You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Ruhun İrfanla Yükselişi yazıları

Ruhun İrfanla Yükselişi yazıları

Profesör
RE: Ruhun İrfanla Yükselişi yazıları
Madem ki, aşkın yok, aşık değilsin, sana uyumak yaraşır; git bol bol uyu. O’nun aşkı ve gamı bizim nasibimizdir. Biz sevgilimizin gam güneşinin tesiri ile zerre zerre olduk. Çünkü biz ondan gelen gamı da seviyoruz. Madem ki senin gönlünde böyle bir duygu, böyle bir heves uyanmamıştır, git bol bol uyu!
O’nu bulmak, O’na kavuşmak ümidi ile köpürerek, ağlayarak başını taştan taşa çalan, dağlardan denize doğru koşan sular gibi biz de koşup duruyoruz, O’nu arıyoruz. Sen de ise ‘Sevgili nerede? O’nu nasıl bulurum?’ arayışı, üzüntüsü yok. Sen git bol bol uyu!
Aşk yolu yetmiş iki milletin inancının dışındadır. Madem ki senin aşkın, inancın taklitten, gösterişten ibarettir, sen git uyu!...
Bizler aşkın eline düştük, kendimizden kurtulduk. Bakalım aşk bize ne yapacak? Sen ise kendindesin, kendi elindesin, kendine tapıyorsun. Senin için uyumak gerekir, git bol bol uyu!
Geldi üzerime üç keder bir anda,
Yalnızlık,esaret ve sevgilinin hasreti,
Yalnızlığın ve esaretin çaresi var,
Ama sevgilinin hasreti,
Sevgilinin hasreti..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör

Döndür kadehi ey sâkî, sun bana ve meclistekilere;
Çünkü aşk kolay göründü önceleri, ancak zorluklar çıktı sonradan.
Seher yeli bir misk kokusu almak ümidiyle sevgilinin zülfünü açınca,
Saçların kıvrımlarından ne kanlara boyandı yürekler?!
Pîr-i muğân, sana seccadeyi şaraba boya derse, dediğini yap.
Çünkü yolcu/sâlik konakların yolunu yordamını bilir.
Sevgilinin konağında, nasıl dinlenebilir, nasıl eğlenilebilirim?
“Yükleri bağlayın” diye feryat edip durmakta...
Gece karanlık, dalga korkusu ve dehşetli bir girdap var.
Nerden bilir halimizi hafif yükleriyle sahil yolcuları?!
Arzularıma esir olarak yaptığım her iş sonunda adımı kötüye çıkardı.
Meclislerde dolaşan sır, nasıl gizli kalır ki?
Hâfız! Sonsuz bir mutluluğa erişmek istiyorsan ondan uzak olma.
Sevdiğine eriştiğinde de artık terk et dünyayı ve görmezden gel onu.
Ama sevgilinin hasreti,
Sevgilinin hasreti..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
[Resim: maxresdefault.jpg]

Haberin var mı? Senin dertlerle, kederlerle harap olmuş, yıkılmış gönlünde, Hakk’ın gizli bir hazinesi vardır. Aklını başına al da, şu yıkık gönül köyünü, bağdad şehri ile bile değişme! Allah’a yemin ederim ki, senin şu karanlık gecen, yüzlerce gündüzden daha iyidir. Geceyi verme, gündüzü arama! İki dünyada da Allah’tan başka devlet yoktur. Senin her neyin varsa, sakın, O’ndan başkasına verme, varını yoğunu ancak O’na ver!

Mevlana
Ama sevgilinin hasreti,
Sevgilinin hasreti..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
[Resim: 12123003265943976322002.jpg]

Uykuya dal, dünyadan vazgeç, altı yönden de kaç! Ne zamana kadar, aptalcasına, başıboş, şurada burada dolaşıp duracaksın? Nasıl olsa seni çekip götüreceklerdir. Bari sen kendi isteğinle git de, padişahın yanında yüzün olsun, yerin olsun, şerefin olsun.
Ama sevgilinin hasreti,
Sevgilinin hasreti..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
Aşkın yardımı ile ihtiyarlıkta yeni bir ömür elde et de, nasıl gençleştiğini seyret! İhtiyarlıktan kurtulduğun gibi, kendinden de kurtul! Kendinden geçiş, kendinden kurtuluş ne hoştur. O tek olan, benzeri bulunmayan padişahı gör! O her yerde hazır ve nazırdır. Yani O her yerde bulunmakta, her şeyi de görmektedir. O’ndan hiçbir şey saklanamaz, O gönüllerden geçeni bile görür. Yarattığı bütün canlılarla ilgilenmekte, onları gözetmededir, yarattıklarını başı boş bırakmamıştır. Sen O’nun aşk denizine dal da kendinden geç, kendinden geçiş ne de hoştur, ne de tatlıdır.
Ama sevgilinin hasreti,
Sevgilinin hasreti..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
[Resim: semazen.jpg]

Allah’ım!
Benim öyle bir canım var ki, bir an için olsun, Sen’den ayrı düşmeye sabredemez!

