Dinimizde mükellef olmanın üç şart var; Akil, baliğ ve hür olmaktır.
çocuk değilsin, deli de değilsin, çok şükür köle de değilsin.
Peki, acaba gerçek anlamda hür müsün ? Kölelerin tekliften muaf olduğunu bilirmisin. Dindar olman için kölelikten kurtulmu olman lazım.
Kölelik, yalnızca düşman eline esir düşmekle olmaz. Kim bir şeyi çok seviyorsa, o kimse, sevdiği şeye köle olmuştur. Sevdiğide ona efendi olmuştur. Artık o kişi , sevdiğinin hükmü altındadır : Sevdiği ister kadın olsun , ister altın , ister köpek olsun. Sen istersen "nefis" deyiver ona. Eğer nefsinin emrinde isen, ona kul olmuşsan, artık Tanrı'ya kul olabilir misin?
Efendimiz, " Kişi sevdiğiyle beraberdir." buyurmadır ? Sen nefsini seviyorsan, Tanrıya nasıl dost olacaksın ?
Dostluğun ilk durağı, kendi isteğini bırakıp, sevgilinin isteklerine sarılmaktır.
Seni, Allah ile dost olmaktan alı koyan her şey, ruhunda esir bir çobandr. Bunu böyle bil! iman ehli olmak istiyorsan , sen kendi nefsini değil, seni yaratanı seveceksin. çünkü "iman edenler,Allah'ı en içten sevgiyle sevenlerdir.
"(KUR'AN 2/165) Gerçek aşk, ahhh ve feryadla haykırmaz, kendi içine gömer.
Toprapa ekilmiş tohumlar gibi , o ahlar, onun ruhunda filizlenir, bereketlenir, en sonunda salih emele dönüşür..
Sen bir güzeli seviyorum , dersin. Bir sevdaya düştüm dersin.
işler dilediğin gibi gitmez ona kavuşamazsın.
Ama yine de o sevdadan kurtulamazsın, ondan vazgeçemezsin. Ona kavuşmayı ümit eder durursun.
Bir gün geçici aşk olduğu bildiğin halde, onun uğruna yıllarca mücadele edersin.
ümit kesmez, peşini bırakmazsın. Allah yolunda gerçek sevda var. muradına eremeyince, ne diye hemen ondan vazgeçersin?
Kaç kere bir hayale aşk oldun da sonra onun bir hayal olduğunu anladın.
Gerçek aşk, bir hayal değil ya!
Senin için vuslat gerçekleşmese bile, O'nun eşiğinde bekleyen binlerce dosttan , O'nun hikayesini hiç dinlemedin mi ?
" De ki : Ey kendi kendilerine yazık etmiş olan kullarım ! Benim rahmetimden siz ,hiç ümit kesmeyiniz! "( Kur'an 39/53) "Rabbinin rahmetinden , ancak yoldan çıkçış olanlar ümit keserler" (Kur'an 15/56)
Seyyid Tirmizi
![[Resim: sems-i-tebrizi-sozleri-ii.jpg]](http://4.bp.blogspot.com/-xGAoZcgkZ7A/UbuBlKhTrxI/AAAAAAAABSI/MhYEJHQBGl4/s1600/sems-i-tebrizi-sozleri-ii.jpg)