You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Neden emir kipi kullanırız.

Üye
"Allahım sen bana sabır ver.!" Bknz: Emir kipi. Şimdi sizlere soruyorum arkadaslar. Biz yaradana nasıl emir kipi kullanabiliyoruz. ?

Alıntı: Bu soruyu Üniversite'de bir derse girmiştim. Edebiyat ögretmeni böle bir soru sordu sınıfa ve bu sınav sorunuz dedi.

Sınav sorunuz Tongue
Beni sevmesini ögreneceksiniz...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
RE: Neden emir kipi kullanırız.
bu konuda yakın zamanda bı yazı okumustum ama tamamı su an aklımda degıl...
kur an ı kerım dekı dua ayetlerınde (yanı Allah ın bıze ogrettıgı sekılde) ver,yardım et,koru vs seklınde gecer..peygamberımızınde Allah tan bırsey ısterken bu sekılde ısteyın dıye hadıslerı mevcuttur dıye hatırlıyorum...
.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
nedeni çokmu önemligülücük insanlar yaradandan birşey isterken onu ne kadar istedigini belirtmek içinde bu şekilde istiyor dua ediyor olabilir...ben allahım affet diye dua ederim sen allahım beni affedermisin şu günahı işledim dersin...amaç o şeyi istemektir sonucta...ister emir kipi olsun ister olmasın bence siz allahtan isteyinde nasıl isterseniz isteyingülücük
[Resim: urjn1.jpg]

Gaflet içinde gördüm, nice canlı cesedi ;
Câhillerden beterdi, âlimlerin hasedi..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
önemli olan içindeki niyettir söylerken kullandığın tonlamada önemli istek olarakda söylenebilir bir cümle
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
“Sizden biri dua edince “Ya Rabb dilersen beni affet! Ya Rab dilersen bana rahmet et!” demesin. Bilakis, azimle (kesin bir üslubla) istesin, zira Allah Teala Hazretleri’ni kimse icbar edemez(zorlayamaz).”

Hadis, Cenab-ı Hak’tan azimle, ısrarla istemek gerektiğini, “dilersen affet, dilersen rızık ver…” gibi Allah’ın dilemesine bırakmamak gerektiğini ifade ettikten sonra bunun sebebini son cümlede belirtmektedir: “Allah Teala Hazretlerini kimse icbar edemez.” Zira “dilersen” tabiri, mecbur edilmesi mümkün olan kimseler hakkında kullanılması münasiptir ve nezaket ifade eder. Cenab-ı Hak ise bundan münezzehtir.

“Dilersen affet…” gibi ifadelerin kullanımı uygun görülmemiştir. Çünkü bu ifadeler “minnetsizlik” manası içerir. Bu ise hiç bir şekilde Allah’ın azametine uygun düşmez.
.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Üye
Arkadaslar siz yanlıs anladanız. Adı ustunde emir kipi neden bu sekilde dua ediliyor. Edebiyat acısından bakarsanz gercektende emir verir gibi dua ediyoruz. Benim amacım dualarınızı yargılamak değil. Sonucta bende o sekilde dua ediyorum. (;

Söle sölemeyliyim ki niçin emir kipi ?
Beni sevmesini ögreneceksiniz...
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.