Dergi okuma oranı % 4
Kitap okuma oranı % 4,5
Gazete okuma oranı % 22
Radyo dinleme oranı %25
Televizyon izleme oranı %94
Şimdi yukardaki oranlar alıntıdır. Her kaynağa göre değişkendir. Mesela bazı kaynaklar Türkiyede okuma oranın 10 binde 1 olduğunu söylemekte. Yani on bin kişi arasında bir kişi okuma alışkanlığı kazanmış. Gerçekten çok düşük yüzde. Okuma alışkanlığı avrupada çok yüksek. Benim görüşüme göre karanlık bir çağ atlatan ve şuan aydınlanma çağı yaşayan batı dünyası okumayı sanki bir gelenek gibi daha küçük yaşta sevdirerek sentezliyor ve bu sayede karanlık çağa dönüş olmasın. Mantıklı bir şey şöyleki küçük yaşta kazanılan alışkanlık bırakmaya büyük gayret olmaksızın ömür boyu sürmektedir. Bu alışkanlık Türk toplumunda da uygulanmalı diye öngörüyorum. Okumayı büyüklerimiz alışkanlık haline getirir ise küçüklerin büyüklere özenmesi ile bunun nesillere aktarılabileceği görüşündeyim. Okullarda da okuma dersi olmalı ve geçmiş alimlerimiz atıyorum. İbni Sina bunların kitapları ders kitapı olarak okutulmalı. Ki çoçuğun ufku açılsın. Atalarından kalan bilime şevkle devam etsin. Pozitif bilimler ise zorluk kademesine göre ayarlanıp okutulmalı. Okuma ülkemizde kesinlikle bir sorun. Ve bu sorunun panzehiri yapılmalı. Aksi takdirde geleceği pek uygun görmüyorum çünkü dünyanın kaderini değiştiricek buluşlar olabilir bunlardan geri kalabiliriz. Tarih boyunca ben atalarımızın İslamiyetle birlikte ilimle iç içe olduğunu biliyorum. Şöyle ki Kuran-ı Kerim de ilim öğreniniz ve öğretiniz buyurmakta. Dinimizde emrediyor. Gerçekten bakın atıyorum doğada ki gözlemlerini not edenlerin kitaplarını okumassak nasıl gelişeceğiz ? O gözlemlere yorum yapmassak nasıl gelişeceğiz ? Benim bir sözüm var. "- 1 kitap bin ilimdir."Diye. Evet okumayı çocuklarınıza alışkanlık ettirin büyüyünceye kadar internet kullandırmayın. Sonrasında interneti ona doğru kullandırın. Araştırma yapması yazılım yapması için kullandırın. Böylece bu tarz çalışmalar için de kitap okumak istiyecektir. Her kapı onun için kitap okumaya gidecektir. Biliyorum hükümetimiz malesef ki yeterli sayıda araştırma amaçlı kütüphane yapmıyor. Bu konuda çok üzülüyorum kütüphanesiz bir ülke
okuma ihtiyaçtır. Dediğim gibi okuma oranlarımız çok düşük gençlere küçüklere okuma öğretip bu bilinci yerleştirin. Allah'ın rahmeti ve bereketi her daim üzerinize olsun. Allah ilminizi ve ilmimizi artırsın.