HER DAİM MUTLU OLMAYI İSTEMEK OBEZ OLMAYA BENZER!
* Sürekli mutlu olmak isteyen insanın psikolojisini, sürekli doygun olmak isteyen obezin psikolojisine benzetiyorum.
* Sürekli doygun olmak insanın doğasına uygun değildir; bu durum hatta önce beden sonra ruh sağlığımız için bir tehdit oluşturur. İnsanın doğasına uygun olan açlık ile tokluk arasında med-cezirdir.
* Sürekli mutlu olmak da yaşamın akışına uygun değildir; eğer bunda çok ısrarlı olursak önce ruh sonra da ruh sağlığımız risk altına girer.
* Çünkü hayat 4 mevsimdir. Üstelik bu mevsimleri ardışık ve dönüşümlü olarak değil eşzamanlı olarak yaşarız. An gelir yazı yaşarız, an gelir kışı yaşarız; bir an ilkbahardayızdır, bir an sonbaharda. Hayat dediğin mutluluk ile sıkıntı, bunaltı arasında bir med-cezirdir.
* Sürekli bahar olsun istersek çok fazla hayalkırıklığı yaşarız, daha fazla mutsuz oluruz. Çok fazla hayalkırıklığı önce ruh sağlığımızı bozmaya başlar, sonra gastrit ve ülser gibi psikosomatik hastalıklara yol açar.
* Bakış açımızı değiştirmemiz gerekiyor ezcümle. Bakış açımızı nasıl değiştirebiliriz? Bunun bir yolu önce sıradan alışkanlıklarımıza sonra temelli alışkanlıklarımıza meydan okumaktan geçer.
* Sufiler de Terapistler de şu konuda hemfikirdir, "alışkanlıklarına meydan okumadan kendini geliştiremezsin."
Ali Rıza Bayzan