You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Peygamberler diyarı

Peygamberler diyarı

General
RE: Peygamberler diyarı
Kaynak islam ansiklopedisi android programı
HAZRET-İ  MUHAMMED (S.A.S) Bedir Savaşı

*Resul-i ekrem bedir savaşında Ebu Cehil i "Arayınız, ona sözüm var. onu tanımazsanız dizindeki yaraya bakınız. Bir gün ben ve o,  ziyafetde idik. Ben ondan büyük idim. onu ittim. Dizleri üzerine düştü. Dizi yaralandı yaranın izi dizinden kaybolmadı buyurdu. *Abdullah ibni Mes'ud, Cehil'i aramaya gitti. Onu buldu Cehil sen misin?" dedi. Boynuna ayağını bastı. Sakalından çekti ve: "Ey Allahü teâlânın düşmanı! Allahü teâlâ seni hor ve hakir etti dedi. Rabbimin azabına kavuştunuz mu *Bedir'de yaralanan Cehl,  İbn-i Mes'ud'a " Sen zafer ve galebenin hangi tarafta olduğunu haber ver" dedi. "Zafer, Allah ve Resulünün tarafındadır" dedi. *Hz.  Mesud, Cehl'in miğferini  çıkarırken; "Ey  Cehl! Seni öldüreceğim" dedi. Cehl; "Sen kavminin ulusunu öldürenlerin ilki değilsin. senin beni öldürmen bana ağır gelecek. boynumu göğsüme yakın kes başım heybetli görünsün!" diyen cehil küfrünün, gurur ve kibrinin ne derecede olduğunu gösterdi.*İbn-i Mes'ud, Cehl'in başını kendi kılıcıyla kesemeyince, Cehl'in kılıcıyla kesti silahını, zırhını, miğferini, başını getirip, efendimizin önüne koydu. "Anam-babam sana feda olsun ya Resulallah! Bu, Allahü teâlânın düşmanı Ebu Cehl'in başıdır" dedi.  *Peygamberimiz;"O Allah ki, O'ndan başka ilah yoktur" buyurdu.

*Efendimiz Eshabıyla bedirde Cehl'in ölüsünün yanına kadar gittiler. Allahü teâlâya hamd olsun ki, seni zelil ve hakir kıldı. Ey Allah düşmanı! Sen ümmetin Fir'avn'ı idin" buyurdu. Sonra da; "Ya Rabbi! vaadini yerine getirdin" diyerek Allahü teâlâya şükrettiler.*Bedir savaşında efendimiz, yaralı Eshab-ıın yaralarını sardırdı. Şehid olanları tesbit ettirdi. Muhacirlerden altı, Ensardan sekiz on dört şehid verilmişti. mübarek ruhları Cennet'e uçtu İslâm'ın nurunu söndürmeye uğraşan müşriklerden, yetmiş kişi öldürüldü ve esir alındı.*efendimiz, bedir zaferini müjdelemeye Revaha ve Zeydi Medine'ye gönderdi.şehidlerin cenaze namazını kıldırdı ve defnetti Müşrik cesedleri kör bir kuyuya, ve çukurlara atıldı*Alemlerin efendisi, şerefli Eshabıyla kör kuyudakilere Ey kuyuya atılanlar müşrikler Ey Utbe Ey Ümeyye Ey Ebu Cehl Sizler, Peygamberinize kötü bir kavim idiniz. beni yalanladınız, şehrimden, çıkardınız. benimle harb ettiniz, Rabbimin, azabına kavuştunuz mu?
*Efendimiz buyurdu beni doğruladılar. kapılarını açıp, bağırlarına bastılar.  yardım ettiler. Rabbimin, Rabbimin vaad ettiği zafere kavuştum" buyurdular.
*Hazret-i Ömer; Ya Resulallah Leşlere mi söylüyorsunuz?" diye sual ettiler. efendimiz; "Beni hak peygamber gönderen Rabbim hakkı için söylüyorum ki, siz beni onlardan daha çok işitmiyorsunuz. Fakat cevap veremezler" buyurdular.

*Müşrikler, harb meydanından canlarını kurtarmak için kaçtılar hiçbir şeyi götüremediler tüm ganimet. Müslümanların eline geçti. efendimiz, ganimeti Bedir harbindeki Eshabına paylaştırdı ve zafer
haberi Medine'ye ulaştı *efendimizin şairi Revaha Medine'ye ulaşıp, Bedir'de zaferi şu şiirle duyuruyordu.Ey Ensar cemaati! Size müjdelerim ki,
Sağ ve selamettedir, Allah'ın Peygamberi.
Müşrikler öldürüldü ve esir edildi
Var esirler içinde, çok şöhretli kişiler.
Rebia ve Hacac'ın oğulları bittamam,
Öldürüldü hem Bedir'de, Ebu Cehl Amr bin Hişam" diyerek yüksek sesle zaferi müjdeliyordu. 
*Hazret-i Asım "Ey İbn-i Revaha! Söylediğin gerçek mi?" diye sordu. Revaha; "Evet, vallahi gerçektir! İnşaallah, yarın Resulullah ellerinden bağlanmış esirlerle birlikte gelecektir!" buyurdu.*sevgili Peygamberimizin kızı hz Rukayye vefat etmişti. Efendisi hz Osman, cenaze namazını kıldırdı üzüntü üzerine gelen  bedir zaferi insanları ferahlattı*efendimiz Eshabıyla Bedir zaferini ihsan eden Allahü teâlâya hamd edip, şükür secdesine kapandı Medine-i münevvereye doğru esirlerle birlikte yola çıktılar.
Bunu ilk beğenen sen ol.
General

*Bedirdeki zafer müjdesini  Revaha verdi Zeyd ve Harise Bedir gazasında olanları ve  şehidleri anlatdı. Medine'de kalan çocuklar, kadınlar, vazifeliler zafere çok sevindi. efendimizi karşılamaya çıktılar.*Şehid olanların içinde Süraka da vardı. Sürakanın annesi oğlunun şehid olduğunu öğrenmişti. validemiz aleyhisselam gelmedikçe oğluma ağlamam. Resule sual ederim. oğlum Cennet'te ise hiç ağlamam. eğer Cehennem'de ise, gözlerimden yaş yerine kanlar dökerim" demişti.*Peygamberimiz, mübarek Eshab-ı kiramıyla Medine'ye teşrif ettiler, Rebi hatun Anam-babam sana feda olsun ya Resulallah! Oğlum Harise'ye muhabbetimi bilirsin. Acaba şehid olup Cennet'e girmiş midir? böyle ise, sabredeyim. Yok değilse, gözümden kanlı yaşlar dökeyim" dedi. *Habib-i ekrem Ey Ümmü Harise Senin oğlun bir değil, birden çok Cennet'tedir. Onun yeri Firdevs'tir" buyurarak müjde verdiler. Rebi validemiz Artık oğlum için ağlamam" dedi. 
*Kainatın sultanı, bir kap su istedi Merhamet buyurup mübarek elini suya sokup suyu hz  Harise'nin annesine içirdiler. suyu, onların başlarına ve yüzlerine sürdüler. O günden sonra Rebi ve kızının yüzleri nurlu idi. Ömürleri uzun oldu.

