You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Sabah namazının iki rekat sünnetini kılan kimsenin 'uzanması' ile ilgili meseleler

Sabah namazının iki rekat sünnetini kılan kimsenin 'uzanması' ile ilgili meseleler

هل أنا حقاً أنا ؟
Sabah namazının iki rekat sünnetini kılan kimsenin üzerine -sabah namazının 2 rekat farzını kılmadan önce- sağ yanı üzerine uzanmasının gerekli oluşu

هريرة قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: "إذا صلى أحدكم ركعتي الفجر فليضطجع" (16). قال الترمذي: هذا حديث حسن. ورواه البزار في (مسنده)، وقال: "على شقه الأيمن".

Ebu hureyre ra den rasulullah sav buyurdu ki sizden birisi sabah in 2 rekat sünnetini kilinca yaslansin tirmizi dedi ki hasen bir hadis ve bezzar musnedinde rivayet etti .
Ve dedi ki "sağ tarafına yaslansin "
İbn Hazm rahimehullah şöyle dedi:
"Her kim sabah namazının sün­netini kılarsa, sünnet ile farz arasında sağ yanı üzerine yatıp uzanmadan sa­bah namazının farzını kılarsa namazı geçersizdir. Şayet sünneti kılmazsa o zaman yatıp uzanması lâzım gelmez. Eğer korkudan veya hastalıktan veya herhan­gi bir sebepten ötürü sağ yanı üzerine yatamayacak olursa, bunu mümkün olduğu kadar işaretle yapar."
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yönetici
RE: Sabah namazının iki rekat sünnetini kılan kimsenin 'uzanması' ile ilgili meseleler
Kaynak?
Diğerleri iyi vatandaş, İslam iyi insan yetiştirmeyi amaçlar.

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.
هل أنا حقاً أنا ؟
RE: Sabah namazının iki rekat sünnetini kılan kimsenin 'uzanması' ile ilgili meseleler
Kaynak olarak hadis tirmizinin süneninde - tirmizi 'hadisu hasenun' - hasen bir hadis- şeklinde nakletmiş İbn Hazm'da Muhalla da sahih bir isnad ile nakletmiş. Onun sözlerinin geçtiği yerde meşhur - mukayeseli fıkıh kitabı olan- Muhalla adlı eseri.
Cumhur ve - selefiler de dahil-sabahın iki rekat sünnetinden sonra uzanmayı müstehap görmüşler.
Bu tarikte İfade emir şeklinde geldiği için ben farz olarak amel ediyorum.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yönetici
Daha önceki yazdıklarına bi göz atmıştım da bu konularda hep sıkıntı yaşadığınızı gördüm.

Yani kendi görüşünüzü yazıyorsunuz, bu bizim bildiklerimize ters geliyor, onun için tartışma çıkıyor.
böyle yapmak yerine yani sadece kendi görüşünüzü yazmak yerine, alimlerimizin konu hakkındaki görüşlerini de yazarsanız daha doyurucu bilgi olur.

Örneğin;
.... hadisine göre benim görüşüm uzanmak farzdır.
Mezkur hadisin şerhinde ... şahsı müstehaptır demiştir.
...şahsı ise mekruh demiştir. gibi

Hangi görüşün kime ait olduğunu bilmek okuyucunun hakkıdır diye düşünüyorum. Hem bu vesile ile gereksiz tartışmalara da girilmemiş olur.

Son olarak hadislerin kaynağı ile ilgili çok sıkıntılar var. Nette bir çok sözün altına "Hadis-i Şerif" yazılarak paylaşılıyor, bu çok sakıncalı bir durum.

Kaynağı belirtilmediği için gerçekten hadis olup olmadığı araştırılamıyor-bilinemiyor. Onun için özellikle hadislerin kaynağına son derece dikkat edilmeli ve kaynağı belli olmayan ve araştırılıp kaynağında bulunmayan hadislere itibar edilmemelidir.

Ben şahsen sizin samimiyetinize inanıyorum ama konunun hassasiyetine binaen daha dikkatli olmak gerektiğini düşünüyorum.

Kaynağı sorarken hadisin kaynağını sormuştum.

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Alpi, Tirmizi'nin süneni demiş yukarıda zaten.
Camide bile sünneti ihya edemeyen bir toplumdan siz ne bekliyorsunuz bilmem; ama benim hiçbir beklentim yok!
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yönetici
Meramımı anlatamadım.

