You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Nasıl Sadaka Vermeliyim

Nasıl Sadaka Vermeliyim

Yönetici
RE: Nasıl Sadaka Vermeliyim
Aslında size özel sormamıştım genele sormuştum. Soruyu düzelteyim.

Bir bela ve sıkıntı atlatıldığında sadaka vermek sünnet midir, adet midir?
Diğerleri iyi vatandaş, İslam iyi insan yetiştirmeyi amaçlar.

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Bela veya musibet atlatıldığında sadaka vermek benim gördüğüm toplumumuzda adet olmuş. Ancak illa ki musibete uğrayınca değil böyle bir durumda kalmadan çok daha önce Allah rızası ve bir kısım günahlarımıza keffaret olabilmesi amacıyla verilmesi çok daha önemli. Bu konu ile ilgili olarak ayet ve hadisler mevcut olup H.z Peygamber (a.s.m) 'in sadaka verilmesi ile ilgili teşvikleri pek çoktur.

"ALLAH, faiz malını mahveder, sadakaları ise artırır (bereketlendirir). ALLAH hiçbir günahkâr nankörü sevmez. " (Bakara 276)

"Sadakaları açıktan verirseniz ne güzel! Fakat onları gizleyerek fakirlere verirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır ve günahlarınızdan bir kısmına da keffaret olur. ALLAH yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır." (Bakara 271.)

"Bir hurma ile de olsa sadaka veriniz. Çünkü sadaka olarak verilen o hurma, açın ihtiyacını giderir. Suyun ateşi söndürmesi gibi günahı da söndürür." (İbn Mübârek)

"Müslüman bir kul, helâl olarak kazandığı maldan sadaka verirse ki Allah da ancak helâlden verileni kabul eder Allah Teâlâ o sadakayı sağ eliyle kabul eder ve herhangi birinizin deve yavrusunu büyüttüğü gibi onu büyütür. Öyle ki, sadaka olarak verdiğiniz bir hurma, Uhud dağı kadar olur." (Buhârî ve Müslim, Tirmizî, Nesâî, Ebu Hüreyre'den)

"Her insan (kıyâmet gününde) hemcinsleri arasında hüküm verilinceye kadar sadakasının gölgesinde durur." (İbn Hibban ve Hâkim, Ukbe b. Âmir'den)
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 20-10-2015, Saat:03:26 PM, Düzenleyen: Zeyd.
Yönetici
Yani bela atlatıldıktan sonra sadaka vermek gibi bir şey İslam da yoktur.
Bela atlatıldıktan sonra adet olduğu üzere sadaka verilebilir, sakıncalı değildir.

Asıl İslam'a uygun olanı, bela ile karşılaşmamak için değil Allah rızası için sadaka vermektir.

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yeni Üye
bazen bir gülümseme bile sadakadır
ama tabi maddi boyutu da önemli düşkün kimselere yardım ediniz
camilere hayır yapınız
öğrencilere burs vb.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Kıdemli Üye
Kardeşim öncelikle şunu söylüyeyim ki ben dini bilgileri kıt bir insanım:D

Yardımcı olmak babında az çok şu öğrendiklerimi yazmakta fayda görüyorum.Evet şimdi mantıken düşünürsek sadaka başa gelecek musibet ve kazayı önler (hocam yanlışsam düzeltiniz) burdan hareketle;hani derlerya verilmiş sadakan varmış.Kardeşim yani sen zaten sadaka vermişsin ya da vermek gibi birşey yapmıssın(mesala en basiti tebessüm etmek) ki artık olay bitmiş.

Yani artık o kazadan sonra vereceğin sadakalar o belalardan sonra ki kazalara verilmiş olur.hocam yanlışsamgülücük

şimdi senin bu atlattığın kaza için yapacağın şey şükretmek olmalı ve artık sonraki kazalardan korunmak içinde sadaka vermek,dua etmek vs.

Rıza-ı ilah için verecen,sağ elin verdiğini sol el görmeyecek,sadaka verirken elin ayağın titremeyecek,gönlünden ne koparsa,tabiki ihtiyaç sahiplerine verecen...
Aşk bir şem'-i ilâhîdir benim pervânesi
Şevk bir zencîrdir gönlüm anın dîvânesi
-Şeyh Galip-
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yönetici
Bak seeen kırmızıbaşlıklıejderha'ya bak.Big Grin
Maşallah maşallah.
Yanılt beni. Seveyim seni.
Tekrar maşallah.gülücük

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.