You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

SAHABENİN NÖBETİ ve NAMAZI Hicrî 4, Zatürrika

General
Develerini satmak için Medine’ye gelen bir adam, Enmar ve Salebe kabilelerinin kuvvet topladıklarını ve Medine üzerine yürüyeceklerini söyledi. Kâinatın Efendisi (sav), düşmandan önce davranarak onları bulunduğu yerde imha etmeyi düşündü. Sahabelerine emir verdi. Ebuzere Gıffari’yi Medine’ye vali tayin etti ve sefere çıktı.
Muharrem ayının on beşinde yola çıkan ordu 400 veya 700 kişiden meydana geliyordu. Zatürrika denilen yere kadar yürüyen mücahitler yorulmuşlardı. Mola verildi, gece burada geçirilecekti. Bulundukları yerdeki dağ siyah, beyaz ve kırmızı renkli taşlardan meydana geliyordu. Bu sebeple buraya Zatürrika deniyordu.
Bölgede kadın ve çocuklardan başka kimse yoktu. Erkekler dağ başlarına kaçışmışlardı.
Yüksekçe bir yere sancak dikildi. Düşmanın bir yerde pusuya yattığı ve aniden mücahitlere saldırabileceği endişesi vardı. Namaz vakti gelince Allah Rasulü (sav) ilk defa olarak burada korku namazı kıldırdı.
Yolda bir adam, müşriklerden birinin karısın öldürdü.
Kadının kocası bunu haber alınca intikam için Müslüman kanı akıtacağına yemin etti ve İslam ordusunun peşine düştü.
Kâinatın Efendisi (sav) baskından korunmak için nöbetçi koymaya karar verdi ve orduya dönerek:
“Bu gece bizi kim koruyacak, kim bekçilik yapacak?”
Ensardan Abbâd b. Bişr, muhacirlerden Ammar b. Yasir gönüllü olarak nöbet tutmaya karar verdiler.
Gönüller Sultanı (sa) onlara şu emri verdi:
“Boğazın ağzında durun!”
Ordu vadinin ağzında konaklamıştı.
Ammar ve Abbâd, vadinin başındaki boğaza doğru yürüdüler. Hz Ammar, arkadaşına gecenin başında mı sonunda mı nöbet tutmak istediğini sordu.
Hz Abbâd, akşamdan gece yarısına kadar tutmak istediğin ifade edince Ammar istirahata çekildi.
Hz Abbâd, namaz kılmaya başladı.
Kocası ölen Arabî, ordunun izini süre süre vadinin başına kadar geldi. Namaz kılan nöbetçiyi görünce sipere çekildi. Ok ve yayını hazırladı. Yayını gerdi, Abbâd’a nişan aldı ve oku bıraktı.
Ok huzur ve huşu içinde ibadet etmekte olan Abbâd’a saplandı.
Okuduğu sûrenin manasına dalmıştı Abbâd. Tefekkür iklimine kanatlanmış, âyetlerin mana ikliminde seyahata çıkmıştı. Ok canını sıktı, çekip çıkardı ve kenara koydu.
Sûrenin cennet ikliminde tefekküre devam etti.
Arabî, tekrar yayını gerdi ve nişan aldı. Oku bıraktı.
Ok gelip Abbâd’a saplandı. Abbâd, tefekkür iklimindeki feyizlere dalmıştı. Ara vermeden oku bedeninden çekip çıkardı ve kenara koydu. Ayaktaydı ve âyetleri okuyordu.
Üçüncü bir ok daha bedenine saplanınca canı fena yandı. Onu çıkarıp kenara koydu. Yaralarından akan kan canını sıkmıştı. Orduya baskın düzenlenebileceği aklına geldi ve rükuya gitti, sonra secde etti.
Namazdan sonra arkadaşı Ammar’a haber verdi. Hareket edemeyecek kadar yaralandığını söyledi.
Hz Ammar yerinden fırladı. Ok atılan yere doğru hareketlendi.
Arabî, üzerine geldiklerini fark edince geri çekildi ve kaçtı.
Ammar, arkadaşının yanına geldi. Abbâd’ın kanlar içinde kaldığını görünce telaşla:
“Sübhanallah! İlk ok atıldığında beni uyandırsaydın ya!”
Abbâd hâlâ sûrenin mana ikliminde gezmenin verdiği hazzı hatırlıyordu. Şöyle dedi:
“Okuduğum sûreyi tefekkürde idim. Onu bitirinceye kadar kesmek istemedim. Ok atılmaya devam edince rükûya gittim ve sana bildirdim. Vallahî, şayet Allah Rasulü’nün (sav) bana verdiği görev olmasaydı ve düşman hücumundan endişe etmeseydim o sûreyi bitirmeden kesmezdim, sûre bitmeden canım çıkabilirdi.”(1)
Allah Rasulü’nün (sav) Zatürrika Seferi on beş gün sürdü. Mücahitler düşmana gözdağı, dostlara güven verdi. Gönüller Sultanı (sav), Müslümanların sağ salim dönmekte olduklarını müjdelemek için Cu’al b. Süraka’yı haberci olarak Medine’ye gönderdi. Muharrem ayının bitmesine beş gün kala Medine’ye yaklaşık beş km uzaklıktaki Sarar denilen yere geldiler. Herhangi bir düşmanla savaşmadan Allah Rasulü (sav) Medine’ye döndü. (2)
……………
1. Siret-i İbni Hişam, 3/292
2. Tabakât, 2/62
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
RE: SAHABENİN NÖBETİ ve NAMAZI Hicrî 4, Zatürrika
işte büyük teslimiyet
eğer onlar bizleri görseydi bunlar müslimanmı derlerdi, paylaşım için ALLAH razı olsun
Bunu ilk beğenen sen ol.
-İKRA-
RE: SAHABENİN NÖBETİ ve NAMAZI Hicrî 4, Zatürrika
Radıyallâhu anhum ecmain. Allah razı olsun.
Allahümme salli alâ seyyidina Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammed
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.