*Kainatın efendisi, Medine'ye getirilen esirlere, iyi muameleyi emir buyurdu Esirler hakkında, vahiy gelmemişti. efendimiz, esirlerin, fidyesini mal varlığına göre, tesbit etdi. Parası olmayanlardan okuma yazma bilenler, Medine'de  on kişiye okuma ve yazma öğretecek, ve Mekke'ye gidebileceklerdi.
*Bedir Esirleri arasında efendimizin amcası Abbas da vardı. Efendimiz ona; "Ey Abbas  kardeşinin oğlu Akil in kurtulmalık akçesini ödeyiniz. Çünkü sen, zenginsin" buyurdu. Hz Abbas Ya Resulallah Ben Müslümanım. Kureyşliler beni zorla Bedir'e getirdiler" dedi. Resulullah; "Senin Müslümanlığını Allahü teâlâ bilir. Doğru söylüyorsan, Allahü teâlâ elbette ecrini verir. Fakat görünüş itibariyle aleyhimizdesin. Bunun için, kurtulmalık akçeni ödemen lazımdır" buyurdu. *Hz. Abbas, "Ya Resulallah! Yanımda ganimet olarak 800 dirhemden başka servetim yok" efendimiz; "Ya Abbas altınları niçin söylemiyorsun?" Hani Ümm-ül-Fadl'a verdiğin altınlar! Onları verirken yanınızda kimse yoktu. Sen, Fadl'a; başıma ne geleceğini bilemiyorum. Eğer dönemezsem, şu kadarı senindir, dediğin altınlar" buyurdu.*Hazret-i Abbas şaşırdı Yemin ederim ki, altınları verirken kimse yoktu. efendimiz; "Allahü teâlâ haber verdi" buyurdu.Hz. Abbas ; "Senin, Allahü teâlânın resulü olduğuna ve doğruluğa şehadet ederim" deyip şehadet getirdi. *Müslüman olunca,  efendimiz hazret-i Abbas'ı Mekke'de vazifelendirdi. Müslümanları korumasını, İslâmiyet'e düşman olanlarla ilgili haberleri göndermesini emir buyurdu.

*Bedir gazasında hezimete uğrayan Kureyş'e fidye ile esirlerin alınabileceği bildirildi.hicretten önce Peygamberlerin efendisine işkencelerde bulunan Haris ve aleyhisselama Kabe'de  mübarek sırtına deve işkembesi koyan alçak Ukbe öldürüldü. *azılı İslâm düşmanları öldürülünce, efendimiz, Allahü teâlâya hamd ettiler.Vallahi Allahü teâlâyı, resulünü ve Kur'an-ı kerimi inkar eden, peygamberini işkenceden işkenceye uğratan senin kadar kötü bir kimse bilmiyorum" buyurdular.*Esirlere Sahabe çok iyi muamele edip, onları yiyeceklerine ortak ettiler. *Mus'ab bin Umeyr'in kardeşi Ebu Aziz esirler esirlere gösterilen muameleyi şöyle anlattı Medineli bir Müslümanın evinde esir idim. çok iyi davranıyorlar, yiyeceklerini ve ekmeğini veriyor, kendisi sadece hurma yemek mecburiyetinde kalıyordu eline bir ekmek geçse, getirip verirdi. Utandığımdan geri verirdim. *esirlerden Yezid anlattı: "Müslümanlar Bedir'den Medine'ye gelirken, esirleri hayvanlara bindirdi kendileri yaya yürüdü İşte insanlık bu... Esirlerine böyle muamele eden başka bir kavim gelmiş midir? Vallahi onlar meleklerdir 
Bunu ilk beğenen sen ol.
General

1 *Müşriklerin Bedir'de hezimete uğrayıp, perişan  vaziyette savaşdan kaçmaları, Mekke'de büyük bir şaşkınlık meydana getirdi. Hiç beklemedikleri, hiç akıllarından geçmeyen bir netice ortaya çıkmıştı. 
*Bedirdeki yenilgiyi Harpten kaçan Süfyan şöyle  anlattı Müslümanlarla karşılaşınca,elimiz kolumuz bağlı idi. Bizi öldürüp esir ettiler. Yemin ederim ki, yer ile gök arasında kır atlar üzerinde beyazlara bürünmüşlerle karşılaştık. Onlara ne dayanabilir, ne de karşı durabilirdik 2 *İslâmın ilk zamanlarında Müslüman olan ancak müşriklerden çekinen Hz. Abbas'ın kölesi Ebu Rafi' sevincinden her şeyi unuttu ve; bedirde savaşanlar Vallahi meleklerdir" deyiverdi. *Leheb, şiddetle rafi ra. vurdu ve yere çarptı. Hz Abbas'ın hanımı Ümmü Fadl dayanamadı. direklerden birini alıp; "Kimsesi yok diye onu güçsüz gördün değil mi?" diyerek, şiddetle  Leheb'e vurdu. *Müşrik Leheb'in başı yarıldı. Kanlar akti zelil, hakir ve horlanmıştı Allahü teâlâ ona, kara kızıl denen bir hastalık verdi. öldü. Oğulları defnetmeden bıraktılar. *Herkes, Leheb'in hastalığından  ta'undan kaçar gibi kaçıyor ve iğreniyordu.Kureyş'ten biri, Leheb'in oğullarına; utanmıyor musunuz? Babanızı, kokuncaya kadar bıraktınız. onu gömüp kaybedin" dedi.*Oğulları Biz ondaki hastalıktan korkuyoruz!" Dediler adam Siz gidin ben geliyorum, size yardımcı olacağım" dedi. Lehebin leşini, ücraya bıraktılar. taş attılar. Leheb sonsuz azab ve ateşler içerisinde Cehennem çukuruna girdi 3.Bedir zaferi, Müslümanları büyük bir sevince garketti. Müşrikler büyük bir üzüntü ve hüsrana düştü*Habeşistan meliki Resulullahın brdirde muzaffer olduğunu işitince, Eshab-ı kirama Allahü teâlâya hamdolsun ki, Resulünü Bedir'de muzaffer edip, zafer ihsan eyledi" diyerek müjde verdi. hediye ve ikramlarda bulundu. 
Bunu ilk beğenen sen ol.
General

