You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Namazın sünnetlerini ve nafileleri terkeden Selefilere cevap

Profesör
Günümüzdeki Selefi (geçinen)lerin, farzlardan önce ve sonra kılınan namazlar hakkındaki görüşleri nedir?

Bazı nafile namazların evlerde kılınması gerektiğine dair rivayet edilen hadis-i şerifleri örnek göstererek “camilerde sadece farz namaz kılınır” diye iddia etmek suretiyle vakit vakit namazlarıyla kılınan sünnet ve nafile namazları genellikle kılmazlar.

Halbuki şöyle buyrulmuştur: “Her kim bir gün ve gecede 12 rekat namaz kılarsa onun için cennette bir ev bina edilir. Öğle namazından önce dört rekat, öğle namazından sonra iki rekat, akşam namazından sonra iki rekat, yatsı namazından sonra iki rekat, sabah namazından önce iki rekat.” (Sünen-i Tirmizi, Salat, 304; Sünen-i İbn-i Mace, İkâmet’üs-salah, 100)

“İkindinin farzından önce dört rekat namaz kılana Allah rahmet etsin.” (Tirmizi)

Hazreti Aişe (Radıyallahu anha)’dan rivayetle Resulüllah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Efendimiz, yatsının farzından önce ve sonra dört rekat namaz kılıp yatardı.” (Darimi)

Başka bir rivayette: “İmam, farz kıldığı yerde nafile kılmasın. Oradan biraz (sağa, sola veya geri) çekilerek kılsın” buyrulmuştur. (Sünen-i Ebu Davud 72)

İmam Muhammed’in Zahir’ür-Rivaye diye bilinen kitaplarını el-Kâfi adlı eserinde toplayan İmam Mervezi, bu eserinde der ki: “İmam selam verip sünnete kalkınca biraz geriye çekilerek kılması sünnettir. Resulüllah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Efendimiz’in böyle yaptığı, sahih rivayetler ile sabit olmuştur.” (1)

Selefsiz selefiler bu sünnetleri terk eder ve bu şekilde yapılmasını telkin ederler.

Okuyalım, paylaşalım bilgimiz olsun…

(1) Hak Dinin Batıl Yorumlarına Cevaplar – Ömer Faruk Mesci
"Ey Sevgili!..
Bir geceliğine değiş tokuş etseydik yüreğimizi,
Taşıyabilir miydin acaba bendeki seni!..
Bunu ilk beğenen sen ol.
...
RE: Namazın sünnetlerini ve nafileleri terkeden Selefilere cevap
Sünnetin ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlamış olduk .Allah Razı Olsun.

“Hayat tiyatro gibidir, en kötü insanlar, en iyi yerlerde otururlar.”
Aristofanes
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 23-10-2014, Saat:01:21 PM, Düzenleyen: (Amed).
General
Peygamberimiz farz dışında namazlarının çoğunu evinde kılmıştır.Camide sünnet kılmasının hikmeti ise,ümmetine bunun da caiz olduğunu göstermektir.
Camide bile sünneti ihya edemeyen bir toplumdan siz ne bekliyorsunuz bilmem; ama benim hiçbir beklentim yok!
Bunu ilk beğenen sen ol.
( لا تَحْزَنْ إِنَّ اللَّهَ مَعَنَا )
Şafiiler neden sunnetleri kilmiyor madem bu kadar muhim ?
onlarin kazayi daha cok onemsediklerini biliyorum..
bunun disinda bi sebep var mi ..
Ey Fukara Yüreğimin,

Rahmeti Sonsuz SevgiLisi...!
Beni Sana Sürünerek DeğiL...

Koşarak Ulaştır Ya Rabb...

Görüyorsun...
Kırık Döküğüm...
Boynu Büküğüm...

Yüreğim!
Kör düğüm ...
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Şafi'ler sünnet namaz kılmıyor.Ama bu demek değilki bizden az namaz kılıyorlar.Onlar sünnet yerine kaza namazı kılıyorlar.Çünkü Şafi Mezhebinde mutlak olarak nafile namaz kılınmaz.Yani ne vakit namazların önünden arkasından kılınan nafile namaz ne de diğer kuşluk namazı,evvabin namazı vs.

Maliki Mezhebine göre;Sabah namazının sünnetini,vitr namazını,bayram namazını ve tahiyyetül mescid namazını kılabilir.Geriye kalan nafile namazları kılamaz.

Hanbeli Mezhebine göre;vitr namazını ve vakit namazlarının önünden veya arkasından kılınan nafile namazları kılabilir.Geriye kalan nafile namazları kılamaz.

Hanefi Mezhebine göre,mutlak olarak nafile namaz kılabilir.Hiçbir ayrım yoktur.Ama Hanefi Mezhebi dahi ,sünnet yerine kaza namazlarını kılıp bitirmek daha evladır der.

Mukayese:Şafi Mezhebi ve Hanefi Mezhebi bu konuda zıt kutupları oluşturmaktadır.Şafiler hiçbir nafile namaza izin vermezken,Hanefiler tüm nafile namazlara izin verirler.
Camide bile sünneti ihya edemeyen bir toplumdan siz ne bekliyorsunuz bilmem; ama benim hiçbir beklentim yok!
Bunu ilk beğenen sen ol.
Hmm ama bunu sormaktaki amacim kesinlikle o mezhebi elestirmek degildi istesem internettende arastirirdim fakat aklimda kalmiyor kisi agzindan duymak beni daha cok tatmin ediyor .
Ey Fukara Yüreğimin,

Görüyorsun...
Kırık Döküğüm...
Boynu Büküğüm...

Yüreğim!
Kör düğüm ...
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Bunu ilk beğenen sen ol.
Anliyorum fakat aklimda safi mezhebiyle ilgili yinede soru isaretleri kaliyor .. simdi bize soyle anlatilmadimi
islam ummetinin yetmisuc firkaya ayrilacagi, cehennemden kurtukucak firkanin ise ehli sunnet vel cemaat oldugu..
simdi biz sunneti yerine getirmez isek nasil cenneti kazanacagiz?
Veya ehli sunnet olabilcekmiyiz..
Tamam kolaylik saglaniyor ama ehli sunnet cizgisinden cikmis olmuyormuyuz..
insAllah gunaha girmyorumdur bunlari dusunup..
Ey Fukara Yüreğimin,

Görüyorsun...
Kırık Döküğüm...
Boynu Büküğüm...

Yüreğim!
Kör düğüm ...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 23-10-2014, Saat:02:13 PM, Düzenleyen: _ELisa_.
Profesör
"Ey Sevgili!..
Bir geceliğine değiş tokuş etseydik yüreğimizi,
Taşıyabilir miydin acaba bendeki seni!..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Ey Fukara Yüreğimin,

Görüyorsun...
Kırık Döküğüm...
Boynu Büküğüm...

Yüreğim!
Kör düğüm ...
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.