You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

osmanlıda ki zarafet...

osmanlıda ki zarafet...

Yönetici
RE: osmanlıda ki zarafet...
Bu hadise değil. Genel olarak hadislere nasıl yaklaşılması gerektiğinden söz ediyorum.

Sözüm meclisten dışarı,

Şahıs bir hadis okur mantığına ters gelir, yarım yamalak bildiği dinine uygun bulmaz ve hadisi inkar eder.
Açıklaması şudur; "Hadis alimleri bu hadisi sahih görmüş olabilirler, hadis ilmine göre sahih de olabilir fakat bana göre sahih değildir, Kur'an'a ayırıdır." Ve çok mantıklı açıklamalar yapmaya devam eder.
Tabiri caizse kendini rezil edip koyar ortaya.

Her neyse önceki yazışmalarından takip ettiğim kadarıyla okumuş görmüş biri olarak tanıdım seni. Sence de bu işi ilmine vakıf kişilere bırakmak gerekmez mi?
Elbette bizde konu hakkında konuşabiliriz fakat ilmine vakıf olduktan sonra.

Bir atasözümüzde derya
"Yarım hekim candan eder,
yarım hoca dinden eder."

Hoca olmadığımızın yada en azından yarım hoca olduğumuzun farkına vardığımız anda sanki biraz daha iyi olacak.
Diğerleri iyi vatandaş, İslam iyi insan yetiştirmeyi amaçlar.

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.
~Laedri~
Metamorfoz kardeş hadisi birde uyarı amaçlı olarak göremezmiyiz?
Efendimizin bir uyarıcı olduğunu düşünürsek ki öyledir...

Ve hadisin devamıda şöyledir.. Sizler laneti bolca yapar ve kocaya nankörlük edersiniz. sizden biriniz kadar, aklı başında bir adama galip gelebilen dini ve aklı eksik görmedim şeklinde söyler...
Yani hadisde haka
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yönetici
Hadisi paylaşan adına konuşamam ama dikkat edersen eğer, hadisin kaynağını da belirtmiş.

(Buhari, İman 21) yani hadisi ehlinden öğrenmiş ve aktarmış.

Hadisi ben kaynağından baktım daha uzun bir metni var aynen şöyle geçiyor. Sonunda açıklama da var.

Alıntı:20- Hayât Yoldaşına Nankörlük Etmek (Bir Nevi' Küfürdür) Ve Kâfirliğin Berisinde Kâfirlik Vardır Babı[41]

Bu konuda Ebû Saîd Hudrî'den ve Peygamber(S)'den rivayet edilmiş hadîs vardır [42].

22-....... Ibn Abbâs ® şöyle demiştir: Peygamber (S):
- Bana cehennem gösterildi, bir de gördüm ki cehennem ahâlî­sinin çoğu kadınlardır. Onlar küfr ederler, buyurdu.
Bunun üzerine:
- Allah'a mı küfr ederler? diye soruldu. Peygamber:
- Onlar kocalarına karış küfrün ederler, iyiliğe karşı küfrân eder­ler. Birisine bütün zaman ihsan etsen de sonra senden (hoşuna git­meyen) bir şey görse, "Ben senden hiçbir hayır görmedim" der. [43]

Açıklama:
Alıntı:[41] Bu bâb ile bundan evvel geçen bâblar arasındaki münâsebet şudur: Geçen bâblarda zikredilen, îmân işleridir. Küfür ise, onun zıddıdır. îmânla küfür arasın­daki münâsebet ise bunların birbirlerine zıd olmaları cihetidir. Çünkü iki şey arasını cem' eden şey, birkaç türlüdür...(Aynî).
Musannif Buhârî'nin maksadı, tâatlere îmân ismi verildiği gibi, ma'siyetlere de küfür isminin verildiğini, ancak ma'siyetlere dînden çıkarıcı olan küfür ma'nâsı kasdedilmeyerek küfür ismi verileceğini beyân etmektir (Ebû Bekr ibnu'l-Arabî).
Küfür, îmânın zıddıdır; küfür aynı zamanda ni'meti inkârdır, bu sonuncu ise şükrün zıddıdır. Küfrân da yukarıdaki şekildedir. Lâkin küfür dînde, küfrân ni'mette çok kullanılır.
Mehmed Sofuoğlu, Sahih-i Buhari ve Tercemesi, Ötüken Yayınları: 1/183.