1 Bedir'de esir edilen Kureyşliler arasında halid bin velidin kardeşlerinden  Velid bin Velid de vardı. Onu Hz. Cahş esir almıştı. Velid'in kardeşleri Hişam ile Müslüman olmayan Halid bin Velid Medine'ye geldiler. Cahş onu fidyesiz  bırakmak istemedi. *Kardeşleri Halid ve Hişam kabul etmedi. efendimiz, babalarının silah ve techizatının verilmesini teklif etti. babalarının yüz dinar kıymetindeki kılıcı, zırhı ve miğferi karşılığında anlaştılar. Velid'i esaretten kurtarıp, Mekke'ye yola çıktılar. *Velid, Mekke yolunda Medine'ye dört mil mesafedeki Zü'l-Huleyfe'de efendimizin yanına geldi. İman edip, Eshab-ı kiramdan oldu. 
2 Bedir'de esir alınıp  Müslüman olan  halid bin velidin kardeşi Velid Mekke'ye kardeşlerinin yanına gitti. Halid Madem, Müslüman olacaktın. fidyesi ödemeden olsaydın? Babamızdan kalanı çıkardın. Niçin böyle yaptın?" diye sorunca; Kureyşlilerin "Esarete dayanamayıp Müslüman oldu" demelerinden korktum" cevabını verdi.

3 kardeşleri hz velidi hapsettiler. Hz.Velid iman ettiği için senelerce hapis yattı. İslamın  azılı düşmanlarından amcası Hişam ile müşrik akrabalarından zulüm ve işkence gördü.
*efendimiz, müşrik zulmüne uğrayan Ebi Rebia ile Seleme bin Hişam ve Velid için şöyle dua ettiler: "İlahi! Velid Seleme Rebia'yı ve mü'minleri kurtar. İlahi, Mudar'ı Kureyş'i müşrikleri beter eyle Bu yılları onlara Yusuf'un yıllarına benzet." *Hz.Velid, efendimizin duasının bereketiyle bağlı bulunduğu yerden kaçtı. Medine-i münevverede Peygamberimize kavuştu. Habibullah Rebia ile Selemeyi sordu onlar ayaklarından birbirlerine bağlı olup, şiddetli azab ve işkence altındaydılar
*Kainatın sultanı,  çok üzülüp, müminleri kurtarma çareleri aradı. Kimin kurtarabileceğini sordu senelerce işkence altında kalan  Velid, büyük bir cesaret ve aşkla; "Ya Resulallah! Onları ben kurtarırım, sana getiririm" diye cevap verdi. 
*Rebia ile hişam ra tavansız bir binada hapisti. 
Hz.Velid ölümü göze alarak büyük bir cesaretle duvardan inip, arkadaşlarına vardı. *İman etmekten başka suçları olmayan mazlumlar müşriklerce taşa bağlanıp; çöl havasının yakıcı sıcağında, her türlü zulme uğratılıyordu*Velid, mübarek kardeşlerini kurtarıp, devesine bindirdi. yayan ve  yalın ayak Medine-i münevvereye, çok sevdiği Resulullah'ın yanına varmak için yola çıktı. Onu çölün kavurucu sıcağı değil, Alemlerin efendisine kavuşmak aşkı yakıyordu. *Medine'ye aç, susuz, yalın ayak, üç günde geldi. Parmakları, taşların tahribatından param parça olmuştu. Hz. Velid bin kan revan içinde çok sevdiği Habibullah'a kavuştu.
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
HAZRET-İ  MUHAMMED (S.A.S)

Hz fatmanın evliliği

1 Hicretin ikinci senesinde  efendimizin kızı hz Fatıma, evlenme çağına gelmişti.Fatıma-tüz-Zehra validemizi pek çok kimse istedi. aleyhisselam, bunlara, "Onun işi, Hak teâlânın emrine bağlıdır" buyurdu.*Hz.Ebu Bekir, Ömer ve Mu'az mesciddeydi "Hz Fatıma'yı, hz Ali'den gayri herkes istedi. Kimseye iltifat olunmadı" diye konuştular. Hazret-i Sıddik; "Zannederim ki, Ali'ye nasip olur. Buyurdular *Hz ömer  Eba Bekir! Sen, hep hayır yaparsın. Kalk, sana arkadaş olalım" diyerek hz Ali'nin evine gittiler. Hz. Ali  Onları görünce, karşılayıp hal ve hatırlarını sordu.Hz. Ebu Bekir, "Ya Ali! Her hayırda öndersin ve Resul-i ekrem katında kimseye nasib olmamış mertebedesin. Fatıma kimseye iltifat olunmadı. Sana nasib olacağını zannediyoruz.niçin istemezsin dediler*Hazret-i Ali nin mübarek gözleri yaşla doldu Ya Eba Bekir! Beni ziyadesiyle yaktın. fatmaya  başka rağbet eden yoktur. Lakin elimin darlığı manidir" Hz. Ebu Bekir, "Böyle söyleme. Allahü teâlâ ve Resulünün yanında, dünya bir şey değildir. Buna fakirlik mani olamaz. Var, talep eyle" dedi.2 *Hz Ali buyuruyor ki: "Resulullah'ın huzuruna utanarak girdi  Resulullah'ın bütün heybeti üzerinde idi. Ali  konuşamadı  efendimiz; "Niçin geldin, Fatıma'yı istemeye geldin" mihr olarak verecek neyin var?"Hutami zırhlı gömleğini sat ve parasını getir. kafidir" buyurdular." *efendimiz, hazret-i Ali'ye; "Atın sana lazım olur, zırhını sat Ya Ali, git kendine bir ev kirala" buyurdu.*Hazret-i Ali, evleninceye kadar efendimizle beraberdi Efendimizin emirleriyle Mescid-i Nebevide hz Aişe'nin odasının karşısında Harisenin evini kiraladı. Zırhını hz Osman efendimize 480 dirheme sattı. Hz Osman, zırhı  hediye verdi.*efendimiz, hz osmana dua ettiler ve;Osman, Cennet'te refikimdir" buyurdular.
*Hazreti Ali, zırh ve dirhemlerle Peygamberimizin yanına geldi  efendimiz, Bilal-i Habeşi'yi çağırdı Bu parayla gül suyu, bal al Mescid'in kenarında temiz bir kab içinde su ile eziniz. Bal şerbeti yapınız ki, nikah kıyıldıktan sonra içelim.buyurdu*Ensar ve Muhacirlerden Eshabımı mescide davet et ve Fatıma ile Ali'nin nikahlarının kıyılacağını halka ilan et" diye emretti. 