Kitap adı, konu adı, hadis numarası ve sahife numarası aradım bulamayınca kaynak sordum.

Sadece Ebu Hureyre'den nakille ve Tirmizi dediki, şeklinde hadis kaynağı belirtmek doğru olmaz diye düşünüyorum.

Yukarıda da bahs etmek istediğim mesele buydu.

Sözüm meclisten dışarı. Yani yukarıdaki hadisin uydurma olduğunu iddia etmiyorum.
Hadis-i Şeriflere yaklaşımdan bahs ediyorum.

"Hadis metni" Tirmizi
"Hadis metni" Hadis-i Şerif
"Hadis metni" Müslim, Ebu Davud

şeklinde hadis paylaşmanın sakıncalı olduğunu ve genellikle uydurma hadislerin bu şekilde paylaşıldığını vurgulamaya çalışıyorum.

Hadis paylaşımı şu şekilde olmalı.

"Hadis metni" Tirmizi,Namaz, 52
"Hadis metni" Tirmizi,Salat, 52, Müslüm, Dua, 95, Buhari, Salat, 134
"Hadis metni" 395-Buhârî-Müslim-Nesâî, 116-Ebû Dâvud-Nesâî-Tirmizî

Bu şekilde kaynağa gidip hadisin gerçekten kaynakta geçip geçmediğini kontrol etmemiz mümkün olabilir.
Bu, hadis paylaşımı yaparken dikkat edilmesi gereken bir meseledir, sana ve yukarıdaki hadise özgü söylediğim bir şey değildir.
Hadis paylaşımı yaparken de, hadis okurken de bunlara dikkat edilmesi gerekir.

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.
Uzman
وَعَنْ عَائِشَةُ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهَا قَالَتْ " كَانَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إذَا صَلَّى رَكْعَتَيْ الْفَجْرِ فَإِنْ كُنْتُ مُسْتَيْقِظَةً حَدَّثَنِي وَإِلَّا اضْطَجَعَ " رَوَاهُ الْبُخَارِيُّ وَمُسْلِمٌ

Aişe ra şöyle der : Nebi sav , Sabah namazının sünnetini kıldığı vakit -eğer ben uyanıksam- benimle konuşur , değilsem o da (yan) tarafına uzanırdı.

Hadis SAHİH.

Hadisi Buhari ve Müslim rivayet etti.

Bu hadis açıkça Peygamberin Sabahın sünnetinden sonra -sağ tarafına yatma- fiilini bazen bile bile terkettiğini gösteriyor.

وَرَوَاهُ التِّرْمِذِيُّ مُخْتَصَرًا عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ " إذَا صَلَّى أَحَدُكُمْ رَكْعَتَيْ الْفَجْرِ فَلْيَضْطَجِعْ عَلَى يَمِينِهِ " قَالَ التِّرْمِذِيُّ حَدِيثٌ حَسَنٌ صَحِيحٌ

Dolayısıyla Peygamberin '' Sizden biri sabahın sünnetini kılınca sağ tarafına uzansın'' sözü Emir değil , Tavsiye niteliğindedir.

Sonuç olarak - Çoğunluğun da tercih ettiği görüş - bunun Müstehab olduğudur.Farz değildir.Farz görüşü Sahih olan görüşe aykırıdır ve merduttur

.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 19-04-2016, Saat:05:16 PM, Düzenleyen: Ahmed1.
Uzman
Çok saçma bir tevil, hayatımda bu kadar saçma bir teville karşılaşmadım.Demekki Zahiriyim diyenlerde var bu .... Açık bir Hadise tevil getiriyor bide , Hiç gülesim yoktu gülücük

Zahirilerin kendini bile kandırdığının açıkça göstergesi gülücük

1-İlk istidlal batıldır.

Hz.Aişeden nakledilen 2 hadis

1- Ben uyanıksam benimle konuşur,benim uyanık olmadığımı görürse o da yan tarafına uzanırdı''

Diğer hadiste : Peygamber sabahın sünnetini kılınca yan tarafına uzanırdı

Eğer Peygamber , Hz.Aişe uyanıkken yan tarafına sürekli yatsaydı Hz.Aişe özellike ''Ben uyanıkken benimle konuşurdu'' demezdi.Aksine ''Ben uyanıkken benimle konuşmaz , hemen sağ tarafına uzanırdı'' derdi.

