You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Öncelik Verimliliğin (Bölüm 2)

Kıdemli Üye
Neden amaçlarınızı görmezden geliyorsunuz. Bu huyunuzdan vazgeçin ve bir zaman çizelgesi oluşturun.

Aşağıdaki önerileri yaparsanız 1 ay içinde amaçlarınıza ulaşacaksınız umarım.

Tamam, şimdi size uzun vadeli ve zor amaçlarınıza ulaşmanın yolu için araştırma yaptım ve aşağıda listeledim. Nereden başlamalıyız? Hedeflerimize nasıl ulaşmalıyız? Hepsi aşağıda.

Bir Zaman Çizelgesi Oluştur
Uzun vadeli hedeflerinize ulaşmak için öncelikle bir zaman çizelgesi oluşturmalısınız. 1 ay sonra bunu alışkanlık haline getireceksiniz.

Önemli olayları, yapmanız gerek şeyleri listenizde boyayın veya işaret çizin, oraya dikkat çekici bir şey yapın. Ama öncelikle hayat çizelgenizi oluşturun. Ben neden bu işi yaptım diye düşünün. Ayrıca her yaptığınız işi sorgulayın. Hangi iş bana daha yararlı olur diye düşünün. Bu size daha fazla yarar sağlar.

Bir defter alabilirsiniz, karalama defteriniz olsun. İnsanlar her zaman bir karalama defterine ihtiyacı vardır. Oraya günlük planlarınızı yazabilirsiniz.

[Resim: istock_green_folders_364140026_std-300x225.jpg]

Günlük görevleriniz önceliğiniz olsun
Listenizi hazırlarken önceliklerinizi başka bir yere ya da ilk sıraya yazın ki hatırlayabilesiniz. Bunun en kolay yolu alfabetik sistem yoludur.

Bu alfabetik sistem yolunda önceliklerinizi A,B,C gibi ilk harflere diğer önemli işlerinizi ise D,E,F harfleri gibi sonraya bırakmalısınız. Hatta bunları sayıyla da yapabilirsiniz. Bir nevi işaret gibi.

ABCDE Sistemi Hakkında Detaylı Bilgi
Planlı çalışmanın yollarından biri de ABCDE sistemidir. Bu sistem sizin işlerinizi daha düzenli bir sıraya koyacaktır.

A:Yarın veya sonraki günler kesinlikle yapmanız gereken bir takım ödevlerdir. Görev de diyebiliriz. Bunları kesinlikle ilk sıraya koyun çünkü önceliklerimiz verimliliktir ve aynı zamanda verimli olmak için de öncelikle görevlerimize kendimizi adamalıyız.

Eğer birden fazla göreviniz varsa bu listelemeyi A1 A2 A3 A4 tarzı numaralandırabilirsiniz.

B: Yine yarın yapmamız gereken görevlerdir ama sonucu daha hafif olan yani biraz daha önemsiz olan görevlerimizdir. Ama bu B görevleri yakın bir zamanda A görevinde dönüşebilir bu nedenle B'yi ikinci sıraya koymamız daha doğrudur.

Bu tip görevler daha az önemli olmasına karşılık bir o kadar da önemlidir çünkü zaman geçtikçe de önemlileşecektir. Örneğin öğrenciyken yarınki ödevinizi yapmanız mı daha önemli yoksa bir sonraki hafta mı? Tabi ki önceliğiniz yarınki olacaktır. Bu da onun gibi bir şey ama zaman ilerledikçe A'ya dönüşecektir.

C: Bu görevler bir nevi hobilerimizdir veya insanlara öğüt vermek olur bir makale yazmak, voleybol oynamak, tarzı şeyler C grubundadır.

D:Başkasına devredilebilir görevlerdir. Yani başkasının da yapabileceği görevler. Bu nedenle bunu sondan ikinci sıraya koymak daha mantıklıdır.

E:Bunlar da önemsiz olan görevlerdir. Bir an önce bitsin denile görevler değildir.

Bir işe başlamadan önce onun planını yapmanız bizim önerimizdir. Hem bu daha çok zevk verir hem de planlı olduğunuz için daha rahat yaparsınız.

Planlı programın da en iyi yolu ABCDE sistemidir. Zaten buna hepimizin ihtiyacı vardır. Ayrıca motivasyonumuzu ve özgüvenimizi artırırsak (bu gidişle) bizi kimse durduramaz hedeflerimize ulaşmamak için hiçbir sebebimiz olmaz.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.