إِيَّاهَا فَمَنْ وَجَدَ خَيْرًا فَلْيَحْمَدِ اللَّهَ، وَمَنْ وَجَدَ غَيْرَ ذَلِكَ فَلَا يَلُومَنَّ إِلَّا نَفْسَهُ

14- Abdullah b.Abdırrahman Behreme ed-Darimi = Mervan İbn Muhammed ed-Dımeşkı = Said b.Abdilaziz = Rabia b.Yezid = Ebu İdris el-Havlani = Ebu Zer [radıyallahu anh]’in bildirdiğine göre Resulullah [sallallahu aleyhi ve selle] buyurdu ki: Ey kullarım Günahtan uzak tuttuklarım hariç hepiniz günahkarsınız. Benden bağışlanma dileyiniz ki sizleri bağışlayayım. Benim bağışlama kudretimin olduğunu bilip de bağışlanma dileyen kişiyi günahlarının ne olduğuna bakmadan bağışlarım. Doğru yolu gösterdiklerim hariç hepiniz dalalettesiniz. Benden hidayeti isteyin ki sizleri doğru yola erdireyim. İhtiyaçlarını giderdiklerim hariç hepiniz muhtaçsınız. İhtiyaçlarınızı benden isteyin ki bunları gidereyim. Şayet gelmişiniz geçmişiniz diriniz ölünüz yaşınız kurunuz kullarımın içinden en günahkar kişi gibi olsalar yine de mülkümden bir sinek kadarını dahi eksiltemezler. Bunlar kullarım içinden en takvalı kişi gibi olsalar yine de mülküm de bir sinek kanadı kadarını dahi arttıramazlardı. Şayet gelmişiniz geçmişiniz diriniz ölünüz yaşınız kurunuz bir araya gelip bunlardan her bir kişi tüm isteklerini benden dilese her birine istediğini verir ve mülkümden hiçbir şey eksilmezdi. Biriniz deniz kenarından geçerken bir iğneyi denize sokup çıkarması halinde deniz suyundan ne kadar eksiltebiliyorsa bunların da istekleri mülkümden ancak bu kadarını eksiltebilirdi. Çünkü ben eli açık ve cömert biriyim. Her şey bana muhtaçtır. İhsanım da azabım da bir söze bağlıdır. Bir şeyin olmasını dilediğim zaman Ol derim oluverir.

Abdullah b.Abdırrahman Behreme ed-Darimi Künyesi Ebu Muhammed’dir. Bağdat ve Sermerkand’da ikamet etmiştir. 10,cu tabakadandır. İbn Ebi Hatım er-Razi [sika saduk imam] Zehebi [hafız imam ehad alim] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [3384] Zehebi Nubela [s.226] Mervan İbn Muhammed ed-Dımeşkı Dımeşk ve Şam’da ikamet etmiştir. Künyesi Ebu Bekir Ebu Adirrahman’dır. 9,cu tabakadandır. İbn Hibban onu sikat adlı eserinde zikretmiştir. Ebu Hatim er-Razi [sika] Zehebi [imam hafız] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [5876] Zehebi Nubela [s.511] Said b.Abdilaziz Şam ve Dımeşk’te ikamet etmiştir. Künyesi Ebu Muhammed Ebu Abdilaziz’dir. 7,ci tabakadandır. Yahya b.Main [sika hüccet] Nesai [sika sebt] Zehebi [imam] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [2320] Zehebi Nubela [s.32] Rabia b.Yezid Dımeşk’te ikamet etmiştir. 4,cü tabakadandır. Nesai [sika] İcli [sika] Zehebi [imam] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [1889] Zehebi Nubela [s.239] Ebu İdris el-Havlani Künyesi Ebu İdris’tir Şam’da ikamet etmiştir. 2,ci tabakadandır. İbn Hibban onu sikat adlı eserinde zikretmiştir. Nesai [sika] demiştir. Zehebi Nubela [s.273]

