Din ve devlet işlerini birbirinden ayıracaksak ortada bir din olması gerekiyor. Örneğin komünizm metaryalist bir devlettir. Ve bu devlet laik değildir. Çünkü metaryalizme göre din ve Tanrı yoktur.
Akşam tv izliyorum. Gündüz izlemiyorum. Buna göre ben evimde bir tv olduğunu kabul ediyormuyum? Laiklik islamda yoktur demek şudur; evde ancak sürekli izliyorsan tv vardır. İşte bu kadar saçma bence.
İslam laik bir din bana göre. Laiklik islamla oluşturulmuş bir kavram olmalı. Avrupa hukuku ile değil. Müslümanlar olarak Laikliğin sahibi biziz demeliyiz. Ona düşman olmak doğru değil. Hatta Peygamberin sav laiklik ile örtüşen örneklerini görebilmeliyiz.
Şeriat nedir? Bu din nereye geldiğini düşünmeliyiz. Ne iddia etti sahabeler? Ne için savaştılar? Aklımızla bunları düşünmeliyiz. Örneğin ağaca yaşlanıyor Peygamber sav. Sonra onu kesiyorlar değilmi? Ben şah damarından yakınım diyor bu putlara aracılara gerek varmı? Gidip savaşıyorlar ölüyorlar. Ne için! Devlet kurmak için mi? Allahın kanunları ile yönetilen devlet kurdular başardılar şeklinde düşünmek doğru değil. Çünkü Peygamberimizin sav amacı devlet kurmak değil bence.
Bence islamda devlet kuralı yok. Kuranı anayasa kitabı gibi takdim edilmesini hoş bulmuyorum. İnsan kendi hayatının yönetici vasıflarının verdiği ölçüde kurana uygun kararlar vermeli. Gökten indiğini sanmak gibi çocukça bakmamalıyız. Allah gökte olmadığını bilecek kadar büyüğüz. Bunların oluşturduğu bin yıllık ufak fikirler ve gelenekler dogmalar oluşturdu. Aslında islamla ilgili olmayan fakat ona isnat edilen meseleler gibi. İslami hukuk oluşturmak ve bu uğurda savaşmak gibi şeyleri dikkatli okumalıyız. Yeri geldiğinde devletlerde bizi Allaha ulaştıran bir aracı haline gelebilir. Ki bu put şeklinde bir devlet olur.
Hatta öyleki geleceğe ve insana karar veren iyi veya kötü. Cennetlik veya cehennemlik. Bu karar ne kadar dinselleşir ise o kadar Allahın adına karar vermek ifade eder. Bunlardan korkmak lazım. Gizli şirk bunlar işte. Cahilliklerden besleniyor.
Dünya uzayda bir nokta. Bizler Devletleri islamdan önce oluşturmuş canlılarız. Ve devleti doğadan korunmak için oluşturduk. Hayvanları öldürdük ve beslendik. Oysa hepsini Allah yaratmıştı. Biz Devletleri Allahın yarattığı bu dünya ya karşı olmak için birleşerek oluşturduk. Birbirimizle onun enerji kaynaklarını tüketmek ve kirletmek içinde savaşıyoruz.
Allah dünya yı bize verdi. Biz devlet istemekle en başta hata içindeyiz. İşte müslümanın vizyonu böyle olmalı bence.