3*Bilal-i Habeşi, Efendimizin emriyle  hzi Ali ile hz Fatıma'nın nikahlarının kıyılacağını halka ilan etti. Eshab-ı kiram, Mescid-i Nebevi'ye gelerek, içini dışını doldurdular. *efendimiz şu hutbeyi okudular hamd ve şükür, alemlerin Rabbine mahsustur. O, nimetlerle öğülen, kudret ve kuvvetinden ibadet edilen, azabından  korkulan, hüküm ve fermanı yeryüzünde ve göklerde hakim olandır. *Mahlukatı kudretiyle yaratan, adaletli hükümleriyle bunları ayıran, insanları İslâm ve peygamberi Muhammed (aleyhisselam) ile şereflendiren O'dur...*Allahü teâlâ kızım Fatıma'yı Ali bin Ebi Talib'e nikahlamamı emretti. sizi şahid tutuyorum  Allahü teâlânın emriyle 400 miskal gümüş mihr ile 
Fatıma'yı, Ali ye nikahladım. Rabbim bir araya getirsin mübarek kılsın. Nesillerini temiz ve rahmete anahtar, , ümmet-i Muhammed'e emin kılsın. Rabbimden kendim ve size mağfiret dilerim."*Hazret-i Ali şu hutbeyi okudu: "... Huzurunda bulunduğumuz aleyhisselama salat ve selam ederim ki, mübarek kerimeleri Fatıma'yı 400 miskal gümüş mihrle bana nikahlamıştır. din kardeşlerim! efendimizin buyurduklarını işittiniz Ben de buna şahid ve razıyım kabul ediyorum. Allahü teâlâ şahiddir, hepimize vekildir."
*Nikah akdinden sonra, efendimiz taze hurma getirttiler ve; "Haydi hurmadan ayiyiniz" buyurdular. Hz Bilal bal şerbeti dağıttı,  sahabiler; "Barekellahü fi küma ve aleyküma ve ceme'a şemleküma" diye dua ettiler.

4 Hz  Fatıma, nikahtan sonra ağlıyordu. efendimiz Ey Fatıma! Sana ne oldu ki ağlıyorsun? Allahü teâlâya yemin ederim ki, seni, isteyenlerin en alimine, hilim ve akıllılıkta en üstününe ve ilk Müslüman olanına nikahladım" buyurdu. 
*Hazret-i Fatıma; "Babacığım! Evlenen her kızın mihri altın ve gümüşle takdir ediliyor. Benim de mihrim böyle takdir edilirse, diğerlerinden ne farkım olur. *Hz fatma babasına kıyamet günü sen, mü'minlerin günahkarlarından kime şefaatte bulunursan, ben de onların hanımlarına şefaatte bulunmak istiyorum. Muradım budur" dedi. Allahü teâlâ, hazret-i Fatıma'nın dileğini kabul etdi  efendimiz; "Ya Fatıma, peygamber çocuğu olduğunu belli ettin" buyurdular.*Hazret-i Ali mihr konusunda uzun zaman geçmişti. hicabımdan ve utandığımdan ağzımı açamadım. efendimiz, beni gördüğünde"Senin hatunun ne iyi hanımdır. Sana müjdeler olsun ki, o, alemdeki hatunların seyyidesidir" buyururlardı.
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
hz fatmanın düğünü

1 Hz. Ali hz fatma ile nikahlanmıştı sırada düğün vardı hz alininin yakınları "Ya Ali  Bu akd-i izdivac ile mesrur olduk. muradımız odur ki, iki mes'ud birbirlerine yakın olalar" deyince, Hz. Ali, muradım odur, lakin hicab ediyorum, utanıyorum dedi. 
*Hazret-i Ali'nin yakınları düğün işini efendimizin dadısı Ümmü Eymen'e söylediler. Ümmü Eymen de; sizin gelmeniz lazım değildir.   bu hususta hatunlar dinlenir" dedi. Ümmü Eymen, Resulullahın hanımlarına söyledi. hazret-i Aişe'nin Hazret-i Hadice'yi anarak; o hayatta olsaydı, bize bir endişe olmaz idi" dediler.*efendimiz ağladı ve buyurdu ki: "Hadice gibi hatun hani? Halk beni yalanlarken o tasdik etti ve bütün malını yoluma sarf etti. İslâm'a yardım etti. Hakk teâlâ emretti ki, Hadice'ye müjde ver: Cennet'te ona zümrütten köşk yapılmıştır."
2 *efendimizin hanımları, hz Ali'nin muradını arz ettiler. efendimiz, hz Ali'yi davet etti Resulullah; "Zevceni ister misin ya Ali?" buyurdu.Hz. Ali; "Evet ya Resulallah! Anam babam sana feda olsun" dedi. efendimiz, Esma binti ye; "Git, Fatıma'nın evini hazırla!" buyurdu. *Esma, hz Fatıma'nın gelin  evine gitti. efendimiz Fatıma'nın evini gözden geçirdi.hz Ali'nin getirdiği paranın üçte ikisiyle yiyecek, süs ve koku üçte biriyle giyecek alınmasını emrettiler ve ev eşyasını tamamlattı *Hazret-i Fatıma'nın çeyizinde şunlar vardı üç minder, saçaklı bir halı, içi hurma lifi ile doldurulmuş baş yastığı, iki tane el değirmeni, bir su kırbası, topraktan yapılmış su testisi, meşinden su bardağı, bir havlu, bir elek, dabağlanmış koç postu, eskiyip tüyü dökülmüş alacalı Yemen halısı, hurma yaprağından örülmüş bir sedir. Yemen işi iki alacalı elbise, bir kadife yorgan. 

