Böyle birşey demek ne kadar isabetli ve doğru olabilir.
Ruhsal, gel gitler her dönemde oldu ve bu insanların en zorlandığı rahatsızlıklardan oldu.
Çünki tedavi somut olarak yapılmıyor. Maddi ilaçlar tedavi etmiyor sadece sakinlik zerk ediyor. Böylece vücudun ve ruhun senkronize olması bekleniyor ki kişi ferah bulsun.
Ecdadımız ruhun, akıl ile rabıta kurması, senkronize olması için musikide dahi derman, şifa aramış. Kimine de faydalı olmuş.
Ama Osmanlı'nın ruh halimizle en mühim savaşları medrese, molla, mürid. mürşit ve bir çok unsuru mahalle mahalle organize ederek yenmiştir. Kabristanları her kesişen meydanlarda yapmıştır. Allahın evi camiilerimizde hat sanatı ile sürekli ayet ve hadislerle ile cemaate rehberlik yapılmıştır. Vakıflar her sokak başında görev yapardı. Allah cc insan fıtratına furkan da beyan etmiştir
Bu beyan üzerine sadaka, fitre gibi görevleri devlet güvenliği sağlayarak teşvik etmiştir. Dedelerimiz hayvanata dahi sürekli yardım edermiş bırakın sokak hayvanlarını göçmen kuşlara dahi yuva hazırlar yem bırakırlarmış. Kışın yeri geldi itfaiye yeri geldi zabıta belgrad ormanına yemek bırakmaya gidermiş. Bu tip eylemler ile toplum psikolojisi, vicdan ve rahmet kazanır böylece insanların huzuru temin edilirmiş.
Mahalle ahalisinden olan derviş ve şeyhler sürekli hayatın içinde birlik ve kardeşlik saadeti için çalışırlarmış.
Tabiki yalancı peygamberler çıktığı gibi sahte şeyhler de peydah olmuş ve ahaliyi aldatmış, zulüm yapmış lakin bu gönül dostlarına düşman olmayı, medrese düşmanı olmayı gerektirmez.
Kısaca Mahallenin manevi zabıta müdürlüğü medreseler idi. Bu medreseler hayatın içinde mühim yere sahipti.
Allah cc cemaat olmayı, isminin anıldığı meclisleri övmüştür. İmamlık makamını da çokça işaret etmiştir. Efendimiz Hz Muhammed'de sav imamlık için çok hassas davranmış herkesi her vakit imam tayin etmemiştir. Hz Ömer ve hz Ebubekir ra dahi belli sıra ile imam olmuşlardır. (Burda da ayrı bir hikmet var Efendimiz sav ilk halife tayini yapmıştır.)
Velhasıl Bu mektep ve medreseler imamlık yapardı ve toplum ruhi olarakta, maddi olarak ta kardeş olur. Psikolojisi de düzgün olurdu. Diye bir gözlem ve yorumum olmuştur.
rasyo yayınları