You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Namaz vakitleri hakkında!

Namaz vakitleri hakkında!

Acemi Üye
Namaz vakitleri hakkında!
Arkadaşlar benim okulum tam gün olduğu için namaz kılmakta zorlanıyorum.. Sabah 8.30 da başlıyor dersler akşam 5.30 civarında da bitiyor.. Bir öğle tatilimiz var 45 dakika ama o da namaz saatine denk düşmüyor maalesef.. Size bu hususlarda sormak istediğim sorular var;

1) sabah namazına imsak vakti girer girmez kalkıp, kıldıktan sonra uyumak istiyorum.. Bizim hocamız güneş ile imsak'ın ortalarında okuyormuş.. namazımı kılmak için ezana gerek var mı? Yok diye biliyorum ama..

2) yukarıdaki yöntem ile diğer günün namazlarını da eda etmeyi planlıyorum.. Yani ikindi ezanı okundu geçti ama daha vakti geçmedi ben hemen oturup kılarsam bir sorun olmaz herhalde? Kaza gerektirir mi? Vakti geçmeden zannedersem kaza gerekmez..

3) Cuma namazı sırasında ders işleniyor.. Buradan nasıl çıkıp da namazıma gidebilirim bir fikri olan var mı? Çünkü derse girersek çıkışı çok zor.. Ve öğretmenlerimizin çoğu da buna izin vermez..
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
RE: Namaz vakitleri hakkında!
selamun aleykum,

Alıntı:1) sabah namazına imsak vakti girer girmez kalkıp, kıldıktan sonra uyumak istiyorum.. Bizim hocamız güneş ile imsak'ın ortalarında okuyormuş.. namazımı kılmak için ezana gerek var mı? Yok diye biliyorum ama..

sabah namazı vakti fecrin girmesidir, yani imsak dediğimiz vakittir. fakat günümüzde diyanetin imsak vakti hakkında hatalı olduğuna dair güvenilir denecek ve denmeyecek insanlardan yorumlar gelmiştir. ihtiyatlı olup en az imsak vaktinden 20-30 dakika geç kılmanızı tavsiye ederim ki benim de uyduğum budur.

Alıntı:2) yukarıdaki yöntem ile diğer günün namazlarını da eda etmeyi planlıyorum.. Yani ikindi ezanı okundu geçti ama daha vakti geçmedi ben hemen oturup kılarsam bir sorun olmaz herhalde? Kaza gerektirir mi? Vakti geçmeden zannedersem kaza gerekmez..

ezanlar aslında vaktin girdiğini belirtmek için vardır. fakat vakti tespit konusundaki şüpheyi gidermek için temkin vakti diyebileceğimiz ufak aralıklar(3-5-10-20 vb dakika) kadar beklenip namazın kılınması iyidir. ikindi namazı ezanı okunduğunda ikindi vaktinin girmediğine dair bir deliliniz var mı? yok ise okulda teneffüslerde kılacak bir yer bulup(mescid yoksa hizmetli, görevli odalarını sorabilirsiniz) namazın farzını eda edin.

namazın kazası konusu ihtilaflı bir konudur, selef içinde meşru mazeretler(hayız, uyku, bayılma, unutma gibi) dışında bilerek namazı vakti dışında kaza etmeye dair bir görüş yoktur ancak namazı cem etme gibi bir hak müslümanlara tanınmıştır. şöyle ki öğle ile ikindi namazını ve akşam ile yatsı namazını bu vakitlerden birinde birleştirebilirsiniz. mesela öğle ve ikindiyi öğle vaktinde birleyip kılabilirsiniz, aynı şekilde ikindi vaktinde de. fakat bu ruhsatın üstüne düşüp Rasulullah(sav)'ın sünneti olarak kesin bildiğimiz 5 vakitten uzaklaşmamak en iyisidir, namazı cem etmek için gereken bir şart ve zaruret durumu yoktur. Rasulullah Muhammed(sav) ve sahabe mazeret olmadan namazlarını cem etmişlerdir buna dair sahih deliller vardır. ancak tekrar söyleyeyim imkanınız varken öğleyi öğle vaktinde kılmanız, ikindiyi de ikindi vaktinde kılmanız doğrudur. burada demek istediğim namazda meşru sebepler dışında kazaya bırakma gibi bir durumdan bahsedilemez ki namazın terkinin küfür olduğu hakkında gayet sağlam bir görüş vardır.

Alıntı:3) Cuma namazı sırasında ders işleniyor.. Buradan nasıl çıkıp da namazıma gidebilirim bir fikri olan var mı? Çünkü derse girersek çıkışı çok zor.. Ve öğretmenlerimizin çoğu da buna izin vermez..


Öncelikle cuma namazı belli gruplara farz değildir:
-Cuma kılınacak mescide gidemeyecek kadar hasta olanlara
-Namaz kılması farz olmayanlara(Çocuk, deli)
-Kadınlara
-Seferi olana
-Cuma namazı kılacak tevhid ehli, müslüman imam ve buna uygun mescid bulamayana...
bunun dışında tüm müslümanlar cuma namazı kılmakla görevlidirler. bu gruplar başka şartlar ile daha da arttırılabilir, aklıma gelen bunlar. ama asla günümüzün laik demokratik sisteminin kaleleri haline gelmiş islam düşmanı okulların izin vermemesi yukarıdaki şartlar sağlanmadıkça namaz kılmamaya bahane değildir. mesuliyetiniz bitmemiştir. siz de sanırım böyle düşünüyorsunuz kardeşim.

hocaları ikna için de eğer hocalarınızdan giden var ise cumaya onlarla konuşabilirsiniz, "hocam beni de götürebilir misiniz ders öğretmenimle konuşup" diyebilirsiniz. ya da eğer aileniz de hassassa bu durumdan ailenizle birlikte hocalarla konuşabilirsiniz. ki cuma eğer 1-2 dakikalık bir geç kalmaya sebep olacaksa bundan dolayı hocaların pek çoğu kızmaz bile Allahu alem. Allah yardımcın olsun kardeşim.
Irkçılık ideolojik bir düşünce değil, aksine psikolojik bir hastalıktır.(Şehid İnşaAllah Malcolm x-Malik El Şahbaz)

Sizi rahatsız etmeye geldim!
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 20-09-2012, Saat:11:21 PM, Düzenleyen: karadamlalar.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.