3 Hz Ali şöyle anlattı: "Beş dirhemle hurma, dört dirhemle yağ aldım. Resulullaha getirdim. Deriden bir sofra istedi. Hurma, un, yağ ve yoğurdu mübarek eli ile karıştırıp, yemek yaptı ve; "Ya Ali! kimi bulursan getir" buyurdu.Ya Resulallah! Halk çoktur" diyerek arz eyledim.Alemlerin efendisi onar onar yemek yesinler" buyurdu. erkek ve kadın yedi yüz kişi yemek yemiş ve doymuştu" *Hazret-i Ali'nin ve Fatıma'nın velimesi yenildikten sonra, efendimiz hazret-i Ali'ye; "Ya Ali, kızım *Fatıma gelin olarak evinize gitti. Ben de dua edeceğim. Beni bekleyin." buyurdu. Hazret-i Ali eve gelince, bir köşeye oturdu. efendimiz kapıyı çaldı. Kardeşim ali burada mı?" buyurdu. Düğün evinde, sadece efendimiz, Hz. Ali, Hz. Fatıma, Ümmü Eymen ve Umeys vardı.*Efendimiz, bir kab su getirtti. Mübarek ellerini yıkadı Suya misk döktüler. Hz Fatıma'yı çağırdılar. Efendimiz sudan serpti Allahümme inni e'izuha bike ve zürriyetiha min-eş-şeytan-ir racim ya Rabbi Onun ve zürriyetinin racim olan, taşlanan şeytanın şerrinden muhafazası için sana sığınırım diye dua ettiler.*Efendimiz Hz  Ali'ye Allahümme barik fihima ve barik aleyhima ve barik lehüma fi neslihima" diye dua ettiler. İhlas Mu'avvizeteyn Felak ve Nas surelerini okuyup; "Allahü teâlânın ismi ve bereketi ile ehlinin yanına gir" buyurdular. mübarek elleriyle kapının iki kanadını tutup, bereket ile dua ettiler ve ayrıldılar.

4 Hazret-i Ali düğünden sonrasını şöyle anlattı:
*Düğünden sonra efendimiz, hanemizi teşrif eyledi. Gönülleri alan, hikmet dolu sözleri ile nasihat ettiler ayet-i kerime okudu üzerime su serptiler  Kalan suyu, Fatıma'ya serpti *hz ali hakkında hz Fatıma dedi ki: "Babacığım, bütün kemal sıfatlar kendisinde . Lakin, Kureyş hatunları Senin erin fakirdir" diyorlar" deyince, efendimiz Ey kızım! Senin baban ve helalin fakir değildir. Bütün yer ve gök hazinelerini  bana arz ettiler. Kabul etmedim. Allahü teâlânın katında makbul olanı kabul ettim. Buyurdu*Ey kızcağızım! Fatma benim bildiğimi, bilseydin, dünya nazarında hor ve aşağı olurdu. hakk için, erin, Eshabın önderidir, ilim bakımından en derinidir. Ey kızım! Allahü teâlâ  Ehl-i beytten iki kimse seçti... Biri baban ve biri helalindir. ona isyan eyleme emrine muhalefet etme!" *Fahr-i kainat efendimiz,  hazret-i Ali'ye hz Fatıma'yı ısmarladı; "Ya Ali! Fatıma'nın hatırına riayet eyle. O benden parçadır. Onu hoş tut.  onu üzersen, beni üzersin  buyurdu. İkisini Allahü teâlâya ısmarladı. 
*Hz.Fatıma; "Ya Resulallah! İç hizmeti ben  Dış hizmeti Ali görür. Bana hizmetçi ihsan ederseniz,  memnun edersiniz" dedi. efendimiz buyurdu ki: "Ey Fatıma! Sana hizmetçiden daha iyi  hizmetçi  ihsan edeyim?"mi Her gün yatarken otuz üç kere Sübhanallah, otuz üç kere Elhamdülillah, otuz üç kere Allahü ekber, bir kere de La ilahe illallahü vahdehu la şerike leh. Lehül mülkü ve lehül hamdü ve hüve ala külli şey'in kadir, söyle. Kıyamette bin hasene bulursun. hasenatın ağır gelir" buyurdu. efendimiz, kerimelerinin evinden ayrılıp, hane-i saadetlerine gittiler. 
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Yahudilerin düşmanlığı 

1 *Bedir galibiyeti ile Medine'deki Yahudi ve putperestlerin kalblerine korku düştü. Yahudiler, insafa gelip; kitaplarımızda okuduğumuz zat, budur. O'na karşı durmak mümkün olmaz. O,  galip gelecektir" diyerek Müslüman oldular. *Yahudiler Muhammed, harpten anlamayan Kureyşlilerle savaştı. galib geldi. bizimle cenk etseydi, harp nasıl yapılır, zafer nasıl kazanılır gösterirdik" dediler.*Ka'b bin Eşref ismindeki  Yahudi Bedir'de İslâm ordusunun galibiyetiyle , Müslümanlara  kinlendi Mekke'ye gitti. müşriklere  Medine'ye saldırmalarını şiirlerle teşvik ve tahrik etti. efendimiz ile çarpışmak üzere oanlaştı.
*Yahudiler efendimize su-i kast düzenledi. Allahü teâlâ bunu efendimize bildirdi buyurdu ki: "Onlar, Allahü teâlânın kendilerine lanet ettiği, rahmetinden uzaklaştırdığı kimselerdir..." (Nisa suresi: 52) 

2 *efendimiz, şerefli eshabına; "Ka'b bin Eşref'i kim öldürür o, Allahü teâlâ ve Resulüne eza etmiştir" Mesleme; "Ya Resulallah! ben onu öldüreyim diye sual eyledi.efendimiz Evet, isterim" buyurdu. 
*Mesleme, planlar kurdu. Arkadaşlarından  Naile, Bişr, Haris  Beraber öldürürüz" efendimize  "Ya Resulallah! İzin buyurursanız, Ka'b'ın hoşuna gidecek sözler söyleyebilir miyiz?" dediler. 
efendimiz, müsaade buyurdular. *Mesleme, arkadaşlarıyla Ka'b ın yanına gitti. "Şu Muhammed, çok vergi yükledi. enden ödünç  almak için geldim" dedi. Ka'b sevinerek, Mesleme'nin kendisi gibi düşündüğünü sandı O sizi  bıktıracak" dedi. Mesleme; "İşte O'na uymuş bulunduk. Bakalım sonu ne olacak? Şimdi biraz ödünç hurma ver" dedi.*Ka'b; " bana rehin vermelisiniz!" dedi. Mesleme ile yanındakiler; "Ne istersin" dediler. Ka'b; "Oğullarınızı  dedi. Kabul etmediler.  deve yükü hurmaya karşılık rehin olundu diye söylenir ki, bu  unutamıyacağımız bir leke olur. sana silahımızı ve zırhımızı rehin verebiliriz" dediler. Ka'b bu teklifi kabul etti. *Meseleme, ile naileyi Ka'b kaleye çağırdı. Ka'b'ın karısı; "Bu saatte nereye dedi. Ka'b; "Gelenler Mesleme ile kardeşim Naile'dir"  Karısı; "İşittiğim bu ses bana iyi gelmiyor. Sanki kan damlıyor" dedi. Ka'b; onlar kardeşimdir  Ebu Naile'dir. iyi bir gençtir. Geceleyin, kılıç vuruşmasına çağırılsa,tereddütsüz gelir. dedi. 
*Müslümanlara gizli savaş ilan eden, Ka'b bin Eşref'i öldürmek üzere kaleye giren, Mesleme üç kiyişi  kaleye soktu. Mesleme arkadaşlarına; "Ka'b gelince, saçını koklayacağımı söyler, başını  koklarım. Sizde kılıçlarınızla, vurunuz" dedi. 
*Ka'b bin güzel giyinmişti güzel kokuyla geldi. İbn-i Mesleme; "Şimdiye kadar böyle güzel koku koklamadım" diyerek Ka'b'ın yanına vardı. Ka'b; "Arab'ın en güzel kokulu kadınları yanımda" diyerek övündü.Mesleme; "Başını koklamama izin verir misiniz" dedi. *Ka'b, müsade etti Mesleme onu kokladı. başını yakalayıp, arkadaşlarına, kılıçlarıyla vurmalarını işaret etti. İlk kılıç vurulduğunda Ka'b şiddetle bağırdı  Mesleme, hançeri ile onu öldürdü. mücahidler derhal  Medine'ye ulaştı efendimize müjdeyi verdiler, Peygamberimiz, Allahü teâlâya hamd etti mücahidlere dua buyurdu. 

