Alıntı:''Ümmetim yetmiş kusür fırkaya ayrılacaktır.Bunlar içinde ümmetim için en tehlikeli olanı meseleleri kendi kişisel görüşleriyle Kıyaslayıp helalı haram haramı helal yapan fırkadır.''
Hadisin Tamamını Taberani el-Mu’cemul-Kebir’de ve ayrıca Bezzar rivayet etmiş olup ravileri Sahih’in ravileridirler.Hadis sahih tir.Hatib el-Bağdadi el-Fakif ve’l-Mütefakkih 1’179-180; Harevi Zemmu’i-Kelam.no:246.(58b-59a) Tarıhu Bağdad XIII,307-311 Beyhaki el-Medhal 34-35 İbn Abdülberr Camiu beyani’l-ilm II.163.Hakim Müstedrek IV,430 Hakim hadisin Buhari ve Müslim’in şartlarına göre sahih olduğunu söylemiştir.
İbn Abbas şöyle der:
Alıntı:Re’yden sakının Allah meleklerin re’yini reddetmiş ve Ben sizin bilmediklerinizi bilirim demiştir.Peygamberine de; Allah’ın sana gösterdiği gibi hüküm ver demiş kendi görüşünle hüküm ver dememiştir.(Haravi Zemmu’l-Kelam.no:260)ibn Ömer tavaf esnasında Cabir b.Zeyd ile karşılaşır ve ona:
Alıntı:Ey Ebü’ş-Şa’şa Sen Basra’nın fakihisin sadece Kur’an ve Sünnet ile fetva ver;eğer bunun dışında bir şey yaparsan hem helak olmuş hem de milleti helake sürüklemiş olursun.(Harevi Zemmu’l-Kelam.no:267)
Bir zat İbn Abbas’a gelir ve Görüşün ne diye sorar.
Alıntı:İbn Abbas Ben re’y ile konuştuğum takdirde ayaklarımın kaymasından korkarım der.(Haravi Zemmu’l-Kelam.no:266)
Ömer diyor ki:
Alıntı:Ashabı re’y Sünnet’in düşmanıdırlar.Hadisleri ezberlemeyi beceremediler kendilerine soru sorulduğu vakitte bilmiyouz demekten utandılar ve re’ylerine dayanarak Sünnetlere ters düştüler.Onlardan uzak durun.(Harevi Zemmu’l-Kelam.no:253)
Said b.el-Müseyyeb haber veriyor;
Alıntı:Ömer b.el-Hattab (r.a) insanlar arasında ayağa kalkarak; Ey insanlar bilin ki Ashabu’r-re’y Sünnet’in düşmanlarıdır.Ömer’in canı elinde olan Allah’a yemin ederim ki Allah’ın peygamberi vefat etmeden ve vahiy kesilmeden Allah insanları re’y’den müstağni kıldı.Eğer din re’y ile olsaydı mestlerin altına meshetmek üstüne meshetmekten daha doğru olurdu.Aman ha, onlardan sakının.(Harevi Zemmu’l-Kelam.no:252)