Muhterem okuyucu,
"Mübarek Gün ve Gecelerde Yapılması Tavsiye Edilen DUA ve İBADETLER isimli bu etkinliğimizde, tarif edilen bazı namaz, oruç ve dualar hakkında "mutlaka kılınmalı, tutulmalı, okunmalı" gibi ifadeler yer almakla beraber, bunların yapılması mecburi değildir. Fakat, bu mutlaka kelimeleri ile sadece tarif edilen nafile ibadetlerin ehemmiyetine ve karşılığında verilecek mükafatın büyüklüğüne işaret edilmek istenmiştir.
Nitekim hadis-i kudside:
بِالْفَرَرئِضِ نَجَى مِنِّى عَبْدِى وَ بِالنَّوَافِلِ يَتَقَرَّبُ اِلَىَّ
buyurularak, "Farzlarla kulum benim gadabımdan (azabımdan) kurtulur. Nafilelerle bana (benim rızama) yaklaşır" buyurulmaktadır.
Böylece; nafile ibadetleri yerine getirmek mecburi olmamakla beraber, bu ibadetler kulu Allah'a yaklaştırmaktadır.
O halde; manevi mertebelere nail olmak isteyen herkes, bu tarif edilen ibadetleri imkan buldukça yerine getirmelidir. Yapılmadığı takdirde ise bir günahı yoktur.
Rebiu'l-Evvel
Resulullah (s.a.v.) Efendimiz bu ayın 12'sinde dünyayı şereflendirmişlerdir. Bu itibarla, senenin ilk kandili olan Veladet kandili (Mevlid gecesi) bu ayın 12'nci gecesidir.
Bu ay içinde mümkün olduğu kadar salat-ü selam (Salat-ı Nariye, Salat-ı Münciye ve Salat-ı Fethiye) çok okumalıdır.
Mevlid Gecesi
Bu gecenin manevi zenginliğinden istifade etmek için bir tesbih namazı kılmalı, bir de Hatm-i Enbiya (Hatmi Enbiya yazının sonunda yer almaktadır) yapmalıdır.
Tesbih namazına niyet:
"Ya Rabbi, niyet eyledim rıza-i şerifin için tesbih namazına. Ya Rabbi, bu gece teşrifleriyle alemleri nura garkettiğin sevgili habibin, başımızın tacı, Resul-i Zişan Efendimiz'in hürmetine ve bu geceki esrarın hürmetine ben aciz kulunu da avf-ı ilahine, feyz-i ilahine mazhar eyle. Allahü Ekber"
Hatm-i Enbiya
Hatm-i Enbiya yapmak için, önce 1 Fatiha-ı şerife, 3 İhlas-ı şerif okunur.
Sonra:
"Euzü billahis-semi'ıl-alimi mineş-şeytanir-racim. Rabbi euzü bike min hemezatiş şeyatıyn. Ve euzü bike rabbi en yahdurun."
اوزو بيللاهيس-سمييل-اليمى مينش-شيتانير-راجيم. راببى وزو بيكه مين همزاتيش شياتيين. وه وزو بيكه راببى ن ياهدورون.
Şu ayet-i celile okunur ve buna göre hareket edilir:
"Bismillahir-rahmanir-rahim. Ya eyyühellezine amenusbiru ve sabirü ve rabitü vettekullahe leallekum tüflihün. Sadekallahül-azıym"
بيسميللاهير-راهمانير-راهيم. يا ييوهللزينه امنوسبيرو وه سابيرو وه رابيتو وتتكوللاهه لاللكوم توفليهون. صادكاللاهول-ازييمعب]
Bundan sonra şu sıraya göre hatme devam edilir:
"Bismillahir-rahmanir-rahim. İnnallahe ve melaiketühü yüsallune alen-nebiy. Ya eyyühellezine amenü sallü aleyhi ve sellimü teslima. Sadekallahül azıym."
100 defa: Salevat-ı şerife,
500 defa: راببنا زالمنا نفوسنا و اين لم تاغفير لنا و ترهامنا لنكوننن مينل هاسيرين
"Rabbena zalemna enfüsena ve in lem tağfir lena ve terhamna lenekünenne minel-hasirin"
500 defa: راببي نني مسسنييد-دوررو و نت رهامور-راهيمين
"Rabbi enni messeniyed-durru ve ente erhamür-rahimin"
500 defa: لا ايلاه ايللا نت سوبهانك اينني كونتو مينز زاليمين
"La ilahe illa ente sübhaneke inni küntü minez-zalimin"
500 defa: لآ هاول و لا كوت ايللا بيللاهيل الييييل ازييم
"La havle ve la kuvvete illa billahil-aliyyil-azıym" (500 defa okunan dualardan birincisi Adem aleyhisselamın, ikincisi Eyyüb aleyhisselamın, üçüncüsü Yunus aleyhisselamın, dördüncüsü ise bizim Peygamberimiz Muhammed Mustafa (s.a.v.)in duasıdır.)
okunur.
Sonra dua yapılır.