You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Nişanlı iken dinî nikâh yapılmalı mı?..

General

Aynı şehirde oturuyorlarmış. Araya girenler vasıtasıyla tanışmışlar, karşılıklı gidiş gelişlerden sonra nihayet anlaşmış, hatta sözleşmişler de...

Artık gerekli olan hazırlıklar tamamlandıktan sonra sıra resmî nikâha gelecekmiş. Ancak, resmî nikâh ne zaman olacak, onu pek kestiremiyorlarmış. Bu sebeple resmî nikâhı beklemeye gerek yoktur, diyerek hemen dinî nikâh yaptırmak istemişler. Lakin kız tarafı buna razı olmamış. ?Hazırlıklarınız tamamlansın, resmî nikâh safhasına iş intikal etsin, ondan sonra dinî nikâhınızı da yaparsınız, daha işin başında dinî nikâh yapılmaz!? demişler.
Bu karşılıktan pek memnun olmayan genç, sorusunu şöyle sormuş, diyor ki:
-Biz nişanlıyız, resmî nikâha kadar birbirimizi daha iyi tanımak için dinî nikâh yaptırıp mahremiyeti aradan kaldırmak istedik. Bu tanışma sırasında bir uyuşmazlığımız ortaya çıkarsa işin başında iken geri dönelim, dedik. Neden izin vermiyorlar dinî nikâha? Bu daha uygun olmaz mıydı birbirimizi tanımak için?
Efendim, bu sorunuzun cevabı maalesef bence pek olumlu değildir. Daha uygun olmaz, diye cevap vermek zorundayım. Şöyle ki:
Birbirinizi tanımak için mutlaka dinî nikâh yaptırmanız gerekmez. Nikâh yapılmadan da üçüncü şahısların yanında, aile içinde ya da herkese açık olan umumi mekânlarda rahatça konuşup tanışabilirsiniz. Hayat anlayışınızı sıralayabilirsiniz, özelliklerinizi, titizliklerinizi, beklentilerinizi, vazgeçilmezlerinizi olanca açıklığıyla ortaya koyabilirsiniz. Aynı rahatlık içinde muhatabınızı da dinleyebilirsiniz. Onun da beklentilerini, özellik ve titizliklerini, vazgeçilmezlerini öğrenebilirsiniz. Böylece ileride anlaşamayacağınız taraflarınız ortaya çıkarsa, bu zıtlıkla kurulacak bir yuvanın mutluluk getirmeyeceğine kani olursanız, kimseyi rahatsız etmeden, özellikle kız tarafının itibarına şaibe düşürmeden görüşmeyi keser, sessizce geriye çekilebilirsiniz...
Henüz nikâh yaptırmadığınızdan dolayı mehir ödemek zorunda da kalmazsınız, kızcağız da iddet beklemek gibi mükellefiyetle karşılaşmaz.
Aradaki mahremiyet sebebiyle birbirinize mesafeli muhatap olduğunuzdan, el ele, göz göze gezip tozduğu birinden ayrılmış gibi bir itibar aşınması da söz konusu olmaz. Zaten mahremiyet mesafesi koymanın en büyük koruyucu faydası da burada meydana çıkar.
Nikâh yapmış olsaydınız sonuç bu kadar kolay ve şaibesiz olmazdı. Önce erkeğin boşamama riski ortaya çıkardı. Sonra kızcağız evlenip de boşanmış biri durumuna girerdi. Bu da başından nikâh geçmiş bir dul durumuna düşürürdü. İşte buna benzer birçok olumsuzluklarla karşılaşmamak için nişanlılık dönemi tanışma dönemi olarak kabul edilir, taraflar birbirlerine mahremiyet ölçüleri içinde mesafeli muhatap olurlar, daha işin başında iken dinî nikâh yapıp da emrivakilerle birbirlerini zor durumda bırakmazlar.. Dinî nikâhı resmî nikâha kadar tehir etmeyi özellikle kızın itibarının korunması açısından faydalı görenler çoğunluktadır. Çünkü dinî nikâhın taraflara yüklediği karı koca mükellefiyeti kanunla teminat altına alınamadığından, bir anlaşmazlık çıkması halinde oğlan kolayca devreden çekilmekte, kızın kaybolan hakkını kanunla elde etme imkânı da bulunmamaktadır. Bundan dolayı tarafların haklarını koruma altına alacakları resmî nikâha kadar dinî nikâhı beklemesinde faydalar vardır, diyenler çoğunluğu teşkil etmekteler. Hemen ilave edeyim ki, her kaidenin istisnası olacağı gibi bunun da istisnaları olabilir. Sizler sağlam bir tutum ve duruş içinde istisna teşkil edebilirsiniz. Ona bir diyeceğimiz olamaz. İstisnalar hep müstesnadırlar.