[Sahih] Müslim [4680] Tirmizi Sünen [2432] Ahmed b.Hanbel Müsned [20850] Hakim el-Müstedrek [7670Saskinahih] İbn Mace Sünen [4255] Ebu Davud et-Teyalisi Müsned [460] İbn Hibban Sahih [619] Beyhaki es-Sünenu’l-Kübra [10632] Bezzar Müsned [3408-3450-3451] İbn Ebi Şeybe Musannef [28979] Mamer b.Raşid el-Camiu [883] İbn Arabi Mucem [1206] İbn Huzeyme et-Tevhid [8] İbn Mende et-Tevhid [515] Beğavi Şerhu’s-Sünne [1276] Ebu Nuaym Hilyetu’l-Evliya [6745] İbn Asakir Tarihu Dımeşk [26213-37590-39101] Zehebi Tarihu’l-İslam [325] Zehebi Nubela [54] Mizzi Tahzibu’l-Kemal [1807] Hennad b.Seri ez-Zühd [906] Buhari Edebu’l-Müfred [489] İbn Teymiyye Feteva [8/71-10/87-11/261: Sahih] Elbani Sahihu’l-Camiu [4345Saskinahih]
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
حَدَّثَنَا إِسْحَاقُ، قَالَ: أَخْبَرَنَا مَالِكٌ، عَنْ أَبِي الزُّبَيْرِ، عَنْ طَاوُسٍ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ، أَنّ رَسُولَ اللَّهِ K كَانَ إِذَا قَامَ إِلَى الصَّلَاةِ مِنْ جَوْفِ اللَّيْلِ، يَقُولُ: " اللَّهُمَّ لَكَ الْحَمْدُ، أَنْتَ نُورُ السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضِ، وَلَكَ الْحَمْدُ، أَنْتَ قَيَّامُ السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضِ، وَلَكَ الْحَمْدُ، أَنْتَ رَبُّ السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضِ وَمَنْ فِيهِنَّ، أَنْتَ الْحَقُّ، وَقَوْلُكَ الْحَقُّ، وَوَعْدُكَ الْحَقُّ، وَلِقَاؤُكَ حَقٌّ، وَالْجَنَّةُ حَقٌّ، وَالنَّارُ حَقٌّ، وَالسَّاعَةُ حَقٌّ، اللَّهُمَّ لَكَ أَسْلَمْتُ، وَبِكَ آمَنْتُ، وَعَلَيْكَ تَوَكَّلْتُ، وَإِلَيْكَ أَنَبْتُ، وَبِكَ خَاصَمْتُ، وَإِلَيْكَ حَاكَمْتُ، فَاغْفِرْ لِي مَا قَدَّمْتُ وَمَا أَخَّرْتُ، وَمَا أَسْرَرْتُ وَأَعْلَنْتُ، أَنْتَ الَّذِي لَا إِلَهَ إِلَّا أَنْتَ "

15- İshak = Malik = Ebu ez-Zubeyr = Tavus = İbn Abbas [radıyallahu anh] bildiriyor: Resulullah [sallallahu aleyhi ve sellem] gece vakti namaz kalktığı zaman şöyle derdi: Allah’ım Hamd ancak sanadır. Göklerin ve yerin nuru sensin. Hamd ancak sanadır. Sen gökleri ve yeri ayakta tutansın. Hamd sana mahsustur. Göklerin yerin ve içindekilerin Rabbi sensin. Sen Hak’sın sözün haktır vadin haktır sana kavuşmak haktır cennet haktır cehennem haktır kıyamet haktır. Allah’ım! Ancak sana teslim oldum ve sadece sana iman ettim. Sana dayanıp sana yöneldim. Sana dayanarak mücadele ediyor ve senin rızan doğrultusunda hükmediyorum. İşlediğim ve işleyeceğim gizli açık bütün günahlarımı affet. Senden başka ilah yoktur.