3 *Ka'b bin Eşref kafirinin öldürülmesi, Yahudileri korkuya düşürdü. Ka'b gibi yahudilerin lideriydi yahudilerin öldürülmesi an mes'elesiydi
*Yahudiler efendimize şikayetçi.oldular. Resul-i ekrem "O, hep düşmanlık eder, aleyhimizde şiirler söylerdi. sizden kim böyle yaparsa, cezası kılıçtır" buyurdular. *Yahudiler, efendimizle antlaştılar...Kaynuka Yahudileri, Müslüman hanımlarla alay istemiş, sahabeler ise kılıçla çekip, o Yahudiyi öldürmüştü. Yahudiler mübarek sahabiyi şehid ettiler. 

4 *efendimiz yahudileri toplayıp; "Ey Yahudi topluluğu! Siz, Allahü teâlânın Kureyş'e verdiği azaba yakalanmaktan korkunuz Müslüman olunuz. Allahü teâlâ tarafından gönderilmiş bir peygamber olduğumu iyi bilirsiniz. Allahü teâlânın size olan ahdini de kitabınızdan okumuşsunuz..." buyurdu.
*merhamete rağmen antlaşmayı bozan Yahudiler, 
Alemlerin sultanına meydan okududular.
Cebrail aleyhisselam vahiy getirdi şöyle buyruluyordu: antlaşma yapan bir kavmin, hainliğinden endişeye düşersen, hak ve adalet üzere ahidlerini reddettiğini kendilerine bildir. Allahü teâlâ hainleri sevmez" (Enfal suresi) 
*Habib-i ekrem ordusuyla Kaynuka Yahudilerinin kalesine yürüdüler. Yahudiler, korkup teslim oldular. Şam'a sürülüp Medine topraklarından çıkarıldılar

Bunu ilk beğenen sen ol.
General
HAZRET-İ  MUHAMMED (S.A.S) Uhud Savaşı

1 *Uhud savaşında sahabeler şehir dışında savaşmayı arzu ettiklerini gördü Peygamberimiz, düşmanı Medine dışında karşılamaya karar verdiler. "Ey Eshabım! Sabır ve sebat ederseniz, cenab-ı Hak, yardımını ihsan eder. Bize düşen, azim ve gayret göstermektir!" buyurdular.
*İkindi namazını kıldıran Kainatın sultanı, saadetli ve mübarek evine vardılar. Hz Ebu Bekir ve hz Ömer, Resul-i ekremin sarığını sarıp zırhını giymesine yardım ettiler. Efendimiz, kılıcını kuşandı, kalkanını sırtına yerleştirdi.
*Eshab-ı kiram efendimizi bekliyorlardı. Medine'de müdafaa savaşı yapmak isteyenler, Resulullah, Medine dışına çıkmak fikrinde değildi. Sizin sözünüzle kabul etti.Resulullah, emri Allahü teâlâdan alır. Siz, O'na bırakınız. emrettiğini yapın dediler. Diğerleri pişman oldular resule muhalefet etneyelim diyerek, fikirlerinden vaz geçtiler. 
*Peygamberimize Canımız sana feda ya Resulallah! Sen Medine'de kalmak istiyorsan, kalalım. emrine muhalefetten cenab-ı Hakk'a sığınırız" diyerek özür dilediler Habib-i ekrem efendimiz Bir peygamber, zırhını harbetmeden çıkarmaz. Ta ki, cenab-ı Allah hükmedinceye kadar. nasihatım şudur ki, emrettiğimi yapar, Allahü teâlânın ismiyle sabredip sebat gösterirseniz, Allahü teâlâ size yardım edecektir..." buyurdular. 

2 efendimiz ordusunu uhud savaşına hazırlarken akşam oldu. Akşam ve yatsı ezanını, Hz. Bilal okudu. Peygamberimiz, namazı kıldırdı Mesleme'yi elli kişilik bir birliğin başına verdi sabaha kadar nöbeti emretti Eshab-ı kiram istirahata çekildi. efendimizin başucunda nöbet tutma şerefi
hz Zekvan'a nasib oldu*düşman ordusu, İslâm ordusu İkrime kumandasındaki süvari birliğini devriye kolu olarak vazifelendirdi. Müşrik İkrime, Harre mevkiine kadar İslâm ordusuna sokuldu mücahid devriyesinden korkarak, geri çekildi.
*alemlerin efendisi, Eshabıyla. Uhud dağına geldi müşrikleri görüyordu. Bilal-i Habeşi, ruhları coşturan, içleri eriten yanık sesiyle sabah ezanını okudu. Mücahidler, silahlı olarak Peygamberimizin arkasında namaz kıldılar, dua yaptılar. Kainatın sultanı, üzerlerine ikinci bir zırh ve mübarek başlarına miğferini giydiler.*münafık başı Übey; "Biz, kendimizi öldürtmeye mi geldik? niye anlayamadık" diyerek, 300 münafıkla birlikte İslâm ordusunu terk ederek uhud savaşından kaçtı
*İnanan, gönül birliği yapan, canlarını, başlarını ilahi kelimetullah yoluna koyan göz kırpmadan, şehadete can atanlar Peygamberimizi, kanlarının son damlasına kadar korumak üzere söz verdiler.
3 Peygamberlerin efendisi, uhud mücahidlerini nizama soktu. Orduyu, arkası Uhud dağına, önleri Medine'ye gelecek şekilde yerleştirdi. Sağ kanada Ukaşe sol kanada Ebu Selemeyi kumandan tayin etti. Ebi Vakkas ile Ubeyde okçu birliklerinin başında Zırhlı kuvvetlerin başına Zübeyr zırhsız kuvvetlerin başına hz Hamza geçtiler. *uhud savaşının Hazırlıkları tamamlandı. Efendimizin sancağı Umeyr'e verildi Hz-Mus'ab, elinde sancak efendimizin önündeydi Hz Hanzala, Medine'den sür'atle Uhud'a gelip, mücahidlere katıldı.*müşrik komutanı Süfyandı. Medine'yi arkalarına aldılar. Sağ kanattaki süvarilere Halid sol kanattaki süvarilere İkrime kumanda edecekti. Saffan süvari birliklerinin başındaydı Müşrik sancağını Talha bin Ebi Talha taşıyordu.

