You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Acemi Üye
Okuma ve Türkiye
Bugün Dünya'nın bir çok kesiminde yapılan fiili kitap okumayı anlatıcağım.
Dergi okuma oranı % 4
Kitap okuma oranı % 4,5
Gazete okuma oranı % 22
Radyo dinleme oranı %25
Televizyon izleme oranı %94
Şimdi yukardaki oranlar alıntıdır. Her kaynağa göre değişkendir. Mesela bazı kaynaklar Türkiyede okuma oranın 10 binde 1 olduğunu söylemekte. Yani on bin kişi arasında bir kişi okuma alışkanlığı kazanmış. Gerçekten çok düşük yüzde. Okuma alışkanlığı avrupada çok yüksek. Benim görüşüme göre karanlık bir çağ atlatan ve şuan aydınlanma çağı yaşayan batı dünyası okumayı sanki bir gelenek gibi daha küçük yaşta sevdirerek sentezliyor ve bu sayede karanlık çağa dönüş olmasın. Mantıklı bir şey şöyleki küçük yaşta kazanılan alışkanlık bırakmaya büyük gayret olmaksızın ömür boyu sürmektedir. Bu alışkanlık Türk toplumunda da uygulanmalı diye öngörüyorum. Okumayı büyüklerimiz alışkanlık haline getirir ise küçüklerin büyüklere özenmesi ile bunun nesillere aktarılabileceği görüşündeyim. Okullarda da okuma dersi olmalı ve geçmiş alimlerimiz atıyorum. İbni Sina bunların kitapları ders kitapı olarak okutulmalı. Ki çoçuğun ufku açılsın. Atalarından kalan bilime şevkle devam etsin. Pozitif bilimler ise zorluk kademesine göre ayarlanıp okutulmalı. Okuma ülkemizde kesinlikle bir sorun. Ve bu sorunun panzehiri yapılmalı. Aksi takdirde geleceği pek uygun görmüyorum çünkü dünyanın kaderini değiştiricek buluşlar olabilir bunlardan geri kalabiliriz. Tarih boyunca ben atalarımızın İslamiyetle birlikte ilimle iç içe olduğunu biliyorum. Şöyle ki Kuran-ı Kerim de ilim öğreniniz ve öğretiniz buyurmakta. Dinimizde emrediyor. Gerçekten bakın atıyorum doğada ki gözlemlerini not edenlerin kitaplarını okumassak nasıl gelişeceğiz ? O gözlemlere yorum yapmassak nasıl gelişeceğiz ? Benim bir sözüm var. "- 1 kitap bin ilimdir."Diye. Evet okumayı çocuklarınıza alışkanlık ettirin büyüyünceye kadar internet kullandırmayın. Sonrasında interneti ona doğru kullandırın. Araştırma yapması yazılım yapması için kullandırın. Böylece bu tarz çalışmalar için de kitap okumak istiyecektir. Her kapı onun için kitap okumaya gidecektir. Biliyorum hükümetimiz malesef ki yeterli sayıda araştırma amaçlı kütüphane yapmıyor. Bu konuda çok üzülüyorum kütüphanesiz bir ülke Sad okuma ihtiyaçtır. Dediğim gibi okuma oranlarımız çok düşük gençlere küçüklere okuma öğretip bu bilinci yerleştirin. Allah'ın rahmeti ve bereketi her daim üzerinize olsun. Allah ilminizi ve ilmimizi artırsın.
Bunu ilk beğenen sen ol.
-İKRA-
RE: Okuma ve Türkiye
Mertcan kardeşim Allah'ın rahmeti ve bereketi senin de üzerine olsun.
Ülkemizdeki kitap okuma oranı beni de her zaman üzen bir konu.
İngiltere metrosundan bir fotoğraf vardı, herkesin; hem oturan, hem ayakta duranın elinde bir kitap...
Sadece bir kişi kitap okumuyordu, o da yabancıymış!
Okumayı sevdirmeye küçük yaşta başlanılmalı fikrin güzel,
Kütüphane sayısı artsın ama mevcut kütüphaneleri bir dolduralım keşke...

Mertcan, Erdal Demirkıran'ın 'Sadece Başbakan Okusun' isimli kitabını okudun mu?
Okumadınsa tavsiye ederim.
Allahümme salli alâ seyyidina Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammed
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
Bu oranlara kurani kerim ve tefsiri okuma dahil mi
"Ey Sevgili!..
Bir geceliğine değiş tokuş etseydik yüreğimizi,
Taşıyabilir miydin acaba bendeki seni!..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
Türkiye de çok şükür tefsir okuyan genç sayısı çok.
En azından benim gozlemlerim bu şekilde
"Ey Sevgili!..
Bir geceliğine değiş tokuş etseydik yüreğimizi,
Taşıyabilir miydin acaba bendeki seni!..
Bunu ilk beğenen sen ol.
.
Bende artık daha ümitvarım gelecekten Allah'ın izniyle...hani çok durmuşsun ya şu eğitim-öğretim meselesi üzerinde...mertcan bu ülkede bir dönem saçma sapan uygulamalar, dayatmalar yüzünden pek çok beyin göçü yaşandı, bu konuda bir fikrin var mı kardeşim? Ülkemin gelecek vadeden güzel insanlarının başındaki başörtü bahane edilerek inandıkları şekilde yaşama hakları ellerinden alındı...Eğitimleri ellerinden alındı ve hatta kendilerine " başı bağlı okumak isteyenler Suudi Arabistan'a gitsin!! denildi..(Süleyman Demirel) Benim o tıp fakültelerinde, hukuk fakültelerinde vb. eğitim gören zeki ablalarım bu tavizi vermemek adına ya eğitim hayatlarına son verdiler yada yabancı ülkelerde eğitimlerine devam etmek durumunda kaldılar..biz bu beyinleri böyle ahmakça sebepler ileri sürerek kaybetmiş bulunduk..Ama inşallah artık bunlar olmayacak..Artık bu özgürlük tanındı bizlere..İşte bu yüzden inşallah herşey daha güzel olacak
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma olayı dışarda nasıldır bilmiyorum ama türkiyede bu çok yoğun. dolu, sağlam bir bilince sahip olmanın yolu çeşitli ve değerli şeyleri okumak bunu biliyoruz elbette. başörtüsü üzerindeki cahilce baskıların kalkmış olması zorunlu göçleri bir nebze azaltsa da eğitimin tüm sorunları çözülmedi, ve malesef eğitim sistemi ile plansız şekilde oynama adeti sürüyor. temelinde ezberci mantığı yürüten eğitim sisteminin de okuma alışkanlığı üzerinde olumsuz etkileri var. benim malesef umudum yok, gergin gündeme kaptırmış giden ve üzerinde tartıştığı şeyler üzerinde farklı görüşlere ait birkaç kitap okumayı angarya gören kitleler var ülkenin her tarafında.
Irkçılık ideolojik bir düşünce değil, aksine psikolojik bir hastalıktır.(Şehid İnşaAllah Malcolm x-Malik El Şahbaz)

Sizi rahatsız etmeye geldim!
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Evet bilirim o başörtü saçmalığını 1940 dan sonra Chp sarpa sardı sanane kardeşim kim ne takıyosa özgürlük diyosun başörtü yasağı koyuyosun. Evet haklısın beyin göçü oldu. Keşke olmasa idi. Beyin göçü kadar ilmi kitaplarımızda piyasada yok tarihi kütüphanelerdeki kitaplar çürümeye terkedilmiş.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.