İshak b.İsa el-Bağdadi Künyesi Yakub’tur. Bağdat’ta ikamet etmiştir. 9,cu tabakadandır. İbn Ebi Hatım [saduk] Salih b.Muhammed [la bese bih saduk] Mizzi Tahzibu’l-Kemal [374] Malik b.Enes Medine’de ikamet etmiştir. Künyesi Ebu Abdillah’tır. 7,ci tabakadandır. Yahya b.Main [sika] Zehebi [şeyhülislam hüccet alleme] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [5728] Zehebi Nubela [s.49] Ebu ez-Zubeyr Künyesi Ebu’z-Zubeyr’dir. Mekke’de ikame etmiştir. 4,cü tabakadandır. Ahmed b.Hanbel [leyse bih bes] Yahya b.Main [sika salih] Nesai [sika] Zehebi [imam hafız saduk] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [5602] Zehebi Nubela [s.381] Tavus Künyesi Ebu Abdurrahman’dır. Yemen’de ikamet etmiştir. 3,cü tabakadandır. Ebu Zura er-Razi [sika] Yahya b.Main [sika] Zehebi [Yemenin alimi fakih hafız] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [2958] Zehebi Nubela [s.39]

[Sahih] Ahmed b.Hanbel Müsned [2607] Sahih Buhari [5869-6968] Sahih Müslim [1294] Tirmizi Sünen [3364] Abu Davud Sünen [654] İbn Mace Sünen [1345] Nesai Sünen Sağır [1609] İmam Malik Muvatta [498] İbn Huzeyme Sahih [1092-1093] İbn Hibban Sahih [2662-2663] Ebu Avane Mustahrec [1764] Beyhaki es-Sünenu’l-Kübra [4287] Humeydi Müsned [480] Bezzar Müsned [688] Ebu Yala Müsned [2376] Abdurrezzak Musannef [2475] İbn Ebi Şeybe Musannef [28760] Taberani el-Mucemu’l-Kebir [10832] Buhari Hakkul ef’alil-İbad [234] İbn Mende et-Tevhid [239] Beğavi Şerhu’s-Sünne [936] Ahmed Şakir Müsned [4/292Saskinahih] Elbani Sahihu İbn Mace [1122Saskinahih]
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
حَدَّثَنَا إِبْرَاهِيمُ بْنُ إِسْحَاقَ، حَدَّثَنَا ابْنُ الْمُبَارَكِ، عَنْ يُونُسَ، عَنْ الزُّهْرِيِّ، قَالَ: حَدَّثَنِي سَعِيدُ بْنُ الْمُسَيَّبِ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ، عَنِ النَّبِيِّ قَالَ: " يَقْبِضُ اللَّهُ الْأَرْضَ يَوْمَ الْقِيَامَةِ، وَيَطْوِي السَّمَاءَ بِيَمِينِهِ ثُمَّ يَقُولُ: أَنَا الْمَلِكُ، أَيْنَ مُلُوكُ الْأَرْضِ

16- İbrahim b.İshak = İbnu’l-Mübarek = Yunus = ez-Zuhri = Said b.el-Museyyeb = Ebu Hureyre [radıyallahu anh]’nin bildirdiğine göre Resulullah [sallallahu aleyhi ve sellem] şöyle buyurmuştur: Kıyamet gününde Allah yeryüzünü avucuna alır gökyüzünü sağ eliyle dürer. Sonra da Gerçek hükümdar benim! Yeryüzünün hükümdarları nerede buyurur.

İbrahim b.İshak Künyesi Ebu İshak’tır. Bağdat ve Merv’de ikamet etmiştir. 9,cu tabakadandır. Yahya b.Main [sika leyse bih bes] Ebu Hatim er-Razi [saduk] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [145] Hatib Tarihu Bağdat [3065] el-Cerh ve’t’Tadil [204] Abdullah b.el-Mübarek Künyesi Ebu Abdurrahman’dır Horasan Merv Şam Basra Küfe Yemen’de ikamet etmiştir. 8,ci tabakadandır. Yahya b.Main [sika] İcli [sika sebt] Zehebi [imam şeyhülislam alim] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [3520] Zehebi Nubela [s.379] Yunus Künyesi Ebu Yezid Ebu Bekir’dir. 7,ci tabakadandır. İcli [sika] Nesai [sika] Yahya b.Main [sika] Zehebi [imam muhaddis] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [7188] Zehebi Nubela [s.298] ez-Zuhri Künyesi Ebu Bekir’dir. Lakabı İbn Şihab’tır. Şam ve Medine’de ikamet etmiştir. 4,cü tabakadandır. Zehebi [imam alim hafız] demiştir. Zehebi Nubela [s.237] Said b.el-Museyyeb Künyesi Ebu Muhammed’dir. Medine’de ikamet etmiştir. 2,ci tabakadandır. Ahmed b.Hanbel [sika] Ebu Zura er-Razi [sika imam] Zehebi [imam alim] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [2358] Zehebi Nubela [s.218]