[42] Aşîr, muâşir yâni yoldaş demektir. Şu âyette geçer: "O zararı fâidesinden daha yakın olana tapar, (taptığı nesne) ne kötü yardımcı ve ne fena yoldaştır" (el-Hacc:22/13).
Buhârî, bununla, bu bâbda zikrettiği hadîsin burada sevk eylediği tarîkden başka bir tarîki daha olduğunu işaret etmiştir. İşaret ettiği o tarîki Kitâbu'l-Hayz'da tahrîc etti.
Mehmed Sofuoğlu, Sahih-i Buhari ve Tercemesi, Ötüken Yayınları: 1/183.

[43] Başlığa uygunluğu açıktır. Başlık hayât arkadaşına nankörlük etmek ve küfür kelimesinin Allah'ı inkârın dışında kullanılmasıdır. Hadîsteki küfür de nankör­lük ma'nâsına kullanılmıştır.
Bundan haklara ve ni'mete nankörlük etmenin haram kılınması hükmü alın­mıştır. Çünkü ateşe ancak haramı işleyen girer. Nevevî, hayât yoldaşına karşı ve ihsana karşı nankörlüğü ateşle tehdîd etmesi, bunların büyük günâhlardan olduğuna delâlet eder, demiştir...(Aynî).
Mehmed Sofuoğlu, Sahih-i Buhari ve Tercemesi, Ötüken Yayınları: 1/184.

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.
~Laedri~
Kardeş hadisi paylaşan hinmet vurgu yapıyor günümüz kadınlarına...
Nitekim günümüz ahir zamanında ideolojiler ve siyasi gelişmeler hep kadın üzerinden yapılmıştır...
Kadınlar toplumun yapı taşlarıdır bir toplumu yozlaştırmada yada ihya etmede en önemli katalizörlerdir...
Misal eğer kendi toplum yapımızda kadınımıza sahip çıksaydık çok hızlı şekilde yozlaşmazdık ve kadınlarımızda birçok şeyin vebalini taşımazdı...
Konu farklı bir yere gitti ama umarım örneklendirmemi anlamışındır...
Kadın birçok şeyde etkendir.. Hem insanı yola çekmekte hemde yoldan çıkarmakta..
Selametle
Bunu ilk beğenen sen ol.
Cezalı Üye
Kusura bakmayın Alpi ben okuduklarımı anlayamadım heralde

Bu alıntıdan kadınların Cehennemde çoğunlukta olduğu anlamı çıkıyor mu?

Gerçekten anlayamadım.
Bunu ilk beğenen sen ol.
~Laedri~
Bu verdiğim en sığ örnek kardeşim elbette bizlerde sorumluyuz lakin dikkatini çekmek istediğim nokta hadisin tamamıyla ilgili yazılı olarak çok fazla diyalog yapamıyoruz zor oluyor..
Böyle konuları sohbet ortamında yüzyüze konuşmak daha verimli ve faydalı oluyor yazarken çok faydalı olamıyoruz..
Tavsiyem ilmine güvendiğin bir kişi ile yüz yüze sohbet ederek bu hadisi birisine sorman ve karşılıklı fikir alışverişinde bulunman
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yönetici
Şöyle düşünsene;

"şu duvarın arkasın baktım, çoğunun kadın olduğunu gördüm."
"Sınava girenlerin sonuçlarına baktım, zayıf alanların çoğunun kadın olduğunu gördüm."

Örnekler çoğaltılabilir. Bunda ne var ki?
Bir feminist bile buna karşı çıksa çıksa bu söylemler ile eğlenenlere karşı çıkar.
Ama biz öyle yapıyoruz diyoruz ki kadınlar daha değerlidir. Toplumun yapı taşıdır diyoruz.
İnsanların bir bölümü kadındır diğer bir bölümü de bu kadınların yetiştirdiği insanlardır.

Birinci konuda diyor ki; "Hayât Yoldaşına Nankörlük Etmek (Bir Nevi' Küfürdür) Ve Kâfirliğin Berisinde Kâfirlik Vardır Babı"
Yani Eşine karşı nankörlük etmek küfürdür.
Sonraki konuda da eşine karşı en çok nankörlük edenlerin (küfran içinde olanların) kadınlar olduğunu vurguluyor.

Alttaki açıklamada küfür ve küfranın bizim bildiğimiz dinden çıkmak anlamında değil nankörlük anlamında kullanıldığı vurgulanıyor.
Küfür kelimesinin kelime anlamı "örtmek" demektir.
Yani yorganını örtene "kafir" denilebilir.

Konuda ise eşinin yaptıklarını örtmek anlamına gelen nankörlük için küfür kelimesi kullanılıyor.

Dinden çıkmak anlamında ise, insan hakikatlerin üstünü örttüğü için "kafir" vasfını alır.

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.