Ahmed ŞAHİN )))) A.E.O
Ne kadar seversen sev, bir gün ayrılacaksın.
Ne kadar toplarsan topla, bir gün bırakacaksın.
Ne kadar yaşarsan yaşa, bir gün öleceksin.
Ne yaparsan yap, bir gün hesabını vereceksin.
[Resim: 9qfd91186dd20fz6.gif]
[Resim: 373jx0.gif]
Bunu ilk beğenen sen ol.
Kıdemli Üye
RE: Nişanlı iken dinî nikâh yapılmalı mı?..
EVET BENDE NİŞANLIYIM VE NİŞANLIYKEN DİNİ NİKAH YAPILMASINA KARŞIYIM.ERKEK BÖLÜMÜNDEN BAKILDIĞI ZAMAN PEK BİŞEY FARKETMEZ AMA BAYANLAR BU DURUMDA ÇOK MAĞDUR DÜŞÜYORLAR. NE OLURSA HERŞEY İSLAM SINIRLARI İÇERİSİNDE EDEBE EHEMMİYET GÖSTEREREK YAPILMALIDIR
PAYLAŞIM İÇİN TEŞK.

KULA KUL OLMAK İÇİN ATILMADIK MEYDANA,

BİZ YANLIZ HAKİKATE,HAKK'A SECDE EDERİZ!

NASIL GİRDİYSE DAVA SAHİPLERİ ZİNDANA,

BİLSİN Kİ KAHPE DEVİR BİZDE ÖYLE GİRERİZ!...
Bunu ilk beğenen sen ol.
R4BİA
Cvp: Nişanlı iken dinî nikâh yapılmalı mı?..
ben size katılmyorum

bence yapılmalı çünkü arada şeytan var aksine dini nikah olmazsa birbirlerine haram olmuyolar mı ?

nişan ne demek evliliğe atılan adım ha nişanlıyken yapmışsın ha resmi nikah kıyıldıktan sonra ALLAH KATINDADA helal olması açısından bence şart
Bunu ilk beğenen sen ol.
Kıdemli Üye
binnur Adlı Kullanıcıdan Alıntı:ben size katılmyorum

bence yapılmalı çünkü arada şeytan var aksine dini nikah olmazsa birbirlerine haram olmuyolar mı ?

nişan ne demek evliliğe atılan adım ha nişanlıyken yapmışsın ha resmi nikah kıyıldıktan sonra ALLAH KATINDADA helal olması açısından bence şart

ÇOK YANLIŞ DÜŞÜNÜYOSUN KARDEŞİM .İYİ O ZAMAN NİŞANLIYKEN AİLE HAYATI YAŞANSIN EVLENMEYE DE GEREK YOK ARADA ŞEYTAN VAR DİYOSUN ŞEYTANIN OLMADIĞI Bİ YER YOK ZATEN İSTEYEN İSLAMİ ÇERÇEVELER İÇERİSİNDE NİŞANLILIĞINI SÜRDÜREBİLİR BUNU YAPMAK ZOR BİŞEY DEĞİL.BİDE NİŞANLIYKEN İMAM NİKAHI YAPTIRIPTA NİŞANI BOZAN ÇOK KİŞİ VAR ÇEVREDE ONLARI Bİ DÜŞÜN İSTERSEN.GÜNÜMÜZ ALİMLERİ DE NİŞANLIYKEN İMAM NİKAHI YAPILMASI VE NİŞAN SÜRESİNİN FAZLA UZATILMAMASINDAN YANA...

KULA KUL OLMAK İÇİN ATILMADIK MEYDANA,

BİZ YANLIZ HAKİKATE,HAKK'A SECDE EDERİZ!