[Sahih] Ahmed b.Hanbel [8664] Buhari [4463] Müslim [4999] İbn Mace Sünen [188] Darimi Sünen [2713] Nesai es-Sünenu’l-Kübra [7386] Ebu Yala Müsned [5802] Abdullah b.Mübarek Müsned [94] Taberani el-Mucemu’l-Evsat [683] Darimi er-Reddu ale’l-Cehmiyye [147] İbn Ebi Asım es-Sünne [442-443] İbn Huzeyme et-Tevhid [86] el-Acurri eş-Şeria [759] Ebu Şeyh el-Azame [67] İbn Mende et-Tevhid [470] Lalekai es-Sünne [320] Beğavi Şerhu’s-Sünne [4236] Taberi Tevsir [27869] Zehebi Nubela [788] Elbani Sahihu İbn Mace [160Saskinahih] Elbani Sahihu’l-Camiu [8125Saskinahih]
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
حَدَّثَنَا أَبُو أَحْمَدَ، قَالَ: حَدَّثَنَا سُفْيَانُ، عَنِ ابْنِ ذَكْوَانَ، عَنِ الْأَعْرَجِ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ، عَنِ النَّبِيِّ قَالَ: يَقُولُ اللَّهُ: " يَشْتُمُنِي ابْنُ آدَمَ وَمَا يَنْبَغِي لَهُ أَنْ يَشْتُمَنِي، وَيُكَذِّبُنِي، وَمَا يَنْبَغِي لَهُ أَنْ يُكَذِّبَنِي، أَمَّا شَتْمُهُ إِيَّايَ: قَوْلُهُ: إِنَّ لِي وَلَدًا، وَأَمَّا تَكْذِيبُهُ إِيَّايَ: قَوْلُهُ: لَنْ يُعِيدَنِي كَمَا بَدَأَنِي

17- Ebu Ahmed = Sufyan es-Sevri = ibn Zekvan = el-Arec = Ebu Hureyre [radıyallahu anh]’nin bildirdiğine göre Rasulullah [sallallahu aleyhi ve sellem] şöyle buyurmuştur: Allah buyuruyor ki: Hakkı olmadığı halde kulum bana dil uzattı.Yine hakkı olmamasına rağmen kulum beni yalanladı. Bana dil uzatması çocuk edindiğimi söylemesidir. Beni yalanlaması da: Beni ilk yarattığı gibi tekrar bir araya getiremez demesidir.

Ebu Ahmed Künyesi Ebu Ahmed’dir. Bağdat ve Küfe’de ikamet etmiştir. 9,cu tabakadandır. Ebu Zura er-Razi [saduk] Yahya b.Main [sika leyse bih bes] İcli [sika] Nesai [leyse bih bes] Zehebi [hafız] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [5343] Zehebi Nubela [s.530] Sufyan es-Sevri Künyesi Ebu Abdullah’tır. Küfe’de ikamet etmiştir. 7,ci tabakadandır. Yahya b.Main [hadiste müminlerin emiridir] Zehebi [şeyhülislam imam hafız] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [2407] Zehebi Nubela [s.230] İbn Zekvan Künyesi Ebu Abdurrahman Medine’de ikamet etmiştir. 5,ci tabakadandır. Ahmed b.Hanbel [sika] Yahya b.Main [sika] İcli [sika] İbn Ebi Hatim er-Razi [sika salihul hadis] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [3253] el-Arec Künyesi Ebu Davud’tur. Medine ve İskenderiye’de ikamet etmiştir. 3,cü tabakadandır. Ebu Zura er-Razi [sika] İcli [sika] Ali b.el-Medini [sika] Zehebi [imam hafız hüccet] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [3983] Zehebi Nubela [s.70]

