You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Sabah Ezanına Uyanmak İçin

Kıdemli Üye
[Resim: ProductiveMuslim-How-I-Consistently-Wake...an-600.png]

Müslümanların bir sıkıntısı da sabah kalkarken yaşadıkları zorluklardır. Her mevsime bağlı olarak, saatler birkaç dakika ileri veya geri gider. Böylece, çeşitli yıllarda zorlanılabilir.

Öncelikle kalkarken zorlanmamızın nedenini öğrenelim:

1. Beyni "alıştırma". Her gün belirli saatlerde uyanma verimlilikle ilgili kitapları okuduğumuzda, onların tavsiye ettiği uyanma zamanı 05:00'tir. Her gün uyanmayla ilgili sorunları çözebilmek için. Mesela bir beyin, daha erken uyanırsa, ona alışacaktır, aynı şekilde geç olursa ona da alışacaktır. Bazı mevsimlerde sabah namazı 03:00 bulurken, bazı mevsimlerde de 06:00 buluyor. Bu nedenle sabah namazına uyanmamız zorlaşıyor.

2-Gece "namazı" rutini Gecenin bir yarısı kalkıp güzel bir şekilde teheccüd namazınızı kılmak istiyorsanız, yine aynı şekilde oldukça zorlanacaksınız. Bazı mevsimlerde 01:00 kalkmak zorunda olurken, bazı mevsimlerde de bu 03:00'ü bulabilir. Tutarlı kalmak yine zor olacaktır.

3-Sabah rutini programı Sabah sürekli genişler. Yani günler uzar veya kısalır. Bunun için uyanma saatiniz (işe gitmek için) yine değişeceği için sizin rutinlerle planla bu işin olamayacağı çıkıyor. Sabah namazı değil, normal bir saatte uyanmak bile zor olacaktır.

Peki Ne Yapmamız Gerekiyor?

Çözümü geçenlerde geliştirmiştik. Allah سبحانه وتعالى izni ile ve Tevfik için bir yöntem vardır. Bu yöntem, Sabah namazından 45 dakika önce uyanmakla mümkündür.

Bu mevsimlerde bu büyük bir yarar sağlıyor. Sabah namazı ezanından önce uyanmak gerçekten çok daha rahat kalkmayı sağlıyor. Ayrıca artık Sabah namazından önce bir gece namazı + (isterseniz) vitir namazı bile kılabilirsiniz.

Bunun çözümü 3 aşamalı bir süreçtir. Size de yardım eder diye umuyorum.

Adım 1: Güzel bir Alarm Alın
[Resim: Automatic-Islamic-product-font-b-azan-b-...font-b.jpg]

Benim kendime ait bir sabah ezanı masa saatim var. Her günü değiştirebiliyorsunuz ve ayrıca 10 dakika önceden uyandırmak gibi çok özel teknikleri var. Böyle güzel alarmlar alabilirsiniz, bu kalkmanıza yardımcı olacaktır.

Adım 2: Alarm Alışkanlığınız Olsun

Her kişi bilinçli veya bilinçsizce uykusundan uyanmamak için alarmını mümkün olduğunca erteliyor. Bazen de kapatıp uykunuzda beklersiniz ve uyanmamak için özel bir çaba sarf edersiniz.

Bu oldukça komik bir durumdur. Bunu engellemenin güzel bir yolu vardır. Alarmı uzağa koymak. Alarmı uzağa koyarak, daha çok yürümenize sebep olursunuz. Yürürken uykunuz açılır ve alarmı açana kadar tamamen uyanmış olursunuz.

Bu rutini kullanan kişilerde hiç şöyle bir ifadeye rastlamadım, "Ben alarmı kapattıktan sonra uyumaya devam ediyorum." Bir insan ayakta uyandıktan sonra neden tekrar uyumaya devam etsin ki?

Bu gibi durumlarda eğer gerçekten uykunuz çok derinse, o zaman alarmı kapattıktan sonra yatağa değil lavaboya yönelin. Genellikle uykudan sonra tuvaletiniz gelmiş olacaktır. Tuvaletinizi yapın. Abdestinizi alın ve namaza tamamen hazır bir biçimde durun.

Adım 3: Çimçik Atmak

Bu benim alışkanlığımı kazanmama yardımcı oldu. Sabah ezanından önce 5 dakika ayarlanmış olması gerekir. Veya Teheccüd ve Vitir namazları için yardımda bulunur. Saatinizi imsak vaktinden 45 dakika önceye ayarlarsanız, bu size yardımcı olur, uyandığınızda hem dinç bir şekilde, hem de huşu içinde namaz kılarsınız. Kendimi toparlamam bir ayımı almıştır. Ama ister inanın ister inanmayın gününüzü dinç geçirmek için değer.

Ayrıca uyanır uyanmaz uykunuz gelirse hemen zikirle meşgul olun. Yatmadan önce de dua edin. Allah, kendisi için çırpınana asla bırakmaz. Yataktan şevkle kalkarsınız ve güzel bir biçimde gününüzü geçirirsiniz.

1-Beyin eğitimi önemlidir. Kendinize bu konuda alıştırmalar yapın.
2.Gece dua etmeyi unutmayın.

Gece namazı rutini de gerçekten önemlidir. Özellikle öğrenciler için. Bu rutin, gün içinde dinç kalmamızı ve yorgun olmamamızı sağlar. Belki ilk gün epey yorucu geçecektir, ama daha sonra gerçekten rahat bir gün geçireceksiniz hem de Allah'a olan borcunuzu tamamlamış olacaksınız. Sabah etkinlikleri de gününüzü dinç geçirmeye yardımcı olacaktır.

Sabah Etkinlikleri (İsteğe bağlı olanlar * ile işaretlenmiş)

1. 4-6 rek'at Teheccüd*

2. 2. rek'at Teheccüd

3. Vitir namazı

4. İstiğfar

5. Müezzinin dediklerini tekrarlayın.

6. Sabah namazının sünneti

7.Sabah namazı

8.Namazdan sonra dua ve zikir

9.Sabah kalkmaya şükretme

10. Kur'an ezberleme

11.*Okuma

12. Spor yapma (yüzme, ağırlık, koşu)*

13. Evde egzersiz 7-30 dakika

14. Sabah kahvaltısı

Bir İpucu

Eğer, saatlerinizin sürekli değiştiği bir bölgede yaşıyorsanız, alarm rutinini ve teheccüd rutinini kullanın. Güzel bir alarm alın. Gece rutinine göre 45 dakika önceden kalkmanız gerekecektir. İmsaktan önce kalkın. Eğer kalkabileceğinize inanıyorsanız, vitir namazı ve gece namazı kılın.

Dediğimiz gibi saatler bazen 03:00'te, (bazı ülkelerde 02:00) ezan okunabiliyor. Bu durumda yukarıdaki rutinleri tekrarlayın, alıştırma yapın ve mümkünse imsaktan 45 dakika önce kalkmayı kendinize görev edinin.

İşe yaradıysa, gerçekten ümmet için bir şey yaptığım için mutlu ve bahtiyar olacağım.
Elhamdülillah, Müslümanım.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
RE: Sabah Ezanına Uyanmak İçin
ALLAH razı olsun paylaşım için resimdeki alarm nerde satılıyor birde ücreti
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 11-04-2015, Saat:10:20 PM, Düzenleyen: duadaş.
Kıdemli Üye
RE: Sabah Ezanına Uyanmak İçin
Ama kendi saatlerinizi de ayarlayabilirsiniz. O bir örnek sadece.
Elhamdülillah, Müslümanım.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.