4 uhud savaşında İslâm ordusunun sol tarafındaki Ayneyn tepesinin dar geçitine efendimiz, Cübeyr kumandasında, elli okçu koydu. Peygamberimiz, uhud okçularına şu emri verdi; Bizi arkamızdan koruyun Yerinizden ayrılmayın Düşmanı yendiğimizi görseniz de emretmedikçe, yerlerinizden asla ayrılmayın Düşman bizi öldürsede bize yardımcı olmayın. bizi korumayın düşmanı oka tutun Allah'ım tebliğime sen şahidsin*emir tekrarı yapan Peygamberimiz ısrarla; "Kuşların, cesedlerimizi kapıştıklarını görseniz dahi, emretmedikçe yerinizden ayrılmayın.kafirleri ayaklarımızla çiğnediğimizi görseniz bile, haber etmedikçe asla yerinizi terk etmeyiniz buyurdular.5 *Kureyş ordusu; sayı, silah ve techizatça İslâm ordusunun dört misliydi gürültü ve şamataydı , intikam hırslarıyla gözleri dönen kadınlar tef, dümbelek çalıyor, şarkılar söyleyerek askeri savaşa teşvik ediyor, taptıkları putlardan yardım istiyorlardı.*Mücahidler dua ediliyor; "Allahü ekber! Allahü ekber!.." diye tekbirler getiriyor, "Din-i İslâm"ın korunması ve yayılması için Allahü teâlâdan yardım talep ediyordu. *Peygamberimiz kahraman Eshabına cihadı cenab-ı Hakk'ın yolunda çarpışmayı emretti şehitlik sevaplarını anlattı "Ey Eshabım! Sayıları az kişilere, düşmanla çarpışmak güç gelir. sebat ve gayret gösterenleri Allahü teâlâ ferahlığa erdirir. Allahü teâlâ, itaat edenlerle beraberdir... Allahü teâlânın vaadini ve mükafatını isteyiniz..." buyurdu.
Bunu ilk beğenen sen ol.
General

1 *Uhud gazasıyla ilgili ayet-i kerimelerde Ey mü'minler Allah ve Resulüne itaat edin ki, merhamet olunasınız. Rabbinizden mağfiret istemeye ve Cennet'e koşunuz. Bunun için çalışınız! *Cennet'in büyüklüğü, gökler ve yer küresi kadardır. Cennet, Allahü teâlâdan korkanlar için hazırlandı. Bunlar, mallarını Allah yolunda verirler. Öfkelerini belli etmezler. affederler. Allahü teâlâ ihsan edenleri sever" (Al-i İmran)*onların mükafatı, Rablerinden magfiret ve ağaçları altından ırmaklar akan Cennet'lerdir. Onlar, orada ebediyyen kalacaklardır. Allahü teâlâya ve Resulüne itaat edenlerin mükafatı ne güzeldir!" buyuruluyordu. (Al-i İmran suresi: 136)2 *Gönülleri imanla dolu, gözlerinden cesaret kıvılcımları sıçrayan, şehid olmak arzusuyla yanan Eshab-ı kiram yerlerinde duramıyor, düşmana atılmak için emir bekliyordu.*Uhud savaşında Bedir gazasında ki gibi hz Ali beyaz, Zübeyr Avvam sarı, Dücane dkırmızı renkteki sarıklarını başlarına bağladılar. Hz Hamza deve kuşu kanadından yapılmış tuğunu taktı.*Müşrikler ve müminler ordusu birbirine yaklaştı. heyecan son noktaya gelmişti. Biraz sonra; Allahü teâlânın dinini yaymak için en yakınları ile savaşmaktan tereddüt etmeyen İslâm mücahidleri ile batıl yolda ısrar eden İslâm düşmanları arasında büyük bir meydan savaşı başlayacaktı. 

3*İki ordu birbirine yaklaşmışdı... zırhlı bir müşrik, mücahidlerden er diledi. İslâm ordusundan, uzun boylu, sarı sarıklı kahraman bir mücahid meydana yürüdü Bu, efendimizin halasının oğlu Avvam idi. *İslâm ordusundan; "Allahü ekber!.." nidaları yükseliyor, hazret-i Zübeyr'in muzafferiyeti için dua ediliyordu. Avvam'ın müşrike yaklaştı devesi üzerinde müthiş bir mücadele başladı. Peygamberimizin; "Onu yere düşür!" buyuruğu işitildi. Zübeyr, bu emirle müşriğe kılıç çaldı. tolgalı başını gövdesinden ayırdı.
4 müşriklerin sancaktarı Talha meydana fırladı; "er var mıdır?" diye bağırdı.Allahü teâlânın arslanı hz Ali Bir vuruşta, zırhlara bürünmüş müşrik sancaktarının başını yardı. Peygamberimiz; "Allahü ekber!.. Allahü ekber!.." diye tekbir getirdi. Eshab-ı tekbir sadaları yeri göğü inletti.*Müşrik sancağının yere düştüğünü gören Talha'nın kardeşi Osman bin meydana koştu. Hz Hamza Ya Allah!" diyerek Osman'ın omuzuna öyle bir kılıç indirdi ki, sancak tutan kolu koparak can verdi.*müşriklerden, Ebu Sa'd meydana yürüdü. baştan ayağa zırhlı idi. Küfür sancağını kaldırdı Benim karşıma kim çıkabilir?!." Dedi Hz.Ali , müşriki öldürüp şirkin sancağını yere çaldı*müşrikler meydanda mümin mücahidlerle savaştı sahabiler, Allahü teâlânın izniyle galip geldi. Küfrün sancaktarları öldürüldü, İslâm askerinden tekbir sadaları yükseliyor, düşmana üzüntü ve yeis çöküyordu. 