[İsnadı muttasıl ricali sika] Ahmed b.Hanbel Müsned [8907]
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
حَدَّثَنَا سُفْيَانُ، عَنِ الزُّهْرِيِّ، عَنْ سَعِيدٍ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ، قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ: قَالَ اللَّهُ: " يُؤْذِينِي ابْنُ آدَمَ، يَسُبُّ الدَّهْرَ، وَأَنَا الدَّهْرُ، بِيَدِي الْأَمْرُ، أُقَلِّبُ اللَّيْلَ، وَالنَّهَارَ

18- Sufyan = ez-Zuhri = Said = Ebu Hureyre [radıyallahu anh]’nin bildirdiğine göre Rasulullah [sallallahu aleyhi ve sellem] şöyle buyurmuştur: Allah buyuruyor ki: Kulum zamana söverek bana da eziyet etmektedir. Zaman benim Bu iş benim elimdedir. Gece ile gündüzü ben çekip çeviririm.

Sufyan b.Uyeyne Künyesi Ebu Muhammed’dir. Küfe Mekke Şam’da ikamet etmiştir. 8,ci tabakadandır. İcli [sika sebt] Yahya b.Main [ispatun nas] Ebu Hatim er-Razi [imam sika] Ahmed b.Hanbel [ispatun nas] Zehebi [imam hafız şeyhülislam] İbn Hacer [sika hafız fakih] Mizzi Tahzibu’l-Kemal [2413] Zehebi Nubela [s.455] İbn Hacer Takrib [332] ez-Zuhri Künyesi Ebu Bekir’dir. Lakabı İbn Şihab’tır. Şam ve Medine’de ikamet etmiştir. 4,cü tabakadandır. Zehebi [imam alim hafız] demiştir. Zehebi Nubela [s.237] Said b.el-Museyyeb Künyesi Ebu Muhammed’dir. Medine’de ikamet etmiştir. 2,ci tabakadandır. Ahmed b.Hanbel [sika] Ebu Zura er-Razi [sika imam] Zehebi [imam alim] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [2358] Zehebi Nubela [s.218]

[Sahih] Ahmed b.Hanbel Müsned [7071] Sahih Buhari [4477] Sahih Müslim [4173] Nesai es-Sünenu’l-Kübra [10970] Beyhaki es-Sünenu’l-Kübra [5994] Humeydi Müsned [1047] Müsnedu’l-Şihab [860] Taberani el-Mucemu’l-Evsat [9088] Beğavi Şerhu’s-Sünne [3292] İbn Abdilber et-Temhid [3088Saskinahih] Taberi Tefsir [28832] İbn Asakir Tarihu Dımeşk [12133] Elbani Sahihu Ebu Davud [5274Saskinahih] Elbani Sahihu’l-Camiu [4343Saskinahih]
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
حَدَّثَنَا عَبْدُ الرَّزَّاقِ، أَخْبَرَنَا مَعْمَرٌ، عَنْ أَيُّوبَ، عَنِ ابْنِ سِيرِينَ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ، عَنِ النَّبِيِّ قَالَ: " لَا يَسُبُّ أَحَدُكُمْ الدَّهْرَ، فَإِنَّ اللَّهَ هُوَ الدَّهْرُ

19- Abdurrezzak = Mamer = Eyyub = İbn Sirin = Ebu Hureyre [radıyallahu anh]’nin bildirdiğine göre Resulullah [sallallahu aleyhi ve sellem] şöyle buyurmuştur: İçinizden kimse zamana sövmesin Zira zaman denilen Allah’tır.