Mevlana
Ama sevgilinin hasreti,
Sevgilinin hasreti..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
Ey gönül verdiğim eşsiz ve yüce varlık; aşkına düşmüşüm, sevdana kapılmışım! Sen’in aşkın bir deniz, gönlümse bir balık! Bu sebeple, bir an Sen’den ayrı düşsem yaşayamam! Balıklar, suyun dışında bir an bile yaşayamazlar! Aşıklar da, gönüllerini kaptırdıkları sevgilinin ayrılığına sabredemezler! Balığın canı sudur; balık, canından ayrı düşmeye sabredebilir mi? Cana sabredilmezse, canın canına nasıl sabredilebilir?
Ama sevgilinin hasreti,
Sevgilinin hasreti..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
[Resim: mevlana3.jpg]

Yaşadığımız şu zamanda hayat şartlarının başımıza getirdiği belalar, sıkıntılar, kötülükler, iyilikler, hoşluklar, aşkı gönül evinden dışarı atamaz. Çünkü aşk masal değildir. Kötülüklerle dolu bu kirli dünya ile onun bir ilgisi yoktur. Aşk ötelerdendir, göklerdendir. Aşk yüzünden dert bana deva, cefa da vefa oldu. Bu yeryüzü günahlarla, cinayetlerle, kötülüklerle dolu yeryüzü olmaktan çıktı da, iyiliklerle, güzelliklerle dolu gökyüzü haline geldi. Artık ben ‘Ömrü uzadıkça uzasın.’ duasını ne yapayım?
Ama sevgilinin hasreti,
Sevgilinin hasreti..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
[Resim: 5638.jpg]

Sevgilim bedenimin her zerresi senin güneşine aşıktır. Dikkat et de bak, zerreler güneşin nuru içinde nasıl heyecanla, zevkle oynaşıp duruyorlar. Onların güneşle bitmez tükenmez işleri, maceraları vardır. Oturda şu pencerenin önünde güneşin nuru içinde oynaşan zerrelere bak! Onlar hallerinden ne kadar memnun; ne de güzel oynuyorlar. Çünkü onlar sevdiklerinin nuruna kavuşmuşlardır. Kimin kıblesi güneş olursa, işte onun namazı da böyle olur. Şu gördüğün zerreler, güneşin ışığında sufiler gib sema edip duruyorlar. Fakat hangi nağmelerle, hangi vuruşla, ne biçim bir sazla sema ediyorlar, kimsecikler bunu bilemez. Her gönülde de bir başka nağme, bir başka vuruş var! Oynayan meydandadır da, onu oynatan çalgıcılar sırlar gibi gizli! Sema ‘hanelerde görünen bütün ihtişamlı sema ‘lardan üstün, bizim de gönlümüzde iç sema ‘mız vardır. Bütün cüzlerimiz, bedenimizde bulunan bütün hücrelerimiz, yüz çeşit yücelikler, yüz çeşit nazla onun ışığında oynaşıp duruyorlar. Evet, bizim de gönlümüzde iç sema ‘mız var! Bütün cüzlerimiz, yüz çeşit nazla onun ışığında oynaşıp durur.
Ama sevgilinin hasreti,
Sevgilinin hasreti..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
Allah’ım ben senin büyüklüğünü, üstünlüğünü , güzel sıfatlarını yazınca, kalem aşkından, hayranlığından yarılır. Sen’in gibi eşsiz bir varlıktan ayrı düştüğüm için aklım şaşırır, yolunu kaybeder. Ben Halil İbrahim gibi aşk ateşine düştüm, yanıyorum. Fakat Sen’in ateşinin alevlerinden şikayetçi değilim. Amansız gamından, verdiğin sayısız dertlerinden de baş çekenlerden değilim. Çünkü Sen’i seviyorum. Allah’ım, müşkül işlerimi kolaylaştır! Sen bana gönül ver, gönül ihsan et! Çünkü beni gönülsüz yaptın, bende gönül bırakmadın. Ey dost! Bana gül bahçenden başka bir menzil verme!
Ama sevgilinin hasreti,
Sevgilinin hasreti..
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.