5 *Müşriklerin şamataları ayyuka çıkınca müşrik kadınlar Yazıklar olsun size!.." diyerek, kendi askerlerine hakaret ediyorlar bir taraftan da; "Daha ne duruyorsunuz?.." diyerek savaşa teşvik ediyorlardı.*sevgili Peygamberimiz Korkaklıkta ar, ilerlemekte şeref ve itibar var. İnsan korkmakla kaderden kurtulamaz" yazılı kılıcını göstererek kılıcı kim alır?" buyurdu Eshab-ı kiram hep birden elini uzattı *Peygamberimiz Bu kılıcın hakkını vermeye kim var deyince, Eshab-ı kiram sustu ve geri durdu Ben, Allah'ın arslanıyım diyen bir ses işitildi Zübeyr Avvam; "Ben alırım ya Resulallah" dedi. Peygamberimiz kılıcı hz Zübeyr'e vermedi.
*Efendimizin kılıcını isteyen Hz. Ebu Bekir, Hz. Ömer, Hz. Ali'nin istekleri Peygamberimizce kabul edilmedi. Ebu Dücane; "Ya Resulallah! kılıcın hakkı nedir?" diye sordu.Peygamberimiz; "Onun hakkı; eğilip bükülünceye kadar, onu düşmana vurmaktır.buyurdu 6 *Efendimiz kılıcımın hakkı, Müslüman öldürmemen, kafirlerden kaçmamandır. Allahü teâlâ zafer ve şehidlik nasib edinceye kadar, Allah yolunda çarpışmandır" buyurdu.*Dücane; "Ya Resulallah! Ben kılıcının hakkını yerine getirmek istiyorum" dedi. Peygamberimiz kılıcını teslim etti. Hz. Dücane çok cesur, kahraman harpte kurnazdı"Harp hiledir" hadis-i şerifine riayet ederdi. 
*Dücane hazretleri kılıcı alınca, harpte çalımlı, vakarlı ve gururlu yürüdü bu yürüyüşü, Eshab hoş karşılamadı.efendimiz; "Bu bir yürüyüştür ki, harp meydanları dışında Allahü teâlânın gadabına sebeptir" yalnız düşmana karşı çalımlı yürümek caizdir buyurdular
Bunu ilk beğenen sen ol.
General

1 *müşrikler Halid bin Velid, in emriyle hücuma kalktı. Eshab-ı kirama, Peygamberimiz hücum emretti*Allahü ekber" sadaları harp meydanını doldurdu. Hz Hamza elindeki kılıçla, zırhsız kuvvetlerin başında kafire kılıç salladı. Velid'in kuvvetleri, püskürtüldü. Halid arkadan vurmak Ayneyn tepesine vardı. Hz Abdullah ve emrindeki elli yiğit, onları ok atışıyla püskürttü.*Uhud savaşı kızışmıştı. Her iki taraf olanca güçle çarpışıyordu. Bir sahabi,dört müşrik ile mücadele ediyor Hz Hamza,Allahü ekber! Allahü ekber!" nidalarıyla seslenip "Ben, Allahü teâlânın arslanıyım!" diyor düşmanı kıra kıra, ilerliyordu. *Safvan Hamzayı gösterin diyor, allah'ın arslanı iki kılıç ile düşmanı katlediyordu Safvan; "Ben bu güne kadar kavmini öldürmek için saldıran, onun gibi hırslı ve gözü pek başka kimse görmedim" dedi. 2*Uhud'da, harb kızıştı Zübeyr efendimizin kılıcının kendisine verilmemesinden dolayı üzgündü kendi kendine; Resulullah'tan kılıcı istedim, Dücane'ye verdi. ben, halası oğluyum. Kureyşliyim. önce istemiştim. Gidip bakayım, hikmetini öğneneyim, Dücane benden fazla ne yapacak?" dedi. *Dücane'yi takibe aldı Dücane ra "Allahü ekber!" diyerek tekbir alıyor, müşrikleri biçiyordu Müşriklerin en azılısı Dücaneye hücum etti.Müşrik kılıcı Dücane'nin kalkanına gömüldü. çıkmadı. Dücane'ye Bir kılıç darbesiyle rakibini öldürdü. *Dücane, önüne çıkanı devirdi tef çalarak müşrik hindin yanına geldi. Fakat öldürmekten vaz geçti. Zübeyr Kılıcın kime verileceğini Allah ve Resulü benden daha iyi bilir Vallahi ben ondan dücaneden üstün çarpışan, vuruşan kimse görmedim" buyurdu.

3*Mikdad Zübeyr hz Ali, hz Ömer, Talha Mus'ab hepsi uhud gününde geçilmez bir kale idiler. efendimizin hücumunu gören şanlı Eshab, Resulullahın etrafına toplanıyor zırhlı düşmana göz açtırmıyordu *Abdullah bin Amr hazretleri Uhud'un ilk şehidiydi. Onun şehid olduğunu gören arkadaşları aslan kesilerek, Allahü teâlânın düşmanlarına saldırdı.*Savaşın kızıştığı anda yiğitliğin sembolü hazret-i Cahş ile okçuların piri Vakkas hazratleri karşılaştı yaralanmışlardı.Vakkas şöyle anlatır: Uhud'da, savaş şiddetliydi. Abdullah Cahş yanıma sokuldu, Bana; dua et, amin" diyeyim. Ben dua edeyim, sen "amin" de! dedi. *şöyle dua ettim: "Allah'ım, bana çok kuvvetli ve çetin düşmanlar gönder. kıyasıya vuruşayım. Hepsini öldüreyim. Gazi olarak, geri döneyim." 
tüm kalbinle; "Amin" de. 4 Hz cahş şöyle dua etti Allah'ım,zorlu düşmanlar gönder, kıyasıya vuruşayım. Cihadın hakkını vereyim. Hepsini öldüreyim. beni şehid etsinler dudaklarımı,burnumu, kessinler .Kanlar içinde huzuruna geleyim.Sen Dudaklarını, burnunu, kulaklarını ne yaptın?" diye sorduğunda "Allahım,ben onlarla kusur işledim, kullanamadım Huzuruna getirmeye utandım. Peygamberimin bulunduğu savaşında bırakıp sana geldim diyeyim dedi. *Allahü ekber! Allahü ekber!.." diye çarpışırken kılıcı kırıldı. Peygamberimizin hurma dalı ile savaşti dal kılıç oldu bununla düşmanlar öldürüldü. Ebü'l-Hakem adlı bir müşrik hz cahşı oklarla arzu ettiği şehadete kavuşturdu duasındaki gibi. Kafirler burnunu,kulaklarını, dudaklarını kestiler.Her tarafı kana boyandı. 
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.