Abdurrezzak Künyesi Ebu Bekir’dir. 9,cu tabakadandır. İbn Hacer [sika hafız] demiştir. İbn Hacer Takrib [4064] Mamer b.Raşid Künyesi Ebu Urve’dir. 7,ci tabakadandır. Yemen Basra’da ikamet etmiştir. İbn Hibban onu sikat adlı eserinde zikretmiştir. Yahya b.Main [sika] İcli [sika] İbn Hacer [sika sebt fadl] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [6104] İbn Hacer Takrib [6809] Eyyub es-Sahtiyani Künyesi Ebu Bekir’dir. Basra’da ikamet etmiştir. 5,ci tabakadandır. Yahya b.Main [sika] Ebu Hatim er-Razi [sika] Nesai [sika] Zehebi [imam hafız] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [607] Zehebi Nubela [s.16] İbn Sirin Künyesi Ebu Bekir’dir. Bağdat ve Basra’da ikamet etmiştir. 3,cü tabakadandır. Yahya b.Main [sika] İcli [sika] Zehebi [imam şayhulislam] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [5280] Zehebi Nubela [s.607]

[İsnadı muttasıl ricali sika] Ahmed b.Hanbel Müsned [7492] Elbani Sahihu’l-Camiu [7710Saskinahih]
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
حَدَّثَنَا الْوَلِيدُ بْنُ مُسْلِمٍ، حَدَّثَنَا الْأَوْزَاعِيُّ، حَدَّثَنِي عُمَيْرُ بْنُ هَانِئٍ، أَنَّ جُنَادَةَ بْنَ أَبِي أُمَيَّةَ حَدَّثَهُ، عَنْ عُبَادَةَ بْنِ الصَّامِتِ، عَنْ رَسُولِ اللَّهِ قَالَ: " مَنْ شَهِدَ أَنْ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَحْدَهُ لَا شَرِيكَ لَهُ، وَأَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، وَأَنَّ عِيسَى عَبْدُ اللَّهِ وَرَسُولُهُ وَكَلِمَتُهُ أَلْقَاهَا إِلَى مَرْيَمَ وَرُوحٌ مِنْهُ، وَأَنَّ الْجَنَّةَ حَقٌّ وَالنَّارَ حَقٌّ، أَدْخَلَهُ اللَّهُ تَبَارَكَ وَتَعَالَى الْجَنَّةَ عَلَى مَا كَانَ مِنْ عَمَلٍ "

20- el-Velid b.Müslim = el-Evzai = Umeyr b.Hani = Cunade b.Ebi Umeyye = Ubade b. es-Samit [radıyallahu anh]’in bildirdiğine göre Resulullah [sallallahu aleyhi ve sellem] şöyle buyurmuştur: Allah’tan başka ilah olmadığına tek ve ortaksız olduğuna Muhammed’in Allah’ın kulu ve Resulu olduğuna İsa’nın Allah’ın kulu elçisi Meryem’e ilka ettiği kelimesi ve kendinden bir ruh olduğuna cennet ve cehennemin hak olduğuna şahadet eden kişi ameli her ne olursa olsun cennete girer.

el-Velid b.Müslim Dımeşkte ikamet etmiştir. 8,ci tabakadandır. Ebu Hatim [salihul hadis] Zehebi [imam şam’ın alimi] demiştir. Zehebi Nubela [s.212] el-Evzai Dımeşk Beyrut ve Şam’da ikamet etmiştir. 7,ci tabakadandır. Zehebi [şeyhülislam] İbn Hacer [sika] demiştir. Zehebi Nubela [s.108] İbn Hacer Takrib [347] Umeyr b.Hani Dımeşk ve Şam’da ikamet etmiştir. 2,ci tabakadandır. İbn Hibban onu sikat adlı eserinde zikretmiştir. İcli [sika] İbn Hacer [sika] demiştir. Mizzi Tahzibu’l-Kemal [4521] İbn Hacer Takrib [5189]

[Sahih] Ahmed b.Hanbel Müsned [22069] Buhari [3204] Müslim [44] İbn Hibban Sahih [209] Ebu Avane Mustahred [7] Nesai es-Sünenu’l-Kübra [10456] Bezzar Müsned [2355] İbn Ebi Asım es-Sünne [737] İbn Mende el-İman [44-45] Lalekai es-Sünne [1841] Beğavi Şerhu’s-Sünne [52] İbn Abdilber et-Temhid [4285] Hatib Tarihu Bağdat [2253] Mizzi Tahzibu’l-Kemal [2572] Taberani ed-Dua [1375] Ebu Nuaym Hilye [5/182] Elbani Sahihu’l-Camiu [6320Saskinahih] Elbani Tahricu Kitabu’s-Sünne [889]
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.