NASIL GİRDİYSE DAVA SAHİPLERİ ZİNDANA,

BİLSİN Kİ KAHPE DEVİR BİZDE ÖYLE GİRERİZ!...
Bunu ilk beğenen sen ol.
(...)

binnur ne saçmalıyosun sen

eee adamla nikahı kıydın dini nikahı anlaşamadın sen ayrılmak istiyosun

ama adam seni boşamıyo ne yapcann??
Şuan DeLi MisaL Aşığm Bir Kişi Hariç Herkese Şaşıyım !
Bunu ilk beğenen sen ol.
R4BİA
(A) (N) Adlı Kullanıcıdan Alıntı:

hiç te saçmalamıyorum...

ben sadece ALLAH KATINDA BUNUN DOĞRU OLDUĞUNU ANLATMAYA ÇALIŞIYORUM BU NİŞAN EVRESİ BOYUNCA HİÇ Mİ YALNIZ BİYERDE KALIP KONUŞMUYOLAR NİŞANLILAR HİÇ Mİ GÖZGÖZE GELİNMİYOR HİÇ Mİ ELELE TUTŞULMOYUR HATTA GÜNÜMÜZDE DAHA İLERİ GİDENLER BİLE VAR BUNLAR ZİNAYA GİRİYOR . O ZAMAN SANA O ADAM YA DA KADIN HARAM SAYILIYOR ALLAH KATINDA. BUNLARI SİZ BENDEN DAHA İYİ BİLİYOSUNUZ ....

TERCİH SİZİN CANIM YAPTIRMAZSINIZ MADEM KARŞISINIZ İLİMCİM YOLCUCUM SAHRACIM AMA BEN YAPTIRIRDIM

ÜSTELİK TAM OLARAK AYRINTISINI BİLMİYORUM AMA KADININ BİR KEZ BOŞOL DEMESİ BU NİKAHI BTİRİYOR BİLDİĞİM KADARIYLA

BEN YAPTIRIRIM
Bunu ilk beğenen sen ol.
(...)
*GÜL* Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(A) (N) Adlı Kullanıcıdan Alıntı:

hiç te saçmalamıyorum...

ben sadece ALLAH KATINDA BUNUN DOĞRU OLDUĞUNU ANLATMAYA ÇALIŞIYORUM BU NİŞAN EVRESİ BOYUNCA HİÇ Mİ YALNIZ BİYERDE KALIP KONUŞMUYOLAR NİŞANLILAR HİÇ Mİ GÖZGÖZE GELİNMİYOR HİÇ Mİ ELELE TUTŞULMOYUR HATTA GÜNÜMÜZDE DAHA İLERİ GİDENLER BİLE VAR BUNLAR ZİNAYA GİRİYOR . O ZAMAN SANA O ADAM YA DA KADIN HARAM SAYILIYOR ALLAH KATINDA. BUNLARI SİZ BENDEN DAHA İYİ BİLİYOSUNUZ ....

TERCİH SİZİN CANIM YAPTIRMAZSINIZ MADEM KARŞISINIZ İLİMCİM YOLCUCUM SAHRACIM AMA BEN YAPTIRIRDIM

ÜSTELİK TAM OLARAK AYRINTISINI BİLMİYORUM AMA KADININ BİR KEZ BOŞOL DEMESİ BU NİKAHI BTİRİYOR BİLDİĞİM KADARIYLA

BEN YAPTIRIRIM

kadının bu konuda hiç bir yetkisi yok iş erkekte bitiyor

bizim bi akrabanın kızını boşamıyordu adam s....zoruyla boşattılar
Bunu ilk beğenen sen ol.
R4BİA
beni yanlış bildilendirmişler ifade

ben erkeğin üç talak ile boşadığını bilmiyorum birinin kadının diğer ikisinin de erkeğin olduğunu bilyordum ifade
Bunu ilk beğenen sen ol.
(...)
*GÜL* Adlı Kullanıcıdan Alıntı:beni yanlış bildilendirmişler ifade

ben erkeğin üç talak ile boşadığını bilmiyorum birinin kadının diğer ikisinin de erkeğin olduğunu bilyordum ifade

bilmemek ayıp dil öğrenmemk ayıpgülücük

biz kadın milleti duygusal ve sabırsız olduğumuzdan boşamayı eerkeğe bıraktı

ama şu zmanda büyük islam alimleri kıymayın diyor çünkü bunu bile kullanıyo pisliklergülücük
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.