Dolayısıyla ilk istidlal açıkça Zahirilerin batıl bir görüşüdür.

2- Kavillerin tümündeki emr'lerin farz olmadığı bütün Alimlerce bilinen birşeydir.Bunu ancak Şeriatın ve Sünnetin mekasıdlarını bilmeyenler reddeder.

Zira Peygamberimiz : Sizden biriniz Cuma günü Mescide gelince 2 rekat kılsın velev ki , İmam Hutbede olsa bile '' (Sahihtir). Hadisde geçen ''Kılsın'' sözü dil yapısı itibarıyla Emr olsada bir Tavsiyedir.Alimlerin çoğunluğu Tahiyye namazının Cuma günü , İmam Hutbede bile olsa kılınmasının sünnet olduğunu dile getirmiştir.

Dolayısıyla Zahirilerin bu istidlali de otomatik olarak iptal olmuş oldu .

Bu Ümmetin Ehli Hak Alimleri bu konuda açıkça İbn Hazm'ı eleştirmişler ve bu konuda büyük bir hataya düştüğünü söylemişlerdir.

وَأَفْرَطَ ابْنُ حَزْمٍ فَقَالَ : يَجِبُ عَنْ كُلِّ أَحَدٍ ، وَجَعَلَهُ شَرْطًا لِصِحَّةِ صَلَاةِ الصُّبْحِ ، وَرَدَّهُ عَلَيْهِ الْعُلَمَاءُ بَعْدَهُ

İbn Hacer El-Askalani der ki : İbn Hazm ise uzanışın herkes için farz olduğunu, bunu yapmayanın da Sabah namazının batıl olduğunu söylerek AŞIRIYA GİTMİŞTİR. Alimler bu konuda onun görüşünü açıkça reddetmiştir.(Fethul Bari)

وَذَهَبَ بَعْضُ السَّلَفِ إِلَى اسْتِحْبَابِهَا فِي الْبَيْتِ دُونَ الْمَسْجِدِ ، وَهُوَ مَحْكِيٌّ عَنِ ابْنِ عُمَرَ
وَصَحَّ عَنِ ابْنِ عُمَرَ أَنَّهُ كَانَ يَحْصِبُ مَنْ يَفْعَلُهُ فِي الْمَسْجِدِ . أَخْرَجَهُ ابْنُ أَبِي شَيْبَةَ .
Yine der ki : Seleften bazıları bu uzanışın mescidde değil de Evde müstehap olduğunu söylemiştir.Bu görüş İbn Ömerden nakledilmiştir.Zira Peygamberin bunu Mescidde yaptığına dair bir rivayet varid olmamıştır.

Ayrıca İbn Ömerin , bunu Mescidde yapanlara çakıl taşı atıp uzaklaştırdığı Sahih yolla varid olmuştur.Bunu İbn Ebi Şeybe nakletmiştir.(Fethul Bari)

حَدَّثَنِي وَإِلَّا اضْطَجَعَ ) ظَاهِرُهُ أَنَّهُ كَانَ يَضْطَجِعُ إِذَا لَمْ يُحَدِّثْهَا
وَإِذَا حَدَّثَهَا لَمْ يَضْطَجِعْ
İbn Hacer bunları söyledikten sonra Hadisteki ifadeleri şöyle açıklar :

Hadiste (Uyanıksam Benimle konuşur yoksa uzanırdı) : İfadesinin Zahiri Peygamberin Hz.Aişe ile konuşmadığı zaman uzandığını açıkça ifade eder.Konuştuğunda ise uzanmadığını ifade eder.

Bu görüş aynı zamanda İMAM BUHARİ'nin görüşüdür.Zira Bab başlığını şu şekilde yapmıştır:

باب من تحدث بعد الركعتين ولم يضطجع : Sabahın 2 rekatından sonra konuşup ,uzanmayan kimse Babı

Allah bu Ümmetin Ehli Hak Alimlerini her daim müstakim kılmıştır.İfrat ve Tefrite gidenlerden de onları korumuştur.

Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 19-04-2016, Saat:06:19 PM, Düzenleyen: Ahmed1.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.